Kina okrivljuje SAD za podršku protestima u Hong Kongu

Hong Kong protesti demonstracije
7 komentara

Kina je osudila američke zakonodavce i zvaničnike da otvoreno podržavaju demonstracije u Hong Kongu, opisavši njihove komentare kao licemerne i motivisane željom Washingtona za globalnom dominacijom.

U izjavi zvanični Peking je rekao da “žali” zbog primjedbi lidera manjina Senata Chucka Schumer-a, predstavnika Jim McGovern-a i Bijele kuće, u vezi sa sve nasilnim uličnim protestima u Hong Kongu. Američki zakonodavci i zvaničnici zahtevali su da vlada Hong Konga pusti pojedince koji su umiješani u neprestane nemire ili da se suoče sa posledicama.

“Primedbe su iskrivile istinu, Sjedinjene Države su se grubo umiješale u poslove iz Hong Konga, koji su unutrašnji poslovi Kine, i ponovo otkrili licemerje, hegemonsko razmišljanje i predrasude američkih političara”, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija je naglasila da je hongkonška policija uhapsila demonstrante osumnjičene za nasilje, “zločin koji se ne može opravdati nikakvim težnjama”. U izjavi je rečeno da je Kina “čvrsta” u odbrani svog suvereniteta nad Hong Kongom i da se kineski narod “nikada ne bi uplašio prijetnji ili zastrašivanja.”

U subotu su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju, koji su odgovorili vodenim topovima i suzavcem.

Peking je više puta optuživao Washington za pružanje direktne i indirektne podrške demonstrantima na polu-autonomnoj teritoriji, a bilo je i tvrdnji da su SAD „umiješane“ u anti-kineski ekstremizam u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo Trumpovu administraciju da ne smije „držati nos u našim poslovima“, podsjetivši da je Hong Kong kineska teritorija i da on nije ni „američki“ ni „engleski“.

Bijela kuća je saopštila da “odlučno odbacuje” ideju da SAD sponzoriše ili podstiče demonstracije, tvrdeći da su zabrinutosti o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu validne i istinite.

Demonstracije potresaju Hong Kong više od dvanaest nedelja. Demonstracije su prvobitno izazvane sada suspendiranim prijedlogom zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih za kriminal u kontinentalnu Kinu, protesti su preuzeli širi anti-pekinški ugao.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

U svim zapadnim državama ako se potvrdi da osoblje jedne ambasade sudjeluje u bilo kakvima incidentu ili je uključeno u neki loš događaj biva premješteno iz te zemlje. Svi smo vidjeli slike kao se osoblje Američke ambasade se sastaje sa takozvanim prosvjednicima, zato Kina ima potpuno pravo istjerati Američku ambasadu iz Hong Koga kao i Britansku. Jer ako to ne učine dogodit će se sljedeće, po ukrajinskom scenariju kada su od strane Ukrajine unajmljeni snajperisti da pucaju po ukrajinskim prosvjednicama. Tako će ispasti i u ovdje.

Zvone
4 godine prije

Konačno su se kinezi opametili

Emiliano Zapata
4 godine prije

Mozda se i tamo neki proglasi predcjednikom ko u Venezueli?

Kurjaca
4 godine prije

Uvijek se prica o cia ,mosadu kgb a iskreno vjerujem da nas pola ovdje i ne zna kako se zove kineska tajna sluzba.E to je dobro odraden posao.Sav posao se uradi a nitko ne dize paniku.Sta netko misli da kinezi nemaju ovo pod kontrolom samo gledaju kako to najefikasnije da odrade da ne moraju poalije pozar gasit

fićo
4 godine prije

Počeli Kinezi da kukaju ko Rusi.Velika su država,neka se nose s tim i ćute,imaju mnogo instrumenata na raspolaganju i ne moraju nikom da se pravdaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.