Kremlj podupire kontakte s Kijevom radi okončanja sukoba

Ukrajina i Rusija
36 komentara

Rusija podržava međunarodne napore u pronalasku mirnog rješenja, rekao je Putinov glasnogovornik

Moskva podupire kontakt treće strane s Kijevom koji traži političko rješenje ukrajinskog sukoba, ali svoje ciljeve vidi kao svetinje, objasnio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, prvi put otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi prije više od godinu dana.

“Spremni smo pozdraviti sve što može približiti sukob u Ukrajini kraju i, naravno, ostvarenju svih ciljeva Rusije”, rekao je Peskov novinarima.

Glasnogovornik je dodao da su razgovori između čelnika “suvereno pravo” svake zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je potrebu da se zaštiti narod Donbasa i neuspjeh Kijeva da provede mirovne sporazume iz Minska 2014-2015 kao razloge za pokretanje ruske operacije protiv ukrajinskih snaga u veljači 2022. Također je rekao da Rusija traži “demilitarizaciju” i “ denacifikaciju” Ukrajine.

Peskov je istaknuo da je Kremlj svjestan plana puta za mir u 12 točaka koji je Kina javno predstavila u veljači. Sukob se, prema prijedlogu, mora riješiti pregovorima i u skladu s međunarodnim pravom, dok se “neovisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju učinkovito podržati”.

Moskva je međutim optužila Ukrajinu da je potencijalne pregovore učinila beskorisnim zahtijevajući da Rusija preda novostečene teritorije.

Godine 2014. Krim je glasovao za izlazak iz Ukrajine i pridruživanje Rusiji nakon državnog udara u Kijevu te godine. Narodna republika Donjeck i Lugansk, kao i regije Herson i Zaporožje učinile su isto nakon održavanja referenduma u rujnu. Kijev smatra da je taj teritorij Rusija protupravno okupirala.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Kina je odbila osuditi postupke Rusije u Ukrajini. Xi je pohvalio strateško partnerstvo s Rusijom tijekom prošlomjesečnog posjeta Moskvi. Tijekom razgovora sa Zelenskim, kineski čelnik je ponovio da je dijalog “jedini održivi put naprijed”.

Kijevkinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neon
11 mjeseci prije

Zaprepašćujuće otkriće Prigožina o pravim razlozima rata u Ukrajini SVESTI STANOVNIŠTVO UKRAJINE NA 3-4 MILIONA I TU NASELITI… Jedan od Putinovih najbližih ljudi, (Jevrej) Prigožin, koji ima pun pristup „telu šefa Kremlja“, 25. aprila je otvoreno i javno otkrio pravi razlog rata koji je Putin pokrenuo prošlog februara. I to nije denacifikacija ili demilitarizacija Ukrajine, o kojoj je Putin govorio TV zombiju, već čišćenje teritorije od naroda, od kojih bi trebalo da ostane 3-4 miliona od 41 miliona. Prigožin nije rekao samo jedno, da u procesu reciklaže stanovništva Ukrajine postoji i zadatak reciklaže stanovništva Rusije, od čega bi trebalo da ostane 15 miliona (a možda i manje), kako je rekla (Jevrejka) Medlin Olbrajt krajem 20. veka. Da, i ne može biti otklanjanja samo jedne strane vojnog sukoba, tokom kojeg se rukovodstvo nijedne strane zaista ne bori, već samo melje ljude. *** Vlada SAD objavila je tajna dokumenta Pentagona nakon odluke… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Kontakti su im već više od godine – baš — VATRENI 😁 … Zzzzzzz

JoeP
11 mjeseci prije

Mi neznamo, ali neko ipak zna kako će završit rat u Ukrajini i šta će od nje ostat i na šta će to sličit.
Svima odgovara da Kiev pregovara sa Rusima. Zapadu to odgovara jer pere ruke od Ukrajine, a Rusima to odgovara jer su jači i mogu diktirat uvjete.
Nastavak rata nikome ne odgovara, ni zapadu, ni Ukrajincima, ni Rusima.
Ostaje samo iluzija o ukrajinskoj oluji u kojoj bi se vratile granice iz 2014 godine.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Kada rat završi, onda tek kreće pravo žicanje Zelenskog od zapadnih država.
Ovo do sada je bila samo uvertira.
Omjer poslane vojne opreme i ratnih šteta u Ukrajini je otprilike 1:4.
Do sada primio oko 100 milijardi dolara vojne pomoći, ratne štete oko 400 milijardi dolara.

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Pregovori, političko rješenje, duboka zabrinutost, bla – bla – bla…

“Rat je sladak onima koji ga nisu doživjeli.” – Niccolo Machiavelli

P.S.
U svakom ratu prvo najebu televizije, bijela tehnika i sirotinja…

Гавран
11 mjeseci prije

Posle izjava Kineskog ambasadora u Parizu, koje su posle povučene, postaje jasno da Kina preti odmazdom zemljama koje napadaju njenu celovitost. Mnoge od zemalja nastalih posle pada SSSR, pravno ne postoje. Sateliti USA kao i pojedinci će malo razmisliti šta ih čeka posle pada dolarske imperije. Nisu Ukri jedini povlašćeni da mogu praviti spiskove za egzekucije u čemu ih zapad ćutke podržava. Dugovi nastali sečenjem ruku Afrikancima odjednom postaju naplativi.

tuf
11 mjeseci prije

Znaju obje strane da uzmaka nema. NATO ne može dopustiti pregovore jer bi sa trenutnim stanjem na terenu Rusija ipak izgledala kao relativan pobjednik obzirom na osvojene teritorije. Rusija s druge strane ne vidi smisao u pregovorima jer “ciljevi intervencije još nisu ispunjeni” i u bilo kakvom primirju vidi samo davanje daha NATO-u da se logistički oporavi i osnaži te pokrene novi val eskalacije. Uopće ne vidim način na koji bi Kinezi objema stranama ponudili prihvatljive uvjete za primirje i pregovore. Ili su iznimno maštoviti ili su naivno ušli u priču na krilima uspjeha na Bliskom istoku. Kontraofenzive će biti jer jadne Ukrajince guraju u prezentaciju kako bi pokazali svojim sponzorima da im se daljnja investicija isplati. Što je američkog investitora briga koliko će ukrajinskog stanovništva (priučenog da drži pušku ili vozi tenk) nastradati zbog njihovog inzistiranja na prezentaciji. Ne mari za njih ni Zelensky, gdje bi ovi sociopati preko… Čitaj više »

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Zelenski kao ukrajinski predsjednik i Putin kao ruski sreli su se 2019. godine u Parizu na sastanku kojem su prisustvovali francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Merkel.
Mirovni pregovori o ratu na istoku Ukrajine za kojeg su već tada zapadni mediji (američki CBS) priznali da je odnio 14.000 života.
To je za ovo društvo ovdje koji misle da je rat započeo 2022.
Da, ista ona Merkel koja je nedavno izjavila da su kupovali vrijeme za pripremu rata Ukrajine kontra Rusije i da potpisane Minske sporazume (iz 2014. i 2015. godine) nisu niti mislili poštivati.
Njemačka i Francuska su inače bile države koje su garantirale sprovođenje Minskih sporazuma.

Imate na YouTube-u više video priloga o tom sastanku.

Noname
11 mjeseci prije

Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Marat Khusnullin, koji nadzire građevinski sektor, uključujući obnovu objekata u novim regijama Rusije, posjetio je Artjomovsk (Bakhmut).
“U ime predsjednika obišao je nove regije, pregledao objekte, održao sastanke o regionalnim programima društveno-ekonomskog razvoja.
Također posjetio Artemovsk. Grad je oštećen, ali se može obnoviti. Imamo takvo iskustvo.
Čim operativna situacija dopusti, ući ćemo i raditi korak po korak”, rekao je potpredsjednik Vlade.
Khusnullin je objavio snimke snimljene u središtu Artjomovska na području gradske uprave, na kojima se vidi Dom kulture koji su uništile Oružane snage Ukrajine, a koji će također biti obnovljen.

abc
11 mjeseci prije

Kremelj je več pobjedio. Rusi su svoje pozicije zauzeli, zaokružili svoju zemlju i trenutno izgradili najjaču obrambenu liniju na svetu. Ta planirana ukrajinska ofenziva če biti kao tihi mali prdac protiv jake bure. Bit če odpuhnuta i prije nego što zasmrdi. Samo još jedna karika Rusima fali da onemoguče napredovanje NATO-a. To je povezivanje sa Odesom i Transistrijom i potpuno zatvaranje prilaza Crnom moru po ukrajinskoj strani. U budučnosti imaju Rusi plan povezivanja sa Srbijom preko dogovorenog koridora preko Bugarske. Pare rade, gdje burgija ne može.

abc
11 mjeseci prije

Ukrajinci su se naivno nadali, da če od USA i EU dobiti više darova i boniteta nego od Rusije, pa su se lepo zahebali. Danas nemaju ni ono što su imali prije deset godina, a država jim zbog agresivnog ukrajinskog huliganskog neonacizma i restavracije hitlerovog nacizma, raspada na više nacionalnih entiteta, koji če referendumima i prinuđenom secesijom da se odvoje od nacističke Ukrajine. Tu mislim pre svega na Ruse, Mađare i Poljake.
Ko drugima jamu kopa, sam u nju pada.

Max
11 mjeseci prije

Nema ništa od toga.

Mrčikola
11 mjeseci prije

Zar je već došlo vrijeme za novu “virozu”…a, ništa, pratit ćemo “ponašanje” Rusije u novoj “pandemiji”…ma, za kuhrac je to praćenje ali, pratit ćemo…onako…iz zabave ili od muke, svejedno.😁

Gojko
11 mjeseci prije

Nije li cilj Kremlja denacifikacija, demilitarizacija i odvraćanje Ukrajine od članstva u NATO-u. Koliko vidim prvi cilj je glupost, drugi cilj je kontraefekt. Ukrajina znatno povečala vojnu moć. A treći cilj smiješan. Dobili Rusi Finsku kao NATO državu. Švedska i Ukrajina samo čekaju trenutak. I sad bi Kremalj pregovore. Pa iziđite iz Ukrajine i rat je gotov. Čini se meni da Kremalj vidi u kakve probleme se uvalio. Ratuje protiv cijelog svijeta. Što može očekivati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI