Kijev tvrdi da će NATO braniti konvoje oružja za Ukrajinu od Rusije

Konvoj vojne opreme
81 komentar

Ruski napad na konvoje oružja Zapada za Ukrajinu navodno će pokrenuti član 5 Ugovora o NATO, tvrdi Kijev.

Ako ruske snage izvrše napad na konvoj Zapada koji isporučuje oružje Ukrajini, NATO će to smatrati razlogom da se pozove na član 5 sporazuma o vojnom bloku, koji svojim članicama osigurava kolektivnu samoodbranu, Aleksej Danilov, sekretar ukrajinske nacionalne bezbjednosti i Savjeta za odbranu, tvrdio je u nedjelju, pozivajući se na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

„Danas  je šef NATO Gospodin Stoltenberg dao izjavu: ako jedan projektil, jedan metak pogodi konvoj koji isporučuje oružje Ukrajini, NATO će to smatrati okidačem za član 5. Sjevernoatlantskog ugovora“, rekao je Danilov tokom emitovanja na Rada, TV kanalu ukrajinskog parlamenta.

Ni NATO ni Stoltenberg lično u nedjelju nisu dali nikakve javne izjave kojima bi potvrdili ili demantovali Danilovljevu tvrdnju. Saopštenje ukrajinskog zvaničnika dolazi dan nakon što je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio da će Rusija smatrati da su konvoji oružja koji idu ka Ukrajini „legitimne mete“ ruskih snaga. Rjabkov nije precizirao da li bi konvoji mogli da budu gađani na teritoriji Ukrajine ili negdje drugdje.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora kaže da će se „oružani napad na jednu ili više“ članica NATO „u Evropi ili Sjevernoj Americi“ smatrati napadom na NATO u cjelini i da će zahtjevati odgovor svake od članica bloka, „ uključujući upotrebu oružane sile“.

Ranije je Stoltenberg potvrdio da će „svaki napad na bilo koju zemlju NATO, teritoriju NATO pokrenuti Član 5” nakon posjete letonskoj vojnoj bazi zajedno sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i liderima Španije i Letonije 8. marta.

On je 9. marta takođe rekao da je vojni blok „odlučio da jasno stavi do znanja da i sajber napad može da izazove član 5. Stoltenberg je, međutim, dodao da NATO „nikada neće dati privilegiju potencijalnom protivniku i reći tačno gdje je taj prag“.

Ranije je, uprkos insistiranju Kijeva, blok odbacio ideju o uvođenju zone zabrane letova iznad Ukrajine, ukazujući na činjenicu da bi to dovelo do direktne vojne konfrontacije između NATO i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara upozorio sve spoljne sile koje bi mogle biti „u iskušenju da se umiješaju“ u ono što Moskva naziva „operacijom“ u Ukrajini da će odgovor Rusije na takve akcije biti „trenutan“ i da će imati posljedice „neviđene u istoriji“. Četiri dana kasnije, Rusija je stavila svoje nuklearne snage u visoku borbenu pripravnost.

Moskva je pokrenula svoju „operaciju“ velikih razmjera sa argumentom da je usmjerena na „demilitarizaciju“ Ukrajine u ime zaštite naroda dvije republike Donbasa koje je Rusija ranije priznala. Kijev je ocijenio taj potez kao potpuno ničim izazvan akt agresije i rekao da nikada nije planirao da napadne te dvije republike.

Aleksej DanilovkonvojNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 godine prije

Tvrdili su i da će ih braniti od rusa, al samo im oružje šalju da ih ruski plaćenici što više porokaju. Jadan je onaj tko se u zapad pouzda, dokaz, proektil na zagreb. To ti je uzdanje u zapad.

mrdo
2 godine prije

Branit će, branit! Lajanjem na Ruse.

Marsovac
2 godine prije

Je li rekao u kom trenutku se smije napasti? Kada istovare ili ni tada? Mozda se ne smije nikada ni ogrebati ono sto se isporuci? Satrase se od poziva na mirno rjesenje i da vidimo gdje je problem…. Gdje nestade ona floskula u poslednje dvije godine tiranije svaki zivot je vazan i zato zatvaraj ljude… Nekima nece nikada doci iz dupeta u glavu definitivno.

Dokurčilomi
2 godine prije

Istina može ali sve do granice s Ukrajinom. Na žalost ali poslije nje je legitiman vojni cilj.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Ajdee!? Stvarno? Pa zašto onda ne brani Ukrajinu? Neće da zarate zbog države Ukrajine s Rusima, ali će zbog nešto uništenog oružja za tu istu državu – zaratit???!
Stvarno se treba bit tup pa u ovo što laprdaju Ukrajinci povjerovat.

2 godine prije

Konvoje u Ukrajini?
Hahahaha… Uzmite bilo koje djete od 10 godina, da vam nacrta krug na zemljevidu sa radijusim 300km. Tolik je naime efektivan domet S400. Unutar tog kruga ne može letjeti ništa! A da Rus posmatra, kako mu ove bu*ale dovlače naoružanje, od kojeg bi mogao stradati Ruski vojnik, e onda bi morao biti stvarno lud.

Weteran
2 godine prije

Akcija Moskve lekovita je za Dekadentni Zapad!

Tupko Glupko
2 godine prije

Kijev priča bajke.
Što prije Ukrajinci to shvate, to bolje po njih.
Kako je prijetvorna EU i NATO, barem mi znamo zbog krvavog rata na ovim prostorima devedetih.
Nitko nije ku..em mrdnuo vojno četiri godine da se rat završi, nego su nam slali EU promatrače u bijelom, popularno zvanima “sladoledari” i UN trupe koje su, između ostaloga, dozvolile pokolj u Srebrenici.

Adriana
2 godine prije

Što se babi tilo…

stopostoo
2 godine prije

Naravno da će gađati to oružje, nego što bi trebao drugo činiti. A Stolteberg zapravo opravdava ulaz u rat s Rusijom unaprijed. Koji gadovi. I koliko će trebat Hrvatima, Slovacima, Česima, Poljacima, Moldovcima, Crnogorcima, Makedoncima da shvate ko im o glavi radi za ozbiljno. Za one koji još nisu čuli u ukrajnskoj nacističkoj umotvorini nema mjesta za slavene, oni se trebaju iskorijeniti s lica Zemlje. Zašto? To je drugo pitanje o kojemu bi kazarski židovi mogli nešto više reči, ma ne možemo ih zvati židovima, oni su sotonističke svinje i nemaju veze sa židovstvom.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ako se radi o vanjskom dugu, ja ne bih vraćao, već bi knjiški smanjivao te zamrznute zlatne i devizne rezerve u inozemstvu i slao im službena pismena izvješća o tome.
Nitko ne spori niti može sporiti da je to ruski kapital.

Ali – za tvoju informaciju – Rusija je jedna od najmanje zaduženih država u svijetu u odnosu na GDP – tek 13,79%. Iza nje su tek Bocvana, Estonija, Afganistan i Brunei, tj. gospodarski potpuno nebitne države.

Zato tvoj ljubljeni SAD ima 106,70% i nalazi se na 13. mjestu najzaduženih država svijeta.
Ispred nje po zaduženosti su države kao Japan, Italija, Grčka i Portugal.

stopostoo
2 godine prije

Bit će dovoljno dobro i u orasima.

BananaRepublika
2 godine prije

Najtragičnije mi je šta Plenki može okolo slati silne milijune u oružju, ali za obnovu Zagreba i Petrinje odjednom “nema” para… e jesmo lobotomizirana nacija degenerika i lopova, za drugo niti nismo nego da rukne još jedan zemljotres magnitude 10 i zbriše sa lica zemlje ovu nakaradnu briselsku prčiju…

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Premijerka Estonije Kaja Kallas pozvala je na izolaciju Rusije od “slobodnog” svijeta.

Ruski SU-35 je htio upasti u estonski zračni prostor. Al’ je promašio…

P.S.
Ukrajinci tvrde da je u Kijevu jedna žena s balkona oborila ruski dron teglom krastavaca…
Žena kaže da je za to još bolja turšija, al’ je muž zagrlio teglu i nije dao.
I da je jučer dobila ponudu da preseli u veći stan.
Na vrhu nebodera. U Zagrebu…

Sonja
2 godine prije

Kako sad to ide ..? Zapad salje pomoc u naoruzanju koje se negdje proizvodi..
Da li to neko mora platit ili je to for free.. ?
Bojim se za ove proizvodjace da ne ostanu bez plate.

Ja to onako
2 godine prije

Hoce,spremni su da brane konvoj do poslednjeg Ukrajinca.

tuf
2 godine prije

Hahah, pa nisu valjda takvi naivci da misle kako će zaplijenjene rezerve biti “odmrznute”? Mogu zaboraviti na tih 300 milijardi dolara, gotova priča. Zapad će taj iznos preusmjeriti u “ratnu odštetu”, usput ostavljajući i sebi dio za “transakcijske troškove”.

tuf
2 godine prije

To je u prijevodu davanje zelenog svjetla Ukrajincima da napadnu konvoj kako bi okinuli reakciju NATO-a. False flag sabotaže tako poznate iz Sirije, kada su džihadisti pripisivali kojekakve napade sirijskoj vojsci, uzrokujući zgražanje “svjetske demokratske javnosti” i shodno tome osiguravanje financijsko-logističko-obavještajne podrške u svojim klanjima, osvajanjima i iživljavanjima dostojnima jahača apokalipse.

Mišo
2 godine prije

Ne znam za vas ali ja kao da svršavam kad vidim kako Panzerfaust-3 i Javelini uništavaju rusku vojskicu.

NisteSami
2 godine prije

Pogledati admirala Domazeta o Ukrajini na jutubu gostovao skoro kod isvesnog Marka koji nema blage veza sa novinarstvom

ogo
2 godine prije

Nato ceka da se Rusi ispucaju i oslabe a onda krece zastita NATO-a.
Samo takticke nuklearne mogo spasiti Rusiju ili KINA.

Lucija, prva
2 godine prije

Ima po internetu što govore plaćenici o Ukrajini.
A koji su bili u Ukrajini.
O grivnama (ne govorim o nakitu), i tako to…😄

Lucija, prva
2 godine prije

Evo, opet su ušli u dječju bolnicu.
A pitanje je u o čemu misle ti roditelji…

“Националисти настављају да заузимају болнице на територији заробљених градова.
У Дзержинску су украјински милитанти окупирали 5. спрат дечјег одељења Централне градске болнице. Истиче се да у подрум постављају муницију“, …

Напомиње се да су у болници остала деца и да родитељи покушавају да их избаве.”

Uspjeli granatiranjem zakopati 83 rudara.

Također, u Donjecku:

“Објављени су снимци и фотографије из центра Доњецка, где је, према речима градоначелника Доњецка Алексеја Кулемзина, оборена ракета „Точка У“ у близини зграде Владе.

Према речима лидера ДНР Дениса Пушилина, број повређених порастао је на 28, међу којима је и једно дете. Сви су хоспитализовани. Међу страдалима у нападу украјинских снага има и деце,”

Benny
2 godine prije

U ovom slucaju clan 5 ugovora NATO bio bi pokrenut ISKLJUCIVO u slucaju napada takvog konvoja na teritoriju neke od zemalja clanica NATO, ali ne i u slucaju napada istog na terenu Ukrajini.

FATIH
2 godine prije

HHHAAAAAA
RUSSI IM LIKVIDIRASE INSTRUKTORE I PSINE RATA UZ GRANICU POLJSKE.
CIRKON JE BAUK ZA FEMINIZIRANE NATOVE ASKERE.
BAUK KRUZI EVROPOM,BAUK ZVANI CIRKON!!
USPUT DA POZDRAVIM I POSELAMIM UDAR NA CIONISTICKO LEGLU U IRAKU.
CIONISTICKI GENERALI ODOSE U NEBO BOGU-ALAHU NA SUDJENJE!!!
OSVETA ZA UBISTVO KASEMA SULEJMANIJE TEK POCINJE.
NEK MU JE RAHMET DUSI!
I NEK GA ALLAH DZ.S. UVEDE U DZENET!
POZDRAVLJA I SELAMI VAS FATIH IZ SUNCANOG KONJICA I HERCEGOVINE!!!

Max
2 godine prije

Samo ako hoće 3 svjetski rat.

Klokan
2 godine prije

Hoce malo sutra, zrokat ce ih Rusi ionako

postenlopov
2 godine prije

 član 5 sporazuma o vojnom bloku, koji svojim članicama osigurava kolektivnu samoodbranu vrijedi samo za NATO članice, ali ne i Ukrajinu.

Ciko Mali
2 godine prije

U zadnjih godinu dana jedva da sam desetak puta usao na portal (pre toga svakodnevno) i mogu konstatovat da se tebi debeli stanje dobrano pogorsalo, jel to od vakcine ili polako stize sindrom “bajden” ?

abc
2 godine prije

Pa osam godina je NATO toliko tovorio naoružanje u Ukrajinu, da je več ličila na ogromni vojni magacin.
Ali ništa joj to nije pomoglo…. Došli Rusi i sve razhebali u par dana.
Danas se sve to zapadno oružje našlo kao vojni plen u rukama ruske armije i vojski lnr i dnr.
Neka zapad i dalje donira. Napraviče samo uslugu Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI