Kina će predstaviti svoj mirovni prijedlog za Ukrajinu

Wang YI
5 komentara

Kina će predstaviti plan koji ima za cilj mirno rješavanje sukoba u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu. On je također upozorio one koji pozivaju na nastavak borbi “ne mare za život i smrt Ukrajinaca” .

“Iznijet ćemo stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize”, rekao je Vang, ne dajući vremenski okvir za prijedlog. “Mi ćemo čvrsto stajati na strani mira i dijaloga.”

Vang nije iznio nikakve specifičnosti plana, ali je rekao da treba poštovati “teritorijalni integritet i suverenitet” onih koji su uključeni, kao i “legitimne sigurnosne brige” zaraćenih strana. “Napadima na nuklearne elektrane” se također mora suprotstaviti, rekao je, vjerovatno u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje, za koju su Ukrajina i Rusija optužile jedna drugu za granatiranje.

Kina je u dobroj poziciji da posreduje u miru, rekao je on, jer “nije direktno zainteresovana strana, ali nije sjedila skrštenih ruku” otkako je ruska vojna operacija u Ukrajini počela prije skoro godinu dana.

Kina je odbila da se pridruži režimu sankcija Rusiji predvođenom Zapadom i produbila je svoje ekonomske veze sa Moskvom tokom prošle godine. Za to vrijeme, Wang je rekao da je Kina podržala mirovne pregovore u Bjelorusiji i Turskoj, od kojih je ukrajinska strana naglo prekinula prošlog proljeća, uprkos načelnom dogovoru. 

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett tvrdio je da se Kijev povukao iz ovih pregovora na zahtjev Zapada, dok su ukrajinski mediji krivili bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona da je pozvao Ukrajince da odustanu od sporazuma.

“Vidjeli smo okvirni tekst o mirnom rješavanju krize, međutim to je zaustavljeno”, rekao je Wang publici u Minhenu. Bez direktnog okrivljavanja bilo koje zapadne zemlje, kineski diplomata je sugerirao da “neke snage možda neće htjeti da se mirovni pregovori materijaliziraju”.

„Njih nije briga za živote i smrt Ukrajinaca ili štetu Evropi“, nastavio je. “Možda imaju strateške ciljeve veće od same Ukrajine.”

Američki i NATO zvaničnici stalno su pozivali Ukrajinu da nastavi borbu, a američki državni sekretar Antony Blinken je u decembru izjavio da bi prekid vatre doveo do “lažnog mira”. U međuvremenu su evropski lideri uglavnom ostali pri stavu SAD da će Kijev odlučiti kada će sjesti za pregovore.

kinarusijaukrajinaWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Iako neki misle da se Kina pokazala neutralno u ovom sukobu, mnogobrojne izjave njihovih visokopozicioniranih političkih zvaničnika i djela unazad godinu dana neuvijeno daju NATO-u do znanja da ne podržavaju postojeći rat u Ukrajini niti ekonomske sankcije Rusiji.
Kladim se da će kineski prijedlog biti prestanak rata i da Ukrajina postane vojno neutralna zemlja.

Roky
1 godina prije

Prijedlog je da se nastavi rat jer najvecu korist od tog rata ima upravo kina, trenutno kupuje od rusije resurse po sramnim cijenama ali kinezi to tako rade dovedu te pred zid i placi ili daj za djaba.

Max
1 godina prije

Mudar ali uzaludan pokušaj.

Samo U Prolazu
1 godina prije

“Zapad” zeli da rat traje(zele iscrpiti Rusiju), tako da nijedan mirovni prijedlog nije opcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI