Klijenti sa slavenskim imenima tuže Francuske banke

Tuzba
23 komentara

Ukupno 76 francuskih stanovnika sa ruskim ili „slavenskim” imenima podnijelo je tužbu protiv brojnih banaka u Francuskoj, navodeći diskriminaciju na osnovu nacionalnog porijekla nakon što su bili uhvaćeni u provođenju antiruskih sankcija.

Pojedinci koji nisu povezani s ruskom vladom otkrili su da su njihovi bankovni računi blokirani, a čak su i dugogodišnji stanovnici uhvaćeni u mreži koju je jedan advokat opisao kao “kafkijanski”, izvještavaju novine Le Figaro.

Prema pravilima EU o embargu donesenim od eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru, bankama je zabranjeno da primaju depozite od preko 100.000 eura od ruskih državljana. Namjera je bila da se obračuna sa “oligarsima” i tajkunima koji su navodno bliski vladi u Moskvi.

Ipak, u svojoj revnosti da sprovedu sankcije, banke su blokirale račune običnih francuskih stanovnika u daleko manjim iznosima, kažu advokati Cartier-Meyniel-Schnellera, advokatske firme koja zastupa tužitelje. Druge diskriminatorne radnje uključivale su odbijanje zahtjeva za kredit i odbijanje otvaranja ili zatvaranja bankovnih računa.

“Ne govorimo o vlasnicima jahti ili vila na Azurnoj obali”, rekla je Marie-Laure Cartier za Le Figaro, pokazujući pritužbu u kojoj se navode studenti, doktori i trgovci koji su uhvaćeni pod čekićem.

Jedna tužiteljica, samozaposlena 26-godišnjakinja po imenu Marija, našla se sa samo 30 eura u džepu, primorana da prosjači kako bi podmirila troškove poput hrane ili stanarine. Drugoj, identifikovanoj samo kao Natalia, njena banka je rekla da je njen račun blokiran “zbog vaše nacionalnosti u trenutnom kontekstu”, rekao je advokat Alexandre Meyniel, koji je dodao da banke nisu učinile “ništa” da pomognu svojim klijentima uprkos tome što su dobile službene žalbe.

Advokati kažu da svi tužioci imaju jednu zajedničku stvar: imena koja zvuče ruski. Među njima su i građani Francuske poput Evgenija Galperina, poznatog kompozitora filmske muzike.

“Rođen sam na Uralu, ali sam francuski državljanin, dobio sam politički azil sa 15 godina”, rekao je Galperin za Le Figaro. “U istoj sam banci već 31 godinu i nikada nisam imao problema.” On i njegov brat Saša žive u Parizu od 1990. godine. Međutim, u julu mu je banka rekla da će mu računi biti zatvoreni u septembru.

„To je zato što sam rođen u Rusiji. Šokirana sam. Shvatio sam da sam u suštini Francuz s popustom”, rekao je Galperine. Takva diskriminacija ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dodao je, kao dokaz da Evropa mrzi Ruse.

Tužba za diskriminaciju podnesena je u ponedjeljak pred sudom u Parizu, rekli su advokati. U početnom podnošenju nije preciziran obim novčane štete, ali “svi ovi tužioci će tražiti finansijsku nadoknadu od banaka” ako žalba uspije, rekao je Cartier za francuske novine.

francuskarusijaSegregacijaTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovdje na sud treba izvući i prozvati direktore (podružnica) banaka koji su ovo napravili i zabraniti im da ikada više rade u bankarskom sustavu.

Ako francuski sudovi odbace ove tužbe kao neosnovane, onda Francuzi komotno mogu svoj nacionalni moto “Liberte, egalite, fraternite” tiskati na WC papiru.

Zapravo se čudim kako se toga već netko nije sjetio, zaradio bi masno na tome u današnje vrijeme.

Max
1 godina prije

Rasizam.

Mel Gipson
1 godina prije

Koja” demokracija”! – znači bankari su iznad državne vlasti. Najprije te nagovaraju na sve i svašta a onda pronađu bilo koji razlog da te opljačkaju.Sada im treba pošteno presuditi i kazniti ih drakonski.

Ahmat sila
1 godina prije

Slaveni smo zapadnjacima velika kost u grlu. Stotine godina se trude, da nas unište, opljačkaju, razjedine, posvađaju i gurnu u međusobne ratove. Na žalost ima među slavenima ogromno naivčina, izdajnika i prodanih duša, koji služe zapadnoj zločinačkoj agendi.

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Kadija te tuži kadija te sudi,ne budi naivan,panika je u cijelom zapadu,jer mu slijedi implozija,svjesni su ali im kolonijalni nagon ne dozvoljava da razumno reaguju.
Još ćemo koječega doživjeti od zapada.Nadao sam se da će biti izbjegnuta anarhija na ulicama zapadnih zemalja.Ni jedan sf film apokalipse nije mogao zamisliti ono što će se dešavati.Kao što krajem 80 ih nismo mogli zamisliti šta će mam se dešavati,u režiji EU

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Banke su neke jako fine institucije, ponude vam kišobran ali čim se malo naoblaći odmah vam taj kišobran otmu iz ruke.
Ja na bankama više ne vjerujem povjerenje sam skupo platio, danas rijetko u banci držim više od £3000, skinem sa računa sa potvrdom pa kući u sef. Investicijski fondovi su mafijaške organizacije sa mnogo praznih obećanja. Potvrda je samo zato da neki nadobudni policajac ne dođe na ideju da napravi pretres i sve konsficira.
Probao sam i sa BIT COIN i kako se narodski kaže popušio, nije mnogo ali je godišnja plaća otišla.
Država je toliko prokleto pohlepna, da ne poreza da vam otme zalogaj iz usta, kada bih negdje mogao živjeti bez države odmah bi tamo preselio.

Lucija, prva
1 godina prije

🤗😄😄 Jesam lijepo rekla da će se ovo događati?
Misleći pri tome na naše lupeže?
Zašto bi ti banka dala novac?
Ono, tko si ti? Npr dokaži kako si došao do njega?
Ovo sad rade onima kojima MOGU.

Kao što su i onim Kanađanima zatvarali radi 50$ koje su davali kamiondžijama.

Samo bih vas podsjetila da banke kao ni dućani/ supermarketi NE MOGU POSLOVATI BEZ ZAPOSLENIKA/osoblja/ radnika.
Nije on ništa kriv?
Jel’ da? Tko ga plaća?

Ana
1 godina prije

Jel su i onima koji su digli kredite a imaju ruska imena rekli da ne zelje vise njihov novac? 😂😂😂😂

Anti-Cancel
1 godina prije

Zapad ne mrzi Ruse kao Ruse, nego njihovu nepokornost, osjećaj za slobodu, buntovništvo, urođenu hrabrost, odvažnost, revolucionarnost itd. itd., a to je, zapravo, posljedica straha od mogućeg gubitka višestoljetnih privilegija.

Zuzu
1 godina prije

To je taj civilizirani zapad.

Ico
1 godina prije

Francuzima je u genima upisano da mrze Hrvate!

nessy
1 godina prije

Po EU ustavu, nitko ne smije biti diskriminiran na bazi vjere, nacije i sl. Ustav bi trebao biti najvisi zakon u nekoj drzavi. Veseli me da se striktno primjenjuje. Neka se skupa ubiju, svi ti deklarativni demokrati, a bijedni poslusnici, zapravo.

goran
1 godina prije

dočekati direktora banke van zgrade i kad izadje palijanderom na njegove noge,istina neče biti para ali bit če zadovoljštine hahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI