Kina se priprema za neizbježne Američke sankcije

Americke sankcije za Peking
18 komentara

Razgradnja odnosa između SAD-a i Kine već duže vremena predstavlja trend. Protivrječnosti u vezi sa specifičnim pitanjima (npr. ljudska prava) bile su vidljive čak i tokom procvata trgovine između ove dvije zemlje tokom 1990-ih i 2000-ih godina.

Tokom predsjedništva Baracka Obame, odnosi su počeli postepeno zamračivati uslijed usmjeravanja SAD-a prema Aziji, tenzija u Južnom Kineskom moru i izolovanih incidenata u digitalnoj sferi. Donald Trump je još čvršće nastupao protiv Pekinga, eksplicitno izražavajući svoj cjelokupni niz nezadovoljstava.

Kritični front u suzbijanju Kine postao je visokotehnološki sektor. Opća politika Washingtona ograničava pristup kineskim kompanijama tehnologijama iz Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Takva tehnologija može se koristiti za dvostruke zadatke i naknadnu modernizaciju zemlje i u vojnom i civilnom sektoru. Predsjednik Joe Biden nastavlja ovim putem, ukazujući da ne postoji ključni bipartizanski sporazum o pitanju odnosa sa Kinom.

Novi izvršni nalog američkog predsjednika proglasio je nacionalnu vanrednu situaciju zbog toga što određene zemlje koriste pristup američkoj civilnoj tehnologiji za razvoj svojeg vojno-industrijskog kompleksa.

Prilog nalogu imenuje Kinu i posebne administrativne regione Hong Kong i Makao. Pojam vanrednog stanja ima svoje osobitosti. Više od četiri desetaka proglasa o vanrednim situacijama u SAD-u trenutno je na snazi u vezi sa različitim pitanjima spoljne politike. Predsjednik ih poziva u skladu s Zakonom o odredbama o vanrednim situacijama iz 1977. godine (IEEPA), što mu omogućava korištenje ekonomskih sankcija za suzbijanje postojećih prijetnji. Drugim riječima, vanredno stanje se proglašava u vezi s određenim pitanjem i osnova je za korištenje određenih ovlasti.

Izvršni nalog uvodi najmanje dvije inovacije:

Prvo, administracija, zastupljena od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva trgovine, mora sastaviti listu stranih osoba koje su pojedinci ili entiteti iz određene zemlje, odnosno zemlje od interesa. U ovom slučaju, Kina. Ove osobe moraju biti na neki način povezane sa visokotehnološkim transakcijama navedenim u naredbi. Drugim riječima, trenutno se sastavlja još jedan spisak koji će vjerovatno uključivati vodeće kineske tehnološke i industrijske kompanije, te eventualno njihove izvršne direktore ili pojedinačne zaposlenike.

Drugo, američki građani morat će prijaviti određene transakcije s ovim osobama vlastima. Osim toga, bit će zabranjeno nekoliko drugih transakcija. Ovaj spisak će morati utvrditi administracija i periodično ga pregledavati.

Novi pravni mehanizam daje Bijeloj kući široku ovlast za ograničavanje pristupa kineskim kompanijama saradnji s američkim visokotehnološkim firmama. Fleksibilnost mehanizma će biti određena mogućnošću revizije kategorija transakcija, tehnologija i stranih osoba koje su podložne ograničenjima. Stoga je vjerovatno da će mehanizam biti opsežniji od postojećih propisa.

Ograničenja uključuju zabranu kupovine ili prodaje vrijednosnih papira “kineskim vojnim kompanijama”, koju je uvela Trumpova administracija u novembru 2020. godine. Biden ju je blago izmijenio, ali bez značajnih promjena. U prilogu su navedene vodeće kineske kompanije u telekomunikacijama, proizvodnji aviona, elektronici i drugim sektorima.

Čak i ranije, u maju 2019. godine, Trump je proglasio vanredno stanje zbog prijetnji američkom sektoru telekomunikacija (Izvršni nalog 13873). Huawei i nekoliko njegovih podružnica stavljeno je na Entity List Ministarstva trgovine SAD-a – zabranjeno im je pristupanje raznim elektroničkim proizvodima, uključujući one proizvedene izvan SAD-a korištenjem američke tehnologije. Osim toga, nekoliko kineskih kompanija stavljeno je na listu vojnih korisnika (Military End-User List – MEU-List) SAD-ovog Ministarstva trgovine.

Ove kompanije su zabranjene od snabdijevanja određenim proizvodima s Commerce Control List Ministarstva trgovine SAD-a. Pozadina ovih sankcija su odvojeni pravni mehanizmi za sankcioniranje kineskih osoba u vezi sa situacijom u Hong Kongu i Xinjiang Uygur Autonomous Region (XUAR). Osim toga, članovi Kongresa redovno predlažu sankcije protiv Kine iz različitih razloga, od problema ljudskih prava do kazni zbog moguće saradnje s Rusijom. Nijedan od tih zakona nije postao zakon tokom Bidenovog predsjedništva, ali to ne isključuje mogućnost da će neki biti usvojeni.

Međutim, intenzitet američkih embarga protiv Kine nije uporediv s obimom sankcija protiv Rusije. Na primjer, broj kineskih pojedinaca podložnih blokirajućim financijskim sankcijama SAD-a mjeri se desetinama, dok je broj ruskih pojedinaca već premašio 1.700. A to ne uključuje one koji su podložni tzv. ‘pravilu 50 posto’, što proširuje blokirajuće sankcije na podružnice i kontrolisane entitete. Isto se odnosi na kontrolu izvoza. Sankcije protiv Huaweija, stvaranje liste kineskih vojnih kompanija i dodavanje kineskih kompanija na listu vojnih korisnika stvaraju informacijsku rezonancu.

Ali u usporedbi s sankcijama protiv Rusije, sankcije protiv Kine još uvijek su zanemarive. Gotovo svi proizvodi dvostruke upotrebe, stotine industrijskih proizvoda i “luksuzni proizvodi” zabranjeni su Rusiji. Potonji uključuju potrošačku elektroniku i aparate. Ograničenja uvoza u Rusiju i sankcije u transportu upotpunjuju sliku. Osim toga, SAD je uspio izgraditi veliku koaliciju saveznika za sankcije protiv Rusije, dok je mnogo izazovnije izgraditi takav blok protiv Kine.

Međutim, nema garancije da se Peking neće suočiti s sličnim scenarijem u budućnosti. Već 2016. godine, sankcije protiv Kine izgledale su kao malo vjerovatan scenarij. Međutim, situacija početkom 2020-ih godina vrlo je drugačija. SAD i Kina pretpostavljaju nepovratnost svog sukoba, ali odgađaju njegovo eskalaciju iz vlastitih razloga. To ne znači da odnosi neće prije ili kasnije propasti. Teško je predvidjeti vrijeme i opseg takvog sloma, baš kao što je bilo teško predvidjeti krizu u odnosima između Rusije i Zapada. Trenutno se postepeno akumuliraju restriktivne mjere, uključujući Bidenov novi izvršni nalog. To daje Pekingu vremena da se pripremi za najgore scenarije.

kinaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
6 mjeseci prije

“Američka sankcijska država” – mogao bi glasiti novi naziv onoga što se sove USA . Sada se razotkriva lažna ideologija zapada, pre svega Amerike, o tzv. slobodnom tržištu i tržišnoj privredi , kao modelu razvoja i uspeha američke, tj. zapadne ekonomije. Ustvari, radi se o izrazito neslobodnoj tržišnoj konkurenciji, jer Amerikanci (zapad) protiv ekonomskih konkurenata prmenjuju sve moguće mere za sprečavanje konkurencije , a sankcije su im postale kao ono “dobardan” , odnosno “dobrojutro” . Ne prodje 10 dana da Amerikanci , ili EU , ne uvedu nekome sankcije , bilo da je u pitanju ekonomija, ili politika neke države koja njima ne odgovara. Čovečanstvo se buni i suprotstavlja globalnoj diktaturi Amerike i zapada u celini. Vreme je da prestanu pljačkati druge države.

Zvone
6 mjeseci prije

Rusi ne trebaju proizvode sa zapada jer jih mogu dobiti od država BRICS-a.

tihobl
6 mjeseci prije

Kina je vec spremna za americke sankcije.
Kineski filmovi u kinima imaju 10x vecu gledanost nego americki. Pored dolara to je amerima bio glavni izvozni proizvod.

Max
6 mjeseci prije

I priprema se za rat.

Bruno
6 mjeseci prije

Vidi molim te ko priča o ljudskim pravima. I dan danas siliju, otimaju i ubijaju indijanke. Drže ih u rezervatima ko životinje.Od 72 milijuna Indijanaca, koliko ih je bilo kada su se u Ameriku iskrcali Britanski koljači i ubojice, ostalo je nešto više od milijuna. Crnce su ubijali i ubijaju i danas, a i dalje nemaju nikakvih prava osim na papiru. Bravo za čuvare ljudskih prava.

Filozof 🙂
6 mjeseci prije

Ameri j..bu vec godinama i jedne i druge, malo malo pa nekakve sankcije Kini ili Rusiji. Prije par godina sam razgovarao s dobrim prijateljem kako Amerikanci imaju pristaše samo na papiru, a ostatak svijeta kipi na njihovu politiku pljačkanja ostatka svijeta. Amerika je pala ( svi znamo na koga mislim kad kazem Amerika), mogu se prijetitii, ali ostaju samo lav na papiru. Sto ce kada im uvedu sankcije ? Kinezi izbaciti sve njihove tvornice iz svoje države. Mislim da je ovaj put to trebali napraviti. Isto su trebali napraviti Apple-u kad su Amerikanci obrušili na Huawei. Samo im reći OK i vi selite van iz Kine danas.

Laži, dvoličnost i licemjerje SADa
6 mjeseci prije

i njegovih režima su postali toliko bjelodani da su ozbiljni patrioti raznih nacija shvatili da je najbolje otrgnuti se iz tog zagrljaja toksičniog ‘prijateljstva’ s SAD…potrpiti neko vrijeme pa sa istomisliocima stvoriti nkve okvire.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ta dajte ljudi i logično,com editorial KAKOVE SANKCIJE ???? OD KOGA !!! To poput onoga iz vica ! Kada su ga pitali , pošto je dobio teških batina u tuči – kako je prošao a on veli ..A što da vam pričam …?! Kada se sve okončalo po mene došli – KO CARA me na nosila stavili pa me u veeeliko auto uz muziku sirena odvezli ( na traumatologiju 😁 ) , dokle … Onog … Ko poslednju fukaru , policija pokupila pa policijskim autom 😁 😁 😁 … Tako i te zapadne sankcije …. Upali u prisilnu samoizolaciju !!! Jer preko polovice planeta NEČE SA NJIMA VIŠE ⚠️ no kako to svojima da predstave a da se ne izgubi dojam premoći – no … MI NJIH SANKCIONIRAMO 🤣 🤣 🤣 … CARSKI !! PA NA NOSILA 👍 👋 🤳 …Batalite tu retoriku … Smiješna je logično.com . Živjeli 🍸

Darko
6 mjeseci prije

A koji se kurac Amerikanci imaju petljati u unutarnje odnose Kine i nametati im svoja viđenja? Pa kada će ta američka stoka konačno dobiti po njušci i baviti se svojim unutarnjim problemima?

Alex
6 mjeseci prije

Sankcije se odbijaju provoditeljima istih. Zapad ubrzano ekonomski propada,jer nema kome isporučivati svoju preskupu robu,koja je postala višak zbog sankcija Rusiji. U međuvremenu se Rusija sve više okreće vlastitoj proizvodnji,te uvozu iz Kine i Turske,koji može plaćati svojom energentima. Čini se da to svima još bolje odgovara,pa ekonomski rastu,samo Zapad tone . I USdolar i Euro su u deklinaciji i već bi odavno potonuli da ne drže sve globalne financijske institucije pod svojim nadzorom. Ali koliko dugo još,to je pitanje.

Dragan
6 mjeseci prije

Iz naslova bi se zakljucilo da Americi ide mnogo dobro a da je Kina u velikim finansijskim problemima. Samo kompanija Tesla ima 80% kineskog ulaganja a da ne govorimo o ostalim kompanijama, filmskim industrijama i ostalom. Kina, na americku zalost, ima tehnologije 10 godina ispred celog sveta, permanentni rast bruto drustvenog proizvoda. U sledecim godinama slusace se u superlativu o BRIKS-u a ne o EU a o Americi ako jos uvek bude postojala kao takva slusacemo samo o njihovim problemima. Ko ne veruje, neka pogleda situaciju na berzama i neka cuje americke i evropske ekonomske analiticare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI