Koliko američkih vojnika umire na Bliskom istoku i zbog čega?

Stradali američki vojnici
40 komentara

Američka vlada i vojni vođe očajnički su skrivali i još uvijek kriju broj žrtava američke vojske na bojnom polju, a sve čine skrivajući se iza američke zastave.

Mnogo je razloga za takvu tajnost. Jedan od glavnih uzroka je nespremnost Sjedinjenih Država da priznaju svoje gubitke zbog provokativne i agresivne politike na Bliskom istoku i drugdje u svijetu, prije svega kako se ne bi izazvao val protesta među američkim građanima.

Uz to, stvarni broj žrtava bio bi dokaz kvalitete i spremnosti američke vojske i učinkovitosti njezinog oružja, što bi moglo poljuljati povjerenje u moć i uvjerenje u navodnu nepobjedivost američke ratne mašinerije koju promiče američka vlada. Osim toga, takvi se brojevi uvijek koriste u informacijskom ratovanju. Priznavanje vojnih gubitaka američke vojske utjecalo bi ne samo na samu vojsku, već i na uvriježena mišljenja o vanjskoj politici zemlje.

Međutim, pozornost koju političari i međunarodna zajednica posvećuju tom pitanju je više nego opravdana. Dovoljno je podsjetiti na prošle informativne ratove u američkim i arapskim medijima potaknute brojem američkih i savezničkih vojnika u vojnim operacijama protiv Iraka.

Operacije koje su stavljene pod znak  pitanja bile su „Pustinjska oluja“ koja je započela u siječnju 1991. i „Pustinjska lisica“ koja se odvijala od 17. do 20. prosinca 1998. godine. Potonja se razvila u kombiniranu operaciju Sjedinjenih Država i članova antiiračke koalicije, koja je nazvana “Šok i strahopoštovanje”, a kasnije “Iračka sloboda”.

U to vrijeme su SAD rekle da se broj vojnih žrtava kretao od 5000 do 6000, dok su američke i međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava navele brojke od oko 10 000 ubijenih američkih i savezničkih vojnika. S druge strane, pripadnici „Iračkog otpora“ su da su eliminirali otprilike 30 do 40 tisuća američkih okupatora.

No, vojni sukob u Iraku nije završen do danas. U kolovozu 2014. su američke oružane snage i njihovi saveznici pokrenuli novu vojnu operaciju u regiji nazvanu „Inherent Resolve“, navodno  usmjerenu protiv međunarodne terorističke organizacije ISIL.

U siječnju 2013. je američko Ministarstvo veterana objavilo podatke o gubicima koalicije u Zaljevskim ratovima i tada je prijavilo 73 000 žrtava. Dakle, već imamo priznate gubitke veće nego u Vijetnamu.

Gubici u Afganistanu su jš veća nepoznanica. SAD priznaju 3562 ubijena vojnika koalicije, od kojih 2420 američkih, te 3937 ubijene osobe  koje su „radile pod ugovorom“. Ukupno ranjenih je bilo 37 700. Naravno da ovo nisu točne brojke američkih gubitaka u Afganistanu, a prave brojke iz službenih izvora nećemo saznati još dugo godina.

Možda kao referenca može poslužiti izvješće Ministarstva veterana koje je navelo brojku od milijun teže i lakše ranjenih u Iraku I Afganistanu.

Kada bi se iračkim žrtvama pribrojile one stvarne u Afganistanu, potom one u ratovima u Africi i drugim žarištima, uključujući Siriju, to bi u Sjedinjenim Državama moglo potaknuti ljude na masovne demonstracije sa zahtjevom da se istog trenutka svi američki vojnici vrate u domovinu, a takvo što si u godini predsjedničkih izbora ne mogu priuštiti ni demokrati ni republikanci.

Contra Magazin

Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Umire ih više nego što se priznaje, no još uvijek nedovoljno da se preživjelui plaćenici vrate kući. Ali, na tome se radi, prije ili poslije dogoditi će se Beirut 2, i proraditi će miroljubivi duh amera koji se zalaže za deeskalaciju, mir i ljubav, i povratak svih vojnika kućama.

Prije ili poslije slično će se desiti i turcima, kad body bags krenu na šlepere preko granice. Danas ih je desetak uludo poginulo oko Taftanaza, prkoseći SAA i rusima i nasilno braneći teroriste, što su platili životima.

Svemir
4 godine prije

Upravo tako. U Washingtonu postoji jedna politička stranka a ne dve, korporatistička podmazana parama korporativnih lobista uključujući i vojno-industrijski kompleks. Oni služe interesima elite, 1% privatnog bankarsko/korporativnog nadnacionalnog sektora. U takvom sistemu izbori su im potrebni isključivo za sticanje legitimiteta njihovih političkih favorita i ničeg drugog. Vojska im je samo sredstvo za dostizanje svojih globalnih korporativnih ciljeva.

Sa druge strane je običan narod, ovce koje se navode u torove putem školstva i korporativnih medija, narod koji danas radi po 12 časova dnevno i nema vremena da istražuje i razmišlja, već samo konzumira servirane informacije.

Zato se zombiranje nastavlja, mozgovi bombarduju nebitnim informacijama, a umorne ovce se svake večeri vraćaju u tor i priključuju na maisntream medije ne bi li dobili najnovije tračeve o Trumpu radi zadovoljavanja sopstvenog ega, a neshvataju da se zapravo vodi klasni rat protiv njih samih.

Zoran Aleksic
4 godine prije

Koliko? Nedovoljno.

Piretis
4 godine prije

“…i zbog čega?”
“Jesu li mrtvi pali uzalud? Ako svijet treba da ostane takav kakav jest, onda jesu.” H. Barbusse.
I tu leži sav besmisao tih žrtava. Nije važan broj, i jedan je previše. Važno je da su poginuli nizašto. Tamo su otišli jer su potpisali nekakav ugovor s vojskom, tamo su se našli ne zato jer im je domovina bila napadnuta, tamo su umrli jer su bili plaćeni za to. Umrli su uzalud. Svijet nije bolji jer su oni pogunili, dapače gori je.
Tako izgleda rat kad postane posao. Ni u smrti na bojištu nema nimalo časti. Zato jer nema ideala.

Mojsije
4 godine prije

Ameri najgluplja nacija na svijetu. Vjeruju da je Čak Noris razbio Brus Lija 😂

Max
4 godine prije

SAD su se uplele (bolje reći započele ratove) u kojima im se odupiru asimetrično u takvom ratu se ne vidi neprijatelj niti se ratu nazire kraj.

MDM
4 godine prije

Od tih 73000, autor zaboravio da kaze je 68500 iračana.

MedoMajka
4 godine prije

Bolinasbriga započelisusve ratoveisad nekasnoseiposljedice

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Broj ozljeđenih od iranskog raketnog napada 8 siječnja opet narastao.
Sad ih je službeno preko 100. Koliko preko se ne precizira.
I dalje svi imaju iste ozljede … traume mozga

https://edition.cnn.com/2020/02/10/politics/traumatic-brain-injuries-iran-strike/index.html?utm_medium=social&utm_term=link&utm_content=2020-02-10T17%3A21%3A09&utm_source=twCNN

Ivo
4 godine prije

SAA izbombala turke u Taftanazu, nakon što su maloumnici otvorili artiljerijsku vatru po SAA kako bi dali podršku teroristima. Turci su cvilili da im se dozvoli prelet helićima radi evakuacije ranjenih, što im je udovoljeno. Priče o nekakvoj osveti s njihove strane su erdina bajka, nisu smjeli mrdnuti. Danas rusi izvršili zračne udare po turskom vojnom konvoju koji je išao iz turčije prema M5, na netu fotke uništenih M-60 MBT i ostale gvožđurije u sastavu konvoja. U početku je zgledalo da je plan bio očistiti M5 skroz do Aleppa, međutim SAA je na pola puta od Saraqiba do Aleppa skrenula na zapad, prema turskoj granici i zabila klin prema Sarmadi. S obzirom da su klinovi nezgodni za obranu, očito je da SAA i rusi imaju mnogo ambicioznije namjere nego li se pretpostavljalo. Navodno je zacrtano da se oslobodi i M4 od Latakie do Aleppa, kako je bilo predviđeno sporazumom u… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Kao da to nekog briga…
Politicarima tako svejedno koliko metaka ili ljudi potrosili, a narodu ocito dobro dok takve politicare bira…

Zax
4 godine prije

Opet ih vise gine godisnje od ruke drugih amerikanaca kod kuce. Petnaest tisuca godisnje, u prosjeku

Ivo
4 godine prije

Nije meni žao amerikanaca već koliko Rusa pogine u Siriji. A kako se situacija razvija bit će još puno mrtvih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.