Kolinda u državničkom posjetu BiH – Državnički ili ne?

Posjet Kolinde BiH
36 komentara

U pretpovijesna vremena koja pamte tek desetkovane, uglavnom iseljene  generacije na izmaku snaga, egzistirala je vrlo kratko jedna gramatički neispravna, a politički učinkovita sintagma – ‘događanje naroda’.  Nije označavala nikakva događanja u narodu, ali zato jest ona u vladajućoj političkoj oligarhiji svjesnoj kraja dotadašnjeg modela vladanja. Narod je kao i uvijek trebao poslužiti kao instrument i oružje u oligarhijskim bitkama za zauzimanje pozicija u vremenu koje dolazi pa se narod nije događao, ali se zato narodu događalo svašta.

Jedno takvo, gramatički neispravno, politički zastarjelo ‘događanje naroda‘ trebalo se dogoditi pri posjetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović  susjednoj Republici Bosni i Hercegovini. Nevladina udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost je tako najavila kako će predsjednicu Kolindu u Sarajevu dočekati s prosvjedom, s kojim će joj pokazati kako je nepoželjna u BiH. Kad bi takvo stajalište o hrvatskoj predsjednici imala većina naroda, teško bi ikakve policijske snage spriječile prosvjede.

No, u Sarajevu je predsjednicu Kolindu dočekalo više transparenata, nego li ljudi koji su ih trebali nositi. Budući da nam nije nepoznato kako se financiraju tzv. nevladine organizacije, niti nam je nepoznat odašiljač s kojeg primaju impulse za djelovanje, fijasko antiKolinda prosvjeda u Sarajevu pokazuje kako je došlo do nagle promjene plana o prosvjedima, nesumnjivo zbog vremenskog odmaka od Kolindinog posjeta Turskoj i Erdoganu, dovoljnom za telefonska uvjeravanja sa strane, kao i za dosezanje prisebnosti člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kojem nije na prvu sjeo Erdoganov telefonski poziv iz Ankare te prepuštanje slušalice Kolindi.

Bakir Izetbegović je o Erdogan-Kolindinom pozivu govorio za N1 pri čemu je, između ostaloga rekao i nešto o građanskoj državi u BIH: “Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i činiti što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju izbornog sistema”.

Da podsjetimo: građanski princip kojeg spominje Izetbegović odnosi se na izborni sustav u BiH po kojemu je dosad bilo moguće da hrvatskog člana predsjedništva BiH biraju pripadnici bošnjačkog naroda, a kojeg je na osnovu podneska Bože Ljubića iz HDZ-a Ustavni sud BiH proglasio neustavnim: Glavni kamen spoticanja između Bošnjaka i Hrvata upravo i jest u tim spornim odredbama izbornog sustava. Ono što je tražila Kolinda, što traži Vijeće Europe jest upravo povratak BiH zakonodavstva građanskom principu! A taj građanski princip u državi s tri konstitutivna naroda ne znači ‘jedan čovjek-jedan glas’, već jednakopravnu nacionalnu zastupljenost u reprezentativnim tijelima.

Prema odluci Ustavnog suda BiH od 7. srpnja prestaju vrijediti odredbe Izbornog zakona te zemlje o načinu biranja zastupnika u domovima naroda državnog odnosno parlamenta Federacije BiH, a istodobno je sud zaključio kako bošnjački zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH nisu, pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, imali osnovu blokirati raspravu o izmjenama Izbornog zakona što ih je predložio HDZ BiH.

Za razliku od Kolinde, koja ima moralno i zakonito pravo skrbiti o Daytonskom ugovoru, jer je uz Srbiju, Rusiju i SAD, Hrvatska potpisnica tog ugovora na kojem počiva današnja Bosna i Hercegovina, Erdogan i Turska takvih prava nemaju. Sve što se može uz Erdogana, odnosno Tursku danas vezati, a da se odnosi na BiH je legenda o tomu kako je Alija Izetbegović ‘ostavio BiH Turskoj u amanet’. Bila ta legenda točna ili izmišljena, ona je bez ikakvog uporišta – niti je Bosna i Hercegovina Alijina, niti Turska na nju polaže bilo kakva kolonijalna prava.

Ako je ikakvog amaneta bilo, onda on ima inspiraciju u pogledima Alije Izetbegovića na državu kojeg je Alija zapisao u svojoj Islamskoj deklaraciji (radi koje je i odležao 8 godina u jugoslavenskom zatvoru): “Polazeći od stava da je Islam samo religija, konzervativci dolaze do zaključka da Islam ne treba, a naprednjaci da Islam ne može, uređivati vanjski svijet. Postoji jedan red, jedna dinamika, jedno blagostanje, jedan napredak koji se može graditi na ovom tlu i u ovom podneblju, ali to nije red, progres i blagostanje Europe i Amerike. Najkraća definicija islamskog poretka definira ga kao jedinstvo vjere i zakona, odgoja i sile, ideala i interesa, duhovne zajednice i države, dobrovoljnosti i prisile. Kao sinteza ovih komponenata, islamski poredak ima dvije temeljne pretpostavke: islamsko društvo i islamsku vlast. Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet, Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svom području. Nema, dakle, laičkog principa, a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije“.

Nema mjesta za eksperimente s vlasti i religijom

BiH ipak nikad neće biti država s temeljnim pretpostavkama ‘islamskog društva i islamske vlasti’. Nekoliko je razloga za to. Najprije BiH je multikonfesionalno društvo, republika, sastavljena od dva entiteta pri čemu je drugi entitet Federacija BiH u kojoj je na djelu federacija naroda – bošnjačkog i hrvatskoga. Sasvim druge mogućnosti bi bile da je BiH država s tri entiteta u kojem bi posebni entitet bio bošnjački u kojem bi onda bošnjaci, ako je to njihova demokratska volja, mogli uspostaviti islamski entitet. No, to nije spojivo s deklaratornoj usmjerenosti cijele BiH prema članstvu u EU. Kad ulaziš u članstvo bilo koje organizacije, onda unaprijed prihvaćaš pravila koja u toj organizaciji vrijede. Što se tiče EU, tamo sigurno nema mjesta za eksperimente s vlasti i religijom.

Optužbe s bošnjačke strane, koje su trebale biti inspiracija za prosvjede protiv posjeta hrvatske predsjednice , o miješanju u unutarnje politiku suverene države, pokazalo se – bile su  bez osnova.

Naprotiv, upravo poštujući međunarodne sporazume, hrvatska predsjednica je o BiH razgovarala s predsjednikom Rusije, a zbog poštovanja bošnjačkih simpatija prema Turskoj je o istom problemu razgovarala s predsjednikom Turske.

Hrvatska apsolutno zagovara suverenitet BiH

Predsjedničin posjet BiH je, unatoč podozrenju domaće i bosanske javnosti , bio uspješan i – državnički, kako to i treba biti. Poklonila se žrtvama rata u BiH, bošnjačkim u Ahmićima i hrvatskim u Križančevu selu te pokazala istinske hrvatske aspiracije prema BiH: „Hrvatska apsolutno zagovara suverenitet BiH. Za nas je hrvatski narod u svakom kutku BiH ravnopravan. Što se tiče regionalne suradnje, ovo područje je krenulo putem integracije u EU. Želim da budemo primjer drugima u svijetu. Postoje dva potencijala na ovom području. Treba krenuti putem mira, to je prvi, a drugi je da se premoste pitanja koja mogu prerasti u probleme. Mislim  da izraz zapadni Balkan nije dobar i smatram da je preduvjet mira da sve članice uđu u EU i u okviru zajedničke asocijacije rješavamo probleme.“

Na dnevnom redu Zastupničkog doma BiH nalazi se prijedlog izmjena Izbornog zakona koje su predložile hrvatske, ali i drugi prijedlog bošnjačkih stranaka. Što će zastupnici odlučiti, vidjet ćemo. Valentin Inzko, međunarodni povjerenik za BiH kaže „Međunarodna zajednica jedinstvena je na stajalištu da vlasti u BiH moraju poduzeti nužne korake kako bi osigurali nesmetanu provedbu rezultata općih izbora u 2018. Najvažnije je da postoji politička volja. Bude li rezultata na kraju nitko neće biti potpuno zadovoljan no to su kompromisi.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

U svakom slucaju jako maestralno !

17 novembar
6 godine prije

kolinda boginja raskosni oblina prvo ode u posjetu kod brke iz super galaksije pa svrati u sarajevo . ova situacija vodi ka trecem entitetu . samo sta reci kad bakir izjavi da je alija dao bosnu u amanet brki erdoganu, nista ovo nije slucajno ista stvar se desava u ukrajini da francuska i njemacka potpisuju sporazume oko ukraine dok narod glumi budale i pravi se da nista ne zna

igi
6 godine prije

kolinda kitarović je osoba koja je birokratski aparatčik;niti smrdi niti miriše jedna bezidejna vodnjikava a nadasve bezobrazno priglupa osoba…došla se kriomice pokloniti žrtvama a da je ne vide ili ubrzo zaborave taj gest njeni hercegovački sponzori.

Koba
6 godine prije

VELNO svaka čast. Pogotovo za Islamsku deklaraciju. Ovo je, nažalost, pravi antimainstream članak za hrvatski medijski prostor. Samo da dodam ova politika sustavnog obespravljivanja Hrvata bih počinje s “visokim predstavnikom” Wolfgangom Petritschem i nastavlj se s njegovim nasljednicima. Za neupućene “visoki predstavnik” je funkcija koju obnaša izvana nametnuta ličnost (stranac) s diktatorskim (bonskim) ovlastima koje mu omogućavaju da nameće, smjenjuje i ruši koga hoće i što hoće. Rezultat je jasan nikad podijeljenija federacija i nikad više mržnje (ili možda nikad iskrenije nije iskazivana). Da apsurd bude veći najstabilniji dio BiH je upravo Republika Srpska, onaj dio za koga su stranci mislili da će se vremenom raspasti i integrirati. Što se tiče SDA (nasljednica mladomuslimanskog pokreta, tj. ogranka muslimanskog bratstva) i Bakira tiče dotični je obećao 1000-e radnih mjesta od čega, naravno, ništa. Izbori su blizu, srbi su prejaki, pa bodeve kod izbornog tijela kupi preko hrvata koji polako preuzimaju ulogu… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Citat” Mislim da izraz zapadni Balkan nije dobar i smatram da je preduvjet mira da sve članice uđu u EU i u okviru zajedničke asocijacije rješavamo probleme.“ Dakle promjenimo ime zapadnog balkana u EU i poteci ce med i mlijeko 🙂 Zbog cega su onda na inauguraciji prijecijednice bili pristuni svi oni koji su rusili tada postojecu zajednicku asocijaciju imena Jugoslavija, a koja je btw postojala daleko prije postanka EU ? Dakle gradjanski rat i raspad Jugoslavije primarno je za cilj trebo imati odvajanje i osamostaljenje bivsih republika SFRJ uz prekrajanje granica etnickim ciscenjima i stvaranje etnicki “cistih ” drzava . Samo desetak godina kasnije (kada je zavrsila pljacka socijalisticke i narodne imovine )sve sukobljene strane zele u EU gdje ce iste te krvlju nacrtane granice biti izbrisane i svi ce opet ziviti u istoj drzavi i bez granica . Naime to je jos jedan dokaz da je jedini razlog… Čitaj više »

lima
6 godine prije

E da ti je majka Jugoslavija valjala ne bi se raspala. Hrvatska je suverena država, a ti misli što god hoćeš.

Zvrk
6 godine prije

gledajući iz perspektive zapadnjaka, bih je zadržala svoju multinacionalnost i kao takve ih nije preveć briga za unutrašnju disfunkcionalnost.

igi
6 godine prije

…nema tu dogovora jer ti ne pregovaraš s gospodarom samo ispunjavaš naloge.

luni lunovic
6 godine prije

da ima i jedna zemlja na svijetu koja zeli iskreno napraviti mir ired u bosni napravila bi je za pet minuta iposslije svih sranja ti se narodi ne mrze bas toliko kako izgleda danas to je samo temporari tuk na utuk kao sto je postojao od postanka bosne

Moravsky
6 godine prije

BiH nije Republika,,,tj,,Republika BiH

Nagard
6 godine prije

Ko zivi u bih vidjet ce kako zemlja poolako postaje pusta mladi napustaju ostaju samo stari i podobni a politicari tipa ovih koji su samo sluge nista dobro narodu nijednom ne donose lako je posjetit nekoga i formalno se poklanjat zrtvama bilo.kojim ali mi.koji zivimo u bih koja je kontrolirani kaoos bjelosvjetskih meaetara zmamo.kako to izgleda kad se svaki dan budis a vidis da sve stoji samo.par pojedinaca koji su na krvlju se obogatili dobro zivi a ostalo ke sirotinja a dok velike sile ne odluce da se neato obdde ne promjeni ovako je samo ni na nebu ni na zemlji a ljudi sve manje i taman kad se nesto rijesi sve ce biti pusto

Perun
6 godine prije

Sad ću ispasti muški šovinist ali nije igranje državnika za žene. Žene bi se trebale baviti pitanjima u kojima su svakako stručnije: stvari oko prava na abortus, oko statusa i prava rodilja, u turizmu mogu svakako puno doprinjeti. Zašto ne i oko ekonomije jer općenito su žene manje raspikuće od muških dok izuzeci potvrđuju pravilo. Ima tu još masu stvari gdje žene mogu dati kvalitetan doprinos. Ja za Kolindu sasvim iskreno uvijek kažem da je zgodna za svoje godine i da je lijepa žena. Jedino je mogu tako i gledati dok kao političarku baš ne pratim. Ja mislim da te gluposti kako će EU riješiti sve probleme Balkana nisu niti za komentar. Onaj tko je donio probleme taj ih ne riješava. Drago mi je kad malo opere Anemičnog pa mislim jednom i Merkelovu da je napala zbog migranata ali to je njen krajnji domet kao političarke. Sama funkcija Predsjednika RH… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.