Kinesko-ruski željeznički koridor za EU zaobilazi Ukrajinu 

Tračnice
11 komentara

Početkom prošlog mjeseca je potvrđeno da je bila gotova izgradnja dionice pruge koja Ruskim željeznicama osigurava ga zaobiđu Ukrajinu. Stara pruga iz sovjetskih vremena je djelom prelazila preko pokrajine Lugansk, preko teritorija kojeg nadziru ukrajinske snage.

Izgradnju dionice su Ruske željeznice povjerile vojsci, obzirom da nova dionica Žuravka – Millerovo povezuje Rostov na Donu, sjedište ruske Južne vojne oblasti, s ostatkom zemlje. Radove su izveli vojnici i časnici 39. odvojene željezničke brigade.

”Nema sumnje da će u slavnim analima brigade ostati upisana i izgradnja  željezničke dionice Žuravka – Millerovo. Ona ima veliku važnost za sigurnost zemlje i veliki promet u koji teče ka južnom smjeru”, rekao je ministar obrane, general Sergej Šojgu, ističući da je brigada formirana neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

No, osim važnosti koju pruga ima za vojsku, ona je novi udarac za ekonomiju Kijeva, koji se ionako pokušava uspostaviti puno slobodno tržište s Europskom unijom.

Naime, iz Kine poslan prvi teretni vlak prema Njemačkoj, koji će prolaziti kroz Rusiju i zaobići Ukrajinu.

Željeznički teretni promet iz Kine razvija novi opskrbni pravac prema području Europske unije kroz novi prometni koridor koji zaobilazi potencijalna područja sukoba i prvi teretni vlak će uskoro proći preko Rusije zaobilazeći Ukrajinu.

Prvi teretni vlak koji će se služiti ovim koridorom je 2. rujna krenuo iz kineskog grada Weihai prema Hamburgu u Njemačkoj.

Kineska agencija Xinhua potvrđuje da je počeo tranzit između Weihaia, obalnog grada u provinciji Shandong na istoku Kine, i Hamburga u Njemačkoj.

Prvi vlak s 34 kontejnera je napustio je Wendeng željeznički kolodvor u Weihaiu u 10 sati u subotu, 2. rujna, obilježavajući inauguraciju usluge.

Jednom tjedno će se teret slati preko Mongolije, Rusije, Bjelorusije i Poljske, kako bi, nakon pređenih 11 000 kilometara, stigao u Hamburg.

Putovanje će trajati 15 do 18 dana, što je puno isplativije u usporedbi sa skoro mjesec dana pomorskog tranzita i cijenom od samo 20 posto od zračnog prijevoza.

Zhang Zhicheng, čelnik carine u gradu  Weihai, rekao je da ovaj koridor služiti za promet teretnih vlakova i uspostavi željezničkog koridora koji povezuje Južnu Koreju, Japan, Kinu, Središnju Aziju i Europu.

Smješten na poluotoku Jiadong, grad Weihai je blizu Južne Koreje i Japana. Njegov glavni izvoz su lijekovi, odjeća, gume, električni proizvodi i auto dijelovi.

Slučajno ili ne, koridor je inauguriran samo dan prije dolaska Vladimira Putina u Kinu, gdje se od 3. do 5. rujna održavao godišnji summit skupine BRICS.

Pročitati obvezno:
Rusija u tišini izgradila novu prugu koja zaobilazi Ukrajinu

željeznički koridor
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dormeo
6 godine prije

bilo bi im jeftinije da su zadrzali lugansku oblast cemu nisu obranili svoje sunarodnike od ukro fasista

Moreno
6 godine prije

Kad se već spominje cjena od 20% zračnoga prometa a koliko je to postotaka pomorskoga kad se spominje misec dana trajanja prijevoza . . . ?

Dreamer
6 godine prije

Ta pruga za Lugansk nema veze s ovom za Hamburg preko Bjelorusije.

Serginjo
6 godine prije

Stara pruga prolazi nicijom zemljom odnosno izmedju granicnih prelaza Ukrajine i Rusije. Izuzimajuci mali deo gde na jezicku prolazi kroz teritoriju Donbasa i to ne vise od 20-tak km ( deo iza Stanice Luganska ). Pruga od 7-8 koloseka je tako napravila jedinstven slucaj da se nicija zemlja prostire sirinom oko 2,5 km . Kada se zatvarao juzni kotao , prva velika popeda DLNR armija, doslo je do paradoksalne situacije gde su se borci Novurusije nalazili na nicijoj zemlji pa slede UA pozicije uz samu njihovu granicu a prvi veci gradovi dalje u dubini su se nalazili pod kontrolom ustanika ali su se sve borbe vodile iz pravca nicije zemlje dok se u prvim vecim gradovima nalazilo taman toliko ustanika da se ti gradovi na mapama oznace kao ustanicki. Kod granicnog prelaza Gukovo ( Ruski) odnosno Krasni Partizan ( UA ) je situacija bila takva da su se svi borci… Čitaj više »

Kada
6 godine prije

Čudi me to

Borac2
6 godine prije

Sutra ce pocet sa gradnjom zeljeznice kijev-brisel. Jer kijevu treba snazna veza sa europom. Glavni donator ce bitii klicko i yats-rats 🙂

Laki Topalović
6 godine prije

Ona vojna pruga ima smisla samo jer okomito blokira pokušaj Kijeva da preko Gruzije Azerbejdžana onda trajektom preko Kaspijskog mora i dalje u Aziji pokuša uspostaviti svoj koridor. Bio je jedan probni teret, pa je kasnio nešto jako dugo do odredišta u Kini i onda je odbačena kao mogućnost. Zapravo, svaki veliki ekonomski projekt mora imati vojnu zaštitu, zato je ova važna, iako nije isključeno da se tu može odvajati prema jugu i drugim pravcima. Mislim da Rusi, može netko reći što hoće, rade Kijevu što i Baltiku, ostavljaju ga odsječenog od istoka i sveg tranzita. Nedavno je Latvijski premijer gotovo molio da transport iz Dalekog istoka ide preko njegove zemlje i luka, no odgovor je bio negativan.

Arijel
6 godine prije

Zaobisla je ta deonica Ruse u Ukrajini…. i ostavila bez ikakvog povezivanja sa maticom ( vise bi pristajalo zla maceha ! ) !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.