Katar priznaje: “Ugostili smo terorističke skupine na zahtjev Washingtona”

Mutlaq bin Majed Al-Qahtani
21 komentar

Poznato je da se kritikama Katara od strane Saudijske Arabije i drugih zemalja, iako ne i prekidu diplomatskih odnosa i sankcijama, pridružila i američka administracija.

Jednako je istina da je Katar financirao Arapska proljeća i naoružavao islamističke milicije diljem arapskog svijeta, najviše u Libiji i Siriji. Međutim, ova svađa ima i svoje dobre strane, budući da se zaljevske monarhija danima međusobno optužuju tko je veći pokrovitelj islamističkih terorističkih skupina koje razaraju Bliski istok.

No, sada nije ostao pošteđen ni Washington, jer je visoki dužnosnik katarske vlade priznao da je njegova zemlja pružala gostoprimstvo jednoj terorističkoj skupini na formalni zahtjev Sjedinjenih Država.

Mutlaq Al-Qahtani, vodeći savjetnik za borbu protiv terorizma katarskog Ministarstva vanjskih poslova je za Al-Jazeeru u nedjelju rekao “da je Katar ugostio afganistanske talibane na zahtjev američke vlade”, što je bio dio “politike otvorenih vrata Katara, kako bi se olakšali pregovori i posredovalo u uspostavi mira u Afganistanu”.

Talibani su otvorili “politički ured” u Kataru 2013. godine, ali ga vlada u Dohi ubrzo odlučila zatvoriti. Međutim, vođe talibana sami priznaju da i dalje žive u katarskoj prijestolnici.

Katar je pod rastućim unutarnjim pritiskom, nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maldivi, Egipat i druge zemlje prekinuli diplomatske odnose i sve veze s Dohom, a SAD ih podržava, tvrdeći “kako Katar otvoreno financira i podržava terorizam”.

Nedavni posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa u Rijadu je samo ubrzao krizu, kada je pozvao arapske zemlje da “izoliraju vlade koje podržavaju terorizam kojeg izvozi Iran”. Mnogi analitičari su ovu izjavu Trumpa protumačili kao poticaj saudijskom režimu da donese odluku o sankcioniranju i uvođenju embarga protiv Katara.

Mutlaq Al-Qahtani je u intervjuu za Al Jazeeru rekao kako je Katar “olakšao pregovore između Amerikanaca, talibana i vlade Afganistana”.

U izjavi za AFP, Mutlaq Al-Qahtani Qahtani je tada tvrdio da su pritisci i ograničenja koja trpi Katar izravna i da je zemlja postala predmetom regionalnih ambicija saudijskog režima.

“Ne mislim da je problem u borbi protiv terorizma, čak ni u financiranju terorizma. Ja mislim da se radi o orkestriranoj kampanji protiv moje zemlje da promijeni svoju aktivnu i samostalnu vanjsku politiku”, izjavio je Al-Qahtani.

U istoj izjavi za AFP je komentirao odluku Turske da rasporedi pet tisuća vojnika u Kataru.

“Imamo mnogo prijatelja, mnogo više nego neki možda misle. Imamo s njima odnose, ali želimo uspostaviti i nove”, dodao je Mutlaq Al-Qahtani.

Čak su i Rusija i Iran počeli slati pomoć u hrani i drugim potrepštinama Kataru proteklih dana. Rusija nakon nedavne posjete ministar vanjskih poslova Katara Mohammeda bin Abdulrahman al-Thanija Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, a Iran uz poruku ajatolaha Alija Hamneija “kako je neprihvatljivo u vrijeme svetog mjeseca Ramazana jednoj muslimanskoj zemlji uskratiti hranu i osnovne potrepštine”, što čini Saudijska Arabija, koja je Katar potpuno izolirala kopnenim putem.

prizanjeTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
džeki
6 godine prije

vehabije sramota za islam

zvone
6 godine prije

Nesto se gadno sprema iod US-ranih Rusiji
Kongres je pripremio sankcije Rusiji po kojima ce se kaznjavati bilo koja osoba* koja
investira, proda ili iznajmi, dade tehnologiju, podrsku ili ako u bilo kojem obliku ucestvuje u gradnji bilo kojeg ruskog plinovoda ili naftovoda za eksport.
* pod uvjetom da je mogu uhvatiti.

Antonio
6 godine prije

Lavrov je ovo sigurno insistirao da se kaze od strane Katar. Otvara se novo poglavje na B. Istoku. SAD gubi polako prednost koju je imala na tom podrucju. Ali kad Vasington gubi eto ti rakete na vidiku.
Katarci neka misle sta su uradili i sta treba da rade.

Kraut
6 godine prije

Nedaju Rusiji zivjeti ni postojati , radu joj o glavi jos od krimskog rata tamo 1854.
Pa nda anglo-udbasi po Hrvatskoj govore gledajte kako Rusi slabo zivu.
Sigurno da im je tesko.

davor
6 godine prije

Zna se da je SAD najveći državni pokrovitelj terorizma na svijetu. Nitko drugi nema toliko para, toliko vojne tehnologije, toliko vojne preokupacije samim sobom da bi mogao toliko dugo podupirati terorizam na toliko žarišta diljem svijeta. Nikakva Saudijska i Katar, oni su samo dodatni investitori koji nemaju blage veze o ratovanju i organiziranju paravojski. Ovo sa sankcijama Katru je smijurija, tražen je po dobrom starom običaju neki minorni krivac kojeg nije šteta baciti u bunar povijesti.

Blues
6 godine prije

E moj Mutlaq Al-Qahtani, ako nemaš crno na bijelo o toj suradnji najeb’o si ko zec u kupusu, zapravo, najeb’o si kako go okreneš.

Alen
6 godine prije

Svasta ce biti u vehabijskom ummetu ove godine…
Sad je definitivno se sve zakuhalo.. Ne samo vezano za ovu izjavu nego generalno..

Inace ta zatvorena grupica naftni drzava koje misle da su iznad ne samo muslimanskog nego ostalog svijeta je postala pomalo odvratna kako muslimanskom tako i ostalom svijetu..

Maksim
6 godine prije

Interesni lobiji SAD-a su najveće zlo na kugli zemaljskoj koji čitav planet vuku u uništenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI