Prikriveni protekcionizam – Kina upozorava Francusku da ne diskriminiše Huawei u 5G ugovorima

Huawei - Eiffel - Francuska
9 komentara

Kineska ambasada u Parizu pozvala je francusku vladu da telekomunikacijskog giganta Huawei tretira kao jednakog prema drugim tehnološkim kompanijama kada je u pitanju izbor učesnika u implementaciji super brzih 5G mreža.

Francuska trenutno bira dobavljače za svoju mrežu nove generacije i Huawei bi mogao da bude jedan od najboljih kandidata, uprkos tome što SAD pokušavaju da ubijede svoje saveznike širom svijeta da zabrane kineskog tehnološkog giganta.

Kako se očekuje da će Francuska u aprilu prodati prve frekvencije svog 5G spektra, neki domaći mediji nedavno su izvijestili da bi Huaweiju moglo biti zabranjeno da uđe u nekoliko velikih gradova. Francuska bi takođe mogla da odvoji Huaweiju manje vremena za bezbjednosni pregled nego za sličnu opremu koju su napravili evropski konkurenti kineskog giganta, kao što su Nokia i Ericsson. Ove dvije firme već je izabrao glavni francuski operater Orange, dok drugi glavni telekom operateri u zemlji tek treba da najave svoje 5G partnere.

U izjavi objavljenoj u nedelju na svom vebsajtu, kineska ambasada je rekla da ako su te tvrdnje istinite, tretman kompanije koji se zasniva samo na zemlji porijekla predstavlja „jaku diskriminaciju“ i „prikriveni protekcionizam“, koji krši principe slobodne trgovine. U njemu je rečeno da su strahovi od sigurnosti zbog Huaweija neosnovani i pozvao je Francusku i EU da tretiraju sve proizvođače opreme jednako, ako žele sličan tretman za evropske firme na kineskom tržištu.

„Kina je uvijek tretirala firme Nokia i Ericsson pošteno u izgradnji 5G mreža“, kaže se u saopštenju i dodaje da je firmama dozvoljeno da opreme sopstvene domaće mreže. „Ne želimo da vidimo kako razvoj evropskih kompanija u Kini biva pogođen zbog diskriminacije Huaweija i protekcionizma u Francuskoj i drugim evropskim zemljama.“

SAD i neki njihovi saveznici optužuju kompaniju sa sjedištem u Šencenu za špijuniranje za kinesku vladu i moguću sigurnosnu prijetnju. Huawei i kineska vlada više puta su negirali optužbe. Prošlog mjeseca šef francuske nacionalne agencije za kibernetičku bezbjednost ANSSI, Guillaume Poupard, izjavio je da nije pronašao nijedan dokaz koji bi podržao tvrdnje koje iznosi SAD.

„Do danas u Evropi ne postoje vidni dokazi protiv Huawei,“ rekao je Poupard u intervjuu Bloomberg News-u. „Ne postoji situacija da je Huawei masovno uhvaćen u špijuniranju u Evropi. Negdje je možda drugačije, ali ne u Evropi. “

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Huawei je svoje izšpiunirao…ne treba im više…Sad prodaju onima od ojih su drpili u pol cijene 🤣🤣🤣

Max
4 godine prije

Svi zaslužuju jednake uvjete.

MDM
4 godine prije

Kinezi upozoravaju Francuze. Da nisu mozda malo poranili sa pretnjama.

Dopizdilomi
4 godine prije

Kako bi ameri rekli: slobodno tržište. Go home yankee.

Ivo
4 godine prije

Prednost bi trebale imati tvrtke iz EU, a tek onda Huawei i ostali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.