Kina upozorava SAD da ne otvara “Pandorinu kutiju” pritiskanjem Irana

iran-sad
18 komentara

Kina je odustala od Washingtona zbog svojih “ekstremnih metoda pritiska” protiv irana i pozvala obje zemlje da zadrže mir i izbjegnu dalju eskalaciju tenzija. “Pozivamo sve strane da ostanu racionalne i da se uzdrže od preuzimanja bilo kakvih koraka koji bi doveli do podizanja regionalnih tenzija, molimo ih da ne otvaraju Pandorinu kutiju” rekao je Wang YI ministar vanjskih poslova Kine.

Kineski diplomata je takođe pozvao Washington da “pormjeni metode ekstremnog pritiska” dodajući da “svako ekstremno ponašanje nema svoje uporište u međunarodnom pravu”.

U isto vrijeme, Wang se nada da će Iran biti “oprezan sa svojim donošenjem odluka” i da neće olako napustiti Nuklearni sporazum iz 2015. poznat kao JCPOA.

U ponedeljak su iranski zvaničnici saopštili da će za 10 dana nacija povećati zalihu urana iznad kvota definisanih sporazumom, osim ako EU ne potrvrdi svoju posvećenost prema sporazumu.

Poziv Kine dolazi nakon što je Pentagon saoppštio da će rasporediti dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok, zajedno sa ratnim brodovima koji su prošlog mjeseca poslati u Persijski zaliv.

Poziv dolazi u vrijeme kada Donald Trump i Mike Pompeo optužuju Iran za napad na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, o kojem SAD nisu pružile nikakve čvrste dokaze koji bi ukazivali na Iran.

Sukob izmešu Teherana i Washingtona eskalirao je prošle godine kada su se SAD jednostrano povukle iz JCPOA, optužujući Iran da tajno krši sporazum. Onda je Trumpova administracija nametnula nekoliko krugova sankcija iranskom energetskom sektoru i finansijama.

Iran je odbacio sve tvrdnje rekavši da se u svakom trenutku držao dogovora. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zadužena za praćenje implementacije JCPOA potvrdila je u nekoliko navrata da Teheran ispunjava sve svoje obaveze.

U mešuvremenu, Teheran kaže da trenutnu eskalaciju guraju tvrdolinijaši i jastrebovi Trumpove administracije, kao što je John Bolton. Takvo mišljenje je nedavno izrazila  i Nathalie Tocci, specijalni savjetnik Federice Mogherini.

Izgleda da je Bolton “autor” američke politike prema Iranu za razliku od Trumpa koje je “vošen u sasvim drugom smjeru” u odnosu na njegovog glavnog savjetnika rekla je Tocci.

RT

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

He , dzaba vi upozoravate , brod je bez kormilara…

28.juni
4 godine prije

Trampu su uvijek za sve glavni krivci Iran ili/i Rusija.

burt
4 godine prije

SAD šalju pojačanja u svoje baze na bliskom istoku a i Englezi najavljuju da šalju pojačanje u Perzijski zaljev, najugroženije SAD baze su u Iraku, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji koje su u poluokruženju radi blizine iranske granice, iračkih šijtskih milicija i Houthija, umjesto da su se nekad slavne mornarice Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Nizozemske, Australije itd. ponudile da budu vojna pratnja tankerima kroz Perzijski i Omanski zaljev svi oni su zadnjih mjesec dana utekli otamo u strahu da im brodove na izbuše iranske rakete, sad je ostalo da umjesto njih vade kesten iz vatre Trump, John Bolton, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, Princ Mohammad bin Salman, oni se nisu prestrašili iranskih prijetnji i raketa, IRGC su udarili na tankere jer više ne mogu izvoziti naftu koja im je potrebna da bi ostali na vlasti ali ako nastave bit će mekši jer su za njih pripremljeni 1000 tamahawka, Storm Shadowi, GBU-i, BLU-109,… Čitaj više »

Trubadur
4 godine prije

Treba posebnu pažnju posvetiti izrazu, koji su upotrijebili Kinezi ” Pandorinu kutiju”…. Ništa nije slučajno,kot kineza, pa mogu samo, da zaključim…. Asimetrija zna bit zahebana…

Konrad
4 godine prije

Off topic, već sam postavio pitanje redakciji što je sa Babićem, ali odgovora nema.
Zna li netko nešto o tome?

Alen
4 godine prije

Ruski ekspert Oleg Glazunov

„Najverovatnije, a prilično sam i siguran da su ga već i razvili, (nuklerano naoruzanje ) ostaje samo da se ono sklopi. Iranci imaju veoma dobre naučnike, dobru naučnu i tehničku bazu. Amerikanci su preteći Iranu i pritiskajući ga sankcijama dobili ono što su tražili, a to je odluka Irana da ide svojim putem, ne obraćajući pažnju ni na SAD, niti na Evropsku uniju.“

sputnik srbija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.