Kina navija za odmak Rusije od američkog dolara u korist yuana

Americki dolar i kineski juan
19 komentara

Peking je pozdravio odluku Rusije u pogledu smanjivanja oslanjanja na američku valutu iz svog Nacionalnog fonda bogatstva, kao i davanje veće uloge yuanu, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prošli je tjedan Rusija eliminirala američki dolar iz svog Nacionalnog fonda bogatstva, smanjivši svoj udio s 35 % na nulu. U međuvremenu je povećao iznos kineskog yuana u fondu na 30,4 %, što ga je stavilo na drugo mjesto nakon eura s 39,7 %.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da akcija Rusije pokazuje povjerenje u kineski gospodarski razvoj i budućnost suradnje tih zemalja. Naglasio je da će Kina nastaviti jačati suradnju s Rusijom, koju je nazvao obostrano korisnom, istovremeno podržavajući svog saveznika u međunarodnim i regionalnim poslovima.

Kina čvrsto vjeruje u svoju valutu, s velikim nadama da će do 2050. postati svjetska “valuta po izboru”, prema takozvanoj strategiji dvostruke cirkulacije u zemlji. Prvi put spomenuta na sastanku kineskog odbora za donošenje politike sredinom svibnja, inicijativa usmjerava fokus gospodarskog razvoja zemlje na domaće tržište ili unutarnji promet, s ciljem da se Kina manje oslanja na trenutnu izvozno orijentiranu razvojnu strategiju (vanjska cirkulacija).

Kina također pojačava napore na globalizaciji yuana pokretanjem pokusnog programa digitalnog yuana, kao i uspostavljanjem zajedničkog ulaganja sa SWIFT-om, mrežom koja financijskim institucijama omogućuje razmjenu informacija o bankarskim transakcijama.

DedolarizacijaDolarkinarusijayuan
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Po meni bi rusija trebala balansirati između 4 valute, dolar,euro, juan i rublja. Sav izvoz vezati uz rublju.

Čudan lik
2 godine prije

Što znači prosječnoj neupućenoj ovci ovaj članak? Baš ništa!!! Ovaj članak se savršeno uklapa u laž nekakve geopolitike. Naravno, to je čisto bacanje prašine u oči! Ovaj Ruski potez je samo jedan u nizu poteza R&R ekipe koji će dovesti do bankrota Amerike. Gospodari za nas pripremaju “bankrot Amerike” koji će posljedično rezultirati bankrotom cijelog svijeta. Prema njihovim najavama, Velika depresija iz 20ih godina prošlog stoljeća će izgledati poput ljetnjeg piknika filharmonijskog zbora Bečkih dječaka naspram sloma novčarskog sustava koji nam pripremaju. Slom novčarskog sustava pripremaju kako bi nam uvalili “karbonsku valutu”, puno veću nepravdu od papirnog novca. Karbonska valuta, odnosno bodovi, će biti dodijeljivani po nepoznatoj osnovi što znači da niti ćemo smjeti pitati, niti će nam netko odgovoriti po kojoj osnovi se dodjeljuju. Službena verzija će glasiti da će biti dodijeljivani zbog toga što zagađujemo okoliš, naravno, Gospodari, milijarderi, političari i ostala gamad će dobiti neograničene bodove. Ograničenje… Čitaj više »

Plavi
2 godine prije

Ne dao Bog da te Rusija brani, a Kina hrani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI