Kriptirana internetska stranica za slanje i primanje e-pošte ProtonMail proslijedila IP adresu korisnika francuskim vlastima, što je dovelo do uhićenja aktivista za klimatske promjene

Protonmail fake
37 komentara

Francuski klimatski aktivist uhićen je nakon što je privatna usluga za slanje i primanje e-pošte ProtonMail, nakon sudske presude surađivala s vlastima, evidentirajući podatke o korisniku prije nego što ih je predala policiji radi identifikacije francuskog državljanina.

U ponedjeljak je Andy Yen, osnivač i izvršni direktor Protona, tvrtke koja stoji iza švicarskog pružatelja usluga e-pošte ProtonMail, objavio priopćenje u kojem kaže kako žali zbog načina na koji su pravni alati korišteni za uhićenje francuskog aktivista za klimatske promjene, ali tvrdi da je njegova usluga još uvijek sigurna.

“U ovom slučaju, Proton je od švicarskih vlasti primio pravno obvezujući nalog kojeg smo se dužni pridržavati. Nije bilo mogućnosti žalbe na ovaj zahtjev”, napisao je Yen.

Podaci su zatraženi u sklopu šire istrage o klimatskim aktivistima u nekoliko pariških stanova i poslovnih nekretnina. Pokušavajući ostati anoniman, jedan od aktivista koristio je adresu “[email protected]” u internetskim objavama.

Francuska policija pokušala je pronaći osobu koja stoji iza računa te je uz pomoć Europola podnijela zahtjev sudu u Švicarskoj, domu ProtonMaila. Budući da je švicarski entitet, tvrtka se pridržava zakona te zemlje, što znači da će se na inozemne zahtjeve, poput onog što su postavili Francuzi i Europol, postupati samo ako ih odobri švicarski sud.

Nakon što je sud odobrio zahtjev, tvrtka za slanje i primanje kriptirane e-pošte počela je bilježiti IP podatke dotičnog računa prije nego što ih je predala francuskoj policiji. Francuski aktivist uredno je uhićen.

ProtonMail izričito kaže da će biti prisiljen prijaviti i zadržati IP adrese korisnika ako se utvrdi da krše švicarske zakone. Međutim, tvrtka tvrdi da ne bilježi pojedinosti koje bi mogle biti povezane s anonimnim računima e-pošte.

Komentirajući vijest, jedna je osoba napisala na Twitteru da ne krive ProtonMail zbog poštivanja zahtjeva suda, ali su krivili tvrtku za oglašavanje anonimnih značajki koje nije mogla isporučiti.

Druga je osoba rekla ljudima da samo koriste Gmail: “Ako ne želite da ga Google čita, e-pošta nije odgovarajući način za vašu komunikaciju.”

U svojoj izjavi, Yen je rekao da je sadržaj e-pošte uhićene osobe kriptiran i da mu ne može pristupiti, čak ni Proton. Prema švicarskom zakonu, usluge e-pošte i VPN-a (virtualne privatne mreže) tretiraju se drugačije, napisao je Yen, tvrdeći da se sestrinska tvrtka ProtonVPN ne može prisiliti na bilježenje korisničkih podataka i njihovo predavanje nadležnim tijelima.

Čelni čovjek opisao je postupak u ovom slučaju kao “vrlo agresivan” i utvrdio da je to dio alarmantnog trenda, u kojem vlasti sve više traže podatke od tvrtki poput ProtonMaila.

Yen je izjavio da će se tvrtka nastaviti boriti protiv neopravdanih vladinih zahtjeva, a također je pozvao i francuske vlasti na neprimjerenu uporabu zakona o borbi protiv terorizma. Prema izvješću o transparentnosti ProtonMaila, tvrtka je 2020. od švicarskih sudova dobila 3.572 zahtjeva, što je više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu. Yen kaže da se tvrtka samo u 2020. borila s više od 700 slučajeva, ali nije otkrila koliko su često bili uspješni.

U kolovozu je objavljeno da je ProtonMail bio prisiljen predati podatke korisnika američkim sigurnosnim tijelima i agencijama za provedbu u slučaju prijetnji nasiljem prema Anthonyju Fauciju, glavnom medicinskom savjetniku američkog predsjednika.

ProtonMail
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BordoDNK
2 godine prije

Svako ko se na bilo koji način protivi sistemu, ukazuje na anomalije bilo koje vrste, biva sankcionisan.Neposlušnost se ne oprašta..zato pojedinci mogu malo uraditi…njih je lako ušutkati.Zato je masovnost ključotpora kreatorima ˝novonormalnog˝

tihobl
2 godine prije

A sta je to klimatski aktivista?
Kakvo je to zanimanje?

ilber
2 godine prije

Internet promet Protonmaila koji ima sjedište u Švicarskoj, preusmjerava se u Izrael, u kompaniju koja usko surađuje da njihovom vojskom.

vlaj
2 godine prije

to se moglo izbjeci da je kriptirao poruku ili bar dio poruke sa osobnim podatcima.
na taj nacin mozes slati sigurno cak i gmailom.

Busola
2 godine prije

Kakav protonmail , ako hoćete bar nekakav način zaštite registrirajte e-mail: na drugu stranu svijetu.

Ako ste na Zapadu registrirajte na nekom istočnom serveru (tipa yandex…) , ako ste na Istoku registrirajte na zapadnom. Uslijed birokratskih zavrzlama i podjeljenog svijeta, šansa da će Vam itko sa Zapada otvoriti npr. yandex.mail ili će im Yandex dati vaše mailove je MINIMALNA isto je obrnuto.

Bilo koji zapadni provider će bez problema sve vaše podatke dati zapadnim tajnim službama koliko god pričao kako su Vaši podaci tajni. Što je gore Vi možete biti u pravu (normalan , nenasilan čovjek koji se bori protiv sistema…) , ali tvrtku boli briga za to.

Praetorian
2 godine prije

Kako to da Antifu i Mozemo ne hapse, a isto su kvazi zeleni aktivisti, koji su cak i agresivni i napadaju slobodne gradjane. Ili su oni mozda fake, globalisticka, Soroseva djeca Novog Svjetskog Poretka

Max
2 godine prije

NIšta nije sigurno

Jozo
2 godine prije

Tehnički metapodaci definiraju objekte i procese u DW/BI sustavu, gledano s tehničkog gledišta. Tehnički metapodaci uključuju sistemske metapodatke koji definiraju strukture podataka kao što su tablice, polja, tipovi podataka, indeksi i particije u relacijskom stroju, kao i baze podataka, dimenzije, mjere i modeli rudarenja podataka. Tehnički metapodaci definiraju model podataka i način na koji se prikazuju korisnicima, s izvješćima, rasporedima, listama distribucije i sigurnosnim pravima korisnika. Poslovni metapodaci sadržaj su iz skladišta podataka koji je opisan jednostavnijim terminima. Poslovni metapodaci govore vam koje podatke imate, odakle dolaze, što znače i u kakvom su odnosu s drugim podacima u skladištu podataka. Poslovni metapodaci mogu poslužiti i kao dokumentacija za DW/BI sustav. Korisnici koji pregledavaju skladište podataka prvenstveno pregledavaju poslovne metapodatke. Metapodaci procesa koriste se za opisivanje rezultata različitih operacija u skladištu podataka. Unutar ETL procesa, svi ključni podaci iz zadataka bilježe se tijekom izvršavanja. To uključuje vrijeme početka, vrijeme završetka, korištene… Čitaj više »

Puž
2 godine prije

Ja bum i dalje na protonu jeb ga, a i kaj sam sve pisal u zadnjih 15 let, dosad niko ni došel za mnom. Zastrašuju nas jer nisu ni blizu moćni kolko bi htjeli.

Ingerman
2 godine prije

Čuj nema logova ProtonVPN. :-).
Internet nudi anonimnost ali sve je u balansu izmedju toga koliko ste zanimljivi sigurnosnim agencijama i koliko ste uložili znanja,vremena i novca u zaštitu anonimnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.