Kina kaže da njen mirovni plan za Ukrajinu dobiva podršku

Wang YI
5 komentara

Peking je odbio poziv Kijeva na “mirovni samit” u Švicarskoj

Plan za rješavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, koji su predložili Kina i Brazil, već je podržalo dvadesetak zemalja, rekao je ministar vanjskih poslova Pekinga Wang Yi.

Peking je odbio poziv za sudjelovanje na “mirovnom summitu” u Švicarskoj kasnije ovog mjeseca, na nezadovoljstvo Kijeva, tvrdeći da su takvi sastanci besmisleni ako Moskva nije pozvana.

Tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom u Pekingu u utorak, Wang je objavio da je 26 zemalja potvrdilo da su spremne dogovoriti ili razmatraju podržati “zajedničke dogovore” koje su Brazil i Kina postigli prošlog mjeseca.

Dodatnih 45 zemalja s pet kontinenata dalo je “pozitivnu povratnu informaciju” idejama koje su formulirale dvije zemlje BRICS-a, rekao je Wang. Pozvao je više zemalja da podrže inicijativu, jer “svijet treba… više objektivnih, uravnoteženih, poticajnih i konstruktivnih glasova o ukrajinskoj krizi”.

Prema Wangovim riječima, Rusija i Ukrajina također su “potvrdile većinu sadržaja” prijedloga.

Međutim, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na Wangove komentare osudivši nesudjelovanje Kine na “Globalnom mirovnom samitu” u Luzernu. Samo bi Ukrajina trebala definirati kako mir izgleda, a “jedini pravi temelj” za to bila bi “formula mira” Vladimira Zelenskog, inzistirao je Kijev.

Prijedlog koji su prošlog mjeseca formulirali Kina i Brazil uključuje tri načela za deeskalaciju neprijateljstava u Ukrajini, uključujući zabranu širenja bojnog polja, zabranu eskalacije borbi i zabranu provokacija bilo koje strane. Istaknula je diplomaciju kao jedini način za rješavanje sukoba, pozivajući na održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale i Rusija i Ukrajina.

Kineska vlada vjeruje da “uvjeti još nisu spremni za mirovne pregovore” između Rusije i Ukrajine, rekao je Wang u utorak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je prošlog mjeseca da je spreman potražiti diplomatsko rješenje, ali je dodao da je održavanje bilo kakvih razgovora bez Moskve – kao što namjerava učiniti švicarski “summit” – “besmislica”.

kinamirovni pregovorirusijaukrajinaWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Lijepo ali bojim se uzalud.

Ico
1 mjesec prije

VOLodimira Ameri još nisu “bacili pod autobus” ?!?

tihobl
1 mjesec prije

Svjeza vijest:
Према украјинским ресурсима за праћење, до 100 беспилотних летелица-камиказа „Герањ-2“ тренутно се налази у украјинском ваздушном простору, што већ дуже време није забележено.

tihobl
1 mjesec prije

Носачи ракета Ту-95 МСМ су већ у ваздуху, а на мору су три брода – носача ракета Калибар.

Pravaš
1 mjesec prije

😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI