fbpx

Klima i migracije: Recept za katastrofu rješiv s nekoliko radikalnih odluka

Migranti na polju

Možemo raspravljati o tome što uzrokuje klimatske promjene u svijetu i globalno zatopljenje, koje nitko ne opovrgava, iako postoje dokazi da proteklih desetljeća izlazimo iz „malog ledenog doba“ koje je trajalo oko 500 godina, te da je antropogeni faktor obična izmišljotina. Međutim, neovisno o tome, globalno zatopljenje i demografski rast u zemljama Trećeg svijeta će u narednim desetljećima dovesti do masovnih migracijskih valova.

U posljednjih nekoliko godina su se SAD i Europa suočili s naizgled beskrajnom poplavom izbjeglica. SAD iz Meksika i Latinske Amerike i Europa iz sjevera Afrike i Bliskog istoka. Pogođene zemlje, pokušavajući apsorbirati ovu poplavu izbjeglica, ovaj nekontrolirani priliv su doživljavale kao izvanredne situacije na nacionalnoj razini. Ne bez razloga, naravno.

Što učiniti sa svim tim ljudima? Gdje biste smjestiti? Kako ih nahraniti? Kako se može suzbiti neizbježni otpor svojih građana i posljedični porast legalnog nacionalizma?

Iako ti problemi i dalje ostaju neriješeni, pojavljuje se glavni problem – masovna migracija klimatskih izbjeglica. Prema nekim izračunima, zbog demografske eksplozije u Africi, porast broja klimatskih izbjeglica zasjenit će trenutne imigracijske probleme.

Dok se SAD i južna Europa danas suočavaju s poplavom izbjeglica, uglavnom iz disfunkcionalnih zemalja ili ludi koji bježe od regionalnih ratova, problem klimatskih izbjeglica će u usporedbi s ovim kojem svjedočimo biti pravi cunami.

Ogromna izbjeglička populacija, ne u milijunima ili desecima milijuna, već u stotinama milijuna, mogla bi pobjeći iz područja svijeta u kojima promjenjiva klima utječe na već devastiranu poljoprivredu zbog poplava, suša ili porasta temperatura.

I koje rješenje nude „veliki umovi“ Zapada na raznim međunarodnim panelima? Srednjoročno i dugoročno suzbijanje emisija CO2, iako je upitno je li CO2 uopće kriv za rast temperatura na globalnoj razini.

Ono čega se ova „elita“ nije sjetila, a neće se ni sjetiti jer tako ostaje bez profita, je podići gospodarstva tih zemalja na noge, uskratiti potporu marionetskim vladama i osloboditi zemlje Afrike i Latinske Amerike dužničkog ropstva.

Francuska, na primjer, može prosvjedovati koliko hoće, ali dok zemlje bloka Françafrique koriste kolonijalni afrički franak kao valutu i Banque de France ima veće ovlasti od njihovih nacionalnih središnjih banaka, Pariz se nema što žaliti na priljev milijuna novopridošlih Afrikanaca.

U ekonomiji afričkih zemalja, bogatih resursima, multinacionalne korporacije treba razvlastiti, jer su proteklih desetljeća od tamo ionako izvukli profit višestruko veći od uloženih sredstava, a nadzor nad eksploatacijom, prodajom i upravljanjem dobiti od tih bogatstava, uz stroge kontrole, treba povjeriti tehnokratskoj upravi imenovanoj od strane Ujedinjenih naroda. Kasnije, kada se dosegne određena razina razvoja, taj posao se postepeno može prepuštati lokalnim demokratskim vladama.

Rješenja je puno, a ovo su samo neka od njih. Ali se ona ne spominju iz pukog razloga zato što diraju u interese onih koji u svojim izoliranim vilama neće osjetiti poplavu migranata, niti znaju kako se živi u Africi ili Latinskoj Americi.

Upravo zbog toga je nova migrantska plima neizbježna, ali će ona radikalno promijeniti društvenu i političku kartu Europe. Manje emisije CO2 to neće spriječiti, a na radikalna rješenja odricanja profita, kako bi se očuvale europske nacije, nitko nije spreman.

Na njih nije spreman ni Donald Trump, iako treba reći da će se s ovim problemom suočiti buduće uprave, jer veliki migrantski val iz Latinske Amerike neće moći zaustaviti zid na granici s Meksikom. SAD moraju promijeniti politiku prema zemljama odakle im dolazi najviše migranata, a to su Salvador, Guatemala i druge zemlje Srednje Amerike u kojima su na vlasti klijentelistički režimi koje nadzire CIA.

Stoga je krajnje vrijeme da se probudimo i da počnemo vršiti pritisak na naše vlade u područjima u kojima će to dati vidljive rezultate i ujedno podići životni standard naroda Afrike, Bliskog istoka da ne govorimo, koji je s naftom i drugim bogatstvima sposoban prehraniti sam sebe i razviti se u vrlo kratkom roku. Ako ne bude tako, uskoro ćemo svjedočiti stvarnosti u odnosu na koju će 2015. godina biti “problemčić” rješiv s tri milijarde eura godišnje poslanih turskom predsjedniku Erdoganu. Nažalost, bez promjene vanjske politike i ekonomskih odnosa, za problem s kojim ćemo se suočiti neće biti novca koji će ga riješiti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

G. Babic bez politicke korektnosti a recept je samo jedan i jedini, a to je “mrtva straza. Poz

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mirko

Znaš kako vele naši Cigani : Nema granice koju ja ne mogu prijeći. I budi siguran da je tako. Pucati na ljude, ne bih baš odobrio. Znakovito, kako nema imigranata iz zemalja u kojima posluje Kina,. Nitko ih ne zadržava. Uglavnom su iz francuskih i zemalja pod zapadnim utjecajem i kontrolom, Magreb i subsaharska Afrika. Primjer je i Libija. Nijedan izbjeglica nije bio iz Libije do 2011. osim “političkih disidenata”, ali to su male zajednce

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Laki podrzavam ovo sa ne pucanjem u migrante i zato mozemo biti ponosni kako su na balkanu do nedavno prolazili migranti a ne kao nasi predivni nazi susjedi slovenci i madjari sa zicom,psima i ogradama ali bedake nikad povijest nije naucila nego vrijeme.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Laki@ Ajde bez licemerjenja, tako se je radilo u Jugoslaviji, Istocnoj Nemackoj etc. etc. …Inace verovatno ti pustis svakom da uđe u tvoju kucu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mirko

Ma ti govoriš o jednom koji ide kroz šumu ili potopit brod s 300-400 ljudi

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Taj brod moze da se okrene i istovaraj u Libiji,Maroku, Alziru itd…i onako sve to skupljaju na obalama Afrike.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mirko

To se slažem, ali govoriš o potapanju broda, jer “mrtva straža” ne upozorava nikoga. Brod na dometu, projektil-torpedo u cijev i potapanje, Ako govoriš o mrtvoj straži, pitam, je li to ako vidiš da baulja netko u šumi pored važnog vojnog objekta ili vrijedi za brodove od stotine do tisuće ljudi?

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije

Mislite li da bi Izrael ili Saudijska Arabija bili tako tankoćutni? Dojma sam da se uvede “mrtva straža” migranti bi išli negdje drugdje.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  rijecanin

Pa jebote, ako cemo se usporedjivati sa Izraelom ili SA, onda neka sve ide u kua.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mirko

@Mirko To što vi pišete se zove govor mržnje, nažalost tolerira se!! Piše Babić ” posljedični porast legalnog nacionalizma “, a kako Babiću objašnjavate kolonijalno pljačkanje zapada Europe tih istih država iz kojih se stanovništvo ” vraća svojim bivšim gazdama “…

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Željko

Zeljko@ Ne dramatiziraj. Nikakva mrznaja samo cista realnost, probaj nesto slicno u S. Koreji ili Iranu bas me zanima kako ces da prođes

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Željko

Koliko vidim to i piše…. da je “radikalno rješenje” da ih se prestane pljačkati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Najjednostavnije rješenje, sva druga su upitna, bilo s ekonomskog ili moralnog aspekta: kontrola prirasta populacije u Africi.
O tome se uopće ne priča, samo o bjelcima, koji ionako izumiru, ali bi , eto, ‘trebali jesti bebe’.
Ako su mogli Kinezi…
Nikakav razvoj niti ekonomski rast nemogu prehraniti 7 djece jedne žene, ili 27 djece jednog muškarca koji ima više žena.
A da ih hrane Europljani? I to oni koji zaista nisu nikad ništa profitirali od kolonijalizma, niti posjeduju dionice multinacionalnih korporacija…ma marš.
I što je s onim navodnim sporazumom Austrije i Srbije o zadržavanju migranata?

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Lucija

Inace neznam kakve klimatske izbjeglice iz Afrike? Pricam sa covekom koji tamo radi, kaze zemlja plodovita moze sve da raste kolko oces, samo mentalitet je takav, neda se nikome da to obrađuje i radi….sve to je samo agenda elita da se unisti bjelu rasu i Evropsku civilizaiju i nista drugo, (Kalergi plan)

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mirko

@Mirko Vi niste dobro, ubi vas mržnja!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Željko

Mirko jeste dobro. Zasto klimatske pomjene nisu unistile izraelsku poljoprivredu?

osvijestimo se i prihvatimo činjenice
Gost
osvijestimo se i prihvatimo činjenice
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da, Nikako primijetiti da i naši ljudi iseljavaju, obolijevaju, oglupljuju.. Da je i ovo što klima leluja možda potpomognuto sa špricanjem iz aviona.. i da bismo mi tu mogli ponešto utjecati… A davati savjete vladarima koji namjerno proizvode probleme,kako da ih riješe.. šta reći.. pozdrav Babiću

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Dub
N postoje nikakve zapreke da se dotični javljaju na oglase za posao!
Ali, oni bi radije pali na teret mirovinskog i socijalnog druge države, jel’da?
Pa se ti čudi što će ti mirpvina biti 30€

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Zabole me za Afriku.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Jole

E i mene, kao da je njima stalo do nas…Imamo mi dosta svojih problema, al ovi salonski ljevicari humanitarci ovde vise ih brine oni u Africi nego premnoga sirotinja između nas.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Migracija,vecih i manjih je uvijek bilo iz vise razloga a najcesce zbog ratova i gladi.Kad se realno pogleda vecina europskih drzava su potomci “dotepenaca” koji su vecinom silom a manje milom asimilirali tadasnje domicilno stanovnistvo.Zato ne prditite i ne budite fasisti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mishko

Mishko
Netočno. Genetika.
Možda su neki došli pred 50 ili 60 000 godina.
Neznam znate li ali u Bugarskoj i Grčkoj su nađeni neki ostaci koji bi mogli srušiti teoriju da su uvjek seobe išle iz Afrike ( stotine tisuća godina).

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije
Reply to  Lucija

Meni je genetika i nacionalizam smjesan,pogotovo recimo na balkanu gdje svatko ko je prosao a proslo ih je puno ostavio svoje sjeme. O genetskoj cistoci, japanci, narodi sjevernog kruga rusije, kanade, aljaske ali sto juznije vise mjesanja gena.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mishko

Genetika je egzaktna znanost.
Ali i znanost u razvoju.
“…recimo na balkanu gdje svatko ko je prosao a proslo ih je puno ostavio svoje sjeme”
LUPAŠ nema tu ‘recimo’.
” sto juznije vise mjesanja gena.”
Opet bez ikakve veze.
“japanci, narodi sjevernog kruga rusije, kanade, aljaske”
Ako štošta nadrobiš, ne znači da je išta točno.
Zašto se petljaš u ono o čemu ništa neznaš?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Od 2016. ukupna populacija Afrike procjenjuje se na 1,22 milijarde ljudi Prema procjenama UN-a, stanovništvo Afrike može doseći 2,5 milijarde do 2050. godine i gotovo 4,5 milijardi do 2100. Ako te nacije ne stan na svoje noge, ekonomski, oni će doći, svidjelo se to nama ili ne, a stati na noge neće dok ih se krade (korporacije, model afričkog franka s kojim plaćaju reket Parizu, malo ratova – Boko Haram, Al-Shabab, Libija, ako im zbog suše bude falilo hrane, nema Boga da ostanu tamo. A nije nužno da se bave samo poljoprivredom. Imaju resurse i da prodajom zlata, dijamanata, nafte, koltana itd itd itd, kupe hrane koliko im treba ida ih se zaposli koliko god treba. Veli Lucija mi mali ih nismo krali, ali kad su krale naše vlade (sigurno ne Hrvatska, ali zapadne) tamo su šutjeli jer im je odgovaralo. Slažem se da mađarska nikoga ne primi i nijedna zemlja koja nije imala kolonije i nema multinacionalne korporacije tamo. Za ostale, baš me briga. neka propadnu. Nimalo me ne brine što će nestati “britanska nacija” (iako, što je to uopće?)

Josip
Gost
Josip
1 godina prije

Zasto da ja placam za kradu tude vlade, placaj ti Laki. Jesili im poslao sta od svoje plate? Ako cemo posteno nisu ni Englezi krivi zbog njihove vlade.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Josip

Slažem se, ali onda ne birati HDZ/SDP, ali koga? Nema političara koji bi to odradio. Milijun posto.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Laki
(iako, što je to uopće?)
Znam da je tvoje pitanje retoricko, ali, ipak, evo tumacenja. .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy
Prvo i osnovno: Rudyard Kipling nije bio rasist, točnije nije bio rasist za pojmove onog vremena.
Pjesma koju navodiš opisuje izolacionizam jedne države , usa, nasuprot imperijalizma. Danas se sve može rasistički tumačiti. Ipak, cijeli njegov opus govori da – nije bio rasist.

Kipling je proveo život u Indiji…preporučam roman Kim, o bijelom dječaku koji odrasta kao siroče u Indiji.
Nebi vam se dopalo, ali većina pisaca, i to omiljenih, imala su takve ‘otklone’, koje, pazite, danas nazivaju rasizmom, ali nekad je to bilo uobičajeno razmišljanje (Jack London, E.R. Burroughs- autor Tarzana); jedini iz tog vremena koji je bio imun na to bio je Mark Twain.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Lucija

Digresija od teme: Drago mi je, Lucija, da spomenuste M. Twaina, kojiem se pridaje premalo pažnje, jer je “neozbiljan” pisac. Zaboga, Kipling, Hemingvej i ini su tako ozbiljni … Twain je izrazito inteligentan satiričar tadašnjeg čovjeka i pokušao je utjecati na djecu da postanu bolji ljudi. Kao što je Shakespeare cijelim svojim djelom (satiričko komediografski) pokušao upozoriti ljude da je u društvu mnogo toga trulo. (Niti jedan nije napisao nijednu tragediju!)

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Sumnjam da Francuska zeli rjesenje problema migracija. Ona i dan danas ubire kolonijalni porez koji iznosi 500 mld eura godisnje. Bez tog poreza i oni sami priznaju da bi bili zemlja u rangu Bugarske. Problem migracija bi trebalo traziti u korijenu, to je vec sada daleke 1948 godine. Osnivanjem drzave Izrael i njene potrebe za sirenjem. Zbog te potrebe za sirenjem je zapaljen Bliski istok. Svi vazali Izraela su od SAD do danasnjih banana drzava nastalih raspadom SFRJ. IOM, UN, WTO, MMF i ostale organizacije su direktno pod kontrolom Izraela, i vrse financijski pritisak na vazale da prihvate novu stvarnost. A ona je da su Izraelci visa rasa a svi ostali robovi. Problem migracija se ne moze nazvati samo problem, ljudi su uvijek migrirali. Danas od Italije, Grcke, Spanije , Portugala i ostalih drzava , i pod drzava kao sto su BiH, Hrvatska, Srbija migranti dolaze planiranim rutama, financijski organizovani i logisticki podrzani. Ja takvo stanje nazivam invazija. Vrsi se invazija na europski kontinet sa ciljem unistenja bjele rase. Uporedo sa tim je robovima omoguceno da gledaju nogomet, turske serije, parove, farme i ostale gluposti koje im skrecu pozornost sa stvarnog problema. A on je invazija na Europu i nasilna zamjena stanovnistva. Za smanjiti priliv migranata, bar u drzavama bise YU, bilo bi dovoljno raspustiti sve” humanitarne organizacije”, jer vrse modernu trgovinu robljem. Vratiti obavezni vojni rok i cuvati svaka drzava svoje granice. Naravno ako Europa zeli rjesiti problem migracija, ili bar smanjiti, bi trebalo ulagati u poboljsanje kvalitete zivota u drzavama iz kojih dolaze.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  apolo

.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  nessy

Ne što ovo ne piše u Talmudu, imam ga u kući, ali ne postoji u kazalu nikakav Jalkut Rubeni (12). Nema ni većine ovoga, jer imam Talmud u kući. Meni ovo više liči na Protokole Sionskim mudraca i neke stvari pokupljene po internetu. Ja jesam anticionist, ali nisam ograničen da kopiram kvazicittate s foruma, bez ikakve provjere. Ovoga nema, možda mi se potkralo, sutra ću kad se odmorim detaljnije prelistati, ali mislim da ne griješim. Uostalom, kakve veze ima Talmud s ovim?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E, kad bi to bilo jedino što se skuplja s interneta, a ne provjerava…
Btw postoji razlika između ‘anticionizma’ i ‘antisemitizma’.
Koliko vas je primjetilo jučer da je onaj iranski general isto govorio o planovima Izraela za preseljenje stanovništva južnog Libanona?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Mali off, kad sam ga već spomenula, izvor: Sputniknews:
” Iranian authorities have thwarted an assassination plot against Islamic Revolutionary Guards Corps Quds Force commander Soleimani, with three alleged plotters arrested, Iran’s Fars News Agency has reported.”
Nije uspio atentat. Navodno “izraelsko-arapski”. Htjeli podmetnuti 300-500 kg eksploziva u nekom mjestu koje je trebao posjetiti…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija bio je opširan članak o tome, ali izgleda džaba …

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Balkansko pamcenje ko u zlatne ribice,traje tocno tri sekunde,brzo se sve zaboravi pa tako i milijuni izbjeglica iz Ex Jugoslavije koje su primile zapadne zemlje 90 -tih.Danas bi isti ti koji su prezivili zahvaljujuci humanitarnim paketima ili oni sretniji koje su udomile europa , amerika i australija, pucali na izbjeglice koje samo zele proci kroz njihovu zemlju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko
Nemožemo stalno iz početka. Naše izbjeglice su imale ime i prezime i papire. A dodatne papire su čekale pred konzulatima. Imali su i profesije i htjeli raditi.
Ovo je rulja. Koja srlja iz zemalja u kojima nema rata i u pravilu neće raditi. A za učenje prestara.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Lucija

Samo da dopunim: Izbjeglice i migranti su dvije vrlo različite kategorije. I nisu prestari za učenje, već odbijaju. Toliko.

osvijestimo se i prihvatimo činjenice
Gost
osvijestimo se i prihvatimo činjenice
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Jugoslavenske izbjeglice su tada bile, kao i cijela ta ‘doktrina šoka’ -proizvedene upravo od ‘zapada’. I današnje jugoslavenske izbjeglice (kao i crne migrante bez papira) proizvodi kolonijalna uprava uz pomoć svojih medija. Da, posvetimo se sebi

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@Kvisko – to je klasični obmanjujući obrazac kako nevladine udruge iz jata Soroša preko svojih aktivista plaćenika plasiraju iskrivljene zlonamjerrne komentare.Po toj izopačenoij logici ,izbjeglice iz područja ex. SFRJ su trebale bježati u Katar,Saudijsku Arabiju, Bahrein,UAE itd,. jer su to države slične kulture,vjere i običaja,a i jezik im je blizak .Interesantno kako države koje sam nabrojao,a koje su redom bogate ne žele primate te migrante ? To je agenda u kojoj si ti Kvisko uključen u logistiku preko takvih komentara.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

BILO KOJA VLAST, od plemenskih poglavica do feudalnih kraljeva je – čuvala granice. Ratovamo se za teritorij.
Bilo koje državno uređenje, bilo koja vlada, desna ili lijeva – čuvala je granice.
Ako toga nema, nemamo vlasti ni države, pa je – trebamo stvoriti.

E, nakon toga, na međunarodnoj razini vidjeti što se može poduzeti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Evo vrlo jednostavno pitanje: Možete pogledati film The Congolese Blood in your hand. U Kongu je ubijeno 10 milijuna ljudi zbog koltana, kojeg multinacionalne korporacije plaćaju doslovno nekoliko dolara po kili. Na burzi je cijena od 100 do 400 dolara po kili, ali to dobivaju korporacije, dok radnici maju plaću pola dolara za 14-16 sati rada. Uzmimo da Kongo nacionalizira sektor ruda i potjera zapadne korporacije i uzme profit sebi, povećali bi plaće svojim ljudima i ne bi dolazili ovamo. Ali bi na Zapadu IT industrija imala puno veće troškove, a države bi ostale bez prihoda od poreza korporacija i imale bi nezaposlene jer ne bi trebalo toliko menadžera i birokracije. Istina, kako je koltan neophodan za rad pametnih telefona, kompjutera i ostalog, oni bi poskupjeli. Sada, trebali podržavati zapadne rudarske korporacije da rade to što rade, zbog toga što mi imamo koristi, ali nas čeka i dolazak Kongoanaca, ili ćeš platiti komp ili mob duplo više, ali neka oni ostanu u svojoj zemlji? jer bi ostali, štoje normalno, Nitko ne bježi ako mu je dobro.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Kriva logika iz više razloga: idealno, da ih zaista plate više, i mi platimo više, ne samo da bi države dobile više poreza, nego bi više imalibi jedni i drugi…
ALI, što se zapravo dogodilo s Afrikom nakon odlaskakolonizatora?
Bijele eksploatatore su zamijenili – crni. A ti bi ostavili niske nadnice za radnike i oni bi uzimali profit koji sada uzima mnc.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Koje to točno klimatske migracije? Toga nema od davne, davne, davne povijesti.

Ako tko prati situaaciju sa sudskom tužbom, a nije slučajno ulovio:

http://www.ccfsh.org/climate/climate-change-hoax-collapses-as-michael-manns-bogus-hockey-stick-graph-defamation-lawsuit-dismissed-by-the-supreme-court-of-british-columbia/

Mir i sloboda
Gost
Mir i sloboda
1 godina prije

Neradikalnih pobuda

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ma to je jasno. zapad mora zaustaviti konzumerizam, jug natalitet.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Klima i migracije?Autor nije objasnio sta fali klimi u drzavama iz kojih migranti dolaze.Drzave u kojima je klima boze te sacuvaj (cijeli arabijski poluotok) te sjever Rusije,Kanade,Island.jug Argentine gotovo da ne daju migrante.Autorima “Mape novog Bliskog Istoka” i subsaharskog “Arapskog Proljeca” bi netko konacno trebao reci da svoju zedj za jeftinom radnom snagom odrade putnickim avionima i prestanu nas zaje*avat sa ovakvim besmislicama.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Primetio sam da je deo panike kad je goreo Amazon bio zato sto su neki verovali da je to jedino mesto gde se proizvodi kiseonik i da ce se ugusiti ako izgori Amazon. True story.
Primetio sam da su neki protiv Grete zato sto smatraju da ako je ugljendioksid dobar za biljke onda je dobar i za njih. Prema tome mora biti neka zavera.
Primecujem da ljudi ne shvataju da su seobe naroda vec pocele.
Dolaze ljudi i iz ratova od pre 30 godina. Kad si im sjebao zemlju, a Zapad je sjebao mnoge, vlada haos. Mozda ima teoretskih uslova za prosperitet ali bez organizacije ga nema. Rezultat je isti kao od prirodnih katastrofa. Onda jedna grupa napada drugu, koja napada drugu, koja napada drugu i nastaje lancana reakcija.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Ako je vjerovati ovim novinama, a naveli su i izvore, sav ovaj mit koji se propagira po raznoraznim sajtovima, trebalo bi rasvjetliti iz vise uglova…
https://special.aftonbladet.se/de-som-kom/statistik/
1) Laz je da je u Švedskoj azil dobilo mnogo vojnosposobnih izbjeglica.
2) Laz je da je ogromna vecina iz Afrike dobila boravisne dozvole. Vise ih je iz Srbije i Albanije.
3)…
Misljenja sam da bi trebalo osvjetliti ovaj vazan problem iz vise uglova.
A prodavati ovu tezu o klimatskim izbjeglicama je prelako.
Cudim se vama koji je kupujete.
Lucija je, po meni, na dobrom tragu u svome osvrtu na Afriku.
I Babic je u pravu u osudi neokolonijalizma kao osnovnog razloga migracija danasnjice, på mi je nejasno zasto udrobi klimu.
Greta sindrom?

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Takozvane Migracije narocite ova iz 2015 je planirana. I nema nikakve veze sa klimom. Svo ti migranti su uglavnom muskarci idealni za ratove i dobro oprememljeni za duge marseve i sa par hiljada eura u djepu onako za svaki slucaj ( Soros i kompanija).
Prvo je NATO preko UN-a zbrisao Libiju i destabilizirao citav Bliski Isto a onda su kao dosli migranti. Plan od destabilizacije do Migracije.

A Coudenhove – Kalergi je o tome pisao jos 1920 -tih proslog stoljeca:

https://www.counter-currents.com/2018/06/the-truth-about-the-kalergi-plan/

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ilirac

Pisalo je ovdje tko je 2014. dogovorio i isplanirao. Ova će biti buduća–

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Imaju”oni”rjesenje za nas, da nemaju nebi ni stvorili ovaj problem. Nazalost, nikome se nece svidjeti…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Klima i migracije, dva nepovezana pojma

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Zašto se samo priča o širenju pustinja, a niko ne pominje širenje džungle? Ili kišnih šuma? Koliko sam ja shvatio: Kanada i Sibir će postati rajski vrtovi, ja u tome ne vidim ništa alarmantno?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik