Kina kaže da je spremna “udružiti snage s Rusijom” kako bi “branila nacionalne interese” dok Putin potvrđuje posjet Xija

Saradnja Kine i Rusije - Putin i Xi
39 komentara

Unatoč svim posljednjim ponovljenim upozorenjima Washingtona Pekingu protiv strateške ili vojne suradnje s Moskvom, Kina sada obećava “udružiti snage” s “istomišljeničkim” partnerom Rusijom kako bi obranila nacionalne interese. Izjava je stigla pred kraj prvog dana putovanja direktora Ureda Komisije za vanjske poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Wanga Yija u Moskvu.

“Narodna Republika Kina spremna je udružiti snage s Rusijom kako bi se odlučno zauzela za nacionalne interese i promicala obostrano korisnu suradnju u svim područjima”, rekao je Wang u utorak tijekom sastanka s ruskim tajnikom Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim. U srijedu se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u, kako se činilo, toplom i suradničkom posjetu.

“Tijekom virtualnog sastanka krajem prošle godine naši čelnici [Xi Jinping i Vladimir Putin] iznijeli su plan za daljnji razvoj bilateralnih odnosa. Spremni smo udružiti snage s ruskom stranom, u skladu s visokom razinom sporazuma, da se odlučno zauzme za nacionalne interese i vrline, te promiče uzajamno korisnu suradnju u svim područjima”, stoji u izjavi kineskog diplomata.

Dodatno je rekao da će Kina “zajedno sa svim partnerima istomišljenika dalje promicati razvoj međunarodnog poretka u smjeru ravnomjernog razvoja”.

“Potrebno je otključati potencijal ovog mehanizma, a također je potrebno razviti nove korake strateške interakcije u skladu s promjenjivom situacijom kako bi se pružila potrebna jamstva za nacionalni razvoj”, dodao je Wang. “Želim se u potpunosti pridružiti vašoj cijeni strateške suradnje dviju zemalja.”

Pozitivne i blistave izjave usred posjeta na visokoj razini dolaze u ključnom trenutku u kojem Moskva treba moćnu podršku u svom kutu koja također ima mjesto u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Rat u Ukrajini samo nekoliko dana dijeli od godinu dana od početka invazije.

Kremlj je u odgovoru pohvalio Wangovo stajalište, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je “uravnoteženo stajalište Kine o ukrajinskom pitanju”. Nadalje je izjavio da su “naša i kineska vizija uglavnom iste” u vezi s krizom.

Međutim, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se s kineske strane pojaviti bilo kakve daljnje pojedinosti o Ukrajini. Zasad se čini da Wang zastupa službenu stranačku liniju koja je bila pomalo dvosmislena, također dok je u Moskvi rekao da će Kina zadržati svoj “objektivni i nepristrani stav” o ukrajinskoj krizi. S tim u vezi, rekao je da Kina “cijeni spremnost Rusije da riješi krizu pregovorima”, prenosi TASS.

Peking je nedavno izrazio želju da zaraćene strane postignu sporazumno mirno rješenje u Ukrajini. To bi mogao biti fokus nadolazećeg putovanja predsjednika Xi Jinpinga u Rusiju. Dok su se vijesti o budućem putovanju pojavile u utorak, predsjednik Putin potvrdio je u srijedu da će se to dogoditi – vrlo značajno simbolično prvo nakon invazije na Ukrajinu.

“Očekujemo da predsjednik Narodne Republike Kine posjeti Rusiju. To smo se ranije dogovorili”, rekao je Putin dočekujući Wang Yija u Kremlju. Ruski čelnici pohvalili su “nove granice” koje obje zemlje zajedno grade:

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će kineski predsjednik Xi Jinping posjetiti Rusiju, rekavši da su odnosi dosegli “nove granice” usred zabrinutosti SAD-a da bi Peking mogao pružiti materijalnu potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Razumijemo da [Kina] ima unutarnju političku agendu, ali pretpostavljamo da dok se bavimo svim pitanjima vezanim uz tu agendu – s Nacionalnim narodnim kongresom, koji se sastoji od kineskih zastupnika, koji također moraju riješiti ozbiljna kadrovska pitanja – realizirat ćemo naše planove i za osobne susrete, što će dati dodatni poticaj našim odnosima”, dodao je ruski predsjednik. Konkretan raspored tek treba biti objavljen, ali kreatori politike SAD-a, zajedno s ostatkom NATO-a i drugim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, bez sumnje će pozorno promatrati.

U međuvremenu, Putin je u ofenzivi protiv svojih neprijatelja blizu i daleko…

A što se tiče komentara Zelenskog prethodnog dana o izgledima za treći svjetski rat s obzirom na produbljivanje odnosa Moskve i Pekinga…

S tim u vezi, u petak će se pojaviti kineski mirovni plan za Ukrajinu. Svaki takav pokušaj treba pozdraviti, ali pitanje je pod čijim uvjetima. Zapadni promatrači i dalje su skeptični hoće li plan vidjeti bilo kakve konkretne detalje, dok se također kruže glasine da bi Kina mogla zaprijetiti da će za Rusiju učiniti ono što SAD čini za Ukrajinu, pojačano viješću da će Xi Jinping uskoro posjetiti Moskvu.

Logično, pod pretpostavkom da Kina neće odbaciti Rusiju, što neće, postoji nekoliko mogućih ishoda:

  • Kina ne nudi ništa novo. Međutim, to bi naglasilo da je i dalje promatrač na kojeg ispaljuje metke Bijele kuće, koja je upravo upozorila da će se kineske tvrtke koje pokušaju zaobići sankcije Rusiji suočiti s “reperkusijama”: poput onih koje zabranjuju protok iranske nafte?; ili

Kina “eskalira do deeskalacije” s implicitnom prijetnjom da će stati iza Rusije, u kojem slučaju:

  • SAD prihvaća veliki dogovor o spuštanju i podjeli Ukrajine. To bi značilo povlačenje Zapada u povijesnim razmjerima koje bi moglo prerasti u širu podjelu geopolitičke i geoekonomske arhitekture – a SAD to neće željeti. Ipak, to bi također omogućilo SAD-u da se okrene prema Tajvanu – a Kina to neće željeti; ili
  • SAD reagira kao da je ‘Kina samo kupila kartu za Titanic nakon što je pogledala film’, a geopolitička i geoekonomska arhitektura se ruši.
kinaPutinrusijasuradnjaukrajinaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Kina i Rusija će se igrati protiv USA i EU.koja dobra tekma

entebe
1 godina prije

Pa ovo je svatko znao jos prije par godina samo ne Borrell, Ursula i Stoltenberg..ovoga se bojao I hiber pa je promicao gluposti da ce Kina uzeti Sibir, mislio je da ce zaustaviti zblizavanje Rusije I Kine

Ziv je Geza
1 godina prije

Kina i Rusija su do danasnje izjave njonje u hrvatskom saboru ….
citiram” Hrvatska ce biti uz ukrajinu do kraja”…. jos nekako i imale sanse u geopoliItickom preslagivanju svijetskih silnica i moci,medjutim nakon ove danasnje izjave Njonje ,Rusima i Kinezima su dani odbrojani.:))

Гавран
1 godina prije

Idealan proksi rat za Kinu kao i za USA (Ne brkati pojam USA sa pojmom Amerika kako su nametnuli USA-đani. )

1 godina prije

Tko zna dali će Putko u Peking sa vlakom, ili autostopom ??

NOVI STARI
1 godina prije

SASVIM PRIRODNO…NE TREBA BITI PREVIŠE PAMETAN DA SE SHVATI S OBZIROM NA SVE OKOLNOSTI!?!?

C.F.
1 godina prije

Meni to izgleda:

Pandemia = 4 igraca i saveznici

USA
EU
RUSIJA
KINA

Ratovi = 2 igraca i saveznici

USA+EU
KINA +RUSIA

Klimatske promjene / vanzemaljci

USA+EU+RUSIJA+KINA

Ujedinjenje = 1 igrac

Svjetska vlada

Pandemija i Kineski model.

Svjetska vlada

pokret otpora (nebocnuti)

borjana
1 godina prije

Kao šta vidimo iz redoslijeda današnjih članaka na portalu (samo sam uspjela pročitati naslove) eu je odmah pripremila hitan uzvratni udarac: zabranila je tik-tok.
😂😂😂

Nema šale sa eu, ovoga puta su Kinezi udarili na tvrd orah.

dpf filter
1 godina prije

Imam osjecaj da velike sile igraju pokera,a mozda i remija. Koliko dugo traje ova partija izgleda da igraju remija. Tko ce pice platiti vidjecemo.

Daniil Harms
1 godina prije

Nato twitter: ❝We are Harry Potter and William Wallace, the Na’vi and Han Solo. We’re escaping from Shawshank and blowing up the Death Star. We are fighting with the Harkonnens and challenging Thanos.❞

Nadmašili su sami sebe. Nakon ove epske objave, očekujem najavu Wolverina, Jetija obučenog za uništenje neprijateljskog oklopa, odmrzavanje Walta Disneya, angažiranje Avengersa (Bill Gates Iron Man), Soroša kao Betmena, pojavu Wonder Woman i tako to…

Iako je najizglednije da će, ako se suradnja iz vijesti ostvari, moći samo odraditi ulogu Linde Lovelace Rusima i Kinezima…

eks
1 godina prije

Znaju Kinezi ko je oličenje zla. Čak i u USA se sve više čuju normalni glasovi, pa je američki general Majkl Flin na Tviteru napisao da Putin podržava i promoviše vrednosti koje Zapad već duže vreme pokušava da uništi. Rekao je sledeće: “Oduševljava me što ruski predsednik govori o bogu i porodici kao vrednostima , dok ih Zapad uništava” .

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. ja se nešto ne sjećam da je Rusija i Kina išla u Afriku žicom loviti ljude i u lancima ih odvoditi u “novu englesku” da bude besplatna radna snaga koja će “uzdignuti Babilon”, a, kao što znate, onaj stari je “pao”…………… Tako će po zakonu pasti i ovaj novi… Slava Putinu ‼️ Z ❤️ (karma is a bitch 🎃)

Max
1 godina prije

Dugo očekivan strateški potez.

Ivan
1 godina prije

Dok se ne sprzi usrana Amerika u svijetu nece biti mira i blagostanja..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI