Korejski poluotok – Moskva i Seul jačaju veze s Pyongyangom

Putin - Koreje
7 komentara

Rusija je na navodno “zbližavanje” Kine i Amerike odgovorila poboljšanjem odnosa s Južnom i Sjevernom Korejom, prenosi South China Morning Post, kineski list koji izlazi u Hong Kongu. List piše kako Rusija i Sjeverna Koreja uspostavljaju prometne i trgovinske veze, dok Južna Koreja zaustavlja raspoređivanje američkog protuzračnog raketnog kompleksa THAAD i najavljuje stvaranje “ekonomske zone” s Demokratskom Narodom Republikom Korejom i ponovno pokretanje zajedničkog industrijskog kompleksa Kaesong.

Južna Koreja se počinje distancirati od Sjedinjenih Država i radi na uspostavi boljih odnosa sa Sjevernom Korejom i Rusijom, piše South China Morning Post.

Prošli tjedan je viši pomoćnik predsjednika Južne Koreje, Moon Jae-ina, objavio da će raspoređivanje američkog raketnog kompleksa za presretanje projektila srednjeg dometa THAAD biti suspendirano. THAAD je već djelomično razmješten u okrugu Seongju, navodno, za obranu od mogućih napada Sjeverne Koreje. Predsjednik Moon Jae-in se protivi raspoređivanju ovih sustava, a sada je naručio studiju utjecaj na okoliš ovog oružja, čija izrada, prema njegovom pomoćniku, može potrajati i do dvije godine.

Kako piše list iz Hong Konga, ova odluka dodatno komplicira odnose između Washingtona i Seula. Ranije je američki predsjednik Donald Trump “zaprijetio” da će obustaviti sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, te da će Seoul morati platiti THAAD.

U isto vrijeme Rusija gradi gospodarske odnose sa Sjevernom Korejom. Kada je Sjeverna Koreja u četvrtak provela probno lansiranje protubrodskog projektila zemlja-more, ruski predsjednik Vladimir Putin je govorio protiv “provokacije”, ali i protiv “zastrašivanja” Sjeverne Koreje. Iako formalni “kineski” list, South China Morning Post navodi “kako povećanje trgovinskih veza Rusije sa Sjevernom Korejom potkopava sankcije nametnute toj zemlji”.

Rusija je nedavno uspostavila trajektnu liniju između Vladivostoka i grada Rajin u Sjevernoj Koreji. Ruski dužnosnici su također putovali u Sjevernu Koreju u siječnju, kako bi vidjeli napredak u rekonstrukciji pruge Hasan–Rajin. Osim toga, dvije zemlje su postigle sporazum o radnicima imigrantima, budući da u Rusiji radi 40 000 radnika iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je govorio o stvaranju “ekonomske zone” sa Sjevernom Korejom i obnovi rada industrijskog kompleksa Kaesong, značajnom izvoru prihoda za Pyongyang.

U pozadini jačanju ruskih odnosa s obje Koreje, ali i uspostavi bolje suradnje Južne Koreje sa Sjevernom Korejom, Sjedinjene Države počinju poboljšavati odnose s Kinom, prenosi South China Morning Post.

Profesor sa Sveučilišta Hanyang, Younkyoo Kim, vjeruje kako Rusija ovim reagira na američko približavanje Kini.

“Mislim da je ovo prilično iznenađujuće, jer kada je Trump izabran, vjerojatno uz pomoć Rusije, svi smo mislili da će Sjedinjene Države i Rusija raditi zajedno na rješavanju problema u Sjevernoj Koreji. No, sudeći po načinu kako idu stvari, sve je upravo suprotno. Kina pomaže Sjedinjene Države, Rusija ide u drugom smjeru”, rekao je Younkyoo Kim.

Međutim, profesor ekonomije na Sveučilištu Niigata, Ivan Celičev, to tumači drugačije.

“Ukratko, Moskva se u vanjskoj politici želi razlikovati od Zapada i pokazati svoju geopolitičku snagu i značaj. To može biti Sjeverna Koreja, Sirija ili Kuba, ili što god. No, s druge strane ne bismo trebali precijeniti razmjere jačanje tih veza sa Sjevernom Korejom, jer su oni još uvijek beznačajni i neusporedivi s vezama koje imaju Sjeverna Koreja i Kina”, zaključio je profesor Ivan Celičev.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Habana
6 godine prije

Amerikanci zelu izbiti na Yalu River

Antonio
6 godine prije

Moskva se bavi politikom, a ne politikanstvom. Rusija je velesila i moze sebi da dozvoli da suradzuje sa svim drzavama jer ima sta da ponudi. Plus toga nokoga na nista ne prisiljava.
Seul je svestan da ne moze resiti krizu sa S. Korejom na silu i zato ne odbija pomoc iz Moskve. To je u dobrobit za sve tri zemlje. A ko gubi? SAD! A sta radi SAD kad gubi?
Zato se tamo gomilaju rakete.

Ivan1
6 godine prije

Meni se čini da SAD i ne zna ništa drugo, osim prebacivat oružje po svijetu.

jale
6 godine prije

Miroljubivi napori Rusije u vanjskoj politici su prepoznati u međunarodnoj diplomaciji i to je još jedan faktor koji će dodatno ojačati njene pozicije u svijetu. Dosta je bilo američkog pristupa “ko sam ja sam” i “postupi po naređenju”.

Miljenko
6 godine prije

Zbilzavanje amera i kine ? Nisu kinezi toliko glupi da se odreknu rusa u koris amera, ameri su kao vampiri cim im se ukaze prilika oni pocnu da piju tudju krv

pikaču
6 godine prije

Istočna Azija je jedno vrlo zanimljivo i neobično mjesto. Teško je shvatiti što se tamo dešava ako tamo nikad nisi bio. Ali u svakom slučaju,Amerikanci su tamo višak,kako god okreneš.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.