fbpx

Kurdi sirijskim kršćanima nameću svoj kurikulum, jezik i otimaju crkvenu imovinu

ypg

Početkom ovog mjeseca, 7. kolovoza, na Dan asirskih mučenika kojeg komemoriraju kršćanske crkve na sjeveroistoku Sirije, lokalne kurdske vlasti su zatvorile asirsku školu u gradu Ad-Darbasiyah, nakon što su asirski školski dužnosnici odbile usvojiti kurdski nastavni plan i program.

Kurdski tužitelj iz grada Al-Malikiyah, kojeg su Kurdi preimenovali u Dêrika, namješten od strane političkog krila YPG milicija, sirijske stranke PYD, izdao je nalog za zatvaranje škole 7. kolovoza, a ranije su uslijedile zabrane i oduzimanje kršćanske crkvene imovine u gradovima u pokrajini Hasaka i gradu Qamishliju. Čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u sirijskoj pokrajini Hasaka su u petak, 17. kolovoza, izdali zajedničko priopćenje o ovoj diskriminatornoj praksi, koja očito za cilj ima pretvoriti u kurdska područja koja nikada nisu bila naseljena Kurdima i gdje PYD nije imao podršku.

U zajedničkom priopćenju su čelnici kršćanskih crkva naveli kako im se oduzimaju škole, crkve i imovina kršćana, najviše u Qamishliju.

Sve je počelo s dekretom kurdskih vlasti o uvođenju kurdskog kurikuluma o Asircima, Arapima i drugima koji žive pod vojnom upravom kurdskih snaga u sjevernoj.

Lokalno stanovništvo je očekivalo da će u nadolazećim tjednima sirijska vlada preuzeti kontrolu nad svim školama na tom području, ali to nije zaustavilo političko krilo YPG snaga da pokušaju nametnuti kurdski nastavni plan i program o Asircima, prenosi portal sirijskih kršćana AINA.

PYD je u prošlosti namjeravao oteti asirske škole. U studenom 2015. je šesnaest asirskih i armenskih organizacija objavilo priopćenje u kojem se protive izvlaštenje privatne imovine u pokrajini Hasaka u Siriji od strane kurdskih snaga.

U priopćenju su vjerske vođe, koje su ujedno i najveći autoriteti u kršćanskim zajednicama na sjeveroistoku Sirije,  optužile za Stranku demokratske unije (PYD) za kršenja ljudskih prava, eksproprijaciju privatne imovine, nametanje ilegalne vojne uprave i uplitanje kurdskih vojnih vlasti u crkvene nastavne planove i programe.

Školski kurikulum i jezični program kojeg su kurdske vlasti uvele u sjevernoj Siriji u listopadu 2015. godine bili su jako kritizirane zbog “pretjerane ideologije kurdske PYD stranke, kojoj se daje prioritet nad stavovima, učenjima i tradicijama ostalih zajednica”.

Dakle, ovaj problem taje već tri godine i nitko na Zapadu, zemljama koje tako gorljivo brane prava manjina, nije ustao protiv ove diskriminatorne prakse kojoj je cilj asimilirati kršćane, Arape i ostale zajednice kojima su pod pokroviteljstvom Washingtona nametnuli vojnu upravu.

Asirski biskup u Hasaki, Maurice Amsih, uzalud je prosvjedovao protiv kurdskog nastavnog plana i programa u rujnu 2016. Na apel kojeg je uputio vladama, poglavarima kršćanskih crkvi u inozemstvu i Damasku, jedino su središnje vlasti odgovorile kako će učiniti sve da se nastava u kršćanskim školama odvija po planu i programu kakvog su imali prije rata. No, Damask nije uspio uspostaviti kontakte s Kurdima i naći zajednički jezik o ovom problemu. Poglavari armenske i drugih crkvi na Bliskom istoku su kršćanima u Hasaki uputili izjave potpore, ali ni oni nisu mogli utjecati na odluku kurdske vojne uprave.

Kako se bliži početak školske godine, čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u regiji Eufrata i Hasake u sjeveroistočnoj Siriji su crkvenim školama odbili su usvojiti kurikulum takozvane “Samouprave sjeverne Sirije”.

Kurdska “samouprava” je upozorila crkve da njihove škole trebaju biti licencirane, a da bi dobile dozvolu za rad trebaju usvojiti kurdski kurikulum, jer će u protivnom biti zatvorene.

Poglavari kršćanskih crkvi su nakon sastanka u gradu Qamishliju izdali još jedno priopćenje, kojim upozoravaju kako je odluka kurdske vojne uprave kršenje prava “djece kršćanskih crkvi”.

Izjava je također odbila bilo koji oblik “kršenja prava kršćana pod bilo kojom stavkom ili okolnostima ili obliku, ističući da crkvene škole imaju puni legitimitet i zakonitost”.

Naglasili su da ne postoji politička stranka ili osobe koji u takozvanoj kurdskoj samoupravi predstavljaju lokalne kršćanske crkve i da PYD sa sirijskim kršćanskim organizacijama nema nikakav ugovor ili deklaraciju bilo koga, bez obzira na njegov karakter, tko bi mogao zastupati čelnike crkvi ili onih koji su određeni da ih zastupaju.

Izjava dolazi nakon zatvaranja i oduzimanja škole u sirijskom gradu Al-Malikiyah zbog nedostatka dozvole od takozvanog “Odbora za obrazovanje” kurdske “samouprave”.

Ranije su specijalne Asayish snage sirijskih Kurda zatvorile dvije škole u pokrajini Hasaka, također zato što su odbile provoditi školski kurikulum kojeg je nametnuo PYD.

U izjavi kršćanskih poglavara se navodi kako “samouprava” u područjima pod njihovom kontrolom uvodi ograničenja u obrazovni proces i donosi odluke o zatvaranju privatnih i crkvenih škola, kojima se stoljećima služila kršćanska zajednica u tom dijelu Bliskog istoka, kao i da se silom nameću posebni nastavne planove i programe u školskim ustanovama koje su uvijek uživale autonomiju.

AINA / Syria TV

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lala
Gost
Lala
2 godine prije

Imam dojam da su svi oni tamo isti. nUmesto daugroženi jedni drugima pomažu, oni rade štetu.

tom
Gost
tom
2 godine prije
Reply to  Lala

čini ti se—ispod nas su oblaci

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

cuj to stvarno nisam znao da su kurdi takvi

Znase
Gost
Znase
2 godine prije

Neće to Kurdi njih podrżavaju Ameri i EU. To je samo mali dokaz šta hoce PKK i YPG.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dakle, nisu se promijenili od 1915. kad su sudjelovali u genocidu nad Armencima.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Ako se ne varam nisu sudjelovali nego su bili glavni egzekutori

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Genocidni kurdi. Isto kao njihova braca isis. Ne brinite. Stize SAA i do vas polako.

Apo
Gost
Apo
2 godine prije
Reply to  Borac2

Zabranili rad školi i odmah su “genocidni”? Važno je da vi nijeste genocidni kada tako generalno govorite o cijeloj jednoj naciji. “Kurdi i ISIS braća”… nemaš pojma.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Ovi kurdovci se baš korobache.
Zašto ne odu Erdi pa da njiemu pokažu kolika im je ćuna?
Čim iza njih stoje amerokenjci suvišno je reći bilo šta.
Bit će njima “Vrati koko što si pozobala”

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Čudno kako zaštitnici demokracije koji stoje iza kurda nisu nista ucinili da ovo spriječe..Pitam se kako bi reagirali da su dirnuli u gej prava..

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen

Zašto se čudite? Isti “zaštitnici demokracije” koji stoje iza Kurda nisu ništa učinili ni da zaštite prava kršćana, a pogotovo katolika, u BiH. Kako je obrazac djelovanja “zaštitnika” identičan, jedino što čudi je da Vi to ne primjećujete.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora….mislis da nista ne zulja katolicko oko!?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Kako ne bi žuljalo?! Nismo mi ni slabovidni ni imuni na “balvan” u svom oku. A bome se više ne damo ni zavarati pričom hrvatskih političkih plaćenika o velikom “savezništvu” Hrvatske s Amerikom, a po najnovijem i s Izraelom. Naime, između američkog saveznika i američkog protivnika zapravo uopće nema… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Xahaxahax….nasmejala si me!!!!!
Srce bez pameti je opasno!!!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

A ne znam što je Vama ovdje smiješno, ali drago mi je da sam Vam popravila raspoloženje 😉

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Objesnio sam ti:”srce bez pameti je opasno”. Zelim reci,jako si nam srcano opisala svoj stav,pohvalno ali i nije dobro zato sto to uvijek vuce na krajnost.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije
Reply to  Kora

Identičan kurdskom, je odnos katolika u Bosni na “njihovom” području prema drugima i drukčijima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Delboy

Odnos je genralan bio za vrijeme rata sa malim izuzetcima a i danas je genralan sa rijetkim devijacijama.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Delboy

@Delboy Naravno. Hrvati, kao konstititivan i katolički narod u BiH, stvarno tamo “vode glavnu riječ”. Ne znam do kada ćete se baviti zamjenom teza, no trebali biste postati svjesni da ne postoji opravdanje za to što radite. Hrvati, ni u BiH ni u Hrvatskoj, nemaju namjeru više šutiti na besmislice… Pročitaj više »

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije
Reply to  Kora

Zbir nebuloza ali evo da ti kažem.Da li su tu ljutnju hrvati osjecali kada su, u američkoj organizaciji, slali oružje u siriju svojoj braći po boji? Izvinjavam se unaprijed svima, jer nije mjesto za ovu balkanštinu ali malo sam ljut danas.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Delboy

Delboy Ja ne govorim o hrvatskim političkim plaćenicima koji su za svoju karijeru i svoj džep radili svašta, nego o hrvatskom narodu koji o tome nije znao ništa niti ga u vezi bilo čega više itko išta pita. Razlika između “hrvatskog državnog vodstva” (kako prethodnog tako i sadašnjeg) i samog… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Kurdi samo rade šta im se kaže, misleći da će doista dobiti ono što im Amerikanci obećavaju. Doći će vrijeme kad će ih ameri morati svojim snagama “zaštiti” pa ćemo vidjeti koliko su spremni daleko ići sa podrškom. Ne sumnjam da su im Kurdi bitni za ostvarivanje svojih ciljeva ali… Pročitaj više »

Križarska obrana
Gost
Križarska obrana
2 godine prije

Kurdi su sa Turcima vršili genocid nad Armencima. O tome nitko ne zna ništa jer se Kurde često veliča pa se ovaj detalj prešućuje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Izvor ove nazovi informacije, ako je moguće

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Kako lazes on je poginuo pri kraju operacija za oslobadjanje Alepa on i Liwa al Quds su bili na prvim linijama elitna jedinica, odakle ti samo to?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Riddick

pusti stručnjaka, opet je zaboravio uzeti lijek.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Nadji ti meni dokaze pa se onda pravi pametan…
Dokazi odakle ti to , trazio sam i nema

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Izvor Twitter račun simpatizera islamista, daj odhebi u skokovima

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pitao sam prijateljicu na arapskom da točno ukuca ime birgadu i termih ugićen ne daje ništa. Već sam mislio da je izvor “Qalat Al-Muqtid” Nitko nije uhićen i ovo je glupost na Twitteru u moru gluposti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

U srpnju 2018. Samer Rafi, zapovjednik Liea Al-Quds milicija, uhićen je u Latakiji nakon razmjene vatre s vladinim snagama. Prethodno je uhićen zbog optužbi za pljačku u Aleppu i odslužio zatvorsku kaznu od jedne godine prije, potom je pušten na slobodu. Dakle, nema nikakve prodaje ISIL-u, nego je, za razliku… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pa jesi ti ćorav ili lud. Prošlog mjeseca je u Latakiji zapuškarao s vojskom i od tada je u zatvoru. Ranije je bio godinu dana zbog pljačke, on je brata nasljedio dva dana kao zapovjednik. Ako je bio u zatvoru godinu dana, to je odmah nakon oslobađanja Aleppa, dakle u… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Izvori nisu relevantni ni kredibilni.
O tom po tom , videcemo o cemu se radi…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Twitter kojeg citiraš definitvno nije čak ni izvor. nego lupanje po
kompjuteru iz dosade.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Evo čak ni Al-Souria.net , povezan sa svima na terenu i Oreint Newsom, koji bi se mogao smatrati službenim izvorom takozvane “oporbe” citira svoj kontakt iz olatakije, koji navodi da je bilo pucanja i kriminala, pljački i nasilnog ponašanja, ali ovo nitko osim tebe i tog tvog twitterovca ne spominje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

I uostalom, kakve to veze ima s izdajnicima Kurdima, skroz smo skrenuli s teme

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne zelim da se svadjam . Samo kazem da redit , Palestinske novine sa adresom u UK i tvitter nalog nisu kredibilan i relevantan izvor informacija. Ako je to istina , vrlo brzo ce se rasiriti vest u medijima koji pokrivaju Sirijski konflikt i forumima i portalima, s obzirom na… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Riddick

Apsolutno se slazem sa svim sto si napisao , osim ovo sto se nismo dogovorili u proslim komentarima. Generali su poznati po svercu , reketu , i zastareloj i prevazidjenoj taktici i strategiji ratovanja koja je odnela mnoge zivote poznati su po nepotizmu i po tome sto su dosli na… Pročitaj više »

Riddickl
Gost
Riddickl
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ajd u zdravlje i izvini z ruzne reci , ponese me nekad situacija.
Joj kad mi to pomenu za ranceve to sam i ja primetio, dodje mi da placem , tuga i jad.
Neka ih Bog sve cuva.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Opet je gazda (veleposlanstvo RF) naredio sramocenje kurda,nebili njegovi novi prijtelji turci I njihovi glavosjece ispali pozitivci u siriji I tako jos malo pojacali uvlacenje erdoganu u zamjenu za svadu sa sad-om

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  mmm

Da nebili se ti , kobili se nado…. Ajde , molim te, na ubrzani tečaj iz hrvatskoj jezika i književnosti, ili kojeg ti drago.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

Nisam protiv nametanja nekih odluka ovakvim putem. Međutim, jako me zanima po cemu se to “kurdski kurikulum” toliko razlikujenod ranijeg? Ne bih rekao da se tu radi o nametanju jezika u obrazovanju ili restrikcijama izucavanja religije u tim skolama. Da li je to striktno vezano za sirijska drzavna obiljezja u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik