Kina upozorava azijsko-pacifičke zemlje na plan američkog vojnog širenja

Americka vojska ukrcavanje na avion
2 komentara

Peking je pozvao svoje susjede da budu oprezni zbog sve većeg otiska Washingtona

Kinesko ministarstvo obrane pozvalo je zemlje Azije i Pacifika da paze na raspoređivanje američkih vojnih snaga u regiji, navodeći kao razlog Pentagonov plan da obnovi aerodrom iz vremena Drugog svjetskog rata na malom otoku sjeverno od Guama.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, vojni glasnogovornik Wu Qian rekao je da je plan aerodroma samo način da Washington “održi svoju hegemoniju”, potez koji bi samo “potaknuo sukob”.

“Kineska vojska pažljivo prati poteze Sjedinjenih Država i čvrsto će štititi kineska pomorska prava, sigurnost i suverenitet u regiji”, rekao je.

Wu je osudio takva raspoređivanja kao pokazatelje “hladnoratovskog načina razmišljanja”, ponavljajući prošle osude američkih vojnih aktivnosti diljem regije, uključujući redovite prolaske američkih mornaričkih brodova kroz sporni Tajvanski tjesnac.

Ranije ovog mjeseca, general američkih zračnih snaga Kenneth Wilsbach rekao je japanskim medijima da će Pentagon uskoro postići veliki napredak u vraćanju napuštenog aerodroma Tinian – koji je korišten za američko atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija tijekom Drugog svjetskog rata, ali je u međuvremenu pao u zapuštenost.

General je istaknuo da je projekt obnove dio šireg plana stacioniranja američkih ratnih zrakoplova diljem regije.

“Ako obratite pažnju u sljedećih nekoliko mjeseci, vidjet ćete značajan napredak”, dodao je Wilsbach, ne nudeći točan vremenski okvir kada će instalacija biti spremna za upotrebu.

Napuštena nakon Drugog svjetskog rata, zračna baza Tinian nalazi se na malom otočiću na Sjevernim Marijanskim otocima, američkom teritoriju sjeverno od Guama i oko 1800 milja (3000 km) istočno od kineskog kopna.

Američka vojskaazijakinaPacifikSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Kina je pročitala američke namjere.

eks
3 mjeseci prije

Vojno širenje Amerikenjaca traje od 1945. godine – neprekidno. Kada nisu mogli na istok, išli su na jug – u Afriku , Južnu Ameriku . NATO (čitaj USA) je naslednik hitlerovog SS , a CIA je naslednik Gestapo zločinaca .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI