Kina koristi svoj najeveći dron da prati američku krstaricu

Kineski dron
14 komentara

Kina je upotrijebila svoju najveću bespilotnu letjelicu Soar Dragon, za nadgledanje američke krstarice koja je prošla tajvanski tjesnac krajem srpnja 2019., izvještava The National Interest, napominjući da ulaganja Pekinga u ove letjelice počinju davati pozitivne rezultate.

Najveća kineska bespilotna letjelica Soar Dragon korištena je za praćenje američke krstarice u tajvanskom tjesnacu. Iako je u nekim tehnološkim aspektima još uvijek inferiorni od svojih američkih suparničkih dronova, stručnjaci izvještavaju o važnom napretku Pekinga na ovom polju.

Krstarica klase Ticonderoga USS Antietam prošla je tajvanski tjesnac 24. srpnja 2019. pokazujući svoju silu Kini. Kineski borbeni zrakoplovi J-11 poletjeli 10-tak puta zbog ovog prolaza.

Prema medijskim izvještajima, kineski piloti izdali su radio upozorenje jednom od helikoptera MH-60R, naređujući mu da se drži dalje od zapadne obale tjesnaca.

S rasponom krila od oko 25 metara i autonomijom od oko 10 sati, Soar Eagle, kineski je odgovor na američki vojni dron Global Hawk. Bespilotna letjelica poznata je i kao Kinez Xianglong.

Američka bespilotna letjelica veća je i izdržljivija: 35 metara, s autonomijom od 36 sati. Pored toga, američka vojska ima više iskustva u ovom području, Global Hawk se aktivno koristi nakon 11. rujna 2001. godine.

Nacionalni interes izvještava da razvoj bespilotnih letjelica u Kini otežava nedostatak pouzdanih motora. To se odnosi na lovce i helikoptere.

Ulaganja se isplaćuju

Druga prepreka je, prema medijima, isporuka preciznih fotografija u stvarnom vremenu. Pentagon ima mnoštvo komunikacijskih satelita za povezivanje dronova, kopnenih trupa i analitičara slike. Kina ima samo nekoliko sličnih satelita. Problem koji bi mogao spriječiti kontrolu dronova na velikoj udaljenosti od baze.

Pored toga, blizu 200 stručnjaka (operatera, tehničara za održavanje i kvalificiranih analitičara) potrebno je za potporu rada ovih vrhunskih strojeva, kažu mediji i dodaju da njihova obuka iziskuje vrijeme.

“Ali godine ulaganja u bespilotne letjelice u Pekingu napokon počinju donositi plodove i misija Soar Dragona za nadzor američke krstarice u srpnju 2019. godine je dokaz”, zaključuje The National Interest.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Generalus Glupus
4 godine prije

Za par godina eto i Kina sustiže SAD.

nessy
4 godine prije

Ima odlican film sa Etan Hawke, “Good Kill” 2014., o USA dronovima i njihovom “etickom” koristenju.

pikač
4 godine prije

Tako treba. Kinez ne plovi između svojih prijatelja Kubanaca i Floride sa ratnim brodovima.

Max
4 godine prije

Kina raste i u vjnotehničkom smislu ali mora još raditi na tome.

johnny-reb
4 godine prije

Slijedi otvaranje americke vojne baze na tajvanu i orgijanje po hong kongu koje se mozda prosiri na susjedne gradove Guangzhou i Shenzen. Amerika trenutno zadaje velike glavobolje Kini

Мр Радомир Шћепановић
4 godine prije

Кина не заостаје у техничко-технолошком развоју! Све може да направи са својом технологијом код куће!

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pa dobro hoce li mi vec netko objasniti gdje su nestali toliki sateliti iz svemira? Ameri neke balone koriste za nadzor kartela, ovi dron kako bi pratili brod, 5g mreze postavljaju antene na svakih 100m, gdje su sateliti? Cemu sluze?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.