Kina kaže da “ne prodaje smrtonosno oružje” sukobljenim stranama

Wang YI
4 komentara

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je svom ukrajinskom kolegi da Peking ostaje neutralan u sukobu između Rusije i Ukrajine, te da neće prodavati oružje ni jednoj strani. Wang Yi i Dmitry Kuleba su se sastali na 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu.

Razgovori su bili prvi visoki susret između Pekinga i Kijeva od kako je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky predložio sastanak s kineskim premijerom Li Qiangom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru – zahtjev koji je navodno odbijen.

Wang Yi je rekao Kulebi da Kina neće “dodavati ulje na vatru”, tražiti profit iz sukoba ili “prodavati smrtonosno oružje u zonama sukoba”, prema priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova. “Čak i ako postoji samo tračak nade za mir, Kina neće odustati od svojih napora”, dodao je Wang Yi.

U 2022. godini SAD su uvele sankcije nekoliko poslovnih subjekata u Kini koje je Washington optužio da pomažu ruskoj vojsci. Kina je odbacila tvrdnje SAD-a da razmatra naoružavanje Rusije. Ukrajina već dugo traži podršku Kine za desetobodni plan za mir, koji je Zelensky predložio u novembru prošle godine, a kojeg je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odbacila kao “besmisleni ultimatum Rusiji, usmjeren na produljenje sukoba”. Plan uključuje obnovu granica Ukrajine iz 1991. godine.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine, Kina je dosljedno pozivala na političko rješenje i prošle godine je predložila vlastiti plan za mir, zahtijevajući prekid vatre i pregovore. Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da bi mirovna inicijativa koju je predstavila Kina mogla poslužiti kao osnova za dogovor s Ukrajinom.

Peking se odupirao zapadnom pritisku da uvede sankcije Moskvi, dok je jačao ekonomsku suradnju s Rusijom. Podaci kineske carine pokazuju da je bilateralna trgovina prošle godine porasla za 26,6%, dosegnuvši rekordnih 240 milijardi dolara.

kinarusijaukrajinaWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Mudro.

kiza
2 mjeseci prije

Dakle sutra kada zagusti, oko Tajvana, Rusi imaju apsolutno pravo da budu neutralni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI