Latvija: Upute sigurnosne službe ”kako prepoznati špijune”

letonija riga
12 komentara

Sigurnosna policija Latvije je na svojim internetskim stranicama objavila preporuke za ”prepoznavanje špijuna”, a pismene dopise je poslala svim državnim službenicima.  Pozivajući se na latvijsku agenciju LETA, lokalni portal DELFI prenosi kako dokument Latvijcima sugerira da posebnu pozornost obrate na strance koji se ponašaju otvoreno i prijateljski, pokušavaju brzo ostvariti neformalni način komunikacije i uspostaviti kontakte u društvenim mrežama, a onda pokušavaju izazvati reakciju o ideološkim uvjerenjima.

U dokumentu se navodi da će pripadnici stranih obavještajnih službi pokušavati usmjeriti razgovor na teme koje nisu vezane za posao, pokušati nastaviti održavati kontakt u neformalnoj atmosferi i izvan radnog vremena, govoriti o osobnim stvarima, potom ponuditi informacije ili pomoć na poslovne probleme u zamjenu za usluge.

Preporuke policije također navode kako su napori stranih obavještajnih službi usmjereni na dobivanje informacija koje općenito nisu dostupne i odnose se na nacionalne interese i sigurnost Latvije.

Državni i općinski dužnosnici jedan su od najvrednijih izvora takvih informacija. Špijuni nisu zainteresirani samo za tajne podatke, nego i informacije o dnevnim aktivnostima službenika institucija, informacije o poslovnim partnerima u privatnom sektoru, zakonima, razvoju programa reforme, planovima nabave, internim procedurama, osoblju institucija, obučenosti osoblja, tehničkoj opremi i tako dalje.

Policija je također pripremila preporuke  ”kako djelovati ako se špijun obrati stanovnicima Latvije”.

”Ako vam se čini da Vas je kontaktirao špijuna, policijski službenici savjetuju da izbjegavate davati izravne odgovore, da ne dajete obećanja i ne preuzimate nikakve obveze, te da posebno obratite pozornost na informacije koje strani državljanin želi dobiti”, stoji u preporuci.

“U ekstremnim slučajevima, pod prijetnjom uhićenja, pritiska na članove obitelji, navodno se složite da ćete surađivati, ali to se odmah mora prijaviti Sigurnosnoj službi”, ističe se u dokumentu.

”Svaki sumnjivi kontakt sa stranim državljanima treba odmah prijaviti osobi odgovornoj za sigurnost institucije ili Sigurnosnoj policiji. SP jamči povjerljivost pruženih informacija i anonimnost izvora, ali također podsjeća da za prikupljanje i davanje podataka zaposlenicima stranih obavještajnih službi u Latviji slijedi lišavanje slobode”, zaključuje se u preporuci.

Komentari na portalu DELFI:

Paris: Sigurnosna služba preporučuje da se posebna pažnja posveti na strance koji se ponašaju otvoreno i ljubazni su.  Predlažem da stranci uvijek nose oznaku: “Ja sam stranac!”

Desdemona: Pa stranci se svi prijateljski ponašaju, za razliku od nas Latvijaca. Nekako je postalo neugodno živjeti u nekada druželjubivoj Latviji.

Thunder: Sigurnosna služba preporučuje da posvetimo posebnu pozornost na strance koji uspostavljaju kontakte na društvenim mrežama. A za što služe društvene mreže, ako ne za uspostaviti kontakte? Uključujući, na užas, i sa strancima. A vi isključite Facebook i Zuckerberg će vam brzo objasniti vaše mjesto u našoj grešnoj zemlji.

Vera: Miriše poput Sjeverne Koreje…

Awulija Mariwkina: I mene je pitao kako doći do Stare Rige. Na na njemu su bile neke značke. Sigurno je špijun.

delfioperativno djelovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Super. Ako Latvijka dovede doma dečka sa ljetovanja na Jadranu sigurno je riječ o špijunu, ako i frendica isto napravi onda je već riječ o ozbiljnoj organizaciji.

čokolino
6 godine prije
tuf
6 godine prije

Suradnici CIA-e se mogu naci po novinskim kucama, udrugama, u kompanijama, medju utjecajnim & javnim osobama… Da li bi se prijave protiv njih takodjer obradjivale ili bi u tom slucaju dousnik bio na tapeti ?

Imam
6 godine prije

Nisam citao tekst, ali po naslovu ovo lici na nacisticku njemacku “noc dugih nozeva” se blizi Latviji

Tomica
6 godine prije

Ako sigurnosna služba želi prepoznati glupane, neka se posluže ogledalom.

Hari1
6 godine prije

Širi se paranoja, strah i kaos.

Svi navedeni “jako traženi” podaci su najvjerojatnije dostupni u digitalnom obliku, zbog jednostavnosti i brzine korištenja. Dakle dovoljno je imati pristup bazama podataka putem već prisutnih backdoor rješenja ili normalnim korisničkim računima različitog nivoa pristupa. Od duboke (multipolarne) države se može očekivati već osiguran pristup istome. Ostaje još pitanje kome će podaci biti proslijeđeni ili prodani, te kako če biti upotrijebljeni.

Slično špijunskoj paranoji za vrijeme hladnog rata, visoki nivoi su imali sve potrebne informacije i bez toga, no eto, dobro dođe za širenje paranoje, straha i kaosa među običnim ljudima, ovaj put u stilu “kruha i špijunskih igara”.

Imenjak
6 godine prije

jel to vrijedi i za tamnopute inzinjere i doktore koji su nedavno dosli

mars
6 godine prije

“Latvijcima se sugerira da posebnu pozornost obrate na strance koji se ponašaju otvoreno i prijateljski, pokušavaju brzo ostvariti neformalni način komunikacije….itd”. Zato bih preporučio čitateljima ovog portala, ako iz bilo kojeg razloga trebaju putovati u Latviju, da odmah po silasku iz aviona naprave tako smrknutu facu da bi ih se i rođena majka uplašila. U kontaktima sa službenim osobljem aerodroma kao i sa običnim Latvijcima ponašati se izuzetno neprijateljski, možda bi dodatni plus bio kojeg poslati i u P.M. a između sebe i njih stvoriti neprobojni zid zatvorenosti. Na svakom koraku, što je više moguće, pokazivati odbojnost prema domaćinima, možda ih čak i vrijeđati, omalovažavati, ponižavati i gledati onako “s visoka”. A ako vas domaćini upozore na gore opisano ponašanje, opravdanje imate u gore navedenim uputama sigurnosne policije – vi samo pokazujete da niste nikakav špijun, već običan čovjek koji je poslom ili turistički doputovao u njihovu zemlju.Ta ne žele… Čitaj više »

Ante.
6 godine prije

Sada još amo trebaju početi zatvarati ljude zbog krivih riječi i nacisti će biti ponosni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.