Kina skriva tajne raketne sisteme u teretnim kontejnerima za „iznenadni“ napad bilo gdje

Teretni kontejneri
20 komentara

Smještanje raketnih sistema u kontejnere nije novi vojni koncept, jer se mnoge zemlje već godinama bave tom praksom. Takvi sistemi omogućavaju brzu i tajnu isporuku, jer se mogu instalirati na brodu ili na obali. Ovo omogućava zemlji da brzo poveća svoju vojnu snagu gdje god je to potrebno.

Kina nastavlja tajno da razvija kontejnerske raketne sisteme, koji se mogu maskirati kao komercijalni teret koji bi lako mogao da dobije pristup skoro svakoj međunarodnoj luci, rekao je Rick Fisher, viši saradnik za azijske vojne poslove u Međunarodnom centru za procjenu i strategiju, u intervjuu za The Ned u ponedjeljak.

Rakete, koje se isporučuju po principu Trojanskog konja, mogu biti raspoređene na bilo koji brod, pretvarajući brojne privatne brodove Kine u vojnu flotu. Fisher je sugerisao da bi „kineske strateške preferencije iznenađenja snažno zagovarale nabavku“ takvih projektila.

Prema njegovim riječima, oni se mogu instalirati na „neugledne male kineske brodove kako bi izveli iznenadne raketne napade na odbranu obale i pomogli amfibijskim ili vazdušnim snagama za invaziju“.

Kontejneri bi mogli dugo da se čuvaju u skladištima u blizini američkih vojnih baza i „kineskom rukovodstvu ponudili široku lepezu opcija“. Prema analitičaru, elektromagnetne pulsne bojeve glave raketa mogle bi da onesposobe bilo koju obližnju podmorničku bazu nuklearnih balističkih projektila.

„Eksplozija EMP bi mogla da uništi elektroniku na podmornicama i širom baze bez potrebe da se lansira nuklearni projektil iz Kine“, rekao je on. „Washington bi bio u haosu, ne bi znao protiv koga da uzvrati, a može i Kina da koristi američko ometanje da započne svoj pravi cilj, vojno osvajanje Tajvana“.

Raspoređivanje kontejnera s raketama

Nove tehnologije u elektronici, motorima malih dimenzija, raketnom gorivu i eksplozivima olakšale su razvoj krstarećih raketa male veličine, koje su prije deceniju prvi put stavile u mornaričke kontejnere brojne zemlje, uključujući Rusiju, SAD i Veliku Britaniju.

Rečeno je da je 2016. Kina stvorila svoj prvi raketni kompleks koji bi mogao da se maskira kao običan teretni kontejner. Peking je 2019. navodno uspio da stavi krstareće rakete dugog dometa u kontejner, koji bi mogao da se maskira kao komercijalni teret. Za ove sisteme je rečeno da su posebno opasni, jer mogu da stignu u luku na trgovačkom brodu, a da se ne razlikuju od drugog tereta.

U nedavnom izvještaju Stockton centra tvrdi se da projektili prerušeni u komercijalni teret zapravo mogu da prekrše međunarodno pravo oružanog sukoba, jer „ugrožavaju civilne pomorce i stavljaju u opasnost sve civilne brodove koji mogu djelovati u zoni neprijateljstava“.

Kineske pomorske baze

Fisherovi komentari došli su usred izvještaja da je Kina odlučna da ojača svoju poziciju na Atlantiku i na afričkom kontinentu, pošto je prethodno izgradila prekookeansku bazu u Đibutiju. Prema The Wall Street Journalu, američke obavještajne službe su zabrinute zbog namjere Kine da izgradi svoju prvu pomorsku bazu na atlantskoj obali Afrike, u gradu Bata, Egvatorijalna Gvineja, gdje zemlja već ima komercijalnu luku. Ova baza bi navodno omogućila Pekingu da popuni zalihe u zemlji.

U novembru je u izvještaju Pentagona o vojnim sposobnostima Kine sugerisano da Peking planira da uspostavi vojne baze i druge objekte za raspoređivanje svojih trupa u drugim zemljama, uključujući Kambodžu, Mjanmar, Tajland, Singapur, Indoneziju, Pakistan, Šri Lanku, Ujedinjene Arapske Emirate, Keniju, Sejšele, Tanzaniju, Angolu i Tadžikistan.

kinaraketni sustavteretni brodvojna opremavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
2 godine prije

Kina bit ce nove SAD

grom iz vedra neba
2 godine prije

Možda sam nešto preskočio iz povijesti, ali koliko ja znam u zadnja 2 stoljeća Kina nikad nije vodila agresivni rat na tuđem teritoriju. To samo rade ameri i stare kolonijalne sile EU. Tako da ja kineze ne doživljavam ni kao mutikaše ni kao opasnost. Ljudi se samo brane od agresivaca.

tihobl
2 godine prije

Cuj Kina razvila. Kinezi su od rusa kupili klub rakete. Sjecate li se sastanka G-20 u Australiji kad su Putina stavili za sto sa suprugama dok su ostali bili za stolom oko Obame? Tad su se svi mediji sprdali sa ponizavanjem predsjednika RF. Putin se samo smjeskao jer je u to vrijeme Sojgu u Pekongu potpisivao 5 paketa ugovora. Pazite, ne pet ugovora, vec pet paketa ugovora. Ameri koji su poznati po kasnom paljenju sad su otkrili da kinezi imaju klub rakete koje sa lansirnim mjestom staju u obican brodski kontejner. Trenutno pred americkom obalom ceka oko 200 kineski brodova, a ako bi u gornjem redu kontejnera bile rakte sracunajte kolika je to vatrena moc. Ameri milijarde slupaju u izgradnju razaraca koji ce nosti rakete + plate sa stotinjak mornara + odrzavanje. Kinezi na trgovacki bord ukrcaju 1 oficira i kontejnere sa raketama i imaju po vatrenoj moci krstaricu. Razlika… Čitaj više »

tuf
2 godine prije

Kako prigodno da američki think-tank dobronamjerno baš ovako nešto sugerira kada se ameri svim snagama bore za što manji protok konkurentskih proizvoda i robnih razmjena koje im nisu pod kontrolom. Baš prigodno da se javnosti sije strah od kontejnerskog prijevoza, možda poluče kakvu restrikciju, provjeru / zavlačenje prijevoza, zabranu brodova…

Kažun
2 godine prije

Kinezi postavili novo oružje “Kineski rover “Zec od žada 2” otkrio je neobični objekt u obliku kocke na skrivenoj strani Mjeseca, opisan kao ‘tajanstvena koliba’. Nejasni objekt izazvao je razna nagađanja, izvijestila je u utorak novinska agencija Xinhua. Korisnici društvenih mreža usporedili su ga s palačom Guanghan, domom božice Mjeseca prema drevnoj kineskoj mitologiji.Strani stručnjaci misle da se može raditi o gromadi koja stigla odnegdje, komadu kamena ili rubu kratera..Objekt se nalazi oko 80 metara od trenutne lokacije rovera u krateru Von Karman.Otkriven je već u studenom, no za otkriće se doznalo tek sada.“Vjerojatno objašnjenje za taj oblik bila bi velika gromada koju je izbacio na površinu neki udar”, napisao je kineski stručnjak za svemirski program Andrew Jones nedavno na Twitteru.Rover “Zec od žada 2” na solarni pogon sada treba izbliza pogledati objekt.Međutim, očekuje se da će putovanje po mjesečevu tlu trajati dva do tri lunarna dana, odnosno dva do… Čitaj više »

A sta vi mislite...
2 godine prije

…sta radi preko 110 brodova nakrcanim sa kontejnerima samo ispred Los Angeleske luke ….prvo cijepivo a zatim vatromet …

notw
2 godine prije

Man who enjoyed watching attacks on Jewish people is jailed 4 years
An anti-semitic video streamer who used his spare bedroom to create videos celebrating far-right terrorism has been jailed for four years.
Richard Hesketh, 36, of Manchester, dressed up as alter ego ‘George’ in his “shockingly offensive” videos, which were viewed by millions.
Counter-terrorism police were first alerted to his online activity by anti-semitism charity The Community Security Trust.

neces ni ti dugo biti na slobodi

Гавран
2 godine prije

Nema potrebe, Jedan kontejner je dovoljno. Kontejner pun dolara za potkupljive pokvarene i antipatriotske američke političare.

tihobl
2 godine prije

U pravu si, Kina je odavno u njihovim rukama. Dinastija Ming je nastala tako sto je kinezima tesko bilo izgovoriti Rotsild, pa su uzeli prezime Ming. A prica se da Mojsije nije bio egipcanin, vec kineski ambasador kod faraona.

Djed mraz
2 godine prije

To su brodovi nakrcani petardama i anfetaminima iz kineskih laboratorija a sve to nadgleda jedan kosooki sa zigicama u dzepu i ceka naredbu PALI sektetara odbrane narodne republike Kine.
Kad procitam narodna u imenu drzave,prodje kroz mene neka tiha jeza.

Narodna republika Kina, Kongo, Koreja…..

Max
2 godine prije

Pa maskirovke uviijek ima i SAD je koriste.

Rudar
2 godine prije

Mašte o kontejnerima ne fali, osim što su pretvoreni u raketne lansere koji već plove morima, zgodne animacije su napravljene za buduće konstruktore dronova i naoružanja.
xttps://youtu.be/7FwDMzIbZrg

ckasjbck9879879879
2 godine prije

vrlo zanimljivo.to čitam već mjesecima. u ovom momentu preko 150 kontejnerskih brodova je pred obalom kalifornijea naputak je da se radi što sporije.kao što imate flight radar online tako imate i marine traffic (dotcom) pa možete i sami provjeriti neke stvari.ajzdrao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI