Ključni ruski saveznik poziva na primirje u Ukrajini

Lukasenko poziva na primirje
6 komentara

Moskva i Kijev bi prema sporazumu zamrznuli kretanje postrojbi i vojne opreme, predložio je bjeloruski predsjednik

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je Rusiju i Ukrajinu na dogovor o prekidu vatre, upozoravajući Kijev da bi njegova očito neizbježna protuofenziva mogla dovesti do toga da rat potpuno izmakne kontroli. U govoru kojeg je održao u bjeloruskom parlamentu, Lukašenko je izjavio da jedini put do mira u Ukrajini leži kroz diplomatski angažman. Moskva i Kijev “trebali bi sada prestati prije nego što dođe do eskalacije”, utvrdio je.

“Pokušat ću riskirati predlažući prekid neprijateljstava, Potrebno je proglasiti primirje bez prava kretanja ili pregrupiranja postrojbi s obje strane i bez prava prijenosa oružja, streljiva i vojne opreme,“ rekao je Lukašenko.

Lukašenko je utvrdio da je Zapad ranije pokušao iskoristiti primirje kako bi ojačao svoju poziciju u Ukrajini, ali da bi, ako to ponovno učini, Rusija “bila obvezna upotrijebiti svu svoju vojnu i industrijsku moć kako bi spriječila eskalaciju sukoba”.

Komentar se vjerojatno odnosio na izjave bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Dvoje bivših čelnika priznala su prošle godine da su sada nepostojeći sporazumi iz Minska, sklopljeni iz 2014. i 2015., kojima se nastojalo otvoriti put miru davanjem posebnog statusa regijama Donjeck i Lugansk unutar ukrajinske države, bili samo pokušaj kupnje vremena za ukrajinske snage.

Lukašenko je upozorio da bi potencijalna ukrajinska protuofenziva, koja bi se mogla dogoditi ovog proljeća, “bila izuzetno opasna” i mogla bi “srušiti sve nade u pregovarački proces i dovesti do nepovratne eskalacije sukoba”.

Komentirajući Lukašenkov prijedlog o prekidu vatre, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega o tome razgovarati sljedeći tjedan u Vrhovnom vijeću Unije, nadnacionalnoj organizaciji, koja nastoji ojačati veze između dviju zemalja.

“Međutim, u kontekstu Ukrajine ništa se ne mijenja”, dodao je Peskov. “Ruska specijalna vojna operacija se nastavlja, budući da je sada jedino sredstvo za postizanje ciljeva s kojima se naša zemlja suočava.”

Moskva je učestalo ponavljala da je otvorena za razgovore s Kijevom pod uvjetom da prizna “stvarno stanje na terenu”. To uključuje novi status četiri bivše ukrajinske regije koje su velikom većinom glasale za priključenje Rusiji prošle jeseni. Međutim, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prošle je godine potpisao uredbu kojim se zabranjuju pregovori s aktualnim ruskim vodstvom.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaprimirjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Stvarno stanje na trenutno je da se pobunjenicke grupe I strana vojska nalaze na terenu
Vratimo se svi na pocetne položaje, u svoje granice, a onda mozemo dogovarati što se treba mijenjati
Nazalost, to se nece postici bez jos 200.000 poginulih

Jomla
1 godina prije

Tko ne vjeruje neka sam istraži: Nikita Hruščov je bio ukrajinski nacist i agent zapada (V. Britanije).

Max
1 godina prije

Razborito ali uzalud.

C.F.
1 godina prije

Cestitke Bjelorusiji na kljucnom saveznistvu.
… i pozivu na primirje.

Noname
1 godina prije

“Predsjednik Bjelorusije uspješno je iskoristio bratske odnose između naših naroda za gospodarski razvoj svoje zemlje. Bjelorusija više ne sliči prilično osiromašenom državnom entitetu kakav je bila 1991. godine. Općenito, ovo je prosperitetna zemlja, u kojoj ne samo poljoprivreda, već i proizvodnja, industrijska i visokotehnološka proizvodnja te rudarstvo pokazuju zapažene uspjehe”, rekao je Pavel Danilin, direktor Centra za političke analize. Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući bliskim odnosima s Rusijom, učinkovitoj suverenoj politici dviju zemalja, kao i pravima koja su Bjelorusi dobili u Rusiji, a Rusi u Bjelorusiji. “Lukašenko je uspješno iskoristio poziciju mosta, tranzitnog čvorišta između Zapada i Rusije, na čemu je bjeloruski biznis zaradio mnogo novca. Lukašenko je učinio sve kako bi Bjelorusija što povoljnije iskoristila uvjete partnerstva i bratskih odnosa”, dodao je izvor. Situacija u rusko-ukrajinskim odnosima je “potpuno obrnuta”. “Ovdašnja elita nasilno je odvojila Ukrajinu od Rusije, bojeći se da će ukrajinski narod htjeti živjeti u istoj državi s ruskim narodom, s kojim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI