Kina zaustavlja uvoz iz nekih američkih firmi

Soja
16 komentara

Kineski dužnosnici су navodno naredili velikim poljoprivrednim tvrtkama da zaustave kupovinu neke američke poljoprivredne robe, uključujući soju. Taj korak dolazi uslijed pojačane napetosti s Washingtonom zbog Hong Konga.

Prema medijskim izvještajima, ključnim kineskim uvoznicima poljoprivredne robe, COFCO i Sinograin, rečeno je da obustave kupovinu američke soje, svinjetine i druge robe. Međutim, izvori su rekli za Bloomberg da privatnim kompanijama nije rečeno da zaustave uvoz.

Podaci carine SAD-a pokazali su da je Kina u tri mjeseca kupila američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 3,1 milijardu dolara. Prema kineskim podacima, ta kupovina iznosila je 5 milijardi dolara. Kineska narudžba za uvoz slijedi namjeru američkog predsjednika Donalda Trumpa da onemogući Hong Kongu trgovinu i putničke prednosti zbog novog sigurnosnog zakona Pekinga. Trump je u petak također zaprijetio sankcijama protiv kineskih i hongkonških dužnosnika.

Nesporazum bi mogao pogoršati ionako zategnute odnose između dvije najveće svjetske ekonomije. Trump je povremeno prijetio da će prekinuti trgovinski sporazum faze jedan, koji su strane podmirivale u siječnju.

Prema uvjetima sporazuma, Peking mora kupiti američku robu u vrijednosti od 200 milijardi USD sljedeće dvije godine, uključujući američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 50 milijardi USD. SAD su sa svoje strane smanjile carine na neku kinesku robu, ali zadržale su carine na 375 milijardi USD vrijednosti proizvoda.

Otkako je počela postupno ponovno otvarati svoje gospodarstvo nakon zatvaranja uzrokovanog virusom, Kina je povećala tempo uvoza, uključujući više od milijun tona američke soje u samo dva tjedna u svibnju i rijetke kupovine američkog ulja od soje i etanola.

COFCOSinograin
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Logični
3 godine prije

Uuuuu………….. sta ce americka ekonomija patit zbog toga.Koliko smeca su prodali na americkom trzistu pa to nema granica,sad bi se jadni amerikanci trebali zabrinuti.

Dopizdilomi
3 godine prije

Kinezi samo recipročno kako bi ro ameri rekli.

TerraMarrique
3 godine prije

Amerika kao najveci proizvodjac soje a Kina kao najveci uvoznik Americke soje . To ce biti veliki udarac na ionako slabu i uzdrmanu poljoprivredu u Americi
Kina ce naci nove izvore soye specjalno iz Argentine i Brazila

Max
3 godine prije

Ovo je ona ekonomska odmazda koju je Kina obećala zbog Američkog uplitanja u Hong Kong. A možda bi Trump trebao razmisliti o uvođenju sankcija protiv nekih američkih dužnosnika?

Siniša
3 godine prije

“Mnogi eksperti smatraju da američki predsednik Donald Tramp, pozivajući Južnu Koreju, Australiju, Indiju i Rusiju na diskusiju o „budućnosti Kine“ u okviru samita grupe G7, razmatra stvaranje široke antikineske koalicije. Oni ističu da se Rusija ni pod kojim uslovima ne bi pridružila takvoj koaliciji, piše „Vzgljad“.

Tramp je u nedelju izjavio da je samit G7, za koji se nadao da će biti održan u junu, odložen do septembra i da će lista zvanica biti proširena i na pomenute četiri države. Prema njegovim rečima, G7 nije dovoljno reprezentativan za ono što se dešava u svetu. „To je veoma zastarela grupa zemalja“, istakao je on.

Komentarišući njegovu odluku, direktorka strateških komunikacija Bele kuće Alisa Fara istakla je da sastanak „sedmorke“ predstavlja mogućnost da se okupe „tradicionalni saveznici kako bi razgovarali o tome što raditi sa budućnošću Kine“.”

Bosanac
3 godine prije

200+375 milijardi, sta je to u poredjenju sta ovi sad nastancase da se poprave u vrijeme korona krize 🙂

TerraMarique
3 godine prije

Kina je stvorena dubokim drzavama sirom celog sveta. Jeftina i neiscrpna radna snaga kao i energanti proizvodnje stvorili su pohlepu na bazi razlike u proizvodnim cenama i ubiranjem ekstra profita specijalno u Americi koja je i najodgovornija za uspon Kine.Debalans izmedju Kine i USA uvek je 3 do 4 puta veci u korist Kine, na godisnjem nivou. U 2019 USA je izvezla 106,626. Milijardi $ u Kinu a uvezla roba iz Kine za 452,243.Milijardi – balans u korist Kine -345,616 Milijardi $.Sve zemlje koje su davale Kinezima licence za proizvodnju, otvarale fabrike i finansirale proizvodnju su upravo sekle privrednu granu na kojoj sede u svojoj sopstvenoj zemlji. Tako da greska nije na strani Kine vec pohlepnih zemalja koje su inicirale taj proces. Kina je samo iskoristila svoju jedinstvenu sansu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.