Kina unilataralno prekida policijsku suradnju s Parizom zbog odobravanja azila

Meng Hongwei
0
0

Kineske vlasti donijele su odluku o prekidu svake policijske suradnje s Parizom nakon što je Francuska odobrila azil supruzi bivšeg čelnika Interpola Meng Hongwei, javljaju francuski mediji pozivajući se na diplomatski izvor.

Kina je krajem srpnja u poruci francuskom atašeu za sigurnost Francuske u Pekingu poručila da “jednostrano prekida” svu suradnju s francuskom državom glede policijskih pitanja, koja pokrivaju mnoga područja vezan za sigurnost”, piše francuski Le Monde.

Uzrok ove hitne i važene odluke je davanje političkog azila Grace Meng, supruzi bivšeg predsjednika Interpola Menga Hongweija, koga u Kini procesuiraju zbog korupcije, prenosi list pozivajući se na diplomatski izvor.

Dok je supruga bivšeg šefa Interpola, zatočenog u Kini, dobila azil, kineska strana upozorila je Pariz zbog zloupotrebe postupaka u ovom slučaju. Osim toga, Grace Meng ranije je izrazila strah od otmice. Sada se nalazi pod pojačanom policijskom zaštitom u Francuskoj.

Meng Hongwei, bivši kineski potpredsjednik javne sigurnosti i predsjednik Interpola, nestao je krajem rujna kad se vratio kući u Kinu. Nakon desetak dana, Peking je objavio da je uhićen u Kini. 7. listopada, te da je podnio ostavku, nakon što je Peking objavio da je pod istragom zbog “primanja mita”.

U lipnju se bivši kineski predsjednik Interpola izjasnio krivim za korupciju. 65-godišnja Meng Hongwei “pokajao se” zbog primanja mita od 14,46 milijuna yuana (1,86 milijuna eura), izjavio je narodni sud br. 1 Tianjin na društvenim mrežama.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.