Australska vlada inzistira da “slučajno” prikupljanje podataka putem COVIDSafea nije narušilo privatnost ljudi

COVIDSafe
6 komentara

Australske obavještajne agencije “slučajno” su se domogle privatnih podataka iz toliko hvaljene aplikacije za pametne telefone COVIDSafe, glase riječi njihovog generalnog inspektora. No unatoč tomu što su se obavještajne agencije domogle privatnih podataka, privatnost korisnika,navodno, nije narušena.

Najmanje jedna obavještajna agencija prikupila je privatne podatke, koje je generirala vladina aplikacija za traženje korisnika zaraženih Covidom-19 tijekom prvih šest mjeseci korištenja, otkrio je u ponedjeljak glavni inspektor za obavještajne i sigurnosne poslove (IGIS), prije nego što je pokušao uvjeriti neuvjerene Australce kako “nema dokaza da je bilo koja agencija iz nadležnosti IGIS dekodirala, pristupila ili koristila bilo koji podatak iz COVID aplikacije.”

Međutim, IGIS je priznao da će biti u tijeku daljnje “inspekcijske aktivnosti,” kako bi se “provjerilo brisanje podataka” i potvrdilo da obavještajne agencije zapravo nisu ušle u privatne podatke korisnika. Tijelo je također odbilo otkriti koja je od šest agencija kojima predsjeda zapravo izvršila prikupljanje; što je potez koji je dodatno ulio nepovjerenje građana u obavještajne agencije.

Prikupljanje privatnih podataka odvijalo se “tijekom zakonitog prikupljanja drugih vrsta podataka”, objasnio je IGIS, dodajući da je takvo “kolateralno njuškanje” dopušteno temeljem nacionalnog Zakona o privatnosti. Međutim, isti zakon zahtijeva da agencije višak podataka brišu “kad god je to moguće.”

Australci su bili podvrgnuti nekima od najstrožih nadzornih mjera vezanih uz Covid-19 na svijetu, ovisno o tome u kojoj državi žive. Obaviješteni su o preuzimanju aplikacije COVIDSafe nakon što se pojavila u travnju. Aplikacija je nastala zahvaljujući 70 milijuna dolara novca poreznih obveznika. No, od svog lansiranja pa do danas, aplikacija je otkrila samo 17 slučajeva novozaraženih, što je koštalo oko 4,12 milijuna dolara, koji su bili utrošeni na otkrivanje svakog slučaja.

Aplikacija COVIDSafe promovirana je kao „jedina aplikacija za kontakt koju je odobrila australska vlada“, uz obećanje da „državni i teritorijski zdravstveni službenici mogu pristupiti informacijama iz aplikacije samo ako netko bude pozitivno testiran na Covid-19 i ako  ta osoba pristane na prijenos podataka s njihovog telefona.“ Dužnosnici su izjavljivali kako aplikacija, tijekom svog rada maksimalno pazi na privatnost korisnika, no korisnici aplikacije morali su u aplikaciju unijeti osobne podatke poput imena i prezimena, dobi, telefonskog broja i poštanskog broja, kako bi uopće mogli koristiti aplikaciju.

Australija, međutim, nije sama: većina aplikacija vlada svijeta koja je osmišljena s ciljem praćenja korisnika, naišla je na probleme; problemi su se odnosili na uvjeravanje u pouzdanost aplikacije, kao i na (ne)sposobnosti preciznog praćenja i otkrivanja zaraženih, nakon što bi korisnici aplikaciju instalirali. Velika Britanija navodno je potrošila nevjerojatnih 12 milijardi funti na vlastitu aplikaciju za praćenje korisnika, no aplikacija nije uspjela dobiti podatke o kontaktima od trećine korisnika pozitivnih na Covid-19, kao ni do trećine tih kontakata koje su aplikacije otkrile. Aplikacija je otkrila samo jedno izbijanje koronavirusa na javnom mjestu, iako vladini dužnosnici tvrde da se trećina zaraženih zarazi upravo na javnim mjestima.

COVIDSafeIGIS
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Novo normalno.

Orwell i njegova 1984.

Kratak sažetak knjige:

[ČITAJ OVO] George Orwell – 1984 – Transformacija Svijesti (2012-transformacijasvijesti.com)

Sličnost sa sadašnjošću i bliskom budućnošću ako ovo dozvolimo je prilična.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Max
3 godine prije

Ne bi oni to nikad. E kad su ljudi ovce.

Stara kuka
3 godine prije

Pa zar je zaista netko povjerovao da ovakvo prikupljanje podataka neće biti zloupotrebljeno bilo od vladinih špijunskih agencija bilo od privatnih oglašivača? Čak i ako bismo bili krajnje naivni pa povjerovali da je ta aplikacija zaista osmišljena sa ciljem zaštite zdravlja svakom mora biti jasno jedna stvar. Ako se nešto može zloupotrijebiti onda sesigurno i hoće. Sa svakim ljudskim pronalaskom ili proizvodom je tako bilo i uvijek će tako i biti. “nema dokaza da je bilo koja agencija iz nadležnosti IGIS dekodirala, pristupila ili koristila bilo koji podatak iz COVID aplikacije.” Ova formulacija “nema dokaza” je siguran dokaz da se to i dogodilo. “Prikupljanje privatnih podataka odvijalo se “tijekom zakonitog prikupljanja drugih vrsta podataka”, objasnio je IGIS, dodajući da je takvo “kolateralno njuškanje” dopušteno temeljem nacionalnog Zakona o privatnosti. Međutim, isti zakon zahtijeva da agencije višak podataka brišu “kad god je to moguće.” Pa naravno. Kriminalna djelatnost se odvijala u… Čitaj više »

nessy
3 godine prije

Ako su na tu budalastinu uspjeli potrositi 12 miljardi funti, kladim se da su imali pomoc politicara sa Balkana. Bandic je, recimo, odlican izbor.

Mirko
3 godine prije

Nisu. U Južnoj Australiji pojavilo se 5-6 slučajeva prehlade pa su opet morali ići u lockdown

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI