fbpx

Kako zaraditi trilijune dolara? – Formula Londona: “Rusija se priprema za nuklearni rat”

Rusija globalna prijetnja

Britanski istraživački centar Chatham House objavio je izvješće u kojem se navodi da se Rusija priprema za rat. Prema autoru dokumenta, to dokazuje velika modernizacija ruske vojske. Prema riječima stručnjaka, kojeg je kontaktirao RT, na Zapadu su zadivljeni uspjehom ruske nacionalne obrambene industrije. Analitičari vjeruju da zemlje NATO pakta pokušavaju stvoriti razloge za povećanje izdataka za obranu. Osim toga, ističu da su zapadne zemlje nedavno potkopale međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Britanski analitički centar Chatham House, koji se bavi istraživanjima u području međunarodnih odnosa, objavio je izvješće u kojem se navodi kako se Rusija navodno priprema za rat.

Prema autoru studije, kojeg je kontaktirao RT, njegovo se uvjerenje temelji na činjenici da Moskva modernizira oružane snage. Istodobno, dokument zanemaruje službene stavove ruskih vlasti. Moskva je u više navrata naglasila kako Rusija jača obrambeni potencijal isključivo radi zaštite zemlje. Kao što je ranije rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, Ruska Federacija se zalaže za mir i međunarodnu stabilnost.

“Rusija je miroljubiva država, provodimo odgovornu vanjsku politiku i nastojimo ojačati međunarodnu stabilnost. Nastavit ćemo jačati obrambene potencijale zemlje, razvijati i poboljšavati oružane snage”, kazao je ruski čelnik.

Podsjetimo da su među najvećim sponzorima analitičkog centra Chatham House Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, a na popisu donatora su britansko Ministarstva vanjskih poslova, vojska Ujedinjenog Kraljevstva, američka korporacija Lockheed Martin, proizvođač borbenih aviona F-35, te drugi.

U izvješću britanske organizacije se navodi da je Rusija država koja se “smatra okružena neprijateljima i pati od naslijeđa bolnog povijesnog iskustva”.

“Ruske oružane snage su fokusirane na ofenzivne akcije u kombinaciji s obrambenim mjerama”, vjeruje autor izvješća.

Izjave britanskog istraživačkog centra o “agresivnim namjerama” Moskve nužne su kako bi se opravdali vojni izdaci Londona, izjavio je Konstantin Blohin, stručnjak Centra za sigurnosne studije Ruske akademije znanosti.

“Zapad pokušava naći smisao za svoju politiku ograničavanja Rusije kako bi na tome zaradio tisuće milijardi dolara. Potrebno je oživjeti vojno-industrijski kompleks, koji prije nije imao tolika sredstava”, rekao je u intervjuu za RT.

Blokhin je podsjetio da često rad istraživača u analitičkim centrima plaćaju poduzeća vojno-industrijskog kompleksa, lobirajući time za svoje interese.

U međuvremenu, Aleksej Podberežkin, ravnatelj Centra za vojno-političke studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, vjeruje da su visoke stope izgradnje ruskog vojnog potencijala uzdrmale Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, jer zemlje NATO pakta nisu očekivale da će Moskva napraviti takav iskorak.

“Oni su bili pokopali ruske oružane snage i našu sposobnost da odgovorno odgovorimo. Međutim, Ruska Federacija je šokantnim tempom modernizirala oružja i povratila mogućnost učinkovitog odgovora na različite načine, ne samo uz pomoć nuklearnog oružja”, zaključio je Podberežkin.

Kao što je navedeno u studenom 2018. u ruskom Ministarstvu obrane, posljednjih šest godina je broj modernih oružja u oružanim snagama značajno porastao.   Udio novih i moderniziranih tehnologija u strateškoj nuklearnoj trijadi povećao se s 37% na 81%, u zrakoplovnim snagama – s 30% na 73,9%, u mornarici s 52% na 61,9%, u kopnenim snagama s 15% na 45,8%.

Broj krstarećih projektila se u vojsci povećao 30 puta, najviše zbog nabave sustava “Iskander-M” i “Kalibar”.

Neodgovorena pitanja

Autor izvješća Chatham Housea izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearnog potencijala Rusije. U ovom slučaju se analitičar poziva na “različite naznake”, ali ne navodi što je u pitanju.

“Sovjetska je vojska temeljito, vjerojatno više od NATO pakta, bila spremna za nuklearni sukob, ali su strahovi vezani uz činjenicu da bi takav sukob značio i slom SSSR-a otklonio tu opasnost. Nije jasno je li u Moskvi sada slično razmišljaju. Različiti nagovještaji ukazuju na to da je Rusija u slučaju vojnog sukoba velikih razmjera spremna koristiti nuklearno oružje”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, autor u izvješću čitateljima postavlja pitanja koja bi ih trebala dovesti do određenih zaključaka. Stručnjak očito ne želi preuzeti odgovornost da samostalno formulira te zaključke.

“Zašto bi Rusija potrošila mnogo novca na stvaranje obrambenih i ofenzivnih sposobnosti za nuklearni rat ako ne bi bila spremna ili uopće neće sudjelovati u takvom ratu?”, retorički se pita britanski analitičar, ali ne želi dati odgovor.

S druge strane, Moskva čvrsto izjavljuje kako nikada neće biti prva koji će pokrenuti nuklearni udar.

“Naši planovi primjene, a nadam se da se to nikada neće dogoditi, su teorijski planovi takozvanog osvetničkog protuudara”, naglasio je ranije ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Odluka o uporabi nuklearnog oružja može se donijeti samo ako naši raketni sustavi upozorenja ne samo da su primijetili lansiranje projektile, već su i dali točne prognoze putanje leta i vrijeme pada bojevih glava na teritorij Ruske Federacije. To se zove protuudar na udari i imamo zakonsko pravo na odgovor”, dodao je ruski predsjednik.

Rusija je u više navrata izražavala strahove od kolapsa postojećeg sustava odvraćanja od stjecanja oružja. To je ruski čelnik posebno naglasio na velikoj konferenciji za novinare u prosincu 2018. godine.

“U biti, sada smo svjedoci kolapsa međunarodnog sustava odvraćanja od utrke u naoružanju. Nakon što se dogodilo povlačenje Sjedinjenih Država iz Ugovora protiv balističkih raketa (INF), koji je, što sam već rekao tisuću puta, bio kamen temeljac u području neširenja nuklearnog oružja i odvraćanja utrke u naoružanju, bili smo prisiljeni odgovoriti stvaranjem novih sustava naoružanja kako bi prevladali te ABM sustave”, rekao je Putin.

Prema riječima političkog analitičara Konstantina Blohina, zemlje NATO pakta glasno govore o snažnom ruskom nuklearnom potencijalu samo kako bi ubrzale modernizaciju vlastitog nuklearnog oružja. Također je istaknuo da se Sjedinjene Države povlače iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), a to će im omogućiti da do 2028. godine potroše 494 milijardi dolara na održavanje i poboljšanje strateške nuklearne trijade.

“Najnoviji trendovi u zapadnoj obrambenoj politici sugeriraju da si nitko ne može priuštiti smanjenje vojnih izdataka za ofenzivna oružja. Vojni proračuni zemalja svijeta su u porastu, ugovori su raskinuti, a SAD govore o stvaranju taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je Blohin.

“Neočekivani test” za NATO

U izvješću Chatham House također navodi da Rusija u Siriji i Ukrajini navodno provodi metode vođenja “rata nove generacije”.

“Možda Rusija vjeruje da je po opsegu premašila, čak i sve članice NATO pakta, barem u pogledu različitih nevojnih aspekata sudjelovanja u ratu nove generacije. Zbog toga Moskva može steći dovoljno samopouzdanja da preuzme rizik ratovanja s protivnikom, koji je potencijalno ili stvarno jači u vojnom smislu”, kaže se u dokumentu.

Autor materijala se ujedno pita može li NATO izdržati “neočekivani test” i hoće li se njegove članice uopće držati zajedno u kriznoj situaciji.

“S druge strane, kakvu razina borbenih sposobnosti mogu pokazati oružane snage zemalja NATO pakta kada se savez podvrgne neočekivanom testu. Ovo je važno i zbog činjenice da su NATO zemlje desetljećima i u različitoj mjeri bile bez punih vojnih akcija, a većina ih je zbog ekonomskih razloga u različitom stupnju smanjila borbeni potencijal?”, piše izvješće.

RT napominje da je u 2019. NATO napunio 70 godina. Uoči obljetnice je američki vojni kolegij predstavio prognozu o budućnosti vojnog bloka. Prema mišljenju stručnjaka postoje tri načina za razvoj organizacije, a sva tri  Rusiju vide kao protivnika.

“Na temelju antiruske retorike i rusofobnih stavova u NATO paktu oni pokušavaju ujediniti članove saveza. Međutim, što je taj trend jači, veći će biti otpor unutar europskih zemalja. One shvaćaju da postoji opasnost od ponavljanja scenarija Prvog i Drugog svjetskog rata, kada će sav teret pasti na europske zemlje”, kaže Aleksej Podberežkin.

“U savezu su uvijek postojala neslaganja i teško bi bilo moguće ujediniti sve sudionike pred “ruskom prijetnjom”, prije svega zbog različitih političkih i ekonomskih interesa”, dodao je Konstantin Blohin.

“NATO je američki instrument kontrole nad Europom kao vojno-političkim blokom. Ali bez prijetnji nema razloga za njegovo postojanje. Nakon raspada Sovjetskog Saveza u je NATO za neprijatelja proglasio međunarodni terorizam, a zatim se prebacio na Rusiju. Međutim, nemaju svi članovi NATO-a takav stav”, zaključio je Blohin, uz određenu dozu optimizma da u brojnim europskim vladama ipak prevladava zdrav razum koji će se oduprijeti militarizmu i neutemeljenoj antiruskoj histeriji.

RT / Chatham House

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Dok bude ovaca (novaca) bit će i onih koji će ih šišati

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

britanija je ta koja se ponovo sprema
za dominaciju na morima koju je izgubila
zbog toga obnavlja flotu i gradi nosače
zbog toga je napravila i brexit

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Tacno je da se spremaju za Novu Veliku Britaniju, ali stalno neki problemi. ne ide im posao kako su zamislili. Ali opasnija su razmisljanja u pentagonu. Nakupilo se tamo dovoljno likova koji misle da mogu bez posljedica poraziti Rusiju. Racunaju da bi za pocetak bila dovoljna salva od 2-3.000 tomahavka, cime bi unistili linije komandovanja i centre veze, ruska sredstva za odgovor i sav PVO. Zatim bi mogli lagano bombardovati kao Srbiju bez posljedica i bez gubitaka.
Nije ovo prvi put da ameri imaju slicne nebuloze. Poslije WWII racunali su da ce im biti dovoljni B-29 da SSSR bace na koljena i da pri tom imaju prihvatljivih 10% gubitaka. A onda je dosao Crni cetvrtak. krenuli su sa 4 eskadrile supertvrdjava da bombarduju Koreju uz pratnju 150 lovaca, naletjeli na nekoliko MiG-15, za 10 min oboreno je 10 bombardera i nekoliko lovaca, pri cemu su ostali bobbarderi bili dobro izbuseni da su okrenuli nazad. Tad su shvatili da im plan nije u redu i okrenuli se razvoju raketa.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Nebuloze,nikakvih brdo Tomahawka ne uništava Rusiju jer Rusi dobro znaju gdje se nalaze serveri centalnih banaka…”imaš para,imam,gurni karticu,tilt,?????,raaaaaaaaat,udri na vladu….”….mediji,zna se gdje su serveri i repetitori…tišina…raaaaat,udri na vladu……sve jasno….

igi
Gost
igi
1 godina prije

…što će joj dominacija na moru …čije oni plovne puteve štite…svoje…britanija nema svojih putnih puteva…britanske kolonije koje su nekada bile dragulj u kruni danas su slobodne nuklearne sile….one mogu same štiti svoje ekonomske interese….

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Kazes kolonije slobodne, jesi li ti siguran, kada su sve clanice Comonweltha, a sjediste Comonweltha je gdije?

igi
Gost
igi
1 godina prije

….pa sad djelom si u pravu…nisu slobodne…ali nije ni britanija…pa pobogu ni amerika nije slobodna..zna se tko je jedini slobodan u punom značenju te riječi…..jedna država na mediteranu veličine vojvodine…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Mislim da je zadnji Zimbabve izbačen iz Komonvelta, onomad kada su oteli/vratili svoju zemlju od kolonizatora. Zbilja ne znam koje su benificije biti u Komonveltu, nešto poput Francuskih kolonija u Africi.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nista od toga. Za takav poduhvat GB nema novaca, ni vojsku, snovi pusti.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

igi
Miki maus
moraju se kontrolirati ekonomski i politički tokovi
evropske unije prema aziji i rusiji
preko lokalnih sukoba koji mogu
prekinuti pomorske i zemaljske tokove roba
kao što je put svile ili vladivostok-lisabon(konflikt Ukrajina, Gruzija)

treba staviti tzv rimland pod kontrolu
od strane usa australije i britanije
britanija ostaje u eu preko natoa a svoju ekspanziju može odraditi zbog brexita
ima slobodne ruke za stvaranje
nove-stare imperijalne moći

Toso
Gost
Toso
1 godina prije

Ma kakvi nosaci na moru i ruska raketna tehnologija to je kameno doba….danas se pravi oruzje Tesline tehnologije to kad se duvaju sa tehnologijom iz drugog svetskog rata ma ko to jos vjeruje…

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Moze li netko usporediti stanje u Njemackoj nakon velikog rata i danasnju RF? U oba slucaja izdizanje iz pepela postignuto je ulaganjem u samodostatnost i jaku vojsku. Daleko od toga da Rusiji prijeti fasisticka vlast, ali zabrinjava pomisao da su anglocionisti postavili slicnu zamku.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nema slicnosti, Rusija se sama digla, nije je nitko financirao i jeste samodostatna, Hitlerovu Njemacku su itekako financirali Angli( bolje receno, Zidovi iz Anglo zemalja) i nije bila, niti moze biti samodostatna. Zato je i morala krenuti u expanziju, oruzjem naravno, a i zbog obveza prema svojim financijerima.

ekofvriweifvnwierviqweidqewdc
Gost
ekofvriweifvnwierviqweidqewdc
1 godina prije

AJeTo dobro si najušio.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Napravila je Brexit iz razloga što su vukli pare iz EU putem raznih natječaja(npr.Hull dobio prednost nad Varaždinom u natječaju koja je totalna besmislica)ali su ti natječaji došli kraju i sad je red da VB daje pare za siromašnije dijelove EU,tu je pukla ljubav,kome nije jasno….

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Ovaca ima od kraja drugog svjetskog rata i redovito se šišaju ….

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Za kakav rat se moze pripremati zemlja koja jedva skrpa 1,5 trilijardi $ BDP-a dok sve njene
potencijalne protivnice imaju od 4 do 13 puta veci BDP ? Za kakav rat se moze pripremati zemlja koja ne moze proizvesti vlastitu marku frizidera koja bi bila iole konkurentna na bilo kojem trzistu. Ako se eliminira mogucnost sveopćeg nuklearnog rata koja je vrlo metalna ostaje jedino dugački i veliki rat konvencionalnih razmjera. Povijest je vise puta pokazala da u takvim ratovima pobjedjuju oni koji imaju vise novaca i jace gospodarstvo a Rusija je tu na dnu ljestvice.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Naravno pogresno ,sugeriras da ce biti Rusija sama protiv sviju! Ne ne ne gospodine neobavijesteni.Ako ikada bude nekog sukoba bit ce Rusija i Kina sa svojim saveznicima na jednoj strani a SAD i jedan dio EU sa svojim saveznicima na drugoj strani a onda ce ta matematika sa BDP-om,milijardama i friziderima izgledat malo drukcije.
Uostalom prosetaj malo po vlastitom stanu i upoznaj se sa straznjom stranom elektricnih i elektronskih naprava koje navodno posjedujes,mozes slobodno pocet sa smartphone-om.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Mucke, moji svi uređaji imaju CE naljepnicu (China Export)
🙂

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Mucke, tako je, Rusija ce biti saveznica sa Kinom tzv zmajem od papira. Zemljom koja jedan Tajvan ne moze vratiti pod svoje skute, zemljom cije gospodarstvo unistis bez da ispalis metak na njen teritorij, blokadom glavnih pomorskih tjesnaca,pomorskom “silom” koja je nedavno priznala da bi u sukobu samo sa Japanom bila porazena te trazila hitnu pomoć ruskih mornarickih eksperata, zemljom cija ekonomija ovisi o uvozu ugljikovodika koje Rusija ne moze nadomjestiti itd. S druge strane bi se nasao najjaci i najbogatiji vojni savez u povijesti svijeta koji svakodnevno pisa po Rusima u Siriji, provocira Kineze u njihovim vodama kad pozeli itd

marcoo
Gost
marcoo
1 godina prije

tajvan ce se vratiti sam ,dosta je da nema tamo naTo baza, inace je beznacajan,,,,, sa ekonomijom/povrsinom/stanovnistvom prema kini.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

BUBAKAR
U KOJEM SI TI PROBLEMU???

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Kažete: “S druge strane bi se nasao najjaci i najbogatiji vojni savez u povijesti svijeta koji svakodnevno pisa po Rusima u Siriji, provocira Kineze u njihovim vodama kad pozeli itd”.

Drago mi je da vam je jasno, ko provocira i ko je agresor u eventualnom ratu.

Ne znam odakle Vam simpatije, prema agresoru, ali jednu činjenicu zaboravljate – posle velikkog nuklearnog rata, nema pobednika. Velika bi sreća bila, ako preostane poneki preživeli.

brico
Gost
brico
1 godina prije

Dečko, još nikada čuo da se rat pravi sa oružjem a ne sa BDP-om odnosno sa papirom ako se fokusiramo na SAD.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Bubakar Sanogo
sad ću te primiti za uho i odvesti Hrvatskom ministru vojske, đeneralu ugrozi, koji će ti na novorvackom a može i na starom hrvatskosrpskom liepo održati predavanje kako ima jedna zemlja u kojoj se više ništa ne proizvodi, a BDP na razini neke banane, o zemlji koja se nije pripremala za nikakav rat a kad su je uvukli u rat pobijedila je četvrtu vojnu silu u evropi, svijetu a možda i šire, u vasioni. Pa kad ti opali jedan vojnički vaspitni vritnjak, ne bu ti palo na pamet da se sprdaš sa sirotinjom.
A sad ozbiljno, kako je jednoj zemlji palo na pamet da se priprema za rat kad je iz dana u dan okružuju strane vojne sile, usmjeruju na njih nove instalacije raketnih lansera, gomilia sve više ljudstva. Pa kako ih nije sramota pripremati se za rat i ugrožavati slobodu i demokratiju sveg slobodnog svieta. Nije mi jasno, kako se usude pripremati se za rat !?
Ludo, ludo i svakim danom sve luđe.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije

‘Za kakav se rat može pripremati…’

Za odbrambeni…

igi
Gost
igi
1 godina prije

…zašto bi se eliminirao mogućnost nuklearnog rata…putin je rekao….i dvaput ponovio…svijet bez rusije ne zaslužuje živjeti…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Raketirace Rusiju BDP-om? Bdp iskemijan financijskim akrobacijama, derivatima i sl, a ne realnom ekonomijom. IT neproizvodi hranu i neda se jesti u ratu.

marcco
Gost
marcco
1 godina prije

badava EU tenkovi i avioni kad nisu elekricni.
i kada do USa nema auto puta.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

marcco, tenkovi nisu električni ? možda ovi perolaki ali teški tenkovi su itekako električni.

Toso
Gost
Toso
1 godina prije

Nije tako, ruska ratna istorija u zadnjih 100 godina..mozda nece uvijek tako biti ali moze se ponoviti da pobijedi onaj ko ima manje para… Ajax…

Vladica
Gost
Vladica
1 godina prije

Bubakar. Ti si prolupao,! Kako možeš takvu glupost napisati?

Kanncer
Gost
Kanncer
1 godina prije

Cioni kao prokletstvo ovog svijeta…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ja zaista neznam, gdje ode osnovna pamet na ovom portalu… Sve je više nekih mudraca, koji pišu nevjerojatne gluposti….. Nije, BDP, tak koji pobeđuje u ratovima, nego REALNA ekonomija…. A pošto profeisonalce u ratu zanima logistika a amatere strategija, je jasno, šta je najbitnije…. Resursi…. U ljudstvu ( kohezivnom, ratobornom i domovini odanom a ne u broju metrosexualca ili ilegalnih migranata )…. U energentima…. U postrojenjima, rezervi hrane i ostalih stvari, koje su za vojsku, pa i civile od elementarnog značaja.. Od prometnih i drugih manje prometnih puteva…..Ali boga mi, najviše od istorijske svijesti dragi moj Bubakar Sanogo ….. A ta istorijska svijest za Ruse kaže, ako ništa drugo ne znaju onda umeju, da ratuju….A o tome, kako su barem 10 godina ispred u najvišoj vojnoj tehnologiji USrA i vazala, čemo drugi put…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Tako je i Slobo negde izjavio: Ne umemo da radimo, ali umemo da se bijemo, pa na kraju ispalo, da ne umeju ni jedno ni drugo!! A u kojoj su to vojnoj tehnologiji 10 godina ispred SAD? Možda su uistinu u nekoj grani vojne tehnologije malo istrčali ispred Amerike, ali to će ovi kad se trgnu brzo nadoknaditi i prešišati Rusiju, ali generalno gledano, Ruska tehnologija je daleko zaostala iza Američke u svkom pogledu, isto tako kao i tehnologija za civilnu upotrebu! Pogledaj samo onaj ruski nosač aviona Kuznjecov! Obična sklamereija, koja se jedva drži na površini, a ako nekud krene na dalju plovidbu moraju ga pratiti dva tegljača jer mu često otkazuju motori! A dimi toliko, da ga je moguće vidjeti golim okom na sto kilometara i ne treba ti radar za to!

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Jes pijani Rusi, sruse F35 u Japanu, vrhovnom carstvu tehnologije…

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije

Slobodan je stao na crtu I probao. A sa druge strane celi NATO. 29 drzava. Protiv 1000 naleta aviona dnevno u proseku. Pa na kraju pretnja da ce pobacati cuda na Srbiju. I bez noge na zemlji. A nesto ce kao Rusiji.

Anđa
Gost
Anđa
1 godina prije

Ti mora da si pio tintu ..Netko je davno rekao nikad više Staljingrad pa tko voli neka izvoli…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Đukaševi, ne mješaj SSSR i Rusiju, iako i sovjetski savez je imao tehnologiju ali za vojne svrhe, ne komercijalne, to im je bio problem. Ameri što god danas imaju u vojnoj za godinu dana ide u komercijalu i daljnju zaradu. Dovoljno ti je da pogledaš koliko je tehnološki bila naprednija Jugoslavija od ovih danas isprdaka. Od proizvodnje mikroprocesora do borbenih aviona. Ako je netko u stanju napraviti borbeni avion ili raketu dometa par tisuća kilometara i da pogodi cilj preciznosti 1 km, taj ima dovoljno dobru tehnologiju. Najlakše se sprdati sa svima a ne imati ništa svoje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tegljači? Nešto si pobrkao s nekim vježbama na Jadranu… ?

A o izgledu: — U’fatilo Fatu, belaj, zove Mujo hitnu.
U bolnici šetka Mujo ispred operacijske sale, izlazi doktor i kaže: – Mujo, ne izgleda dobro…. A Mujo će: – Ma znam doktore, ali dobro kuha i dobra je s djecom…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Evo još jednog o Muji, za laku noć! Kad je bio rat u Bosni i Sarajevo bilo potpuno opkoljeno, a Mujo ide ulicom i nosi vreću brašna! Ljudi navalili na njega, kaži Mujo đe si dobio brašno? A on njima: Trgovo sam sa Unproform. Ja njima dao lignje, a oni meni brašno! Ma ajde Mujo ne budali, oklen sad lignje u Sarajevu? Mujo će njima Ma oni su glupi i ne znadu, da se mi obrezujemo!!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ha. uvjek ti nađeš “pravi odgovor na sva pitanja i probleme! Da štite bokove tog nosača sa remorkerima, hahahaha, ko u srednjem vijeku! Sada se to obično radi elektronskim ometanjem neprijateljskih raketa i proturaketnom obranom, a od torpeda i neprijateljskih podmornica nosače štite vlastite podmornice!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Džugi, opet dokazuješ posvemašnju neupućenost. U srednjem vijeku nije bilo remorkera, to je puno kasnije izumljeno. A ni podmornica od kojih bi se štitili.

Inače, jedna podmornica košta koliko 250 remorkera, a rusi nisu bud@le i ne razbacuju se novcem ko glupi ameri. U slučaju rata nosač Kuznjecov i ostali veći ruski brodovi bili bi štićeni sa po 10-15 remorkera svaki. To je neprobojni štit za bilo koju podmornicu. Da ne spominjemo dodatni dim s remorkera koji bi kompletno zaklonio nosač.

Normalno, zadojeni amerofili tumačiti će to kao znak ruske slabosti i lupetati o starim strojevima koji dime itd, ali hebi ga, ludom ne možeš ništa objasniti. A rusi u međuvremenu uredno vježbaju taktiku s remorkerima i smiju se naivcima.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Ivo, ako se zezaš onda si legendaran. A ako misliš ozbiljno, onda si vrlo loš poznavatelj vojske.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Mislim, da čovjek ozbiljno govori i ne zeza se!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Te lignje su vaš specijalitet tamo u “Rajvosa”!!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ma koji zapadni istraživački centar? Nema takvog.
PR agencije plačene od vojnog lobija, niškoristi

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

A ti si bio tamo i znaš što i kako rade. Zašto pojedinci žele priviči pažnju omalovažavajući stvari koje ne razumiju. Stravična količina animoziteta prema svemu zapadnom.

irena
Gost
irena
1 godina prije

koja trula britanija ko njih pita

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Rusija okruzena morskim psima koji svakodenvno ostre i pokazuju zube, zar bi se ona onda trebala pripremati na rat ili na miroljubivu predaju ikapitulaciju pred gladnim svijerima. Sjetimo se izreke naseg velikog vodje: “Ako zelis mir pripremaj se za rat!”

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Dali se je itko zapitao otkuda i otkada anemozitet izmedju Rusije i Velike Britanije. Da vam pomognem pocmite abalizirati odnose Rusije i Velike Britanije prije, za vrijeme i nakon Oktobarske revolucije, i kada to proanalizirate iskupite sve pluseve i minuse biti ce vam mnogotoga jasnije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ne razumijem…postojao je prije, za vrijeme, i poslije Oktobarske revolucije…
Navodno neka tadašnja princeza u Engl. nije htjela primiti svoju rođakinju koja se udala za Romanova….? Tj. primiti carsku porodicu ? ?

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Nije bilo anemoziteta prije Oktobarske revolucije, pocelo je sa Oktobarskom i trajati ce dk ne ugasne British Emporium. Britanska kraljevska obitelj je odbila primiti i zastititi Rusku carsku bitelj, jers u se bojali da bi to dovelo do svrgavanja krajevskg uredjenja u Britaniji i tako bi sve povlstice izgubili privilegirani, a profitirao bi narod i neki novi privilegirani. Luce daj gospe ti sinjske imas internet imas izvore sve ti pise nsdan se da rzumis ingleski.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

City of london samo u chinu gleda I tot se pogleda drzi,
Ostalo su nebuloze

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kako će ga zaštititi kada su ga oni i makeli!?

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Lucija je u pravu.
Bilo je više ratova u 19 veku u kojemu su se “ogledale” ruska i engleska vojska, tako da neprijateljstva postoje i pre oktobarske revolucije. Anomozitet je stvar – interesa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A prije Oktombarske revolucije je iste bila još jedna revolucija sa kojom je počela razgradnja i klošarska deoba Rusije između FRA, USA i zamisli GBR…kažu da je Njemacka organizovala Oktombar, Lenjin naprasno umire a Staljin spašava Državu i izbacuje sve iz USSRa. Imaš ubistvo Carske porodice, na kraju izpade da ih nisu pobili CrvenoArmejci već agenti MI6…..imaš internet, sve to možeš naći bez znanja englezkog jezika.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

“.. retorički se pita britanski analitičar, ali ne želi dati odgovor”…zbilja mislim da je u suštini ovo veliki problem.

Milan
Gost
Milan
1 godina prije

Nedostaje ovom teksu, inače je vro dobar: dodao bih da je RF itekako danas spremna za takav rat protiv buntovnog zapada sa svojim gospodarom SAD!

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Chatham House nije samo “istraživački centar”, već glavni elitni “think tank”, ciohazarske duboke države, pored američkog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR).
CFR i CH su pajdaške organizacije, osnovane zajedničkim dogovorom 1920/21 godine. Chathama House se prvobitno zvao “Krajevski institut za vanjske odnose” (RIIA), kasnije se preimenovao u Chatham House. U CFR-u caruju Rockefelleri, u Chataham House njihovi pobratimi Rotschildi. CFR i CH stoje iza organizacije godišnjih skupova skupine Bilderberg. Takozvana “chathamska pravila” za sudionike godišnjih skupova, nazvana su po Chatham House-u, jer su tu izmišljena.
Članovi CH-a su cijela britanska elita: Rotschild, kraljica Elizabeta, princ Charles, Thersa May, bivši premjeri Cameron i Major, itd…

Zakladu Arsenija Jacenjuka “Open Ukraine”, financiraju Chatham House i ciohazarski ratnohuškački NED. To se moglo vidjeti na portalu zaklade, prije nekoliko godina.

Lav
Gost
Lav
1 godina prije

E ovakvih geo-stratega i analitičara kao ovi što komentiraju tu nema zajedno ni Pentagon ni Rusija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
61
0
()
x