KINESKI ŠPIJUN – Ruski 78-godišnji akademik i mornarički veteran optužen za veleizdaju

Valery Mitko - Kineski špijun
24 komentara

Uprkos njegovanju prijateljstva između Moskve i Pekinga posljednjih godina, još uvijek postoji konkurencija dviju sila. Hapšenje predsjednika Ruske Arktičke akademije nauka zbog optužbi za izdaju služi kao podsjetnik.

Valery Mitko (78) trenutno je u kućnom pritvoru, optužen da je prodavao tajne podatke o podmornicama Kini. Njegov advokat Ivan Pavlov objasnio je da mu je prvo pritvor određen u februaru, a sudska odluka 5. juna produžila mu je pritvor do oktobra. Mitko se suočava s do 20 godina zatvora, ukoliko bude proglašen krivim.

“Prema istrazi, Mitko je predao tajne materijale kineskim obavještajcima tokom putovanja u Kinu”, rekao je advokat, govoreći za novinsku agenciju TASS. “Nakon povratka u Rusiju, izvršen je pretres u njegovom stanu, i optužen je za izdaju.”

Prema izvoru koji je navela ruska novinska agencija Interfax, predate informacije odnose se na razvoj u oblasti sonara i metoda za otkrivanje podmornica. Ista osoba kaže da istražni tim vjeruje da Mitko prikuplja materijal za Kineze od marta 2017. Međutim, njegov advokat kaže da zvanični dokumenti ne preciziraju koje je tajne taj naučnik dao.

Pod uslovima kućnog pritvora, predsjedniku akademije nije dozvoljeno da ide u šetnju ili koristi komunikacione uređaje. Mitku je takođe zabranjeno da razgovara sa svojom djecom, koju istraga smatra svjedocima.

Interfax tvrdi da je Mitko služio na brodovima, podmornicama i u mornaričkim institucijama od 1963. do 1994. godine, prije nego što je ušao u akademiju. U svojoj trenutnoj ulozi predsjednika Arktičke akademije nauka, sa sjedištem u Sankt Peterburgu, on je šef tijela fokusiranog na “naučno opravdanje sadržaja ruske arktičke doktrine”. Od 2016. godine, Mitko predaje na Pomorskom univerzitetu Dalian u Kini, kao gostujući profesor.

Ovo potvrđuje da u međudržavnim odnosima ne možemo govoriti o prijateljstvu, već samo o partnerstvu.

kinaOptužbe za veleizdajurusijaruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fenix
3 godine prije

Na kraju ce se Amerika i Rusija stvarno udruziti. Kinezi pokušavaju da ukradu ideje gdje stignu.

sedban
3 godine prije

Ovo je industrijska spijunaza a ona postoi i te kako medju zapadnim zemljama.
Ovaj americki sistem spijuniranja cijelog svijeta, opisan u slucaju Snowden, omugucva Americi da vrsi industrijsku spijunazu.
Odatle FBI je dobio informacije od VolksWagen-u i o nekim zapadnim europskim bankama pa su uslijedilie globe.
Ima tu i industrijske spijunaze gdje se usisivaju sve informacije o stranim kompanijama i gdje one idu i kome se daju mi ne znamo, ali sigurno ne idu u skladiste i sigurno se koriste da americke kompanije dominiraju nad europskim i kineskim.
Na kraju dana, svatko mora sebe zastiti, ne koristi prigovaranje.

Siniša
3 godine prije

Ne ljutite se što ću ovo reći, zbilja LP je odličan portal međutim kako nema Babca hvali nešto.

Theface
3 godine prije

Pa svatko svakog spijunira, naravno da nema prijateljstva, a i partnerstvo je samo goli interes. Cim se vise ne trebaju, bace te u blato tako da ti treba 100g da se oporavis. Osim toga vlada zakon jaceg, a ne zakon prava. Primjera kolko oces.

puki
3 godine prije

Kineskoj kabali, prerusenoj i maskiranoj u crvene komunisticke simbole, odavno ne vjerujem vise ni slovca. Evo sada ta kabala, u suradnji sa svojim pajdasaima iz WHO i sa pajdom Gejtsom, ocito priprema takozvani “2. val korone”. Zbog navodnih 100-injak slucajeva korone u Pekingu (gradu sa koliko? 10 milijuna ili vise ljudi?) kineska crvena kabala vec je nekoliko gradskih cetvrti pretvorila u totalne logore.. Po istom scenariju, kao i onaj u Wuhanu prije 6-7 mjeseci. Ako se sjetimo da je “1. val” najprije izbio u Kini, 3 mjeseca prije ostatka svijeta, nije tesko zakljuciti, da ce “2. val korone” izbiti i u SAD-u i Europi, 3 mjeseca kasnije, dakle , mozemo ocekivati nastvak kabalinog horor filma, u rujnu, ili listopadu.. Jer, bez “2. vala”, nemoguce je prodati propagandu o nuznosti cjepljenja stanovnistva. Bez 2. vala, plan propada.. ali covjek se logicki pita, kako to da je pandemija virusa u sijecnju preskocila… Čitaj više »

crodaemon1
3 godine prije

Ma nebi kinezi nikad. Nisu oni takvi.

Mrčikola
3 godine prije

Nažalost, dolar još pjeva opojnije od mitskih sirena.

Zvrk
3 godine prije

Propustili ste bitniju vijest. Poceli su okrsaji s indijskom vojskom u kasmirskom podrucju. Potvrdeno je 20ak zrtava.

putnik83
3 godine prije

Indija i Kina na rubu ratnog sukoba?
Breaking News:
https://www.youtube.com/watch?v=O5NVtni-lDk&feature=youtu.be

Max
3 godine prije

Zašto bi on transferriao podatke Kinezima kad im Rusi prodaju tehnologiju nije jasno

#3#
3 godine prije

Fake news moj prvi utisak. Nema sanse da jedan akademik, pa skoro u devetoj deceniji tako nesto ucini. Vjerojatno je tu nesto / u najmanjem/ krivo interpretirano vezano sa doticnim akademikom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI