Kurdi sirijskim kršćanima nameću svoj kurikulum, jezik i otimaju crkvenu imovinu

ypg

Početkom ovog mjeseca, 7. kolovoza, na Dan asirskih mučenika kojeg komemoriraju kršćanske crkve na sjeveroistoku Sirije, lokalne kurdske vlasti su zatvorile asirsku školu u gradu Ad-Darbasiyah, nakon što su asirski školski dužnosnici odbile usvojiti kurdski nastavni plan i program.

Kurdski tužitelj iz grada Al-Malikiyah, kojeg su Kurdi preimenovali u Dêrika, namješten od strane političkog krila YPG milicija, sirijske stranke PYD, izdao je nalog za zatvaranje škole 7. kolovoza, a ranije su uslijedile zabrane i oduzimanje kršćanske crkvene imovine u gradovima u pokrajini Hasaka i gradu Qamishliju. Čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u sirijskoj pokrajini Hasaka su u petak, 17. kolovoza, izdali zajedničko priopćenje o ovoj diskriminatornoj praksi, koja očito za cilj ima pretvoriti u kurdska područja koja nikada nisu bila naseljena Kurdima i gdje PYD nije imao podršku.

U zajedničkom priopćenju su čelnici kršćanskih crkva naveli kako im se oduzimaju škole, crkve i imovina kršćana, najviše u Qamishliju.

Sve je počelo s dekretom kurdskih vlasti o uvođenju kurdskog kurikuluma o Asircima, Arapima i drugima koji žive pod vojnom upravom kurdskih snaga u sjevernoj.

Lokalno stanovništvo je očekivalo da će u nadolazećim tjednima sirijska vlada preuzeti kontrolu nad svim školama na tom području, ali to nije zaustavilo političko krilo YPG snaga da pokušaju nametnuti kurdski nastavni plan i program o Asircima, prenosi portal sirijskih kršćana AINA.

PYD je u prošlosti namjeravao oteti asirske škole. U studenom 2015. je šesnaest asirskih i armenskih organizacija objavilo priopćenje u kojem se protive izvlaštenje privatne imovine u pokrajini Hasaka u Siriji od strane kurdskih snaga.

U priopćenju su vjerske vođe, koje su ujedno i najveći autoriteti u kršćanskim zajednicama na sjeveroistoku Sirije,  optužile za Stranku demokratske unije (PYD) za kršenja ljudskih prava, eksproprijaciju privatne imovine, nametanje ilegalne vojne uprave i uplitanje kurdskih vojnih vlasti u crkvene nastavne planove i programe.

Školski kurikulum i jezični program kojeg su kurdske vlasti uvele u sjevernoj Siriji u listopadu 2015. godine bili su jako kritizirane zbog “pretjerane ideologije kurdske PYD stranke, kojoj se daje prioritet nad stavovima, učenjima i tradicijama ostalih zajednica”.

Dakle, ovaj problem taje već tri godine i nitko na Zapadu, zemljama koje tako gorljivo brane prava manjina, nije ustao protiv ove diskriminatorne prakse kojoj je cilj asimilirati kršćane, Arape i ostale zajednice kojima su pod pokroviteljstvom Washingtona nametnuli vojnu upravu.

Asirski biskup u Hasaki, Maurice Amsih, uzalud je prosvjedovao protiv kurdskog nastavnog plana i programa u rujnu 2016. Na apel kojeg je uputio vladama, poglavarima kršćanskih crkvi u inozemstvu i Damasku, jedino su središnje vlasti odgovorile kako će učiniti sve da se nastava u kršćanskim školama odvija po planu i programu kakvog su imali prije rata. No, Damask nije uspio uspostaviti kontakte s Kurdima i naći zajednički jezik o ovom problemu. Poglavari armenske i drugih crkvi na Bliskom istoku su kršćanima u Hasaki uputili izjave potpore, ali ni oni nisu mogli utjecati na odluku kurdske vojne uprave.

Kako se bliži početak školske godine, čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u regiji Eufrata i Hasake u sjeveroistočnoj Siriji su crkvenim školama odbili su usvojiti kurikulum takozvane “Samouprave sjeverne Sirije”.

Kurdska “samouprava” je upozorila crkve da njihove škole trebaju biti licencirane, a da bi dobile dozvolu za rad trebaju usvojiti kurdski kurikulum, jer će u protivnom biti zatvorene.

Poglavari kršćanskih crkvi su nakon sastanka u gradu Qamishliju izdali još jedno priopćenje, kojim upozoravaju kako je odluka kurdske vojne uprave kršenje prava “djece kršćanskih crkvi”.

Izjava je također odbila bilo koji oblik “kršenja prava kršćana pod bilo kojom stavkom ili okolnostima ili obliku, ističući da crkvene škole imaju puni legitimitet i zakonitost”.

Naglasili su da ne postoji politička stranka ili osobe koji u takozvanoj kurdskoj samoupravi predstavljaju lokalne kršćanske crkve i da PYD sa sirijskim kršćanskim organizacijama nema nikakav ugovor ili deklaraciju bilo koga, bez obzira na njegov karakter, tko bi mogao zastupati čelnike crkvi ili onih koji su određeni da ih zastupaju.

Izjava dolazi nakon zatvaranja i oduzimanja škole u sirijskom gradu Al-Malikiyah zbog nedostatka dozvole od takozvanog “Odbora za obrazovanje” kurdske “samouprave”.

Ranije su specijalne Asayish snage sirijskih Kurda zatvorile dvije škole u pokrajini Hasaka, također zato što su odbile provoditi školski kurikulum kojeg je nametnuo PYD.

U izjavi kršćanskih poglavara se navodi kako “samouprava” u područjima pod njihovom kontrolom uvodi ograničenja u obrazovni proces i donosi odluke o zatvaranju privatnih i crkvenih škola, kojima se stoljećima služila kršćanska zajednica u tom dijelu Bliskog istoka, kao i da se silom nameću posebni nastavne planove i programe u školskim ustanovama koje su uvijek uživale autonomiju.

AINA / Syria TV

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dakle, nisu se promijenili od 1915. kad su sudjelovali u genocidu nad Armencima.

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Ako se ne varam nisu sudjelovali nego su bili glavni egzekutori

Borac2
Gost
Borac2

Genocidni kurdi. Isto kao njihova braca isis. Ne brinite. Stize SAA i do vas polako.

Apo
Gost
Apo

Zabranili rad školi i odmah su “genocidni”? Važno je da vi nijeste genocidni kada tako generalno govorite o cijeloj jednoj naciji. “Kurdi i ISIS braća”… nemaš pojma.

Alen
Gost
Alen

Čudno kako zaštitnici demokracije koji stoje iza kurda nisu nista ucinili da ovo spriječe..Pitam se kako bi reagirali da su dirnuli u gej prava..

Kora
Gost
Kora

@Alen

Zašto se čudite? Isti “zaštitnici demokracije” koji stoje iza Kurda nisu ništa učinili ni da zaštite prava kršćana, a pogotovo katolika, u BiH. Kako je obrazac djelovanja “zaštitnika” identičan, jedino što čudi je da Vi to ne primjećujete.

Siniša
Gost
Siniša

Kora….mislis da nista ne zulja katolicko oko!?

Kora
Gost
Kora

@Siniša Kako ne bi žuljalo?! Nismo mi ni slabovidni ni imuni na “balvan” u svom oku. A bome se više ne damo ni zavarati pričom hrvatskih političkih plaćenika o velikom “savezništvu” Hrvatske s Amerikom, a po najnovijem i s Izraelom. Naime, između američkog saveznika i američkog protivnika zapravo uopće nema razlike u tretmanu: Amerikanci poznaju samo jezik prisile, otimačine i iznude, i s takvim jezikom komuniciraju ama baš sa svima u cilju ostvarivanja isključivo američkih geopolitičkih ili društvenih interesa. Jednako reketare i one koje nazivaju saveznicima, i one koje nazivaju protivnicima. Pritom im je uža specijalnost trgovanje tuđim etnički i… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxahax….nasmejala si me!!!!!
Srce bez pameti je opasno!!!

Kora
Gost
Kora

@Siniša

A ne znam što je Vama ovdje smiješno, ali drago mi je da sam Vam popravila raspoloženje 😉

Siniša
Gost
Siniša

Objesnio sam ti:”srce bez pameti je opasno”. Zelim reci,jako si nam srcano opisala svoj stav,pohvalno ali i nije dobro zato sto to uvijek vuce na krajnost.

Delboy
Gost
Delboy

Identičan kurdskom, je odnos katolika u Bosni na “njihovom” području prema drugima i drukčijima.

Siniša
Gost
Siniša

Odnos je genralan bio za vrijeme rata sa malim izuzetcima a i danas je genralan sa rijetkim devijacijama.

Kora
Gost
Kora

@Delboy

Naravno. Hrvati, kao konstititivan i katolički narod u BiH, stvarno tamo “vode glavnu riječ”. Ne znam do kada ćete se baviti zamjenom teza, no trebali biste postati svjesni da ne postoji opravdanje za to što radite. Hrvati, ni u BiH ni u Hrvatskoj, nemaju namjeru više šutiti na besmislice i plaćati danak Americi i “saveznicima” vezano uz uspostavljanje židovske države na Bliskom Istoku i islamske države u BiH kao jedne vrste “utješne nagrade” koju Amerika samovoljno dodjeljuje Muslimanskoj braći za gubitak Palestine.

Delboy
Gost
Delboy

Zbir nebuloza ali evo da ti kažem.Da li su tu ljutnju hrvati osjecali kada su, u američkoj organizaciji, slali oružje u siriju svojoj braći po boji? Izvinjavam se unaprijed svima, jer nije mjesto za ovu balkanštinu ali malo sam ljut danas.

Kora
Gost
Kora

Delboy

Ja ne govorim o hrvatskim političkim plaćenicima koji su za svoju karijeru i svoj džep radili svašta, nego o hrvatskom narodu koji o tome nije znao ništa niti ga u vezi bilo čega više itko išta pita. Razlika između “hrvatskog državnog vodstva” (kako prethodnog tako i sadašnjeg) i samog hrvatskog naroda je ogromna!

Običan tip
Gost
Običan tip

@Delboy, nisu ni muslimani ni ortodoskni ništa drugačiji u BiH!, znam jer sam rodom otamo!

Delboy
Gost
Delboy

Nije niko drukčiji nego smo svi ista…..reagirao sam upravo zbog etiketiranja muslimana u Bosni kao zion-kvislinga a lafo kontra pravoslavnih i katoličkih kršćana. Upravo ono što žele majstori manipulacije. Pozz za sve.

Kora
Gost
Kora

@Delboy

Ma naravno… katolici su bili ti koji su Erdoganu ostavili u amanet BiH i nagovorili Turke da provode novoosmanlijsku agendu. Da nije tragičan Vaš bi komentar bio komičan.

Delboy
Gost
Delboy

Extremna novopamet o ugrozi nevinog poštenog vjernika od strane svih ostalih a naročito “najbližih”. Židovi, ameri, muslimani, da ne nabrajam dalje, ujedinjeno rade na razbijanju crkve, porodice itd.svega onoga što, u ovom slučaju, hrvat drži svetim. Pokušajte na poskoku tražiti sebi slične. Ne želim ulaziti u ovakvu vrstu polemike…ne vrijedi u šuplje puhati.

Kora
Gost
Kora

@Delboy

Ne želite ulaziti u polemiku jer ste dio priče koju jednom zauvijek treba raskrinkati i privesti kraju. Osim toga, obraćate se s visoka bez ikakvih argumenata i negirate činjenice, pri čemu djelujete nervozno i nesigurno. No bez brige, niste mi ni najmanje interesantni pa ću Vas pustiti da i dalje “trolate ispod radara” misleći kako ovo što pišete zvuči jako pametno, ozbiljno i uvjerljivo 😉

Siniša
Gost
Siniša

Kora….sta ti predlazes za bolje sutra!?

Kora
Gost
Kora

@Siniša Tako kako ne postoji jedno univerzalno riješenje, ne postoje ni tzv. “veliki” (pojedinci ili narodi) u čijim je rukama apsolutna moć da sami riješavaju probleme za “bolje sutra”. Iako mnogi njeguju lažni imidž (“veliki”, “nedodirljivi”, “utjecajni”, “pametni”, “neizostavni”, “neizbježni”, “predodređeni”, “odabrani”, itd.), u stvarnosti su to uglavnom tek osrednji profili koji se iz pogrešnih razloga nalaze na pogrešnom (profesionalnom ili društvenom) mjestu, a koje ih mjesto nikada ne bi dopalo da nije negdje usput počinjena “pogreška u proceduri” od strane nekog drugog koji ima isti takav profil. To je također i glavni razlog zašto se u tom “svijetu velikih”… Pročitaj više »

Križarska obrana
Gost
Križarska obrana

Kurdi su sa Turcima vršili genocid nad Armencima. O tome nitko ne zna ništa jer se Kurde često veliča pa se ovaj detalj prešućuje.

cicos
Gost
cicos

Ovi kurdovci se baš korobache.
Zašto ne odu Erdi pa da njiemu pokažu kolika im je ćuna?
Čim iza njih stoje amerokenjci suvišno je reći bilo šta.
Bit će njima “Vrati koko što si pozobala”

Tomica
Gost
Tomica

Kurdi samo rade šta im se kaže, misleći da će doista dobiti ono što im Amerikanci obećavaju. Doći će vrijeme kad će ih ameri morati svojim snagama “zaštiti” pa ćemo vidjeti koliko su spremni daleko ići sa podrškom. Ne sumnjam da su im Kurdi bitni za ostvarivanje svojih ciljeva ali jedno je dati novce i oružje, a sasvim nešto drugo podmetnuti svoju gu*icu.

Znase
Gost
Znase

Neće to Kurdi njih podrżavaju Ameri i EU. To je samo mali dokaz šta hoce PKK i YPG.

Lala
Gost
Lala

Imam dojam da su svi oni tamo isti. nUmesto daugroženi jedni drugima pomažu, oni rade štetu.

17 novembar
Gost
17 novembar

cuj to stvarno nisam znao da su kurdi takvi

krkan
Gost
krkan

Nisam protiv nametanja nekih odluka ovakvim putem. Međutim, jako me zanima po cemu se to “kurdski kurikulum” toliko razlikujenod ranijeg? Ne bih rekao da se tu radi o nametanju jezika u obrazovanju ili restrikcijama izucavanja religije u tim skolama. Da li je to striktno vezano za sirijska drzavna obiljezja u tim skolama, kao i kurikulum blizak onome na teritorijama pod kontrolom SAA? Poznato je da su sirijski krscani velike patriote, pa tako i oni pod kontrolom YPG-a. Mnogo toga je u tekstu ostalo nedoreceno. Tekst se sveo na to da kao Kurdi krscanima namecu neki svoj kurikulum, a ni rijeci… Pročitaj više »

Običan tip
Gost
Običan tip

U čemu je problem?Ako sam dobro upućenn, YPG i PYD snage su sekularne, socjalističke snage a zna se da su SVAKE religiozne škole po defaultu konzervativne i da potkopavaju progres i normalno da im treba slomitit moć.To je isto što je se događalo (i događase) širom svijeta pri socijalnim revolucijama!

mmm
Gost
mmm

Opet je gazda (veleposlanstvo RF) naredio sramocenje kurda,nebili njegovi novi prijtelji turci I njihovi glavosjece ispali pozitivci u siriji I tako jos malo pojacali uvlacenje erdoganu u zamjenu za svadu sa sad-om

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da nebili se ti , kobili se nado…. Ajde , molim te, na ubrzani tečaj iz hrvatskoj jezika i književnosti, ili kojeg ti drago.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik