Kijev je ove godine izgubio preko 111.000 vojnika

Sergej Šojgu
52 komentara

Ukrajinski vojni gubici od početka godine premašili su 111.000 vojnika, izjavio je u petak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, podijelivši najnovije procjene Moskve o sukobu.

Ruske snage “nastavljaju da razbijaju” ukrajinske odbrambene položaje duž cijele linije fronta, sprječavajući njihove pokušaje da odugovlače napredovanje moskovskih trupa, izvijestio je visoki zvaničnik tokom ministarskog sastanka. Ruska teritorijalna dobit ove godine iznosila je 547 kvadratnih kilometara, dodao je on.

Šojgu je optužio SAD i njihove saveznike da vrše pritisak na Kijev da zanemari cijenu nastavka borbi. Kao rezultat toga, Ukrajina je imala 1.000 žrtava dnevno tokom aprila, tvrdi ministar.

Kijev je pojačao svoje napore za mobilizaciju zbog velikog iscrpljivanja, dodao je Šojgu, tvrdeći da su Ukrajinci koji nisu voljni da se bore “tjerani na liniju fronta”  i sigurnu smrt. Ruski šef odbrane optužio je rukovodstvo u Kijevu da žrtvuje građane zarad kontinuirane finansijske i vojne pomoći Zapada. Osim što su nanijele značajne žrtve, ruske snage su uništile i oko 21.000 komada teškog naoružanja koje su koristile ukrajinske snage, naveo je Šojgu.

U aprilu je Šojgu procijenio da se ukrajinske žrtve približavaju 500.000 od početka neprijateljstava sa Rusijom u februaru 2022.

Ranije ove godine, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o radikalnoj reformi služenja vojnog roka, koja uključuje oštrije kazne za izbjegavanje poziva i olakšava rad vojnih oficira.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine od tada je suspendovalo konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima koji borave u stranim zemljama, navodeći da ih svako ko izbjegava mobilizaciju ne zaslužuje. Kijev takođe traži pomoć od zapadnih zemalja u svojim pokušajima da natera potencijalne regrute da se vrate. Granična služba te zemlje saopštila je prošlog mjeseca da je od februara 2022. oko 30 ukrajinskih državljana poginulo pokušavajući ilegalno pobjeći u druge nacije.

rusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

105 000 od toga su ruski gubici, oni koje ste ostavili ukrima da ih mobiliziraju na mjesto da ste osvojili teritorij i mobilizirali ih u svoju stranu.

Ico
2 mjeseci prije

Nakon završetka rata, Putin treba preživjele Ukrajince uputiti u logore za preodgoj!

Max
2 mjeseci prije

Valjda misli na ukupne gubitke.

tihobl
2 mjeseci prije

Vojni atasei akreditirani u Moskvi posjetili su izložbu vojne opreme u Parku pobjede.
Proucavaju zasto ne valja kupovati NATO tehniku. Eno i ameri su sad prestavili nacrte za Bredli M2

tihobl
2 mjeseci prije

Na ulazu u park pobjede sa zarobljenom NATO tehnikom stoji napis:
“PAŽNJA: Zaposlenici veleposlanstava SAD-a, UK-a, Njemačke, Francuske i Poljske imaju pristup bez čekanja u redu za posjet trofejima NATO vozila”

Zoran
2 mjeseci prije

Nova hrana za narod Rusije i naravno borce na prvoj liniji da ojačaju imunitet 😂😂😂
Ako ste kojim slučajem mislili da Rusija ne slijedi agendu hranjenja svog stanovništva s insektima i striktno zagovara tradicionalnu kuhinju, varate se, štoviše, ovi “stručnjaci” iz Rusije tvrde da je hrana za kukce “ljekovita”.
Kako prenosi Sputnjik, u moskovskom inovacijskom centru Skolkovo počeo se praviti kruh od mušice. Ovaj sastojak navodno “jača imunološki sustav” i “liječi rane”, tvrde proizvođači.
Antiglobalisti ovi Rusi😂😂

Haj
2 mjeseci prije

Sto je to za neo-nacisticku Njemacku?

tihobl
2 mjeseci prije

U Berlinu gori kompanija za proizvodnju IRIS PVO.

Buahahaha
2 mjeseci prije

Kakva tragedija, slaveni ubijaju slavene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI