Kijev izdaje saopštenje o rokovima isporuke Patriota

MIM-104 Patriot PAC3 PVO sistem
62 komentara

“Očekujemo da Patrioti budu raspoređeni što je prije moguće”, rekao je Kuleba u online video izjavi koju je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na Facebooku. “Pripreme za primopredaju ovih sistema su već počele”, dodao je on. Ministar nije naveo konkretan datum.

SAD su se obavezale da će isporučiti jednu bateriju naprednog sistema protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot dugog dometa tokom posjete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu prošlog mjeseca.

“Duboko cijenimo ovaj potez SAD-a”, rekao je Kuleba, dodajući da Zelenski i ukrajinske diplomate trenutno “aktivno rade” na osiguravanju novih isporuka oružja za Kijev, uključujući tenkove i drugu vojnu opremu.

Tačan vremenski okvir isporuke Patriota u Ukrajinu ostaje nejasan. Za rad sistema potrebno je desetine obučenog osoblja, što Kijevu trenutno nedostaje. Američki mediji ranije su sugerisali da bi ukrajinski vojnici mogli biti pozvani u državu na obuku, što tek treba da se dogodi.

U decembru je Politico izvijestio da sistemi protivvazdušne odbrane neće biti isporučeni u Ukrajinu dok posade ne budu spremne da njima upravljaju, pozivajući se na američke zvaničnike. Takva obuka obično traje mjesecima.

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Washington je uvjeravao Moskvu da neće slati američke vojnike da upravljaju Patriotima u Ukrajini.

Moskva je ranije kritikovala odluku SAD da isporuči oružje, nazvavši taj potez “provokativnim”. Također je upozorilo da će svi sistemi oružja predati Kijevu, uključujući Patriote, biti “legitimni prioritetni ciljevi” za ruske snage.

Ruski ambasador u SAD-u, Anatolij Antonov, optužio je Washington da vodi “proxy rat” protiv Moskve i tvrdi da Bajdenova administracija nije zainteresirana za mirno rješenje.

PatriotrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Kuleba i Zelenski : Šta smo rekli dakle , hoćemo Patriot , po jednu eskadrilu F22 iF35. Da i onaj nosač zrakoplova u pratnji sa parom nuklearnih podmornica. Eto to nam treba za sada.

throne
1 godina prije

Usa hijene salju kao dio patriota u Ukrajnu, mozes mislit, ali nema dvojbe s ovim postupkom ulazi sigurno u sukob s Rusijom, koja sigurno nece mirno sjediti, vec ce usranjce dobro isprasiti.

ףךפםן
1 godina prije

USA šalje jednu bateriju Patriota a vi Ukri gubite glave.
USA šalje materijal a Ukrajina daje ruke.

Jednostavno receno
1 godina prije

Šta će im patriot, pa rusi su već ispucali sve rakete. Još u martu je bilo imaju raketa za još dva napada.

Xam
1 godina prije

druga vojna sila na svijetu postala je druga vojna sila u ukrajini

Slovenac
1 godina prije

Kako to ameri kulturno rade , ali i mora im se priznati da imaju oruzje .

JoeP
1 godina prije

Patrioti mogu napraviti štetu Rusima u Ukrajini i u Rusiji to je neupitno, ali Patrioti neće promjeniti tijek rata. Sad se oko Bakhmuta vodi najveća bitka do sada gdja je po nekim procjenama uključeno više od 100000 vojnika s obje strane zajedno. Sad je jasnije zašto su se Rusi povukli iz Khersona, a to je kako bi NATO proxy vojsku privukli bliže k sebi, olakšali sebi logistiku, a protivniku otežali. S tim su Rusi napravili i da vrijeme radi za njih i Rusima u stvari pomaže zapadna propaganda najavljujući ekonomski kolaps zbog sankcija i nestašice svega mogućega, od hrane, odjeće, municije, oružja, posebno raketa itd. Premda se broj zapadnih ovaca koje uspoređuju BDP Rusije i zapadnih zemalja smanjio, ima još onih koji su novcem očarani pa govore kako Rusija nema više novca neshvaćajući da ako inaš hranu, energiju, prirodne resurse , industriju i tehnologiju da ti novac uopće netreba, a… Čitaj više »

Radar
1 godina prije

Pitanje za Tihu iz BL a i ostale koji više prate razne Novoruske telegram kanale, kakva je to taktika da dozvoljavaš dopremu tolike vojne opreme sa zapada i svih strana u Ukrajinu?

Draggo
1 godina prije

Danas kazu iz ukrajinske vlade da je GDP u Ukrajini pao 30% kao posljedica zapada koristenja Ukrajine u borbi protiv Rusije.

Fran Z
1 godina prije

U Ukrajini su nacisti na vlasti.
Engleski princ Harry kad je imao 20 godina je obukao na sebe nacisticku uniformu.
Sad taj isti princ izjavljuje – iz engleskih novina – Prince Harry claims William and Kate Middleton told him to wear Nazi costume
Na zapadu – kolonijalizam, pljacka drugih naroda, rasturanje drzava, nacizam koji se danas zamaskirao u nato pakt je u njihovom DNA.

Max
1 godina prije

Možda nikad.

Boba Lazarević
1 godina prije

Englezi su svoj Lend-Lease iz drugog svjetskog rata otplatili Americi tek 2006-e. Ukrajina dobiva naoružanje i pomoć po tom istom modelu. Čak i ako pobijede – izgubili su.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI