Kina odbacila američku ucjenu da obustavi uvoz iranske nafte

Iran - sankcije - nafta
10 komentara

Narodna Republika Kina je odbila zahtjeve Washingtona da obustavi uvoz nafte iz Irana.

Kao što se i očekivalo, Kina neće sudjelovati u sankcijama protiv islamske Republike koje su u jačanju gospodarskog pritiska na Teheran zahtijevale Sjedinjene Države. Peking je rekao kako će ubuduće i dalje kupovati naftu iz Irana. Zašto ne bi trebao?

Uostalom, Kina je i sama meta američkih gospodarskih mjera u kontekstu trgovinskog rata i suočava se s carinama od 25 posto na izvoz u Sjedinjene Države vrijedan 200 milijardi.

Kina je sama po sebi najveći svjetski uvoznik nafte i također najvažniji kupac iranskog crnog zlata.

Međutim, Bloomberg citira svoje izvore i navodi kineske dužnosnike koji žele ostati anonimni, a koji su navodno rekli kako Kina više neće kupovati iransku naftu, ali ako sve ostale države obustave svoju kupnju.

“Peking, međutim, nije pristao na povećanje kupnje iranske nafte”, rekli su za Bloomberg dužnosnici koji su tražili da ne budu imenovani, jer se razgovori s Kinom i drugim zemljama nastavljaju.

“Time su ublažili strahove Washingtona da Kina radi na potkopavanju američkih napora da izolira Islamsku Republiku obustavom izvoza viška iranske nafte”, navodno su za Bloomberg izjavili anonimni kineski dužnosnici.

Najvažniji kupci iranske nafte su Kina, Indija i Južna Koreja. Ali i Turska, Italija, Japan, pa čak i Ujedinjeni Arapski Emirati.

FOTO – Kina je s preko 600 000 barela dnevno najveći kupac iranske nafte

Izvoz iranske nafte

Ali što ako Iran napravi jeftinu ponudu Kinezima, kako bi nadoknadio pad izvoza u one zemlje koje popuste pred američkim ucjenama? Peking će bez sumnje ponovo razmisliti o tome hoće li kupovati jeftiniju iransku naftu ili je kupovati po tržišnim cijenama ulje iz drugih zemalja. Na količinu koju uvozi Kina bi i mali popust od nekoliko dolara po barelu, koji se danas prodaje pi relativno visokoj cijeni od 73,5 dolara za barel bi bio popust kojeg Peking ne bi odbio.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
5 godine prije

Američke sankcije ne vrede ništa, ako Iran bude i dalje gospodarski surađivao sa Azijom i Rusijom.

Simo
5 godine prije

Kada čujem neimenovani dužnosnici i izvori jasno mi je u startu da je laž.Ili što bi Trump rekao fake news.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Kina i Rusija mogu SAD-u zadati bolni udarac samo ako pocmu vrbovati po SAD-u mozgove koje su amerikenjci kupili i dovukli u SAD. A kako znanstvenici nisu izrazito gladni na ovac vec vise na uvijete rada to bi Kina i Rusija mogle jednostavno odraditi, poceti vrbovati mozgve i dovesti ih u Kinu i Rusiju. SAD ionako nema bas neku kolicinu vlastitih mozgova i brzo bi se izgubila na margini znanstvenih dostignuca.

oxi
5 godine prije

Vidim ovdje da je Hrvatska na 13-tom mjestu po kupovini Iranske nafte. Živo me zanima dali će i dalje nastaviti kupovati.

erektvs maximvs
5 godine prije

jadni ameri…..visoko lete a nemaju ni kaplje….nek okupiraju sadijsku arabiju,katar i ostale sunitsko-islamističke vazale bogate nafrom prije nego što će ih “saveznici” otkupit preko obveznica ,preobratit i osunetit

Radio
5 godine prije

Ako nista bar znamo da ce dupelizci iz ovog naseg croasana prestati s uvozom.. Mozda cak i posalju”viskove”oruzja sunitskim militantima u Iran kao sta su poslali i sirijskim.. Jadna li smo drzava kad nam fašostički Israel dirigira vanjsku politiku.. Uzimamo pare iz zajednicke kase u EU a trosimo ostatak na židovske krame koje ruše raketni sustavi iz doba Sovjetskog saveza..

Milos
5 godine prije

“Anonimni kineski duznosnici ” u ovom slučaju služe da utiču na one države koje se kolebaju, lično mislim da su njihove izjave izmišljene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.