Koristi li ruski vođa zaista Windows XP?

Vladimir Putin laptop
35 komentara

Fotografije na kojima Vladimir Putin koristi zastarjeli operativni sustav Windows XP na svojim računalima ne smiju se uzimati kao vjerodostojne, rekao u intervjuu za Forbes umirovljeni pukovnik britanske vojne obavještajne službe Philip Ingram. Prema njegovim riječima, ove će slike vjerojatno dovesti u zabludu neke zemlje i testirati njihovu reakciju.

U medijima su pojavile informacije kako  Vladimir Putin na poslu i kod kuće koristi ranjivi operativni sustav Windows XP. Kao dokaz tome se navode fotografije ruskog predsjednika kako sjedi za računalom u Kremlju, piše Forbesov stariji kolumnist Davey Winder.

Windows XP je doista zastarjeli operativni sustav. Microsoft je prestao redovito ažurirati sustav još u travnju 2014., podsjeća autor članka.

Zašto Putin koristi takav nezaštićeni i ranjivi sustav? Je li rad s ovim operativnim sustavom na računalima u Kremlju i službenom prebivalištu predsjednika u Novom Ogarjovu rizik za rusku kibernetičku sigurnost? Winder je ta pitanja postavio poznatim stručnjacima.

Jedan od njih je bivši pukovnik britanske vojne obavještajne službe, a sada novinar specijaliziran za sigurnosna pitanja Philip Ingram. Prema njegovim riječima, Putinove fotografije prema kojima ruski predsjednik “navodno koristi” Windows XP zanimljive su na više načina. Napominje kako ne može biti siguran da su objavljene slike istinite.

„Ruski obavještajni stroj je uvijek bio pažljiv po pitanju slika koje objavljuje svijetu. Posebno slike vodećih političara i ono što se nalazi u pozadini tih slika “, kaže umirovljeni pukovnik Ingram.

Po njegovom mišljenju prilikom snimanja se vjerojatno vodilo računa o tome da će baš zaslon računala biti uočljiv na fotografijama.

“Postavlja se pitanje zašto su Rusi željeli skrenuti pozornost na činjenicu da njihova računala navodno koriste ranjivi operativni sustav? Suština je da nismo sigurni odgovaraju li ove slike stvarnosti”, tvrdi on Ingram.

Britanski obavještajni stručnjak tvrdi da u ruskim oružanim snagama postoji doktrina o zavaravanju neprijatelja koja se zove „maskirovka“, nešto viša razina  od obične kamuflaže.

“Namjera je davanje dezinformacija, što je ukorijenjeno u svim područjima njihove djelatnosti”, vjeruje britanski stručnjak.

Philip Ingram sumnja i da je objavljivanje ovih fotografija najverojatnije još jedan pokušaj „maskirovke“, čija je svrha “vidjeti kakva će biti reakcija na Zapadu i drugdje”.

Drugi sugovornik Windera bio je Ian Thornton-Trump, stručnjak za kibernetičke prijetnje i član globalnog fakulteta američke organizacije CompTIA, koji je služio u odjelu vojne obavještaje službe Oružanih snaga Kanade.

“Vjerujem da Putin koristi neku vrstu Linuxa s visokom razinom sigurnosti i dodatnim dodacima za kobernetičku sigurnost koje koristi FSB“, kaže on Ian Thornton-Trump.

Thornton-Trump podsjeća da je ruski predsjednik jednom prilikom osobno vodio FSB. Bilo bi naivno pretpostaviti da ova obavještajna agencija ne računa o zaštiti računala koja koriste tako visoki državni dužnosnici.

Ingram, pak, dodaje „kako Rusi gaje  duboko nepovjerenje prema Microsoftu , smatrajući kompaniju dijelom američke obavještajne mašinerije“.

Prema riječima stručnjaka, „ruske vlasti stvaraju vlastiti operativni sustav sa sustavom Linux, a Putin nastoji steći veću kontrolu nad internetom“.

Prema Ingramu, ne treba zaboraviti da na ovoj razini “Rusi obično ne povezuju svoje sustave s internetom”.

„Stoga su, čak i za ranjivi sustav, ako je isključen iz interneta, rizici od hakiranja su mnogo manji “, kaže Philip Ingram.

Thornton-Trump se slaže s ovom argumentom, ali sugerira da je pogrešno misliti da je stara verzija sustava Windows nesigurna opcija.

„S dubokim pristupom zaštiti i jačanju sustava Windows XP, to može biti jako tvrd orah”, rekao je.

„Istina je da vjerojatno nikada nećemo znati koja računala i operativne sustave koristi predsjednik Putin. Možemo biti sigurni u jednu stvar, bez obzira na to koje sustave koristi, oni će biti pouzdano zaštićeni”, zaključuje Davey Winder.

U zaključku vrijedi napomenuti da je naizgled trivijalna stvar bila u fokusu pozornosti časopisa Forbes, koji služi za propagandu, ali se ne bavi „žutilom“. Zanimljivo je kako su britanski i kanadski stručnjak previdjeli više puta ponovljene navode kako se u i internoj komunikaciji najviših državnoh dužnosnika međusobno, te s vojskom, obavještajnim službama i visokim poslovnim krugovima Kremlj vratio korištenju pisaćih mašina starih nekoliko desetljeća, a poruke se preko kurira šalju primatelju u zapečaenoj koverti, a nakon čitanja se uništavaju. Ovu verziju su ponovili brojni ruski novinari i stručnjaci i nema razloga ne vjerovati najboljen načinu za izbjegavanje hakiranja.

Forbes

Windows XP
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
4 godine prije

Prepisivanje naših informatičkih časopisa je ušlo totalno u krv naših informatičkih novina , u ovom slučaju mislim da je BUG bio prvi. Tako je i u svijetu nažalost. Putin ne koristi Windows XP nego trola zapadne informatičke ljude , u krajnjem slučaju kada bi koristio Windows XP to bi bila prerađena verzija tog operativnog sistema što opet je previše , previše vremena za to uraditi. Pričati kako je XP sistem koji korisnika ne štiti je smješno, možda i najbolji Microsoftov sistem (s sedmicom…) koji ne čeprka po vašem diska, vašim dokumentima , podacima. Današnja desetka je jedan špijunski sistem koji nadgleda što sve radite na sistemu i to šalje negdje u SAD (ili gdje već…) Jedini način da to izbjgenete je da praktički nikada ne budete na internetu. E sada da dođemo do državnih službi i posebno najvažnijih dijelova ruske države. Rusi imaju prvo vrlo dobar i funkcionalan software (nisu… Čitaj više »

frutek
4 godine prije

Bog te mazo, koliku potrebu imate za opravdanjem Rusije i putina. Toliko poliranja je bolesno i kontraproduktivno

Busola
4 godine prije

Vrlo moguće i ne samo to Putin je hakirao Viber, Facebook, Instagram Twitter, Youtube i prati svakog korsnika posebno na Zapadu. Priča se šalje putem tih aplikacija subliminalne poruke i zato ima toliko poklonika.

Vrag je to 🙂

Moreno
4 godine prije

Putin je viđen i kako pije coca colu na ćirilici ☺

Fabijan
4 godine prije

Fakat
Bas se Putin isto kao I Trump oslanja na zastite u Windowsima 🙂

U prolazu
4 godine prije

Kaže, Rusi koriste “maskirovku”. Otkrio je toplu vodu. A Englezi i ostali, kao ne.

Darko
4 godine prije

Usput ovo odgovara ovoj temi, oni koji koriste windows 10 neka skinu program DWS ili destroy windows spying, da blokira servise i izmjeni registry, jer to zlo salje podatke o pretrazivanju na webu,cak i podatke, na hdd-u,lokaciju itd. na microsoftov(NSA,CIA) server, cak i ako su postavke o telemetriji na najblaze postavljene sigurno ce poslati poslati podatke o pc-u,lokaciji

Nema
4 godine prije

Kad sam vidio sliku sumnjivo mi je bilo xp sto “koristi”

Heretik
4 godine prije

Drito će Putin koristiti to smeće od operativnog sustava pored hrpe Lynuxa ili čak OSX-a, uostalom ruska vojska i obavještajna zajednica imaju svoj operativni sustav…

Mikojan
4 godine prije

Pitanje za znalce, koliko je teško napraviti GUI za neki linuxoid da izgleda kao XP ?
Nekako sam dojma da ga već ima za javnost ali ga nitko ne koristi.
🙂

Max
4 godine prije

Pa voli čovjek taj sustav i radi na njemu.

Slovenac
4 godine prije

To mozda jack veruje hehe

dulebg
4 godine prije

XP je sjajan opretivni sistem. “Desetka” je živo srawe i špijunira te do kosti.

Splićo
4 godine prije

Nije bitno ako koristi XP OS ako nije spojen na Internet.

samo tako
4 godine prije

Zapadni su stručnjaci sa slike točno utvrdili DNK promatranog ekrana, boju očiju i konzumaciju hrane i pijače za prethodna tri mjeseca

nessy
4 godine prije

Moj zakljucak je da barba Vlado koristi XP, iz ciste samilosti prema spijunima “nasih zapadnih partnera”. Isto tako, potpuno je nebitno koji ima operativni sistem, ako nije spojen na “www”. Moze biti spojen na internu mrezu, recimo Kremlja, i nitko ih ne moze hakirati, dok se ne spoje na Internet. Za napomenuti je, osnivac Google-a, Sergey Brin, je ne jednom, u intervjuu, izjavio, da mu je inicijalni novac, pet miliona dolara, dala CIA: Cemu vise ikakva debata o suradnji IT kompanija sa USA vladom? Logicno je i ocekivano, da svaka usko suradjuje sa svojom domicilnom vladom, bez obzira o kojoj se radi. Ako Google primi novac od CIA-e, to je u USA normalno, a ako se sumnja, da Huawei suradjuje sa Kineskom vladom, e, to je vec nesto drugo. Ameri bi trebali obnoviti (ako su uopce, ikada, ugasili), projekt Ultra-MK, tako da mogu svoju omiljenu djelatnost, spijuniranje, obavljati na daljinu,… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Probajte instalirati Septor OS djeluje kao dobar Linux

Zzvvoonnee
4 godine prije

Pametan čovjek, novije verzije su sklone nadziranja i špijunaži na štetu korisnika. A mislim da mu za njegove poslovne potrebe ni ne treba nešto poput win10.

Perun
4 godine prije

BSD je rjesenje za sve koji smatraju da su dorasli ,,internetu” kao imaginarnoj platformi nalik na ,,tabulu” elektriku sa nizom nepoznanica i cega sve ne …instaliraj UNIX like system pa opali po tastaturi …..a prikljucak za internet namazi vazelinom da ima bolji kontakt ili sto bi znalci rekli ,bolji spoj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.