fbpx

Kampanja „Zora Idliba“: Rasulo među teroristima – SAA napreduje prema autocesti M5

Sirija Idlib

Sirijska ofenziva „Zora Idliba“ u južnom dijelu posljednje zone deeskalacije sukoba ne staje i vladine snage napreduju dalje prema Maarat Al-Numanu i strateški važnom autoputu M5.

Katarska Al-Jazeera navodi kako je, nakon intenziviranja neprijateljstava, najmanje 18 000 ljudi napustilo je provinciju Idlib u protekla 24 sata. Prema katarskoj televiziji su civili iz Idliba krenuli prema turskoj granici. Istovremeno, takozvane „Bijele kacige“ na Twitteru i drugim platformama dnevno objavljuju desetke video zapisa i veliki broj fotografija o stradanjima civila, što se redovito događa kada islamističke terorističke skupine gube bitku s vladinim snagama i prisiljene su na povlačenje.

Jedinice sirijske vojske su jučer oslobodile naselja Umm Tina, Al-Mudeiras i Bernan, na samom jugoistoku provincije Idlib. Sirijska džravna agencija SANA javlja kako vladine snage progone teroriste u povlačenju i bore se za sela Katra, Belsam i Samak.

Jučer su vladine snage uspostavile punu kontrolu nad naseljem Umm Jalal, na putu do grada Maarat Al-Numana, gdje se nalazilo veliko uporište terorističkih skupina koje su branile južni prilaz Idlibu. S oslobađanjem Umm Jalala se praktički otvorio put za napredovanje kroz ravnicu Idliba prema sjeveru.

Jurišne jedinice sirijske vojske su sinoć bile na 15 kilometara od strateškog autoputa M5 Damask-Aleppo.

Prema sirijskom listu Al-Watan, cilj ofenzive je uspostava kontrole nad Maarat Al-Numanom, potom nad gradom Sarakib, sjeverno od njega, što će omogućiti trupama da izbiju na autocestu Latakija-Aleppo.

Prema pisanju lista, na strani Al-Nusra Fronta se u tom području bore i proturske milicije iz takozvanog „Nacionalnog oslobodilačkog fronta“.

Jučer su teroristi na jugoistoku Idliba pretrpjeli više poraza,  nakon što su sirijska vojska i njeni saveznici pokrenuli masovnu operaciju u kojoj napreduju  dalje prema sjeveru, u smjeru Maarat Al-Numana.

Predvođeni 5. korpusom i 25. divizijom snaga za specijalne operacije, sirijska vojska je protjerala teroriste Hayat Tahrir Al-Shama i takozvanog „Nacionalnog oslobodilačkog fronta“, koje podržava Turska, iz brojnih naselja u jugoistočnom području zone deeskalacije Idlib. Do jučer je oslobođeno nešto manje od 100 četvornih kilometara okupiranog teritorija, ali se borbe nastavljaju.

Prema vojnom izvoru kojeg citira Al-Masdar News, sirijska vojska je u subotu oslobodila gradove i sela Al-Bustan, Al-Sayyadeh, Al-Qatrah, Tal Dam, Sarjah Gharbiyah, Harran i Mudaysirat.

VIDEO: Sirijska vojska u oslobođenim selima jugoistočnog Idliba

Vlada u Damasku kaže kako je pokrenula kampanju „Zora Idliba“, što bi moglo značiti da će se borbe voditi do ostvarenja zadanih ciljeva, a prema više izvora je to oslobađanje Maarat Al-Numana i izbijanje na cestu M5, što će prisiliti ostatak terorističkih skupina na povlačenje dalje prema glavnom gradu istoimene pokrajine i Jisr Al-Sughuru.

Do sada su borci 25. divizije snaga za specijalne operacije i 5. korpus sirijske vojske povezali dvije osi s kojih su krenuli napad u jugoistočnom Idlibu.

Sirijske i ruske zračne snage sada provode snažne udare po vojnim uporištima u posljednjim gradovima i selima pod kontrolom terorista na jugoistoku Idliba, dok sirijska arapska vojska konsolidira svoje snage i jača obranu na tom području.

U narednih 24 do 48 sati će sirijska vojska vjerojatno krenuti u svoj prvi pokušaj zauzimanja ključnog grada Jarjanaza, jedne od posljednjih većih uporišta islamističkih militanata prije Maarat Al-Numana.

Ukupne snage koje se bore pod zastavom sirijske Al-Qaede u tom području broje oko 11 000 do 12 000 boraca. Međutim, za samo 12 sati u vladine snage oslobodile  gradove Umm Jalal, Al-Rabiya i Al-Shara, te okolna naselja, što ukazuje na kolaps linija obrane terorista i slabu borbenu gotovost i moral snaga koje su 2013. bile na vratima Damaska, nekoliko kilometara od predsjedničke palače.

Na nekim dijelovima fronta su teroristi jednostavno napustili svoje položaje i pred napadima SAA pobjegli prema središnjem dijelu pokrajine. Izvještava se da je sirijska vojska zaplijenila veliki broj trofeja u obliku malog oružja, protutenkovskih raketnih sustava i bacača granata.

Prema izvješćima koja su stigla jutros s bojišta, vladine snage napreduju prema Jarjanazu, dok rusko i sirijsko zrakoplovstvo provode udare po uporištima i zapovjednim centrima terorista u Saraqibu i Maarat Al-Numanu.

FOTO: Situacija na bojištu 22. prosinca ujutro

FOTO: Situacija na bojištu 22. prosinca ujutro

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borac2
Gost
Borac2
11 mjeseci prije

Ma nije, Idlib nece pasti, to je takticno povlacenje jer je erdogan sve dogovorio…. 😉

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije

Stara priča, čim probiju teroristima prve linije odbrane posle sve ide lako, zauzimaju 3 do 4 naseljena mesta dnevno a nakon nedelju ili 2 napredovanja obično stvore kotao (već vidim da se napreduje u 2 paralelna pravca) sada je najbitnije izbiti na M5 auto put pre novog primirja, jer onda sve južno od njega postaje ogroman logistički problem za snabdevanje i odbranu HTS terorista.
Takodje u napadu na Surman će opkoliti i tursku bazu tzv ”osmatračnicu”.
https://youtu.be/GsrFX676grE
https://www.youtube.com/watch?v=1qomYZ5ca7E

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Sela koja su oslobodjena u proteklih 6 sati:
-Falul
-Khirbat Ma‘arrātah
-Tel al-Hawi
-Dayr Sharqi
-Al-Hadithi
-Maysrunah
-Al Tah
-Babuleen
-Kafr Bassin
-Abu Makki
-Sorman
Ocekuje se oslobadjanje Jarjanaza veceras ili u toku noci.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Na ovim 55-icama se ne vide oni glomazni ometači za navođene rakete od prije dve-tri godine. Očito su to minijaturizirali, ili su teroristi ostali bez zaliha, pa ih više nije briga.

Kile
Gost
Kile
11 mjeseci prije

Samo gazi pacove

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije
Reply to  Kile

Gazi.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
11 mjeseci prije

…svu ekipu u idlibu natjerati u jedan veliki svinjac…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Samo deri.

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

Deri.

zgvaca
Gost
zgvaca
11 mjeseci prije

Nazalost ce Turci i Rusi opet zaustaviti napredovanje SAA. Ja sam uvjeren da je crta povucena dokle ce SAA ici. Kad dodju do predgradja Marrat al Numan ce se oglasit Turci i EU. Kad zauzmu grad onda ce Erdogan pocet prjetit i kad se grad osigura onda ce se stat. Onda opet 4 mjeseca ce se pregovarat bez uspjeha pa ce opet onda nova crta bit povucena…

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  zgvaca

zgvaca, napredovanja ni ne može biti bez ruske avijacije. Svi bi htjeli da se sve završi što prije, ali ovo i nije toliko glupo. S jedne strane, SAA nema dovoljno ljudstva da pokreće velike operacije na više frontova, a ovim postepenim otkidanjem se omogućuje i preslagivanje snaga na terenu, i sprečavaju veliki izbjeglički valovi. Tako mi se bar čini, ne vjerujem da su rusi budale.

Tvingo
Gost
Tvingo
11 mjeseci prije
Reply to  zgvaca

zgvaca
Stvari idu tempom koji dopušta situacija,turčin jih kod sebe neče nego jih dovlači u libiju a EU kadar se polako povlači kuči nemogu donatori ovih psova da jih obezbede preko noči…evakuacije nije ni bilo uscenariju !

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Čitam na drugim portalima da je Sirijska vojska dobila dovoljna broj naočala za noćno ratovanje i ostale moderne opreme. Hvala rusima što si ih opskrbili sa novom opremom. Tako da se ofenziva nastavlja i po mraku ne daju im mira.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Ante

Ima na netu, snimke objavljene, a vidi se i po većim napredovanjima noću. Istina. A što to košta Ruse, ništa. Natovare jedan ili dva veća kontenera i eto. Sad su dobili posao za tri polja plina , neke “nove” ruske kompanije, zbog sankcija napravljenje. Bit će i para

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

SAA je na 3 km od Jarjanaza, vjerovatno se oslobađa tijekom noći. Maraat al Numan će ovim tempom pasti kroz 6 dana. Pitanje je da li operacija tu staje ili će SAA nastaviti dalje prema zapadu i odsjeći sve južno od Tumana. Rusi cijelo vrijeme vrše zračne udare po M5, targetiraju se sva pojačanja koja kreću iz Saraqiba. Bijele kacige snimaju potresne filmove prekovremeno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ma ovo je izgleda pisano jutros rano, tako da je teško pratiti. SAA je prebrza , ali ne kao ranije u povlačenju

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Da, ova karta je zastarjela, turska baza je već okružena. Do petka će se znati koji je krajnji cilj.

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ovo je najnovija karta koju sam ja uspeo da nadjem, izgleda da je SAA prebacila teziste napredovanja malo juznije: https://southfront.org/map-update-syrian-armys-advance-in-southern-idlib-on-december-22-2019/

Kažun
Gost
Kažun
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo – pozadnjim /nepotvrđenim vjestima,TSK baza je okružena i
osigurana ,navodno se vode borbe za Jarjnaz,dok su Tigrovi,navodno
zauzeli Altah.

dr drug
Gost
dr drug
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

… 6 dana mozda si puno i reko… Nadam se 3 max

Poli
Gost
Poli
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Nazalost, vec sutra pocinje kisa na sirem podrucju Idliba i ne prestaje sigurno sedmicu (po prognozama). Moguce da ce biti mala stanka na putu, no daljne oslobađanje nije upitno, jedino brzina (kad nema zracne podrske).

Slovenac
Gost
Slovenac
11 mjeseci prije

Polako pametno a onda na istok da se izbaci i ostala americka bagra a onda obnova za 10 godina sirija ce pretici ove nase smesne drzave

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
11 mjeseci prije

Jedva čekam da se burt javi sa terena.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

On izvještava sa turske granice. Tamo je postavljena nova crvena linija.

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

NemoRe se jav’t, nece zeleni autobus da mu se upali. Izvadili mu USrAnci naftu iz rezervoara do poslednje kapi. Narodski receno odyebali su ga kao i sve svoje podguze

varjag
Gost
varjag
11 mjeseci prije

Čekaju ih djevice, samo ih šaljite……..

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Izgleda kao da su Turci dogovorili s Rusima da ne pomažu teroristima,a Rusi i Sirijci dižu ruke od Kurda, koji su zbijeni na malom prostoru prema Iranu.Na koncu će Turci naselit izbjeglice na kurdska područja…i svi sretni…a Ameri neka kusaju što su zakuhali.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Kraj je zla blizu na sreću Sirijskog naroda.

dr drug
Gost
dr drug
11 mjeseci prije

… 2020 novo proljece, Tursko proljece.
Mogli bi ovi teroristi i placenici u povlacenju iz Idbila zastat u Tusrskoj s novom ulogom (da uzmemo u obzir da ih Erdo ne pusti u EU) , ee onda smo na je ba…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik