Kina se sprema za invaziju

Kineski ratni zrakoplov J-10
12 komentara

Kina koristi svoje velike vojne vježbe oko Tajvana kako bi se pripremila za invaziju na samoupravno ostrvo, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Tajpeja Joseph Wu.

“Kina je iskoristila vježbe i svoj vojni priručnik da se pripremi za invaziju na Tajvan”, rekao je Wu na konferenciji za novinare.

Peking je uključen u “vojne vježbe velikih razmjera i lansiranja projektila, kao i sajber napade, kampanju dezinformacija i ekonomsku prisilu kako bi oslabio javni moral na Tajvanu”, insistirao je diplomata.

Kina je prošle sedmice pokrenula ratne igre koje uključuju vježbe gađanja u šest pomorskih područja oko Tajvana kao odgovor na posjetu predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi ostrvu.

Prema ministrovim riječima, vježbe se u Tajvanskom moreuzu i dalje izvode u ponedjeljak, uprkos tome što je Peking ranije rekao da će se završiti tokom vikenda.

“Prava namjera Kine je da promijeni status quo u Tajvanskom moreuzu i cijelom regionu”, tvrdi on.

Wu je te vježbe označio kao “grubo kršenje prava Tajvana” i pokušaj Pekinga da preuzme kontrolu nad vodama oko Tajvana i šireg azijsko-pacifičkog područja.

Ministar je to govorio nakon što je Tajpej organizovao sopstvene vježbe gađanja, simulirajući odbranu od napada na ostrvo.

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da vojska nastavlja svoje vježbe u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, uglavnom se fokusirajući na operacije protiv podmornica i jurišne operacije zrak-more.

Pelosijevo putovanje prošle sedmice, koje ju je učinilo najvišim američkim zvaničnikom koji je posjetio Tajvan od 1997. godine, izazvalo je snažnu reakciju Pekinga, koji na ostrvo gleda kao na svoju teritoriju. Osim što je najavio svoje najveće vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu, Peking je uveo trgovinska ograničenja Tajpeju i sankcionirao predsjednicu Predstavničkog doma i njenu porodicu.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga. Uprkos službenom priznanju politike Jedne Kine, SAD održavaju snažne nezvanične veze sa ostrvom od 23,5 miliona stanovnika, prodajući oružje Tajpeju i podržavajući njihovo nastojanje za suverenitetom.

InvazijakinaSADtajvanVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
1 godina prije

Psi laju , a karavana ide dalje..

Probuđeni
1 godina prije

Za razliku od rusa , Kinezi barem ne laže, davno rekose I ponavljase da će tajvan uzeti milom ili silom

Nakon tajvana uzmu 2/3 rusije koja im pripada I nestaje mir na svijetu

tuf
1 godina prije

Prenosim paragraf članka s Novog Standarda koji oslikava tajvansku ekonomsku glavobolju:
“Amfibijska invazija na Tajvan od strane Narodnooslobodilačke vojske (PLA) nije scenario koji Peking priželjkuje. Naprotiv: upravo pomorska blokada bi u roku od nekoliko nedelja prigušila ostrvsku ekonomiju i dovela do nužne kapitulacije. Prokineski list sa Tajvana Čajna tajms je 3. avgusta objavio da su vojne vežbe kineske vojske zapravo bile trodnevna blokada ostrva.
Ministarstvo ekonomije Tajvana javlja da ostrvo ima dovoljno prirodnog gasa za 11 dana i dovoljno nafte za 146 dana. Blokada bi oslabila Tajvan, ostavljajući otvorenu mogućnost za punu invaziju. Ukoliko Kina poželi da ide tim putem, ona će manje-više uraditi ovo što upravo sada izvodi tokom ovih vežbi.”

Sasa Sasa
1 godina prije

Rusi su jedini borci protiv nacizma i fašizma.

hiber
1 godina prije

Prvo treba čekati odgovor Japana. Japan je 50 km od Tajvana, a Kina 150. Drugo, Tajvan je bio pod Japanom od 1895 godine. Invazija Čan Kai-šeka je promjenila identitet stanovnika.

Max
1 godina prije

San Tzu naučava budi strpljiv i čekaj glave svojih neprijatelja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI