fbpx

Kina upzorava Facebook da odustane od “ideološke pristranosti”

Facebook STOP

Kineska vlada optužila je Facebook za “ideološku pristranost” nakon što je gigant iz svijeta društvenih medija objavio kako planira staviti oznake upozorenja na kineske stranice medija koje su pod kontrolom države, uključujući Xinhua i CCTV.

Kineska novinska agencija i TV kanal su među prodajnim mjestima koja je Facebook odredio kao “u cijelosti ili djelomično pod uredničkom kontrolom države”, na temelju mišljenja neimenovanih stručnjaka. Peking je kritizirao promjenu u petak, rekavši da platforme za društvene medije ne bi trebale stvarati prepreke tradicionalnim medijima.

“Nadamo se da će relevantna platforma za društvene medije odustati od ideološke pristranosti te da će otvoriti i prihvatiti stav prema medijskoj ulozi svake zemlje”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova GengShuang tijekom dnevnog brifinga.

Facebook je u četvrtak počeo etiketirati medijske stranice. Prodajna mjesta povezana sa zemljama, uključujući Kinu, Rusiju ili Iran, opisana su kao stranice koje su “pod državnom kontrolom”.

Međutim, javnim prikazivačima zemalja u savezništvu s Washingtonom dodijeljene su ”mekše” oznake. BBC u Britaniji ima oznaku: “Potvrđeni vlasnik stranice: British Broadcasting Corporation”. Facebookova stranica američkog vladinog informativnog kanala Radio Slobodna Europa / Radio Liberty u vrijeme pisanja nije imala oznaku.

Označavanje stranih medija od strane Facebooka uvedeno je nakon što se sve platforme društvenih medija u SAD-u pronašle u opasnoj situaciji, nakon izvršnog naloga koji je potpisao predsjednik Donald Trump. Naredba se odnosila na ispitivanje tehnoloških divova u vezi toga jesu li zloupotrebljavali svoju uredničku moć u vezi objavljivanja sadržaja i time nisu zaslužili posebnu pravnu zaštitu, za razliku od tradicionalnih izdavača.

Trump je naredbu izdao usred svađe s Twitterom, zbog čega su neke od Twitterovih objava označene tako da se u vezi njih trebaju obaviti “provjere činjenica” što znači da postoji mogućnost da su dezinformirali čitatelje. Direktor Facebooka Mark Zuckerberg kritizirao je potez Twittera, ponovivši da društvene mreže ne bi trebale biti arbitri istine. Sljedećih dana interne pobune zaposlenika Facebooka, zbog Zuckerbergove nemogućnosti objavljivanja nakon Trumpove reakcije postale su javne.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
hiber
Gost
hiber
11 mjeseci prije

Nisu pod kontrolom kineske države, nego pod kontrolom kineske nacional-komunističke partije. Kineske država kao takva u stvari ne postoji. Nešto slično se u USA zove duboka država, ali to je za Kinu dječji vrtić.

Zemohudin
Gost
Zemohudin
11 mjeseci prije

Kakva komedija. Ideolosko pristrani upozoravaju ideolosko pristrane za ideolosko pristranost.

DŠ...
Gost
DŠ...
11 mjeseci prije

Rugalo se sito igli: “Kakvu to rupu imaš na leđima?”

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Znači po fajsbuku svi mediji moraju biti pod kontrolom Amerike.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Pa i jesu pristrani.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik