fbpx

Kurdi sirijskim kršćanima nameću svoj kurikulum, jezik i otimaju crkvenu imovinu

ypg

Početkom ovog mjeseca, 7. kolovoza, na Dan asirskih mučenika kojeg komemoriraju kršćanske crkve na sjeveroistoku Sirije, lokalne kurdske vlasti su zatvorile asirsku školu u gradu Ad-Darbasiyah, nakon što su asirski školski dužnosnici odbile usvojiti kurdski nastavni plan i program.

Kurdski tužitelj iz grada Al-Malikiyah, kojeg su Kurdi preimenovali u Dêrika, namješten od strane političkog krila YPG milicija, sirijske stranke PYD, izdao je nalog za zatvaranje škole 7. kolovoza, a ranije su uslijedile zabrane i oduzimanje kršćanske crkvene imovine u gradovima u pokrajini Hasaka i gradu Qamishliju. Čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u sirijskoj pokrajini Hasaka su u petak, 17. kolovoza, izdali zajedničko priopćenje o ovoj diskriminatornoj praksi, koja očito za cilj ima pretvoriti u kurdska područja koja nikada nisu bila naseljena Kurdima i gdje PYD nije imao podršku.

U zajedničkom priopćenju su čelnici kršćanskih crkva naveli kako im se oduzimaju škole, crkve i imovina kršćana, najviše u Qamishliju.

Sve je počelo s dekretom kurdskih vlasti o uvođenju kurdskog kurikuluma o Asircima, Arapima i drugima koji žive pod vojnom upravom kurdskih snaga u sjevernoj.

Lokalno stanovništvo je očekivalo da će u nadolazećim tjednima sirijska vlada preuzeti kontrolu nad svim školama na tom području, ali to nije zaustavilo političko krilo YPG snaga da pokušaju nametnuti kurdski nastavni plan i program o Asircima, prenosi portal sirijskih kršćana AINA.

PYD je u prošlosti namjeravao oteti asirske škole. U studenom 2015. je šesnaest asirskih i armenskih organizacija objavilo priopćenje u kojem se protive izvlaštenje privatne imovine u pokrajini Hasaka u Siriji od strane kurdskih snaga.

U priopćenju su vjerske vođe, koje su ujedno i najveći autoriteti u kršćanskim zajednicama na sjeveroistoku Sirije,  optužile za Stranku demokratske unije (PYD) za kršenja ljudskih prava, eksproprijaciju privatne imovine, nametanje ilegalne vojne uprave i uplitanje kurdskih vojnih vlasti u crkvene nastavne planove i programe.

Školski kurikulum i jezični program kojeg su kurdske vlasti uvele u sjevernoj Siriji u listopadu 2015. godine bili su jako kritizirane zbog “pretjerane ideologije kurdske PYD stranke, kojoj se daje prioritet nad stavovima, učenjima i tradicijama ostalih zajednica”.

Dakle, ovaj problem taje već tri godine i nitko na Zapadu, zemljama koje tako gorljivo brane prava manjina, nije ustao protiv ove diskriminatorne prakse kojoj je cilj asimilirati kršćane, Arape i ostale zajednice kojima su pod pokroviteljstvom Washingtona nametnuli vojnu upravu.

Asirski biskup u Hasaki, Maurice Amsih, uzalud je prosvjedovao protiv kurdskog nastavnog plana i programa u rujnu 2016. Na apel kojeg je uputio vladama, poglavarima kršćanskih crkvi u inozemstvu i Damasku, jedino su središnje vlasti odgovorile kako će učiniti sve da se nastava u kršćanskim školama odvija po planu i programu kakvog su imali prije rata. No, Damask nije uspio uspostaviti kontakte s Kurdima i naći zajednički jezik o ovom problemu. Poglavari armenske i drugih crkvi na Bliskom istoku su kršćanima u Hasaki uputili izjave potpore, ali ni oni nisu mogli utjecati na odluku kurdske vojne uprave.

Kako se bliži početak školske godine, čelnici i svećenici kršćanskih crkvi u regiji Eufrata i Hasake u sjeveroistočnoj Siriji su crkvenim školama odbili su usvojiti kurikulum takozvane “Samouprave sjeverne Sirije”.

Kurdska “samouprava” je upozorila crkve da njihove škole trebaju biti licencirane, a da bi dobile dozvolu za rad trebaju usvojiti kurdski kurikulum, jer će u protivnom biti zatvorene.

Poglavari kršćanskih crkvi su nakon sastanka u gradu Qamishliju izdali još jedno priopćenje, kojim upozoravaju kako je odluka kurdske vojne uprave kršenje prava “djece kršćanskih crkvi”.

Izjava je također odbila bilo koji oblik “kršenja prava kršćana pod bilo kojom stavkom ili okolnostima ili obliku, ističući da crkvene škole imaju puni legitimitet i zakonitost”.

Naglasili su da ne postoji politička stranka ili osobe koji u takozvanoj kurdskoj samoupravi predstavljaju lokalne kršćanske crkve i da PYD sa sirijskim kršćanskim organizacijama nema nikakav ugovor ili deklaraciju bilo koga, bez obzira na njegov karakter, tko bi mogao zastupati čelnike crkvi ili onih koji su određeni da ih zastupaju.

Izjava dolazi nakon zatvaranja i oduzimanja škole u sirijskom gradu Al-Malikiyah zbog nedostatka dozvole od takozvanog “Odbora za obrazovanje” kurdske “samouprave”.

Ranije su specijalne Asayish snage sirijskih Kurda zatvorile dvije škole u pokrajini Hasaka, također zato što su odbile provoditi školski kurikulum kojeg je nametnuo PYD.

U izjavi kršćanskih poglavara se navodi kako “samouprava” u područjima pod njihovom kontrolom uvodi ograničenja u obrazovni proces i donosi odluke o zatvaranju privatnih i crkvenih škola, kojima se stoljećima služila kršćanska zajednica u tom dijelu Bliskog istoka, kao i da se silom nameću posebni nastavne planove i programe u školskim ustanovama koje su uvijek uživale autonomiju.

AINA / Syria TV

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lala
Gost
Lala
2 godine prije

Imam dojam da su svi oni tamo isti. nUmesto daugroženi jedni drugima pomažu, oni rade štetu.

tom
Gost
tom
2 godine prije

čini ti se—ispod nas su oblaci

17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

cuj to stvarno nisam znao da su kurdi takvi

Znase
Gost
Znase
2 godine prije

Neće to Kurdi njih podrżavaju Ameri i EU. To je samo mali dokaz šta hoce PKK i YPG.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dakle, nisu se promijenili od 1915. kad su sudjelovali u genocidu nad Armencima.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Ako se ne varam nisu sudjelovali nego su bili glavni egzekutori

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Genocidni kurdi. Isto kao njihova braca isis. Ne brinite. Stize SAA i do vas polako.

Apo
Gost
Apo
2 godine prije

Zabranili rad školi i odmah su “genocidni”? Važno je da vi nijeste genocidni kada tako generalno govorite o cijeloj jednoj naciji. “Kurdi i ISIS braća”… nemaš pojma.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Ovi kurdovci se baš korobache.
Zašto ne odu Erdi pa da njiemu pokažu kolika im je ćuna?
Čim iza njih stoje amerokenjci suvišno je reći bilo šta.
Bit će njima “Vrati koko što si pozobala”

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Čudno kako zaštitnici demokracije koji stoje iza kurda nisu nista ucinili da ovo spriječe..Pitam se kako bi reagirali da su dirnuli u gej prava..

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Alen

Zašto se čudite? Isti “zaštitnici demokracije” koji stoje iza Kurda nisu ništa učinili ni da zaštite prava kršćana, a pogotovo katolika, u BiH. Kako je obrazac djelovanja “zaštitnika” identičan, jedino što čudi je da Vi to ne primjećujete.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kora….mislis da nista ne zulja katolicko oko!?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Sinisa

Kako ne bi žuljalo?! Nismo mi ni slabovidni ni imuni na “balvan” u svom oku. A bome se više ne damo ni zavarati pričom hrvatskih političkih plaćenika o velikom “savezništvu” Hrvatske s Amerikom, a po najnovijem i s Izraelom. Naime, između američkog saveznika i američkog protivnika zapravo uopće nema razlike u tretmanu: Amerikanci poznaju samo jezik prisile, otimačine i iznude, i s takvim jezikom komuniciraju ama baš sa svima u cilju ostvarivanja isključivo američkih geopolitičkih ili društvenih interesa. Jednako reketare i one koje nazivaju saveznicima, i one koje nazivaju protivnicima. Pritom im je uža specijalnost trgovanje tuđim etnički i povijesnim teritorijem za vlastite potrebe. Stoga, od svih “velikih sila” koje su u igri, najmanje su razočarali Iranci. K tome, bili su potpuno u pravu kada su davnih dana rekli da je Amerika “veliki Sotona”. I upravo taj Sotona žulja i katoličko i hrvatsko oko.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Xahaxahax….nasmejala si me!!!!!
Srce bez pameti je opasno!!!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Sinisa

A ne znam što je Vama ovdje smiješno, ali drago mi je da sam Vam popravila raspoloženje 😉

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Objesnio sam ti:”srce bez pameti je opasno”. Zelim reci,jako si nam srcano opisala svoj stav,pohvalno ali i nije dobro zato sto to uvijek vuce na krajnost.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije

Identičan kurdskom, je odnos katolika u Bosni na “njihovom” području prema drugima i drukčijima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Odnos je genralan bio za vrijeme rata sa malim izuzetcima a i danas je genralan sa rijetkim devijacijama.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Delboy

Naravno. Hrvati, kao konstititivan i katolički narod u BiH, stvarno tamo “vode glavnu riječ”. Ne znam do kada ćete se baviti zamjenom teza, no trebali biste postati svjesni da ne postoji opravdanje za to što radite. Hrvati, ni u BiH ni u Hrvatskoj, nemaju namjeru više šutiti na besmislice i plaćati danak Americi i “saveznicima” vezano uz uspostavljanje židovske države na Bliskom Istoku i islamske države u BiH kao jedne vrste “utješne nagrade” koju Amerika samovoljno dodjeljuje Muslimanskoj braći za gubitak Palestine.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije

Zbir nebuloza ali evo da ti kažem.Da li su tu ljutnju hrvati osjecali kada su, u američkoj organizaciji, slali oružje u siriju svojoj braći po boji? Izvinjavam se unaprijed svima, jer nije mjesto za ovu balkanštinu ali malo sam ljut danas.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Delboy

Ja ne govorim o hrvatskim političkim plaćenicima koji su za svoju karijeru i svoj džep radili svašta, nego o hrvatskom narodu koji o tome nije znao ništa niti ga u vezi bilo čega više itko išta pita. Razlika između “hrvatskog državnog vodstva” (kako prethodnog tako i sadašnjeg) i samog hrvatskog naroda je ogromna!

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije

@Delboy, nisu ni muslimani ni ortodoskni ništa drugačiji u BiH!, znam jer sam rodom otamo!

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije

Nije niko drukčiji nego smo svi ista…..reagirao sam upravo zbog etiketiranja muslimana u Bosni kao zion-kvislinga a lafo kontra pravoslavnih i katoličkih kršćana. Upravo ono što žele majstori manipulacije. Pozz za sve.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Delboy

Ma naravno… katolici su bili ti koji su Erdoganu ostavili u amanet BiH i nagovorili Turke da provode novoosmanlijsku agendu. Da nije tragičan Vaš bi komentar bio komičan.

Delboy
Gost
Delboy
2 godine prije

Extremna novopamet o ugrozi nevinog poštenog vjernika od strane svih ostalih a naročito “najbližih”. Židovi, ameri, muslimani, da ne nabrajam dalje, ujedinjeno rade na razbijanju crkve, porodice itd.svega onoga što, u ovom slučaju, hrvat drži svetim. Pokušajte na poskoku tražiti sebi slične. Ne želim ulaziti u ovakvu vrstu polemike…ne vrijedi u šuplje puhati.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Delboy

Ne želite ulaziti u polemiku jer ste dio priče koju jednom zauvijek treba raskrinkati i privesti kraju. Osim toga, obraćate se s visoka bez ikakvih argumenata i negirate činjenice, pri čemu djelujete nervozno i nesigurno. No bez brige, niste mi ni najmanje interesantni pa ću Vas pustiti da i dalje “trolate ispod radara” misleći kako ovo što pišete zvuči jako pametno, ozbiljno i uvjerljivo 😉

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kora….sta ti predlazes za bolje sutra!?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Sinisa

Tako kako ne postoji jedno univerzalno riješenje, ne postoje ni tzv. “veliki” (pojedinci ili narodi) u čijim je rukama apsolutna moć da sami riješavaju probleme za “bolje sutra”. Iako mnogi njeguju lažni imidž (“veliki”, “nedodirljivi”, “utjecajni”, “pametni”, “neizostavni”, “neizbježni”, “predodređeni”, “odabrani”, itd.), u stvarnosti su to uglavnom tek osrednji profili koji se iz pogrešnih razloga nalaze na pogrešnom (profesionalnom ili društvenom) mjestu, a koje ih mjesto nikada ne bi dopalo da nije negdje usput počinjena “pogreška u proceduri” od strane nekog drugog koji ima isti takav profil. To je također i glavni razlog zašto se u tom “svijetu velikih” svi osjećaju sami sebi dostatnima, neprikosnovenima i sigurnima, odnosno zašto vjeruju da je on monolitan, čvrsto postavljen, neprobojan i neuništiv. Ukratko, oni žive u iluziji da ni njih ni taj svijet ništa izvan njega samoga ne može uzburkati, poremetiti ili ugroziti. Ipak, to nije tako. Jer štogod ti “veliki” govorili i kako god se ponašali prema “malima”, njihova je vječna muka u tome da nemaju realni kapacitet – znanje, mudrost, sposobnost i utjecaj – koji tvrde da imaju, niti s tim što sami imaju mogu iznaći dugoročno riješenje bilo kojeg problema. Jednostavno, za razliku od samododijeljenih statusa, titula, počasti, nagrada i ovlasti, riješenje nije u njihovim rukama baš kao ni predodžba kako doći do riješenja. Zato se događa paradoks da su im gluma, laž, prevara, propaganda, manipulacija, ucjena, nasilje, ratovanje i kontrola glavna sredstva za “postizanje riješenja” 🙂 Međutim, stvarni poredak i način funkcioniranja svijeta drugačiji su od ovoga koji nam uporno nameću “veliki”. Da dalje ne duljim i ne idem previše u širinu, iako sama preferiram izreku da ne treba odgađati za sutra ono što možemo učiniti već danas, “bolje sutra” ovisi o nama, a ne njima. Slijedom toga, riješenja problema pojavljivat će se onda kada mi prestanemo vjerovati u “svijet velikih” te, uz Božju pomoć, krenemo popravljati “svijet malih”. Dakle, u svakom narodu, u svakoj vjerskoj zajednici, u svakoj profesionalnoj domeni, u svakoj obitelji… čovjek treba “izvući glavu iz pijeska”, odbaciti predrasude o “velikima”, osloboditi se nerealnih strahova te promijeniti svoj “mode”. Na taj način pojedinac izaziva promjene prvo u svom užem okruženju da bi ih potom, s vremenom, izazivao i šire, a koje su promjene ustvari zasebni ali sigurni koraci prema “boljem sutra”. Dakle, put nije linearan, nego koncentričan. To će reći da, umjesto da unedogled iščekujemo “domino efekt” (odozgor prema dolje ili obratno) koji se neće dogoditi, trebamo sami početi stvarati “efekt žabica”. Pritom nije cilj dobaciti kamen na drugu stranu (potoka, rijeke, jezera, mora, i sl.) ili nekoga pogoditi, nego stvarati i širiti vodene krugove. Naravno, nekad će se dogoditi da ćemo bućnuti jedan veći kamen koji će poprilično uzburkati vodu, kao i da ćemo baciti jedan manji kamen koji će samo potonuti, no važno je shvatiti da se strategija primarno sastoji od upornog i jednostavnog bacanja kamenčića u vodu, jer čak i onaj koji samo bućne i potone čini u vodi promjenu i razliku.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Kurdi samo rade šta im se kaže, misleći da će doista dobiti ono što im Amerikanci obećavaju. Doći će vrijeme kad će ih ameri morati svojim snagama “zaštiti” pa ćemo vidjeti koliko su spremni daleko ići sa podrškom. Ne sumnjam da su im Kurdi bitni za ostvarivanje svojih ciljeva ali jedno je dati novce i oružje, a sasvim nešto drugo podmetnuti svoju gu*icu.

Križarska obrana
Gost
Križarska obrana
2 godine prije

Kurdi su sa Turcima vršili genocid nad Armencima. O tome nitko ne zna ništa jer se Kurde često veliča pa se ovaj detalj prešućuje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Izvor ove nazovi informacije, ako je moguće

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Kako lazes on je poginuo pri kraju operacija za oslobadjanje Alepa on i Liwa al Quds su bili na prvim linijama elitna jedinica, odakle ti samo to?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

pusti stručnjaka, opet je zaboravio uzeti lijek.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Nadji ti meni dokaze pa se onda pravi pametan…
Dokazi odakle ti to , trazio sam i nema

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Izvor Twitter račun simpatizera islamista, daj odhebi u skokovima

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pitao sam prijateljicu na arapskom da točno ukuca ime birgadu i termih ugićen ne daje ništa. Već sam mislio da je izvor “Qalat Al-Muqtid” Nitko nije uhićen i ovo je glupost na Twitteru u moru gluposti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

U srpnju 2018. Samer Rafi, zapovjednik Liea Al-Quds milicija, uhićen je u Latakiji nakon razmjene vatre s vladinim snagama. Prethodno je uhićen zbog optužbi za pljačku u Aleppu i odslužio zatvorsku kaznu od jedne godine prije, potom je pušten na slobodu. Dakle, nema nikakve prodaje ISIL-u, nego je, za razliku od brata, siledžija. A tavih u mene ovdje, iz vremena rata, ima na desetine. I da su bili hrabri u borbi i nemogući za trpit među normalnim svijetom. Ali ne širi gluposti Whitin Syria izvora. Vidim da je čak i jedan ruski portal popušio tu objavu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pa jesi ti ćorav ili lud. Prošlog mjeseca je u Latakiji zapuškarao s vojskom i od tada je u zatvoru. Ranije je bio godinu dana zbog pljačke, on je brata nasljedio dva dana kao zapovjednik. Ako je bio u zatvoru godinu dana, to je odmah nakon oslobađanja Aleppa, dakle u Deir Ez-Zoru nije ni bio.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Izvori nisu relevantni ni kredibilni.
O tom po tom , videcemo o cemu se radi…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Twitter kojeg citiraš definitvno nije čak ni izvor. nego lupanje po
kompjuteru iz dosade.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Evo čak ni Al-Souria.net , povezan sa svima na terenu i Oreint Newsom, koji bi se mogao smatrati službenim izvorom takozvane “oporbe” citira svoj kontakt iz olatakije, koji navodi da je bilo pucanja i kriminala, pljački i nasilnog ponašanja, ali ovo nitko osim tebe i tog tvog twitterovca ne spominje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

I uostalom, kakve to veze ima s izdajnicima Kurdima, skroz smo skrenuli s teme

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ne zelim da se svadjam .
Samo kazem da redit , Palestinske novine sa adresom u UK i tvitter nalog nisu kredibilan i relevantan izvor informacija.
Ako je to istina , vrlo brzo ce se rasiriti vest u medijima koji pokrivaju Sirijski konflikt i forumima i portalima, s obzirom na bombasticnu tvrdnju.
Zato nemojmo zuriti sa zakljuckom, ne kazem da izvori nisu tacni vec da nisu kredibilni i relevantni.
Mozda je tacno , moza i nije , jedno je sigurno da bi ovakva vest odjeknula po sablonu dobar glas daleko se cuje a zao jos dalje , ja do sada u mojim izvorima nisam nasao ni traga od potvrde ili demanta , ili uopste govora o tako necemu.
Jednostavno mi sve ovo deluje lazno.
Ali videcemo ko je u pravu…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Apsolutno se slazem sa svim sto si napisao , osim ovo sto se nismo dogovorili u proslim komentarima.
Generali su poznati po svercu , reketu , i zastareloj i prevazidjenoj taktici i strategiji ratovanja koja je odnela mnoge zivote poznati su po nepotizmu i po tome sto su dosli na osnovu politicke , plemenske i drugih podobnosti na mesta koja zauzimaju , ne kazem da nema profesionalaca i casnih ljudi.
Sto se tice prava manjina u teritoriji pod vladinom kontrolom je neuporedivo bolje i postuju se verske i nacionalne manjine .
Kurdski nacionalizam jeste za osudu , njihovi pokusaji asimilacije su odvratni.
Sverc oruzija i krsenje manjinskih prava nisu iste stvari koje se mogu porediti, medjusobno nemaju veze.

https://youtu.be/08ro5UhwSFY
https://youtu.be/ZODqqpdq3Zk
Svercovali su oruzije podzemnim tunelima.
Nesto je bilo dotureno kamionima Crvenog Polumeseca.
Nesto su im prodali iz SAA.

Riddickl
Gost
Riddickl
2 godine prije

Ajd u zdravlje i izvini z ruzne reci , ponese me nekad situacija.
Joj kad mi to pomenu za ranceve to sam i ja primetio, dodje mi da placem , tuga i jad.
Neka ih Bog sve cuva.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Opet je gazda (veleposlanstvo RF) naredio sramocenje kurda,nebili njegovi novi prijtelji turci I njihovi glavosjece ispali pozitivci u siriji I tako jos malo pojacali uvlacenje erdoganu u zamjenu za svadu sa sad-om

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Da nebili se ti , kobili se nado…. Ajde , molim te, na ubrzani tečaj iz hrvatskoj jezika i književnosti, ili kojeg ti drago.

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije

U čemu je problem?Ako sam dobro upućenn, YPG i PYD snage su sekularne, socjalističke snage a zna se da su SVAKE religiozne škole po defaultu konzervativne i da potkopavaju progres i normalno da im treba slomitit moć.To je isto što je se događalo (i događase) širom svijeta pri socijalnim revolucijama!

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

Nisam protiv nametanja nekih odluka ovakvim putem. Međutim, jako me zanima po cemu se to “kurdski kurikulum” toliko razlikujenod ranijeg? Ne bih rekao da se tu radi o nametanju jezika u obrazovanju ili restrikcijama izucavanja religije u tim skolama. Da li je to striktno vezano za sirijska drzavna obiljezja u tim skolama, kao i kurikulum blizak onome na teritorijama pod kontrolom SAA? Poznato je da su sirijski krscani velike patriote, pa tako i oni pod kontrolom YPG-a. Mnogo toga je u tekstu ostalo nedoreceno. Tekst se sveo na to da kao Kurdi krscanima namecu neki svoj kurikulum, a ni rijeci o tome sta je to toliko sporno ubtom kurikulumu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik