Kinesko partnerstvo bez obaveza je aranžman za Saudijsku Arabiju u kojoj svi dobiju

Bin Salman i Xi Jinping
15 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping započeo je u četvrtak svoju ”epohalnu” posjetu Saudijskoj Arabiji, dok ta azijska ekonomska sila traži nove prodore u regiju Bliskog istoka usred sve većih previranja između Rijada i njegovih tradicionalnih saveznika u Washingtonu.

Uprkos činjenici da je bliskoistočna zemlja dugo bila teokratska monarhija, na Zapadu su se pojavile nove kritike zbog lošeg stanja ljudskih prava u Rijadu. Kina se, međutim, kreće bez pratećih kritika koje su – iako su uglavnom validne – često pune hrabrog licemjerja, s obzirom na sklonost Zapada jednostranim agresivnim ratovima i gaženju građanskih sloboda domaćeg stanovništva.

U stvari, kineska politika strogog nemiješanja u poslove drugih zemalja materijalizirala se na Bliskom istoku sa izuzetnim uspjehom. Dok je Washington potpirivao sektaške nesuglasice između sunitskih i šiitskih muslimana uvlačeći zaljevske države i Iran u zamjenske sukobe, Peking je nastavio plodnu ekonomsku saradnju s obje strane bez protesta nijedne strane. Kina je zapravo ranije ove godine  sklopila istorijski, 25-godišnji sporazum sa regionalnim protivnikom Saudijske Arabije, Iranom, koji će uključivati ​​partnerstva u mnogim poljima, uključujući trgovinu, ekonomiju i transport.

Kina je također početkom ove godine predstavila sigurnosnu inicijativu u pet tačaka o postizanju sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku. Tačke ove inicijative su zagovaranje međusobnog poštovanja; podržavanje jednakosti i pravde; postizanje nuklearnog neproliferacija, zajedničko negovanje kolektivne sigurnosti; i ubrzanje razvojne saradnje, navodi kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Ovo je toplo pozdravljeno od strane zemalja u regionu i predstavlja model kako Kina želi da podstiče bezbednosnu saradnju bez pokretanja jednostranih ratova pod lažnim izgovorima, kao što su Sjedinjene Države učinile u Iraku.

Ali Xijeva posjeta je uglavnom bila fokusirana na ekonomsku saradnju. Saudijska Arabija je izazvala bijes Washingtona posljednjih mjeseci nakon što je glasala za smanjenje proizvodnje nafte u listopadu u formatu OPEC+ uprkos pozivima američkog predsjednika Joea Bidena da poveća proizvodnju kako bi snizio cijene goriva, bez sumnje da bi pomogao izgledima svoje stranke na prošlomjesečnim međuizborima. Od tada, Rijad je pokazao nedostatak želje da bude prikovan od strane Zapada i diverzifikuje svoje odnose okretanjem ka istoku.

U koracima Kina. Kao potpisnica Inicijative pojasa i puta (BRI) predvođene Pekingom i ključno središte u povezivanju Azije, Evrope i Afrike, Saudijska Arabija ima jedinstvenu poziciju da ima koristi od razvojne saradnje s Kinom, koja je željna investiranja u materijalnu imovinu i pojačati saradnju sa zemljama globalnog juga koje žele ekonomski razvoj.

Istovremeno, već postoje uslovi da dvije strane pojačaju svoju saradnju, s obzirom na to da je Rijad najveći kineski trgovinski partner među arapskim zemljama, a Kina je najveća trgovinska lokacija Saudijske Arabije od 2013. Konkretno, Kina je veliki uvoznik sirovina iz cijelog svijeta, koje koristi za pogon svoje ogromne proizvodne baze – a saudijska nafta nije izuzetak. S obzirom na to, njih dvoje su također blisko usklađeni u svojim inicijativama zelenog razvoja, što je, za saudijsku stranu, detaljno opisano u Kraljevskoj ”Viziji 2030”.

Prema izvještajima medija, očekuje se da dvije strane potpišu sporazume vrijedne 29 milijardi dolara tokom posjete Xija. To uključuje više od 20 inicijativa i sporazum o strateškom partnerstvu koji će uskladiti pomenutu Viziju 2030 sa BRI. Dvije zemlje će, nakon ishoda ove posjete, čvršće uskladiti svoje dugoročne strateške izglede kako bi se međusobno nadopunjavale i dovele će do više saradnje od kojih su obje strane dobitnici.

Dok Washington vidi kako njegovi odnosi s Kraljevinom padaju posljednjih dana, uprkos tome što je Saudijska Arabija bila saveznik Sjedinjenih Država već nekoliko decenija, Kina vidi ogroman poticaj svom diplomatskom kapitalu na Bliskom istoku. To je upravo zato što Peking ne postavlja političke zahtjeve svojim saveznicima koji su u direktnoj suprotnosti s njihovim osnovnim interesima, kao što su SAD pokušale učiniti uvlačeći Rijad u svoj zamjenski sukob protiv Rusije u Ukrajini jednostranim sankcijama i drugim sredstvima.

To znači da je striktna kineska politika nemiješanja njena najveća poluga u izbacivanju SAD-a sa Bliskog istoka. Zemlje u regionu suviše dobro poznaju uništenje koje prati plan Vašingtona; Oni su vidjeli svoje sestrinske zemlje osakaćene i uništene američkom vanjskom politikom i mnoge su morale smjestiti izbjeglice koje su proizveli ovi sukobi. Ali Peking nudi drugačiju marku partnerstva, naime ono koje ne zavisi od jednostranih političkih odnosa ili sektaške mržnje – već od jednostavnog osobnog interesa.

Najveći znak uspjeha Kine na Bliskom istoku u poređenju s Washingtonom je činjenica da može održati strateška partnerstva sa zemljama poput Saudijske Arabije i Irana koje su decenijama bile pune sektaških sporova. To je nešto što Zapad ne samo da nikada nije bio u stanju da postigne, već je samo ikad iskoristio svoje političke ciljeve u regionu kroz taktiku zavadi pa vladaj.

Autor: Bradley Blankenship

kinasaudijska arabijastrateško partnerstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

To se inače dešava kada ljudi poznaju matematiku. Mislim da je rat u Siriji bi prekretnica

Max
1 godina prije

Na obostranu korist, ako ne bude pučeva-

tihobl
1 godina prije

Sa jedne strane imamo anglosaksone koji hoce da nametnu svoj jezik citavom svijetu, svoje obicaje (ponegdje su nametnuli crni petak i noc vjestica) i svoja pravila. Sa druge srane imamo RIK, dentlemenski dogovor (kasnije se porisrio na BRICS). To je dogovor tri civilizacije o saradnji bez nametanja svojih vrijednosti, kako jedni drugima, tako i prema trecim zemljama. Rusija i Kina (a nesto tise i Indija) odavno rade na demontazi anglosaksonskog poretka. Jedno od najjacih oruzja kojim se koriste je zavadi pa vladaj. Ova trojka to oruzje tupi godinama, Rusija malo bucnije, Kina po sistemu tiha voda brijege roni, a indijci krajnje tiho koristeci se ugledom iz doba nesvrstanih. Na priblizavanju perisjanaca i arapa, sita i sunita, smirivinaja nesuglasica na Blikom istoku rade aktivno 10 godina. Po Africi rade jos vise, ali manje dopire do nas kroz MSM (ponesto o vagnerovcima koji gaze zarista terorizma, ali o kinezima i indijcima nista).… Čitaj više »

Bruno
1 godina prije

Koji Europski kreteni. Smanjena proizvodnja nafte u OPEC+. Kinezi povećali uvoz is Saudijske Arabije, i plin i naftu plaćaju juanima. Što slijedi. EU će kupovati naftu po značajno većoj cijeni u dolarima, jer je nema na tržištu. Povećati će uvoz iz Amerike , ali po kojoj cijeni. Sankcije su bile pucanj u koljeno, ali ovo je pucanj u glavu. Kako se ono kaže samoubojstvo. Ipak Mišucin zna konstruirati tangentu u zadanoj točki na kružnici samo ravnalom. Naši političari nisu još naučili ni tablicu množenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI