Kina je dobila bitku za Južno kinesko more bez ispaljenog metka

Kineska mornarica
10 komentara

Kina je ojačala svoje prisustvo u Južnom kineskom moru. Peking se odlučio na vojne vježbe u vrijeme eskalacije napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, kada je Pyongyang zbog zajedničkih zrakoplovnih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga odučio odgoditi pregovore dogovorene sa Seulom, što je na kraju dovelo do verbalnog rata s Washingtonom koji je, barem za sada, odbio održati najavljeni summit SAD-Sjeverna Koreja u Singapuru zakazan za 12. lipnja. Istovremeno je i novi američki državni tajnik Mike Pompeo najavio strategiju za indo-pacifičku regiju u kojoj bi osovinu zajedničkih vojnih snaga činile indo-pacifičke demokracije – SAD, Indija  Australija i Japan.

Istovremeno je Peking prošlog petka objavio snimke vježbi i nekoliko dalekometnih strateških bombardera H-6K koji slijeću na umjetne otoke u području Južnog kineskog mora oko kojega se spore Kina, Filipini, Vijetnam i Malezija, te Tajvan, djelomično priznata de facto država koju Kina smatra svojim privremeno odmetnutim teritorijem.

Od zemalja koje se spore s Pekingom oko Južnog kineskog mora su se oglasili sam Filipini, koji su poručili kako će poduzeti “adekvatne diplomatske aktivnosti”.

S druge strane, američka vojska je poslala brodove u spomenuto područje, jer sve jača vojna prisutnost Kine u tom dijelu Južnog kineskog mora “povećava zabrinutost Zapada zbog konačnih namjera Pekinga”. SAD su kritizirale “kinesku militarizaciju umjetnih otoka” i poručile “kako će provoditi regularne zračne i pomorske vježbe da potvrde pravo na slobodnu plovidbu”.

No, vježbe kineske vojske u kojima su prvi put umjetne otoke koristili strateški bombarderi H-6K se mogu protumačiti i kao jasna poruka Pekinga tko kontrolira to područje.

Proteklih godina Kina ne samo da modernizira oružane snage, nego jača vojnu prisutnost u Južnom kineskom moru i potvrđuje svoju dominaciju u regiji koja se nekada smatrala ekskluzivnim vlasništvom američke vojske, koje je tamo prisutna jer se vode u dijelu Pacifika uz kinesku obalu smatraju jednim od najvažnijih trgovačkih putova u jugoistočnoj Aziji.

Kina postaje sve odlučnija

SAD posebno kritiziraju Kinu “zbog njezine želje za dominacijom i kršenja međunarodnog prava”. No, nedavni događaji u Južnom kineskom moru pokazuju kako kineska vlada ne obraća pozornost na američke kritike.

“Kinezi su sve samouvjereniji u korištenju svojih snaga i počela je testirati izdržljivost Sjedinjenih Država”, izjavio je Bonnie Glaser iz Centra za strateške i međunarodne studije u intervjuu za Business Insider.

“Kina je sada otvorenija u svojoj strategiji i manje zabrinuta za moguće reakcije svojih susjeda ili Washingtona. Drugim riječima, vjeruje da to može podnijeti”, dodao je Glaser.

U posljednje vrijeme je Kina nametnula propise susjednim državama o korištenju spornog pomorskog područja, uglavnom u sektoru ribarstva.

“Raspoređivanje strateških bombardera na umjetnim otocima znači da bi mogli biti izloženi američkim projektilima”, rekao je Bill Hayton, stručnjak za Aziju u londonskom think-tanku Chatham House, iako je Kina ranije na umjetne otoke rasporedila suvremene protuzračne sustave i stvorila takozvani “proturaketni štit”.

Hayton je za Business Insider izjavio kako nedavna militarizacija Pekinga otvara put Kini da preuzme kontrolu nad cijelim spornim područjem i prirodnim resursima u Južnom kineskom moru. Međutim, nitko neće pucati na njih niti započeti rat. Tko bi to želio?”, zaključio je Hayton.

“Čini se da je u borbi za Južno kinesko more Peking pobijedio bez ispaljenog metka”, za Business Insider zaključuje Alex Lockie.

VIDEO – Vježbe kineske vojske u Južnom kineskom moru uz korištenje strateških bombardera H-6K 

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
maliboro
5 godine prije

Kinezi imate sreću što niste kao Libija al bi vam ameri isprašili gače

Alen
5 godine prije

Amerikanci u zadnje vrijeme samo laju a karavane prolaze….
Jel se svijet vec promjenio ? Je li imperija vec propala a ovo sto se desava je kontrola stete i parcijalno demontiranje imperije ?

Weteran
5 godine prije

Južno kinesko more?
Zatvorena voda, zgodna za komšijske čarke?!
Ne guraju se tu kauboji. Kontrolišu svaka vrata tog mora, i time su zadovoljni?!

Amistad
5 godine prije

Amerikanci su imali 20 godina čistog monopola na medjunarodnoj sceni. Jel ste culi kada najvecu zidovsku psovku koja uvredi jos vise nego nasa balkanska “hebo ti pas mater”……e oni kazu “da bog da ima, pa da nema 😉

nadobudan
5 godine prije

LOGIČNO !

Sokol
5 godine prije

NR Kina sa svojim predsjednikom Xi-em vec neko vrijeme je globalno velesila No 1.
SAD jos drzi glavu iznad vode zahvaljujuci dolaru, medjutim ubrzanim tempom se vrsi dedolarizacija sv financija. Kad taj zadnji bastion padne biti ce bjelodano jasno ko je veliki gazda.

dobagan rogić
5 godine prije

Je je mogu oni lajat koliko hoće i mogu dovest 5 -6 borbenih skupina ali će opet izgubiti.

Majk Majers
5 godine prije

Dokad će Japanci bit američke kurve?

Kile
5 godine prije

Bome američani puše na svim frontovima, vidjet ćemo do kud će to ići

Dron
5 godine prije

Živio sllbodarski narod narodne republike kine,zivio i nas drug tito! Proleteri svih zemalja ujedinimo se

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.