fbpx

Karolina Vidović-Krišto o kriminalnom ovršnom zakonu

Karolina Vidović-Krišto

Rijetki su saborski zastupnici ili zastupnice koji brane interese svojih birača. Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto uporno ukazuje na razne koruptivne i druge afere koje pogađaju hrvatski narod. Ovog puta se dotakla kriminalnog Ovršnog zakona Republike Hrvatske, koji u ovom obliku ne postoji nigdje na svijetu. Poslušajte izlaganje gospođe Karoline Vidiović-Krišto i podijelite vijest sa svojim prijateljima, kako bi informacija dosegla do što više osoba.


Dame i gospodo,

Ovakav ovršni zakon, kojega Hrvatska ima 2020. godine, uključujući i ove izmjene, bit će zasigurno predmet znanstvenog istraživanja europskih sveučilišta, pod nazivom „Kako zakonski i efikasno natjerati stanovništvo jedne države da napusti svoje domove i prisili ga na iseljavanje.“

Taj ovršni zakon omogućio je da putem jednog čudnog kljunaša, koji se zove Fina, moćne strukture provode teror nad građanima.

Navedite mi još jednu državu EU koja ima instituciju kao što je Fina!? Fina je financijska agencija koja je nasljednica nekadašnje, iz vremena komunizma, službe društvenog knjigovodstva.

SDK, kako mu je bila skraćenica, bila je alat UDBE kojim je komunistička partija kontrolirala kontrolore financijskih službi. Jer, kao što znamo, komunizam kao dekadentno društveno uređenje, je funkcionirao po principu da svatko svakog kontrolira i denuncira, kako bi manjina, to jest komunistička nomenklatura, mogla vladati.

Kao što znamo, uobičajene institucije u Europi, ali i u velikom dijelu svijeta, poznaju Narodne banke, porezne uprave, različite inspekcije, u međuvremenu su zbog promjena uvjeta na tržištu stvorene i nove institucije kao što je HANFA, međutim, uloga Fine je izvan svake norme europskog zakonodavstva, a očito je da služi uhljebljivanju djece i rodbine moćnika, i maltretiranju građana.

Ovaj zakon, kao i njegove predložene izmjene, je nepravedan, ali i protivan europskoj direktivi o nedopuštenim poslovnim praksama. Naime, odabrani javni bilježnici, koji na primjer rade za zagrebački Holding, HEP i slične tvrtke, donose rješenje o ovrsi, dostave ga Fini na provedbu, a Fina bez utvrđivanja činjenica i obavijesti fizičke ili pravne osobe, nad kojom se vrši ovrha, provodi to rješenje.

Danas smo tako iz jednog medija saznali da na primjer javni bilježnik, Mladen Ježek, čija je supruga donosila presude u korist zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, vrši masovno ovrhe u ime Holdinga i Grada Zagreba. To je, naravno, u svakom uređenom društvu skandal neviđenih razmjera, i nije sukob interesa nego kazneno djelo. Taj isti javni bilježnik Ježek radi i za državne tvrtke, a navodno je u uskim prijateljskim odnosima s predsjednikom hrvatskoga Sabora Gordanom Jandrokovićem. Na ovom primjeru vidimo bešćutnost i gramzljivost vladajućih struktura u Hrvatskoj, koje iz razloga svojih nečasnih namjera ne dopuštaju da ovršni zakon bude usklađen s europskom direktivom.

Taj zakon bi morao davati adekvatnu zaštitu ovršeniku, kako vremensku, tako i obavijesnu na način da ovršenik bude uistinu informiran da će mu biti izvršena prisilna naplata.

Međutim, ovdje treba isto tako naglasiti da su troškovi ovrhe, koje zaračunavaju odvjetnici i bilježnici, izvan svake pameti, nepravedni, uvredljivi za zdrav razum – pa, kako je moguće da trošak ovrhe bude veći, i to ponekad i do 300 %, od samog duga?!

Ali pogledajmo jednu drugu europsku državu, na primjer Njemačku, gdje je njemački Vrhovni sud u jednom slučaju bankarskog kredita presudio da kreditor mora voditi brigu da svojim postupcima ne ugrozi financijsku sposobnost korisnika kredita, ili na bilo koji drugi način štetno djeluje protiv korisnika kredita. Naravno, da je ta odluka tamošnjeg Vrhovnog suda automatski i sudska praksa, koje su se dužne držati sva pravosudna tijela te sve financijske institucije u Njemačkoj.

Ali u Hrvatskoj Šeksovsko-HDZ-ovsko-SDP-ovsko pravosuđe ne poznaje sudsku praksu, jer da je poznaje ne bi bile moguće presude u kojima zakoni vrijede samo za sirotinju, kao u slučaju lockdowna i poljoprivrednika iz Varaždina, dok za moćnike iz Janafovog kluba zakoni ne vrijede.

Pogledajte na koji način financijske institucije, u ovom slučaju banke, posredstvom Fine nanose štetu svojim klijentima. Jer, kao što smo rekli, banke ne smiju nanijeti štetu ni UGLEDU klijenta. Evo jednog primjera Addiko banke koja je nasljednica skandalozne Hypo-Alpe-Adria Banke: ako je njihov klijent u zaostatku otplate rate kredita duže od 10 dana, banka mu šalje opomenu, koju naravno naplaćuje, ali ne šalje samo klijentu, nego i sudužniku i jamcu.

Nadalje, ako je zakasnina 20 dana, banka automatski šalje ovrhu, i to ponovno na klijenta, sudužnika i jamca. I onda se događa da banka mrtvo-hladno ovrši zaostalu ratu tri puta. Usto treba nadodati da je način obračuna kredita u potpunosti protivan europskom zakonodavstvu, jer je lihvarski, ali čudni kljunaš Fina sve to fino provodi, a Hrvatska narodna banka ne reagira – iako je, ponovit ću, europska direktiva o nepoštenim poslovnim praksama u Hrvatskoj zakon i mora se primjenjivati.

U uvodu obrazloženja ovih izmjena navodi se presuda suda EU u korist jednog hrvatskog državljanina, a protiv Addiko banke.

Postavljam ovdje pitanje – je li HNB reagirao prema Addiko banci, je li ta banka zbog kršenja zakona kažnjena i je li nadležnom članu uprave oduzeta licenca za rad. Jesu li hrvatske institucije od Vlade, HNB-a, DORH-a, itd. svjesne da su dužne štititi hrvatske građane i provoditi zakone?

Apsolutno sam protiv ovih izmjena jer su nedovoljne, jer su neempatične i protivne su interesima hrvatskih građana, i protivne su europskom zakonodavstvu.


4.7 71 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vrane
Gost
Vrane
2 mjeseci prije

A da opereš uši, možda bi čuo i shvatio.

A neg.
Gost
A neg.
2 mjeseci prije

Prekid programa-Severina ima novog dečka. Tol’ko o FINI i ovrhama

Max
Member
Max
2 mjeseci prije

Hrabra i poštena žena.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 mjeseci prije
Reply to  Max

Lazna suverenistica

Jozo
Gost
Jozo
2 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Ajde budaletino ne laprdaj!

Pero
Gost
Pero
2 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Prostacino primitivna

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije
Reply to  Max

I Pernar je bio hrabar, govorio isto pa ga vecina nemoze smislit kao da je on u najmanju ruku kriv za pljacku zadnjih 30g.ili za iseljavanje…

Mrčikola
Gost
Mrčikola
2 mjeseci prije

Apropo čudnog konteksta u kojem se u članku spominje SDK, napomenut ću da je uz ukidanje zakona o porijeklu imovine, zakon o ukidanju SDK, bio jedan od prvih izglasanih zakona novopridošle demokratske garniture u Sabor nakon “paljenja svijetla”.
Nakon toga i “lustracije” pravosuđa, majstorima su otvoreni svi putevi da nas dovedu tu gdje smo danas.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ovo -lustracije- ide bez navodnih znakova, izlustrirali su pravosuđe od vrhovnih sudaca do portira ali naši domoljubi još prizivaju neko prosvljetljenje.

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Mrčikola i Mikojane tu se desila milenijska pljačka i otuđivanjem narodnog dobra i nikom ništa. šta reć dalje… koje ništarije su preko noći postale mens of honor …. to ni špekulanti sa divljeg zapada nisu takav lov imali… čak ni perači sa digitalnim valutama nisu takav ‘ulov somova’ imali. evo jedan primjer sa bitcoin-tom:
“2010 cijena bitcoina nikada nije prelazila 1 USD u 2010. godini! Njegova najviša cijena u godini bila je samo 0,39 dolara!

Trenutna cijena 16.086,42EUR..” izvor Finanzen.net

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije

“Godine 2010. bilo tek 25.000 blokiranih građana, a dug je iznosio 6 milijardi kuna, da bi šest godina kasnije u blokadi bilo 325.000 građana čiji dug iznosi 37 milijardi kuna.”
“Takvo stanje pogubno je za blokirane obitelji, ali je dobro za određene pojedince, poput nekih odvjetničkih i javno-bilježničkih ureda, i državnu agenciju Finu “koji su stavljeni iznad Ustava i pljene imovinu hrvatskih građana kao da se radi o državnim neprijateljima, a ne ljudskim subinama”, ocijenili su iz udruge Blokirani.”
“Umirovljenicima se računi nemilosrdno blokiraju, radnici ne mogu do svojih plaća zbog često neosnovanih potraživanja telefonskih operatera, pretplate za HRT, vodovoda ili grijanja, dok se istodobno neustavno i diskriminacijski provodi Zakon o predstečajnim nagodbama, kojim se vlasnicima propalih tvrtki brišu milijuni dugova.”
“novi Ovršni zakon i nova Odvjetnička tarifa pogoduje samo odvjetničkim uredima koji zastupaju velike vjerovnike – banke, komunalna poduzeća, teleoperatere u desetcima tisuća ovršnih predmeta i na njima zarađuju na milijune i desetke milijuna kn godišnje, poput odvjetničkog društva Hanžeković i partneri d.o.o., čija je bruto dobit za 2011. bila 16,4 milijuna kn, a neto dobit – čista zarada u 2011. nakon plaćanja poreza na dobit 13,1 milijuna kn, te odvjetničkog ureda ministra pravosuđa Orsata Miljenića, čija je bruto dobit za 2011. bila 2,4 milijuna kn, a neto dobit – čista zarada u 2011. nakon plaćanja poreza na dobit 1,9 milijuna kn, i to sve na štetu dužnika, vjerovnika i Državnog proračuna”
Lako bi se moglo dogoditi da će o ustavnosti zakona – odgovornog za samoubojstva mnogih nepravedno blokiranih građana – odlučivati bivši ministar Orsat Miljenić, koji je sporne izmjene Ovršnog zakona i progurao u Sabor i nije ga mijenjao unatoč brojnim nepravdama, odnosno odvjetnik koji je od istog tog zakona imao koristi?! “
Portal Index.hr je u svibnju 2013. objavio dokumente koji potvrđuju da je Orsat Miljenić i kao ministar zastupao klijente u slučajevima ovrhe nad građanima?!

Izmjene koje je Sabor usvojio na prijedlog Ministarstva pravosuđa u vrijeme dok ga je on vodio, dovele su do toga da je bilo kakva zastara postala nemoguća. Otvorio je tako put odvjetnicima i javnim bilježnicima da blokiraju imovinu nasljednicima umrlih osoba i godinama poslije njihove smrti, a na osnovu nekog duga, ili navodnog duga. Tako se nedavno dogodilo da je mladić, o kojemu otac alkoholičar godinama nije brinuo dok je bio dijete, ovršen i blokiran zbog navodnog duga svog oca i to godinama nakon očeve smrti. To je jedan od najvećih krimena Orsata Miljenića, kao i činjenica da je broj blokiranih – bez ikakve sudske presude i bez mogućnosti da ovršeni dokažu da nisu dužni – za njegova mandata narastao čak do 325.000 tisuća, a da on – unatoč tome – nije mijenjao zakon!
”Budući da je cijela ekipa Orsata Miljenića ostala u Ministarstvu pravosuđa, od njih ne očekujemo da razumiju da zakon treba osigurati ono što svjetska pravna praksa u pravilu traži: da svatko pred sudom, pa tako i osobe kojima prijeti ovrha, može dokazati svoju nevinost, odnosno da je ovrha neopravdana. Ovršni je zakon zadnjih godina doživio toliko promjena da je postao pravi kupus od zakona, zbog čega bi ga trebalo temeljito resetirati te graditi iznova. Izradi novog zakona trebala bi prethoditi široka javna rasprava, a ne da se izmjene opet rade u kutku Ministarstva pravosuđa, u kojem su ostali isti oni ljudi koji su zakon kreirali i prekrajali i zbog kojih danas imamo čak 327.000 blokiranih građana. Upravo taj zakon kriv je za mnogo duplih i lažnih ovrha te za daljnje gomilanja duga i stalnog povećanje broja blokiranih osoba ”, dodaje Kervatin.

Siniša
Member
Siniša
2 mjeseci prije

Novi “Pernar”!?

DŠ...
Gost
DŠ...
2 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Karolina je hrvatska sramota, ali valja ju podržati kada napada skandalozni ovršni zakon. Iako lupeta da se opomene naplaćuju. Davno je to ukinuto.

Ive
Gost
Ive
2 mjeseci prije

Kada bi samo Ovršni zakon bio nakaradnom u Hrvatskoj bi bilo blagostanje. Kada državom i nacijom vlada ZLOČINAČKA stranka, tada se donose zakoni na i u korist zločinaca.

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije
Reply to  Ive

Tako je Ive legendo. Aa opet ima i ona naša mudra izreke: oteto – prokleto

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Gospođa Vidović Krišto je bez ikakve sumnje poštena, dobronamjernaiinteligentna žena. Meni osobno uz djelomično i Bulja jedina svjetla točka ovog saziva Sabora.

Ali u ovom slučaju smatram da bi se trebala bolje informirati o mehanizmu ovrha i blokada jer ponavlja iste one nepotpune i netočne informacije koje slušamo već godinama.

Kao i tolikima prije nje i njoj je Fina trn u oku i glavni predmet spoticanja što pokazuje njeno nepoznavanje problematike.

Prije svega, Fina ništa ne radi na svoju ruku. Ona u stvari samo tehnički provodi postupak ovrha i blokada gdje slući kao određeni hub koji prima i distribuira naloge za plaćanje između banaka. Fina ustvari radi onaj prljavi posao za državu i banke koji one ne mogu i ne žele raditi (ne isplati im se a i loše je za imidž)

Nadalje Fina jeste pravni nasljednik nekadađnjeg SDK i kasnije ZAP-a, ali njena djelatnost ima danas vrlomalo zajedničkog s nekadašnjim SDK. Uzgred budi rečeno SDK je obavljao izmešu ostalog i kompletni platni promet u bivšoj Jugoslaviji i to je radio daleko efikasnije i jeftinije nego što to danas rade banke. Štoviše, prije 80-ih godina su mnogi strani financijski stručnjaci polatni promet u Jugoslaviji smatrali jednim od dva najefikanija u Europi (iu švicarski).

Treba napomenuti da se preko Fine vrše samo ovhe na novćanim sredstvima na računima. Ovrhe na drugoj imovini se provode na osnovi sudskih odluka i nemaju veze s Finom. A kako funkcioniraju ovrhe i blokade?

1. FINA zaprimi zahtjev za plaćanjem

2. FINA izda nalog banci da prenesu određeni iznos s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja

3. Ako na svim računima ovršenika nema dovoljno sredstava, daje se nalog za blokadu računa

Po svim zaprimljenim osnovama za plaćanje, neovisno o tome tko je ovršenik, Fina postupa odmah po njihovu primitku, na način da se automatizmom u banke elektroničkim putem dostavlja nalog za izvršenje i to u iznosu određenom u osnovi za plaćanje. S novčanim sredstvima iznad tog iznosa ovršenik može slobodno raspolagati i račun ovršenika se ne blokira. Račun ovršenika se blokira samo u slučaju ako za izvršenje osnove za plaćanje na svim računima ovršenika nema dovoljno novčanih sredstava za njezino podmirenje.

Fina provodi ovrhu isključivo na temelju ovršnih isprava – osnova za plaćanje. Osnove za plaćanje su ili zadužnice, ili obračuni plaće koje dužnici sami izdaju i pristaju da se iste dostave izravno na ovrhu, ili se radi o pravomoćnim i ovršnim sudskim odlukama i odlukama nadležnih tijela za koje dužnici znaju da, ako ne plate ono što je odlukom utvrđeno, ovrhovoditelj može pokrenuti ovrhu, bilo na novčanim sredstvima preko Fine, bilo preko sudova na drugoj imovini dužnika.

O troškovima ću u slijedećem upisu.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

U ovom i slijedećim upisu nisam ni s kim polemizirao niti izražavao nikakav stav i mišljenje. Samo sam iznio činjenice i objasnio kako mehanizmi ovrha i blokada funkcioniraju. Informacije koje ogromna većina ljudi očigledno ne zna.

A što se događa? Dobivam minuse. Za informaciju. Ne za izrečeno mišljenje s kojim se netko može slagati ili ne pa onda zato davati pluseve i minuse nego čistu golu informaciju. Nemam drugog objašnjenja nego da se ovdje radi o jadnim priglupim i zlobnim bijednicima kojima je izgleda jedino zadovoljstvo u životu nekome učiniti neku pakost. Te šuge, bijedne sitne duše nisu sposobni ništa shjvatiti, ničim doprinijeti i jedino što znaju je biti zlobni. A kako su previše jadni i prevelike kukavice da bi mogli išta napraviti u stvarnom životu preostaje im samo čini bijedne sitne pakosti sjedeći skriveni iza internetske anonimnosti.

Mene osobno ne pogađaju minusi. Ne pogađa me ni ako se ljudi ne slažu samnom pa čak iako sam u pravu. Ali me pogađa i deprimira kad vidim, zahvaljujući internetu koliko idiota i zlobnih jadnika ima u našim sredinama a i u svijetu općenito. I kad bi samo ti bijednici nastradali ne bih se uopće sekirao. Ali nastradam zbog takvih i ja. Kako zbog mase glupih i kukavičjih ovcoida i ja moram nositi brnjicu kad idem u trgovinu, tako i zbog gomile budala i lijenčina koji se neće potruditi ništa shvatiti nastradamo svi i na drugim poljima. Pa tako i po pitanju ovrha o kojem je ovdje riječ. Glupani, lijenčine i kukavicve svih sorti i pasmina su odgovorni za sadašnje stanje i upravo mase takvih omogućuju tzv. “kabali” da nas ovako jebe u mozak.

Mogu razumjeti poplavu minusa na nekim mojim upidsima kao izraz neslaganja s mojim mišljenjem. Iako nikad nisam napisao zlonamjeran upis. Razumijem da mnogi ljudi reagiraju s odbijanjem kad čuju neku kritiku, neugodnu istinu ili općenito nešto što im se ne sviđa i što ne vole čuti. To naravno nije dobro, ali to je ljudska priroda. Ali ovakvi izrazi bezrazložne sitne bijedne zlobe su mi neshvatljivi i neprihvatljivi. Nažalost iako se u stvarnom životu ipak koliko toliko može birati društvo, na internetu zaista svaka budala i jadnik ima mogućnost pokazati svoju glupost i zlobu u punoj raskoši i to na vrlo jednostavan i lak način.

Drugi problem je površnost i plitkost, koju često pokazuju komentatori po forumima i portalima. Ovdje se naprijer radi o vrlo velikom i ozbiljnom problemu. O kriminalnoj pljački građana, svih nas, koja se potiho gura usred korona histerije i koja zato prolazi skoro neprimjećeno. Ali što se događa? Vidim ovjde hrpu “komentara” koje se svode uglavnom na opaske tipa “jebem im mater lopovsku” i “oni” pljačkaju “malog čovjeka”. I to je sve. Rečenica dvije “pravednog gnjeva”, pa malo malodušnosti i defetizma i gotovo. I dalje se ne pokušavamo informirati, saznati nešto ili nedaj Bože nešto predložiti ili poduzeti kako bismo se zaštitili. Sva naša “akcija” se svodi na kratak komentar na portalima poslije kojih nitko ne postaje pametniji, informiraniji ili obrazovaniji. Postaje samo frustriran.

Mat
Gost
Mat
2 mjeseci prije

Njemacki projekat se I dalje……gura.

ZIHER
Gost
ZIHER
2 mjeseci prije

Znaci za dug od 80 kuna su troškovi 290 kuna Koliko je to puta više od glavnice

Antun Tun
Gost
Antun Tun
2 mjeseci prije

Kako se ne stidi iznosit istinu u Hrvatskom Saboru.

dalmata
Gost
dalmata
2 mjeseci prije

Ova istina,nikako se neće svidit slugama Eu,USrA,cirkusantima,koji kevču o demokraciji,a napravili su najveći genocid svog naroda,služeći tuđinu,da izvrši sve resurse koje su,poštene,vridne,moralne stare generacije,stvorile.Istina je ovo:prije 1. sv.rata,u Srbiji,nije bilo ni vlastele,ni zemljoposjednika,ali je bija zakon(Švicarske novine,tog doba,su o tome pisale)NIKO,nije smija vršit ovrhe i zapljene,zbog bilo kojeg duga,a odnosilo se na sljedeće,NIKO nije moga dužniku ovršit,kuću,dva hektara zemlje,namještaj,dva vola,kravu,4 ovce i kozu.Prosto zato,da ljudi priživu,da se uvatu posla i ponovo,svojim radom i trudom,stanu na svoje noge,da ponovo rade i hranu svoju familiju.O visini poreza,15 din.godišnje(znaći,malo više od 1 din.misećno),radi usporedbe,čovik,koji ima obrt(popravlja elektroniku)ima u radnji samo svoju ćer,za prošlu godinu,mora platit 65000 kn.Toliko o demokraciji u lipoj njihovoj,logoru zvanom Eu,i čuvaru logora zvanom NATO

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  dalmata

Upravo o tome se radi.Svrha zakona je da se dug može vratiti ako imaš s čime i kako, a ne da te ubije(u pojam i doslovce).
Svrha ovršnog je bila otimačina nekretnina i uništavanje života ljudi plus enormno profitiranje odabranih u konstruiranom procesu -a ne vraćanje duga.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Predsjednik njene stranke je 98% vremena proveo u toj kriminalnoj organizaciji..

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 mjeseci prije

Ретко је чути такве политичаре као Кристина.Свака јој част.Добра је замена за Ивана Пернара.

Anita Car
Gost
Anita Car
2 mjeseci prije

Kada bi bili ovrseni punih 8 god od toga vec 6 u mirovini u koju sam otisla sa punih 40 god staza onda bi ste stvarno shvatili ovu pljacku koju nam cine !!! Do sada sam otplatila 240.000 kn a da se tome ne nazire kraj !!! Prije nekoliko god cinili su to bez ikakve obavijest da nismo niti znali kome i zasto placamo !!! Koga je to briga u ovoj drzavi da je to definitivno krsenje USTAVA RH !!! Tko je to FINa usluzna agencija koja sjeda na nasa primanja , jer po USTAVU RH to pravo ima samo SUD !!

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Anita Car

Proglašavamo krivima naivne ljude(a svi znaju da ih ima),umjesto prevarante.
Prevaranti imaju “mala crna slova” u ugovorima koji im osiguravaju prevaru i to je u redu?
Da je nekome stalo do građana,lovili bi i onemogućavali prevarante.
Znali su što će napraviti sa švicarcima.To je također “zločin s predoumišljajem”.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
2 mjeseci prije
Reply to  Anita Car

Ako cemo razgovarati o srzi ona je u slijedecem: Sve je isplanirano kako bi se raja naguzila. 2000. krece kreditna ekspanzija (ponzijeva shema). Dijelili se krediti sakom i kapom. Ni to nije bilo dovoljno pa su se otvarali tekuci racuni s automatskim revolving kreditom zvanim tekući racun jer su se otvarali kao na tekucoj vrpci.Uvedena je i sintagma dozvoljeni minus da bi ljudi lakse prihvatili minus i zivot na dug. Tako npr. Umirovljenik sa 1800 kn mirovine dobije “limit” od 5800 kn. (Realni podatak) Pernar je upozoravao da su krediti neotplativi u biti, a postoji privid mogucnosti vracanja duga sve dok traje kreditna ekspanzija kao u svakoj Ponzijevoj shemi. Pipa kredita je zatvorena i privreda sustavno gurnuta u kakicu, haraci porasli enormno. Privatizacija i pretvorba dodatno popljackano i onesposobljeno sve sto je valjalo. U takvoj situaciji bez radnih mjesta i mogucnosti zarade otvara se put kriminalnom ovrsnom zakonu i ovrsnoj mafiji. Eto to vam je uzrok problema. Cista navlakusa. Uzmite da je ovrsni zakon mijenjan cca 50 puta. To samo kreteni mogu raditi. Tome dodajte omogucavanje prijevarnog poslovanja jer Fina i biljeznici ne utvrđuju cinjenicno stanje, a sud po sluzbenoj duznosti ne pazi na zastaru. Eto zgodne kombinacije za ovrsavanje pravno neukog puka. Nepoznavanje prava vas na sudu ne vadi. Ignoratio iure lust – nepoznavanje prava prava skodi/boli, a odvjetnici preskupi.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije
Reply to  Anita Car

Neću odgovarati pojedinačno, ali istina je da ima jako mnogo slučajeva gdje su ljudi sami sebe doveli u tešku situaciju.

Naprimjer krediti koji se podižu i obračunavaju u stranoj valuti, ali se rate plaćaju naravno ou kunama po tečaju na dan dospjeća. Pa koliko je inteligencije potrebno za shvatiti da će se promjenom tečaja promijeniti i svi drugi parametri kredita – iznos preostale glavnice, preostali iznos kamate, rata kredita, sve izraženo u kunama promijeniti? Koliko pameti treba za to? .Ako tečaj strane valute poraste porast će i iznos kredita, i rata u kunama, a ako tečaj padne ti parametri će biti manji. Samo što se kod nas nikad ne događa da tečaj strane valute značajnije padne, ali se događalo, kao sa švicarskim frankom da značajno poraste. No na takve stvari se treba misliti kod podizanja kredita. Ali banke su za takve kredite ponudile nešto manje kamate i svi su masovno zagrizli misleći da će proći jeftinije. A nije im padalo na pamet da bi tečaj te valute mogao porasti.

Ili porezi. Pa tko otvara posao i ne zna da mora plaćati poreze i doprinose? Pa ipak imate slučajeva gdje obveznici mjesecima, pa i godinama ne plaćaju porez. Nabijaju milijunske porezne dugove. A onda kad lijena i nesposobna porezna uprava konačno pokrene guzicu i ovrši ih bjesne i čude se što ih je zadesilo. Pa zar im nije jasno da će na kraju poreze i ostala davanja državi morati platiti?

Ista je stvar s kreditnim karticama. Po meni nije naivnost, nego glupost i nemar prema samom sebi i svojoj obitelji početi nemilosrdno “peglati” kartice i kupovati preko svojih mogućnosti. Pa kome nije jasno da sve to treba jednom i platiti? Zar zaista netko misli da to što su kupovali na kartice neće doći na naplatu?

U Fini je oko 85% ovrha u iznosu do 1000 kuna. Uglavnom se radi io ponekoj rati kredita, rati struje, plina, vode, a najčešće se radi o dugovanju mobilnim operaterima. Takvi slučajevi su većina i ima ih na desetke tisuća. Pa zar se baš svakih šest mjeseci mora kupiti novi mobitel? Onaj po “1 kunu”. Koliko treba biti glup pa povjerovati da će ga novi mobitel zaista koštati jednu kunu?

Da ne spominjem masu slučajeva gdje su ljudi nabili sebi ogromne račune i završili ovršeni zato jer su zvali kojekakve gatare na TV ili seksi telefone. Tu su tarife po 8, 10 ili 12 kuna po minuti. A kad nazoveš ostave te čekati po pola sata s otvorenom linijom, a onda zagovaraju i zavlače da što duže ostaneš na liniji i tako što više novaca potrošiš. Samo da bi ti nekakva gatara “očistila auru” ili da bi ti neka flundra koja možda čak ima 70 godina stenjala u slušalicu. Tko je takvim ljudima kriv za situaciju u kojoj su se našli? To nije čak ni naivnost, nego glupost i neodgovornost.

I ja sam jednom bio ovršen. Jednostavno sam zaboravio, propustio platiti ratu TV pretplate. Naravno dug je višestruko porastao zbog troškova odvjetnika, javnog bnilježnika, Fine, zateznih kamata i ostalog. I naravno da nisam primio nikakvu opomenu ni obavijest, nego mi je novac jednostavno skinut s računa što sam vidio tek kad sam došao podići u banku. Čak mi u banci nisu htjeli ili znali reći zbog čega je ovrha, pa sam otišao u Finu gdje su mi rekli o čemu se radi. Cijeli postupak i hrpa nameta jesu lopovluk, ali u konačnici sam ipak sam kriv jer nisam platio svoj dug u roku. Propust je prije svega moj jer da sam boje pazio i platio na vrijeme sve to mi se ne bi dogodilo.

Baš neki dan sam bio u fini platiti neke račune i došao je momak koji je bio ovršen. Nije imao pojma zašto i bio je vrlo ljut na Finu. Na kraju mu je službenica koja je pogledala o čemu se radi rekla što je posrijedi. Prije više od godinu dana je napravio prometni prekršaj i policajac mu je ispisao kaznu koju nije odmah platio. Dobio je rješenje od suca za prekršaje o kazni, nije ju platio i navodno zaboravio na nju pa je sada godinu i nešto poslije ovršen. Ali da li mu je netko kriv zato? Pa policajac ti je ispisao kaznu, sudac za prekršaje ti je poslao rješenje. Zar je mislio da će to samo tako nestati ako se on bude pravio blesav? Je li mu za to kriva Fina ili država?

Svjedočio sam i slučaju privatnog “poduzetnika” koji je u Fini divljao, psovao i pokušavao se čak i fizički obračunati s njihovom djelatnicom zbog ovrhe u visini 250.000 kuna. A na kraju je ispalo da “poduzetnik” mjesecima nije nikome ništa plaćao. Ni dobavljačima, ni državi, ni režijske troškove. Jednostavno je radio bez da išta od svojih računa plaća. I onda se isčuđavao i divljao jer su ga “govna u Fini” ovršila. I ne sumnjam da bi većina vas ovdje odmah počela “pravednički” pljuvati po Fini i državi zato jer su ovršili “poduzetnika” bez da se imalo informirate o pozadini slučaja. A takvih “poduzetnika” nije malo.

Kažete da se iskorištava naivnost ljudi. Jeste. Ali se još više iskorištava njihova glupost, neodgovornost, lijenost da se obrazuju i informiraju i pohlepa koji ih nagoni trošiti preko svojih mogućnosti.

Da se ne ponavljam, nekoliko upisa više napisao sam pšto mislim da bi država, odnosno zakonodavac mogli učiniti da vrlo jednostavno i lako drastično umanje ovaj problem ovrha i blokada. Naravno da se velika većina ovdje nije potrudila to pročitati. To su vrlo jednostavne stvari i lako provedive. Ali ne samo da ih država i kojekavi lobiji ne žele provesti nego čak ni oni koji su pogođeni problemom ili koji, kao gospođa Vidović Krišto na njih ukazuju očigledno ne razumiju kako cijeli sustav funkcionira pa pokušavaju da tako kažem liječiti lom noge antibiotikom.

Ali čak i kad bi država to i napravila i dalje bi problem postojao. Postojao bi sve dok ima ljudi koji troše iznad svojih mogućnosti, koji ulijeću u kojekave poslovne aranžmane bez da su se potrudili temeljito se informirati i koji se prema novcu i životu općeito odnose po načelu “lako ćemo”.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
2 mjeseci prije

Plenković je kao onaj Superhik iz poznatog stripa, koji uzima sirotinji i daje bogatima!

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
2 mjeseci prije

Karolina to radi uporno i možda nešto od toga i ostane u svijesti ovih naših ljudi i možda dođe do izraza na slijedećim izborima! Stara poslovica kaže: Kaplja dube stijenu, ne snagom nego upornošću i ponavljanjem!

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije

Cijeli mehanizam govori samo jedno-sve je osmišljeno da jedni maksimalno profitiraju a drugi sve izgube.Ovršni zakon je zločin s predoumišljajem nad stanovnicima Hrvatske .
Svrha ovršnog zakona je trebala biti da dužnik vrati vrijednost koju STVARNO duguje nekome.Na način da mu se omogući da to i vrati(što je cilj i vjerovniku), bez da ostane beskućnik i siromah.
Stari ovršni zakon je imao ZASTARU-ono kad se realno utvrdi da nisi u stanju vratiti nakon 10 godina-jer jednostavno nisi.
Sada dug vraćaju generacije,..za koji nisu krivi i nemaju pojma ni kada ni kako je nastao.

Mujadin
Gost
Mujadin
2 mjeseci prije

Stoku od javnih biljeznika treba bolan maltiti, ako nicim onda barem kurcem po celu dok ne postanu od ludjaka pametni

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Hajde konjino zakržljalog mozga, a vjerojatno i tijela smisli već neku drugu glupost osim tog “kriještanja”. Znam da ti (i samo ti) misliš kako si duhovit ali već ti se ofucalo od silne upotrebe.

alterego
Gost
alterego
2 mjeseci prije

Opozicija ce pricati sta god hocete da cujete jer su u jednoj komotnoj poziciji gdje to mogu da rade.
Sve dok se ne dokopaju pozicije.
I onda, samo preokrenu plocu i pocnu neku drugu muzika da sviraju.
Istu onu koja je prije njih svirala.

Za primjer, pogledajte retoriku onih opozicionih stranaka koje su nekoc bile na vlasti a vise nisu.

Brkan
Gost
Brkan
2 mjeseci prije

Steta sto gospodja Karolina Vidovic – Kristo ne zna puno o SDK. Jer da imalo zna sto je ta drzavna financijska agencija bila, moguce bi se u Saboru zalagala da se opet ustanovi (?). Znak je pitanje, ali zapravo sam siguran da bi se zalozila, ako je stvarno iskrena u svemu sto je do sada izgovorila u Hrvatskom saboru.
Jedan od prvih zadataka politicke klike i privatizacijske bande u novoj drzavi bio je upravo unistenje SDK. Jer dok je SDK postojao sve je bilo transparentno, place su bile isplacivane, doprinosi uplacivani, muljanje svedeno na minimum. Nisu bile potrebne financijske inspekcije i financijska policija. Da, ukupno poslovanje u drzavi je bilo pod kontrolom, a kontrolirala se zakonitost poslovanja. To je nesto lose?
Postujem zastupnicu Karolinu Vidovic – Kristo zbog hrabrosti i ustrajanosti, ali zamjeram sto svaki pripadnik neke nazovi “krajnje desne hrvatske stranke” u svaki svoj govor ili javni istup mora ugraditi neku nekriticku opasku o “starom” sistemu i drzavi. Cisto onako! Kao sto je i ova opaska o SDK koja u stvari nema nikakve veze sa kritikom Ovrsnog zakona Republike Hrvatske.
Svaki sistem ima i dobrih i losih strana, ali budimo realni i kriticki razmostrimo svaku. Ne mozemo po svemu pljuvati samo zato sto je bilo jugoslavensko. Sluzba drustvenog knjigovodstva (SDK) je bila jedna od najboljih stvari u bivsem sistemu, koju je Hrvatska drzava prihvatila u prvim godinima postojanaja sve dok to bankama i mafiji nije pocelo smetati. SDK je cuvao zakonitost poslovanja, drzao banke pod kontrolom, stitio zaposlenike i njihova prava, place i uplate u zdravstveni i mirovinski fond, kao i poslovne subjekte kod naplata potrazivanja npr. i ostalome. Sva placanja su se provodila fluidno preko SDK bez posrednistva banaka, njihovih provizija i uvjeta, blokada i slicno.
Sa unistavanjem rada SDK zapocele su neisplate placa, djelomicne isplate placa, bonovi umjesto placa, neuplacivanje doprinosa. Ljudi su godinama kasnije ustanovili da im poslodavci uopce nisu uplacivali doprinose u mirovinski fond, i to obicno onda kada su odlazili u penziju. Dok su se placanja vrsila preko SDK placa nije mogla biti naznacena ukoliko istovremeno nisu bili uplaceni i svi doprinosi.
Sa konacnim unistenjem SDK i formiranjem FINA-e, banke su preuzele djelomicnu ulogu rada SDK za poslovne subjekte i stvoren je Eldorado za hrvatsku mafijasku ekonomiju. Pljacke, malverzacije, kradje zaposlenika, ne placanje poreza, doprinosa, unistavanje malih firmi i poduzetnika, bankroti i “bankroti” bez ogranicenja i bez odgovornosti. Financijska policija je ustanovljena za mazanje ociju javnosti i unistavanje politickih protivnika, a njen rad u sprezi sa pravosudjem je manje vise uvijek davao rezultat: Pojeo vuk magare!
.
Drugovi i drugarice, toliko od mene za danas. Iz prve ruke.
Iskreno se nadam da ovaj moj komentar nece biti obrisan. Nikad se nezna, ali nadam se.
.
SMRT KORONIZMU, SLOBODA NARODU!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 mjeseci prije

Kako zamisljate vi kapitalizam bez ovrha? Narocito ovaj finansijski.
„Zaduzujem se i ne vracam. Ponovo i ponovo i ponovo“.
Sta ce biti sa drustvom ako se ne postuju ugovori? Zasto bi se postovali ako nema sankcija? Zahvalite liberalima posto su ukinuli zatvorske kazne za dugove.
„Kako mogu oni veliki, a ne ja?“
Nemojte se vi raspravljati sa mnom, drugovi. Nisam ja vlast. U kapitalizmu se zna red.
To sto je dopusteno Jupiteru nije i volovima.

matija emanovic
Gost
matija emanovic
1 mjesec prije

LEGALIZIRANI KRIMINAL.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik