Krvoproliće u islamističkom rezervatu u Idlibu – Sirijska Al-Qaeda u ofenzivi

Sirija - 06 01 2019 - stanje

Jutros je potvrđeno da su teroristi sirijskog ogranka Al-Qaede koji vode koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu, zauzeli sve položaje oko grada Ataribe, zapadno od Aleppa, te počeli napadati veliku skupinu suparničke islamističke frakcije Ahrar Al-Sham, izvijestila je televizija Al-Mayadin.

Operacija je počela nakon što su militanti terorističke skupine Ahrar al-Sham odbili povući svoje jedinice iz Ataribe.

Međutim, ovo je samo jedna o bitaka koje traju cijeli prošli tjedan, a najintenzivnije se vode od srijede do danas, nakon što je Hayat Tahrir Al-Sham pokrenuo veliku kampanju protiv suparničke proturske terorističke skupine Norueddin Al-Zenki.

U kampanji protiv ove skupine je sirijska Al-Qaeda zauzela oko 30 gradova i sela zapadno od Aleppa, uključujući grad Darat Al-Izza i jedno promatračko mesto turske vojske.

Prema takozvanom Sirijskom opservatoriju za ljudskih prava iz Londona, tijekom ovih sukoba su obje su strane izgubile 114 militanata, a stradalo je i osam civila.

Proturske islamističke milicije su 3. siječnja pokušale oslabiti kampanju sirijske Al-Qaede napadom na njihove položaje na zapadu islamističke enklave u Idlibu. Nakon što su dobile pojačanja iz Turske, do večeri 3. siječnja su islamisti odani Ankari uspjeli zauzeti područje na zapadu od Idliba i istočno od ravnice Al-Ghaba, ali su izgubili gotovo sva područja zapadno od Aleppa.

Hayat Tahrir Al-Sham je vodio je ofenzivu iz Darat Al-Izze sa zapada i iz Kafr Hamre s istoka iz blizine grada Aleppa, tako da su se militanti proturske skupine Noureddin Al-Zenki našli između “čekića i nakovnja”. Pretrpjeli su ozbiljne gubitke i počeli se povlačiti u Aleppo i Afrin, a neki su pokušali pobjeći u Tursku.

Dio proturskih militanata iz okruga Jamiyat Al-Arman je pokrenuo pregovore s Hayat Tahrir Al-Shamom i teroristi su im dopustili da odu u smjeru Afrina. Cijeli okrug Jamiyat Al-Arman su okupirali teroristi koje vodi sirijska Al-Qaeda i prema njihovima Hayat Tahrir Al-Sham sada 80% teritorija zapadno od Aleppa, uključujući i veći dio ceste Aleppo-Afrin. Samo su mjesta Mansur, Anadan i Hraytan, zapadno i sjeverozapadno od grada Aleppa, ostali pod kontrolom proturskih milicija.

Nakon što su se relativno jake snage sirijske Al-Qaede približe Aleppu, 4. siječnja 2019. je rusko zrakoplovstvo provelo zračne udare na položaje koje su teroristi zauzeli zapadno od grada. Gađane su utvrde u gradu Darat Al-Izzi, mjestima Sheikh Suleiman, Khan Al-Assal i drugdje.

FOTO – Situacija prije nego je HTS pokrenuo kampanju zapadno od Aleppa i zauzeo gotovo sva područja

Sirija stanje 06 01 2019 - 2

Turska šutnja

Vojni izvor iz sirijske vojske je za ruske medije rekao se u Idlibu odvija pravi masakr, gdje teroristi Hayat Tahrir Al-Shama doslovno uništavaju proturske militante, njihovu vojnu opremu i zarobljavaju naselja pod njihovom kontrolom. Stotine tijela je ruševinama, a terorističke skupine su jedne drugima zarobile desetke boraca.

Podsjetimo da je sredinom 2018. godine potpisan memorandum između Rusije i Turske prema kojem se turska strana obvezala da će razdvojiti različite militantne skupine u Idlibu i osigurati povlačenje svog teškog naoružanja iz demilitarizirane zone. Osim toga, Turska je u više navrata obećala “kako će pokrenuti vojnu operaciju u ovoj pokrajini protiv ekstremista Al-Qaede”. Rok za provedbu tih sporazuma je istekao u listopadu prošle godine.

Do siječnja 2019. godine su obveze Turske samo djelomično ispunjene. Stvorena je demilitarizirana zona i mnoge su proturske skupine zaista povukle teško oružje s linije kontakta s vladinim snagama. Međutim, Hayat Tahrir Al-Sham koji sada nazire više od dvije trećine enklave, ne samo da nije smanjio broj jedinica teškog oružja, već je dovukao novo.

Od ljeta 2018. se broj terorista pod zapovjedništvom Al-Qaede u Idlibu stalno povećavao, većim dijelom zbog prebjega umjerenih militanata koje nadzire Turska, čime se širio i teritorij pod njihovom kontrolom.

Sve se to događalo pred očima turske vojske, koja nije poduzimala ništa. Rusija i sirijska vlada, ispunjavajući prethodno postignute sporazume o primirju, bile su prisiljene promatrati kako Turska neuspješno pokušava ispuniti svoje obveze. Ali vrijeme prolazi i rezultati turskog rada su više nego skromni. U vrijeme kada se postojalo primirje u Idlibu, islamističke skupine na čelu s Hayatom Tahrir Al-Shamom su stekle dovoljno snage da krenu oduzimati teritorij, sela i gradove proturskim islamističkim skupinama.

U posljednjih nekoliko tjedana su zabilježene najteže borbe između suparničkih islamističkih skupina.

Svaki dana islamisti Al-Qaede zauzmu nove teritorije drže gotovo sve glavne prometne pravce pokrajine Idlib, uništavajući borce proturskih skupina. Prema različitim procjenama, posljednjih nekoliko tjedana je broj poginulih u tim sukobima premašio 500 ljudi, od kojih su većina bili militanti pod kontrolom Turske.

Po svemu sudeći, Hayat Tahrir Al-Sham i njihovi saveznici se neće zaustaviti na ovome.

Prema raznim procjenama, alii tvrdnji glasnogovornika skupine, sirijska Al-Qaeda planiraju kontrolirati cijelu pokrajinu Idlib, asimilirati ili potpuno uništiti proturske formacije i druge islamističke naoružane skupine. Sudeći prema rezultatima koje su postigli, Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) imaju sve šanse da ostvari svoje planove.

Nakon što je HTS zauzeo Darat Al-Izzu, prekinuo je komunikaciju između proturskih skupina u zapadnom Alepu i susjednih područjima Idliba i sjeverno u Afrinu. Stoga, ako proturski ekstremisti ne vrate ovaj grad, naći će se potpuno izolirani s militantima sirijske Al-Qaede s jedne strane i sirijskom vojskom s druge.

Nakon što su se islamisti Ahrar Al-Shama oporavili od šoka, dobili su pojačanja i uspjeli vratiti neke položaje, a za brojna sela se borbe nastavljaju.

Kao što smo rekli na početku, sada se teške borbe vode za Ataribu, enklavu koju je okružio HTS. Mjesni odbor je odbio grad predati islamistima HTS-a bez borbe.

Turska se ne uključuje u rat islamističkih bandi

Sve navedeno se događa s potpunom neaktivnošću turske strane, koja je obećala da će pokrenuti vojnu operaciju protiv Hayat Tahrira Al-Shama, a sada čak ne pruža ni vojnu pomoć skupinama koje kontrolira, iako bi turski zračni napadi, uz rusku dozvolu, mogli zaustaviti pritisak suparničkih islamista. Međutim, Ankara je tiha i neaktivna. Ako se borbe nastave, ostat će samo uspomene na utjecaj takozvane Slobodne sirijske vojske u Idlibu, a Turska će u potpunosti izgubiti kontrolu nad situacijom u pokrajini, jer neće biti nikoga tko bi to mogao izvršiti zapovjedi Ankare.

Što će činiti sirijska vlada i Rusija?

A što je s Rusijom i sirijskom vladom u ovoj situaciji? Za sada su se odlučili držati primirja, budući da sporazum službeno nije prekinut. Međutim, situacija se odvija na takav način da bi cijela pokrajina Idlib uskoro mogla biti pod kontrolom Hayat Tahrir Al-Shama, koji će sigurno pokušati provesti masovni napad na položaje vladinih snaga, što će označiti početak novog vala  krvoprolića u sirijskom ratu.

Jasno je da ni sirijska vlada ni Rusije neće dopustiti da se to dogodi, a jugozapadno od Aleppa su još uvijek koncentrirane snage Hezbollaha i proiranskih milicija. Možda u manjem broju, ali su položaji i vojna tehnika ostali i nikakav problem neće biti prebaciti nekoliko tisuća boraca na novu frontu. Turska, kako se čini, ne namjerava poduzeti ništa.

Logično je zaključiti da će, čim se stvori opasnost od proboja islamističkih skupina na teritorije koje kontrolira Damask, sirijska vojska pokrenuti vojnu operaciju protiv svih terorista u Idlibu, koja je ionako bila isplanirana i spremna za pokretanje prije dogovora Rusije i Turske. No, borba sa sirijskim snagama za HTS neće biti “šetnja”. Uostalom, iza leđa sirijskih vojnika su njihove žene, djeca, roditelji i domovi i sigurno ih neće predati teroristima.

FOTO – Trenutna situacija u islamističkoj enklavi Idlib

Sirija stanje 06 01 2019

37
Ostavite komentar

avatar
10000
15 Grupirani komentari
22 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
34 Komentatori
KanganahBe beIvi.tzMiki mausMiki maus Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Koliko će puta ove bitange iz Al zinkija mijenjati strane.?Zadnji puta su prešli proturskim džihatlijama ali izgleda da su gotovi i i oni raspali Ahrar Al Šam.Tursko ćutanje je jako zanimljivo,možda su i pustili ove svoje niz vodu jer ako Nusra zauzme sve oko Alepa (Idlib je uglavnom njihov) SAA nema više šta čekati.Krenut će odakle su stali ,što na kraju i nije loše za Erdogana i njegovo pranje ruku .

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

zanimljivo ko bi rekao da ćemo navijat za al nusru…ajmo nusra gazi turke

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Hahah, sad je Burt došao na svoje… 🙂

Šok
Gost
Šok

zadnja pošta, mala bara, puno konkodrila

Ivo
Gost
Ivo

Sve ide po planu. Ruskom.

tihobl
Gost
tihobl

Ide.
Ali i Erdoan je covjek od rijeci. Obecao je razdvojiti opozicionare od terorista i sad ispunjava obecanje.
Kad u idlibskom dzepu ostanu samo teroristi onda stupa na scenu sporazum iz Astane – sve tri strane su potpisale da ce inistiti terorizam u Siriji.

mmne
Gost
mmne

ne znam je li bas tako planirano ali svakako im ide na ruku!!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Mislim da ovakav razvoj situacije i odgovara SAA! Neka se međusobno istrijebe i oslabe a onda slijedi čišćenje terorista od strane SAA!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U širem kontekstu, ovo može biti odvlačenje SAA na zapadni front u Idlibu, za kampanju gdje joj treba najmanje 40 000 vojnika, jer Ankara upravlja i HTS-om i drugim blokom.Za sada HTS ne napada SAA, osim nekih sporadičnih granatiranja, ako je istina. Ali kad se konsolidira i asimilira sve ove frakcije, Turci mogu reći “Mi se povlačimo riješavajte to” baš sada kada su Damask i YPG u pregovorima kako će predati sjever zemlje vladi, pod kojim uvjetima itd. itd.

Milanče
Gost
Milanče

ankare s enista nepita niti sto upravlja,Erdogan ima tumor prema informaicjama koje sma dobio od jedne osobe iz Srbije,sada nastoji da sa Putinom stvori covjeka koji c epreuzeti Tursku nakon njega.Samo znam da Turska kad sve to zavrsi u Siriji,nece vise biti kao sto je bila,slijedi njezina preformacija a Rusi preuzimaju kompletnu kontrolu nad Crnim Morem i Bosporom.

nema
Gost
nema

pa ni dijete to ne bi povjerovalo milance. ja ne znam odakle te price vise izvlacite

barba tonći
Gost
barba tonći

iz rukava hihihihi 😉

Ботовање
Gost
Ботовање

Дејан Лучић рекао на гостовању на ТВ Рас 30.12…

mmne
Gost
mmne

bilo bi dobro…..samo….hm….

Karmen
Gost
Karmen

Milance@ “prema infomacijama koje sam dobio od jedne osobe iz Srbije…” Cemu mistfikacija, ta osoba je Dean Lucic i izrekao je to javno a ne Vama na uho. Sad su mi jasne te Vase “preformacije”, sto god to znacilo. Pozdrav gospodine Jurcevicu.

Kanganah
Gost
Kanganah

Budala do budale, mislim na teroriste.

Milanče
Gost
Milanče

poubijati ce s emeđusobno..

Borac2
Gost
Borac2

Turska nezna sta bi sa ovim smecem. Dugorocno je idlib izgubljen za islamiste. Postoje 2 sanse, ili da ga sravnaju sa zemljom sto se odugovlaci, ili pustiti sav ovaj olos nazad u tursku sto ne zeli ni Erdogan. A bome mu nije do gubljenja popularnosti i svojih vojnika zbog nekih bradonja koje ni sami ne znaju zasto su opce dosli u idlib iz svih vukojebina svijeta.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Kad su štakori u zamci, životno ugroženi progrist će sve prepreke na koje naiđu. Uključujući i pripadnike svoje vrste

alfa33
Gost
alfa33

Polako se odmotava klupko, Putin i Asad će presjeći taj čvor kad im bude odgovaralo. A ovi divljaci nek se još malo između sebe poubijaju, žao mi eto civila oni jadni dobiju ni krivi ni dužni. Valjda će ova”noćna mora” završiti do kraja godine,što je realno i moguće jer imaju dovoljno resursa sirijci. U ovo ratu skoro nije bilo strane koja nije izdala svoje ideale za svoj interes…..eto ovi što su pokušali uvesti demokraciju to im se obilo o glavu,ali najviše ih boli izgubljen novac,jer njima ne znače ništa ljudski život….ipak je biznis prvo pa ostalo…

Riddick
Gost
Riddick

Mislio sam da je ovaj napad HTS posledica povlacenja dela militanata na istok ka Manbiju pa su iskoristili situaciju za napad.
Ali ako Turci nista ne preuzmu znaci da su pustili niz vodu NSA i “drugare”.

Miki maus
Gost
Miki maus

Plod dogovora Turske delegacije nedavno u Moskvi sa Rusima. Turcima bi malo nezgodno bilo da to odradi SAA sa njihovim( Turkmeni uglavnom), pa neka ih odradi Al-Nusra! Rusi ce im to vjerojatno kompezirati na Kurdima i svi zadovoljni! A, kad ostane samo Al- Nusra sama u Idlibu, krece igranka! Al- Nusra je dokazano teroristicka, vise neodgovara ni netreba nikome( bar u Siriji), pa su SAA otvorene ruke! Moguce da SAA prvo gurne Kurde- pokajnike na Nusru, cisto da se malo prorijede i jedni i drugi, a onda krecu najbolje od SAA, Hezzbolah, IRCG, Wagner, moguce i Turci sa druge strane… Pročitaj više »

Belay
Gost
Belay

Po mom skromnom mišljenju dešaje se baš ono što su se dogovorili iako ne na baš konvencionalan način. Razdvaja se “umjerena” opozicija od terorista .Teroristi protjeruju umjerene iz Idliba i kada jednom istjeraju sve ostaju samo oni.Tada dolazi do implementacije dogovora u kojem stoji da terorističke snage zajednički unište Rusija i Turska pošto za njih ne važi dogovor.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

nedavno je opet onaj brod pun oružja iz bugarske luke Burgas otplovio za Džedu u Saudijskoj Arabiji. Meni je izgledalo da je logično da ide za Jemen, ali se čini da je ipak bilo istina da je za Siriju, kao što je pisao neki ruski novinar, ili vojni portal, ima ih više.

palermo
Gost
palermo

Jedino preko Turske može doći u ruke glavosječa, a Saudi i turci su u lošim odnosima, pa sad…
Idlibu su dani odbrojani, ali mene više brine zio-nazi relativiziranje svog navodnog povlačenja iz Sirije.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Samo pustiti pacove nek se podave izmedju sebe i posle deratizacija.zna RUSIJA i SIRIJA to najbolje,šta i kako.

Be be
Gost
Be be

Virus mutirao

burt
Gost
burt

sve se ovo događa uz znanje Turske, odlučili su da Zenkija izbace iz toga područja a Zenki su dosad bili većinom kriminalni ološ, bježali su sa fronta i prodavali sela za lovu, umjesto njih sad su tamo došli Tahrir al Sham, Saudijci, Čečeni, Tunižani, Uzbeci itd. to je djelo Erdogana iako ne izgleda logično očigledno Erdo ima razloge za to, tako je bilo i sa evakuacijom enklava, danas je jasno zašto je to Erdo naredio

Jurica
Gost
Jurica

Evo ga

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Prijatelju, vidiš da smo konačno na istoj strani :))))))

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Zaboravio burt Ujgure???..aha.. oni su na sjeveru Latakije. ??

Alen
Gost
Alen

Butr ,reci nam sta erdo planira s tom “silom” da uradi..

Riddick
Gost
Riddick

Sve sto se desi je korak ka podeli Sirije, apsolutno sve…
To je sustina burtove price.

burt
Gost
burt

tu i nije bilo pravog otpora, sve su zauzeli za samo dva tri dana a ovi su im predali svoje naoružanje tenkove, oklopna vozila itd. valjda ti je jasno odakle dolaze zapovjedi

Ivo
Gost
Ivo

hahah, burte, pročitaj ovaj članak u Zero Hedge od danas:

Record Numbers Of Women And Poor Americans Want To Leave The U.S.

ahahah, hebali te pijani ameri, vidiš da su počeli bježati iz vlastite domovine. Vi amerofili bi se trebali probuditi, vrijeme vam je.

Miki maus
Gost
Miki maus

A, sta bi sa njima, nije lud da pusti to smece u Tursku, samo mu to jos treba! Odradili su svoje, odnosno nisu, pa je vrijeme da zagnoje zemlji u Idlibu prije oranja. Idlib je dosta ravan, tenkoprohodan, SAA ce to brzo zavrsiti. A, sjever Latakije gdje je nekoliko tisuca Kineskih Ujgura ce odraditi brigada Kineskih specijalaca. Koliko znam, vec dugo su tamo, cekaju svoj trenutak da odrade Ujgure. Bolje u Siriji nego da im se vrate u Kinu, to bi im bio puno veci problem, ne vojno, nego politicki. Zapad bi takvo sto jedva docekao da ih optuzi da… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus

Jedan dio, sposobniji, ce Turci prebaciti u Centralnu Aziju, Uzbeke, Cecene prije svega, trebace opet. Arapska komponenta Nusre( Saudijci, Tunizani, Jordanci…) ostaju u Idlibu, gnojidba), kao i Ujguri. Sumnjam da Turci imaju hrabrosti naljutiti Kineze.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik