Lavrov otkrio američku ponudu da Rusija izda Kinu i zašto Moskva to neće učiniti

Lavrov
93 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u emisiji „Velika igra“ na Prvom kanalu ruske televizije rekao je da u Moskvi vide želju Washingtona da “isele” Rusku Federaciju iz Kine, ali Moskva sigurno neće pogoršati odnose s Pekingom samo zbog toga da usreći Sjedinjene Države.

„Nećemo pogoršati naše odnose s Kinom samo zato da usrećimo Amerikance, ali ideja da svoje ciljeve trebaju postići pozitivno, razvijajući suradnju, a ne sankcijama i ultimatumima, zaslužuje barem priznanje”, rekao je Lavrov, komentirajući signale iz Washingtona o mogućem „zatopljenju odnosa s Rusijom“, ali je uvjet prekid veza Ruske Federacije s Kinom.

Ruski ministar također je rekao da je tijekom posljednjeg susreta s bivšim pomoćnikom predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost i državnim tajnikom Henryem Kissingerom američki stručnjak primijetio da bi idealna situacija za Sjedinjene Države bila “kada bi američki odnosi  s Rusijom bili bolji od odnosa Rusije i Kine”.

Čini se da je to bila mala epizoda, ali izuzetno elokventna. Analizirajmo to detaljnije.

Prvi detalj. Za važne pregovore  Washington ponovo šalje Henrya Kissingera (96), dugogodišnjeg  umirovljenika koji jedva uspijeva izdržati let do Moskve. Ali to je razumljivo, jer među aktualnom američkom elitom jednostavno nema normalnih pregovarača. Pompeo i Pence ponašaju se poput uniformiranih kauboja, koji uspijevaju izgovoriti gomilu gadnih stvari o Kini samo nekoliko dana prije ključnih trgovinskih pregovora, za SAD, za Kinu i za cijeli svijet.

Drugi detalj. Čak je i tako iskusan pregovarač zapravo prisiljen prijeći iz diplomatskih trikova na izravnu poruku: „Da, već se svađamo s Kinom i to znači da se ne možemo svađati i s vama.”

Onda dolazi medijska tirada uvjeravanja Rusa kako im Kinezi sustavno podrivaju stabilnosti i remete dugoročne ciljeve.

Odnosno, Kinezi su smanjili cijelu rusku tajgu, i to unatoč činjenici da se prema podacima Rostata tajga povećava.

Kinezi su Rusima popili cijelo Bajkalsko jezero, a Rusija svoje resurse prodaje Kini gotovo badava. O da, Kinezi već dugo naseljavaju Daleki istok. Oni bi rado pokazali fotografije milijuna njihovih migranata, ali su im uvijek kada naiđu na nekog Kineza, baterije mobitela ili fotoaparata istrošene. Isti slučaj je bio s ruskim trupama u Donbasu, kada su američki sateliti padali u „black out“ uvijek kad su se nalazili u orbiti iznad istočne Ukrajine. Onda je američki general Philip Breedlove došao na genijalnu ideju da snimi stotine ruskih tenkova i svih drugih vrsta naoružanja u vojarnama u okolici Rostova na Donu, gdje je zapovjedništvo ruske Južne vojne oblasti, kako bi te fotografije pokazao Angeli Merkel, a njemačka mu je kancelarka odgovorila da njemačke službe za te trupe znaju još od ’50-ih godina prošlog stoljeća.

Možda bi američki novinari snimili Kineze u Kini, gdje ih ima dovoljno, kako bi ih prikazali kao migrante u ruskom dalekom istoku, ali su problem vražji blogeri, koji bi našli neki detalj prema kojem bi odredili točne koordinate mjesta gdje su  snimljeni i ismijali list koji bi objavio takvu glupost. Tako da još uvijek čekamo dokaze o „invaziji Kineza“ na ruskom Dalekom istoku, iako se u međuvremenu Rusi ne bune zbog toga, čak ni u liberalnom tisku poput Vedomosti ili Nove gazete.

Da, Kinezi će potajno napasti Rusiju i 400 000 000 vojnika Narodno-oslobodilačke vojske Kine je već koncentrirano na granici. Jeste li vidjeli boju uniformi kineskih specijalnih snaga? Oni koji su uletjeli u kadar imaju plave uniforme, očito da bi se bolje kamuflirali u ruskoj tajgi. Ili su to ipak bile malobrojne jedinice kineskih graničara i carinske službe? Tko će ih znati. Ipak su to Kinezi.

Ovakva ulagivanja Moskvi izgledaju kao da su rekli: „Vi se posvađajte s Kinom, a mi ćemo se praviti da se prema vama odnosimo malo bolje, ali ćemo lagati, kao i uvijek.“ Ovakvo što se ne govori iz gluposti, već iz beznađa i kada su iscrpljena sva druga sredstva i trikovi.

Nedavno je Rusija proslavila važnu obljetnicu. Prošlo je više od godine od kada je Trump rekao: “Gledajte, od sada ja progonim Kinu u trgovinskom ratu.” Tijekom ove godine se trgovinska bilanca Sjedinjenih Država s Kinom, ali i s Europskom unijom, samo pogoršala. U Sjedinjenim Državama nije zabilježen povrat proizvodnje, a niz američkih industrija smanjuje produktivnost, od uzgoja soje do industrije uglja.

Stoga je potrebno iznijeti „prijedloge koji se ne mogu odbiti“ u stilu: „Borimo se s Kinom za dobro Amerike.“

Zašto bi Rusije trebala pristati na bilo kakav prijedlog Washingtona? Što Washington može ponuditi Rusiji?

Učinkovit ekonomski model? To već dugo vremena čak nije ni smiješno.

Možda pravni model države i sustava? Baš taj? Pa da, zar se nije lijepo dokazao kada je donji dom Kongresa samog Trumpa, svog vlastitog predsjednika, proglasio krivim bez ikakvih naznaka dokaza, a ne dokaza kao takvih, ne dozvoljavajući pozivanje svjedoka obrane i ne dozvoljavajući Trumpu da govori. Što to SAD mogu ponuditi Rusiji? Ideologiju? Ne.

Tehnologiju? Ne.

Dakle, kada ne bi bilo govora o starom Henryu Kissingeru, koji, kakav god da jest, zaslužuje trunku poštovanja, pregovarače s takvim prijedlozima koji dolaze u Moskvu bi trebalo lansirati u SAD nogom u stražnjicu, dovoljni da prelete zidine Kremlja i tresnu na Crveni trg. Zapravo, možda se ni Kissinger ne bi ljutio. Moskva bi ga mogla balzamirati i smjestiti u zasebni mauzolej u kojem bi ga mogli posjećivati obožavatelji, baš kao Lenjina. Možda bolje nego završiti ispod komada kamena na nekoj američkoj ledini? Ali ostavimo dobrog starog Henrya, neka poživi još koju godinu.

Ovdje dolazimo do trećeg značajnog trenutka. Činjenica da Lavrov otkriva sadržaj povjerljivih pregovora s američkim glasnikom, obavljenih iz zatvorenih vrata, simbolični je „udarac u vritnjak“, da se tako izrazimo, što je poznata izreka za navodni udarac u stražnjicu kojeg je u Hrvatskom saboru 1907.  banu  Khuenu Héderváryu dao pravaški zastupnik Josip Gržanić.

Ovakvo ponašanje Lavrova, koji u svojoj diplomatskoj karijeri, koju je započeo sredinom ’70-ih, to nije učinio nikad, znak je ekstremnog prezira prema ruskim „američkim partnerima“.

Iako je to za Lavrova u bilo kojim drugim okolnostima nedopustivo, uskratio je Pompeu i Penceu mogućnost da kažu Kinezima kako su “ponudili Rusima da ih izdaju Kinu, a oni to nikome nisu rekli“.

„Razumijete li sada koliki su izdajnici ti Rusi?!”; mogli bi reći Pompeo i Pence u pregovorima s Kinom i oni bi bili bi u stanju to učiniti da ali je Sergej Lavrov nije izašao pred kamere i rekao o čemu je razgovarao s Kissingerom i da je to opcija koju Rusija neće ni razmatrati, samo da Washington učini sretnim.

Ovo zaista postaje dosadno, baš kao poruka Washingtona Bagdadu: “Mi vas bombardiramo, a vi nas ne podržavate.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ako postoji ponuda da Rusija izda Kinu, onda vjerojatno postoji i obrnuta ponuda bar u nekome obliku.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Kisinger je uspio posvadjati Kinu s Rusijom, ali dolare koje je za to Amerika platila Kini, danas vise Amerika nema, a Rusiji to netreba i Rusija vidi dalje od svojeg nosa. Naivni Ameri vise nemogu nikoga posvadjati s nikim jer su oni posvadjani sa svima. Prijatelj mog neprijatela ili kako to ide, Amerika nemoze vise upotrijebiti ni u kom slucaju.

Weteran
4 godine prije

Očekujem nepredvidive senzacije u Drugom mandatu našeg zeta !?
A i ako ne osvoji Drugi mandat, turbulencija je zagarantovana?!

KUga
4 godine prije

Pored ovoga je i pounda Rusiji da udje u NATO, sto bi bila svojevrsna okupacija Rusije bez ispaljenog metka.
Rusi su odavno prociali amerikenjce, ali kada ce EU zajedno ili svaka clanica za sebe progledati? Sudeci perma Kulindinom ponasanju i ona i ministar Krsticevic uzivaju puseci Trumpu, uz obostrano zadovoljstvo i uzitak. Onaj politicar koji u EU prvi otvori oci spasiti ce svoju drzavu i narod od USA okupacije, ali nece dobiti amerikenjatorske provizije.

Savonarola
4 godine prije

Amerikanci još uvijek mogu ponuditi nesto Rusima,naprimjer s obzirom na americku financijsku perspektivu mogli bi ponuditi rusima otkup Aljaske i Aleuta.

Se ne razgovara
4 godine prije

Vladavina prava znaci, da u medunarodnoj odnosima prava zaista SAD, kina i rusija NE smeju razgovarati

Trubadur
4 godine prije

Rusima je jasno, da USrA nema više šta, da ponudi Rusiji, pogotovo, kad se to usporedi sa Kinom….. A kad , če to, da shvati i vazalna Evropa, več je drugi par cipela….

Weteran
4 godine prije

Moskva je progutala mnoge laži i prevare Zapada!?
Od onog pada Zida, pa sve do 24.03.1999 godine, Moskva je gutala “Šarene pilule”!?
Peking je bio na “terapiji” do 24.03.1999? Tada prelazi na polovinu doze, a konačan prekid terapije desio se 07.05.1999 godine?!
Zapad više nema šta da ponudi!? Nikom!
Strašno je i tužno što Zapad nema šta da ponudi ni Sebi ni Svojima !?
Nema Zapad ništa više konstruktivno da ponudi, ali je i dalje moćan za neželjene Destrukcije?!
Širom sveta.

shumadinac
4 godine prije

Dobro znamo ko je Kisindžer a Putin to zna još i mnogo bolje. Pa ipak, imali su mnogobrojne sastanke, Kisindžer je dobio titulu akademika… Bez obzira kakvu obaveštajnu službu Putin imao nije mogao znati dovoljno o sukobu vrha moći u SAD. Upravo te detalje je Putin dobijao od Kisindžera jer su njegovi želeli da se osiguraju da se Putin ne okrene globalistima. Zahvaljujući tim informacijama Putin je smeo da uđe u Siriju, da pusti i Turke da uđu i “izgradi savez” sa njima. To su prevelike igre o kojima mi praktično nemamo informacije, možemo samo posredno da zaključujemo (što lako može da bude pogrešno) recimo na osnovu Putinovog odnosa sa Kisindžerom. Putin od Kisindžera više nema koristi, dobio je vreme koje mu je bilo potrebno, nema više razloga da krije stepen saradnje sa Kinom tako da ne mora baš (kako kaže autor) da ga šutne u “južni deo leđa” (to… Čitaj više »

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
4 godine prije

Koje je ovo kazalište…………

Lucija
4 godine prije

“…jednostavno nema normalnih pregovarača…”
Zanimljivo, o takvim nekompetentnostima sam danas već pisala, ne samo u znanosti, već, običnih ljudi u – nesposobnosti elementarnog razumijevanja svijeta…
Zbilja, dospjeti u vrh politike/ diplomacije, a da nisi:
– normalan,
– pristojan,
– nešto znaš…još jedan pokazatelj propasti Zapada i pokatatelj koliko su jaki i u detaljima ” gospodari lutaka”. I, pazite, iza svakog bi trebao stajati nekakav stručni tim…? Što je sa sposobnostima ljudi u timu?

Lucija
4 godine prije

Uputa čitateljima: U slučaju nedoumice, sjetite se da su bradate spodobe u Srbiji – financirali – ameri.
2. Također se sjetite da je Lavrov diplomat, te da ova objava može imati više ciljeva:
– da se Kinezi uzvrpolje. Da se uzvrpolje još više, ako su ameri bili kod njih tj Kineza…
– da Kinezići možda popuste u ugovorima ili stvarima o kojima mi nemamo pojma…

ad astra
4 godine prije

Nije mi jasno zašto se daje tolika pozornost Rusiji. Kad se malo bolje proanalizira, Rusija je jedna prosiječna država koja nema značajniji utjecaj u svijetu. Ekonomski je slaba, GDP manji od talijanskog. Jedna od 9 nuklearnih sila u svijetu. I što dalje. Često se spominje kako Rusija ima drugačiju politiki od US i da se ne miješa u unutrašnja pitanja pojedinih država. Pa normalno kad nema kapacitete ni ekonomiju da si to može dopustiti. Kina je druga priča. Kina je rastuća ekonomija koja ovisi o US i zapadu te će biti onoliko bitna koliko joj to ove navedene države dozvole. Čuj suradnja Kine i Rusije. Može ali samo dotle dok Kinezi imaju korist. Poslije toga svako sebi.

Max
4 godine prije

Nikad Rusija neće Izdati Kinu oni su im najvažniji partner i I kupac Ruskog oružja i energenata.

gost
4 godine prije

2008 su američani istu stvar napravili Lavrovu, objavili su detalje povjerljivih razgovora vezanih uz Gruzijsku agresiju

Alen
4 godine prije

Hajnc Kisindzer , glavni izvodjač radova svijeta kakvog danas piznajemo ili bolje reći koji se urušava pred nama , udario je temelje unipolarnosti amerike , doveo je na vrh svijeta , no ograničio joj i rok trajanja sve s jednim potezom možda dva ..
Ne znam kakav smisao za humor imaju rusi , ali i ja bih mu dao tu nagradu kakvu su mu dali rusi.. Zbilja je maestralno odradio stvar ..

Teško da je otišao tamo da probudi crva sumnje u rusko kineskim odnosima , savez rusije i kine je neophodan za finiš njegovog zivotnog djela , mozda je isao likovati , ili uvjeriti se da će njegov zivotni projekt biti ispunjen za njegovog zivota..

Zax
4 godine prije

Vec oprobana taktika koja je jednom upalila. Kada je Nixon sedamdesetih uspio ping pong diplomacijom odvojiti kinu od rusije te ju ucinila svojim saveznikom. Kina je kao sto vidimo strahovito profitirala. Problem s ovim novim starim planom sa zamijenjenim ulogama je ta sto je amerika kao zemlja bankrotirala a politicka elita je toliko korumpirana da joj se ne moze vjerovati ni rijec. S druge strane kina je puna love I idealno trziste za ruske sirovine i prehrambene proizvode. Te nije nikakva prijetnja rusiji. Ni vojna ni demografska. Politika jednog djeteta i rast standarda dovelo do toga da kini vec pocinje nedostajati radne snage. U biti u kini se dogadja ono sto se vec dogodilo u japanu i juznoj koreji. A i sumnjam da kinezi hrle u sibir masovno. Prehladno je a i standard u kini je nesto veci

kremit
4 godine prije

Kad bi ameri i njihove gazde napustili planetu zemlju bio bi mir na zemlji

nessy
4 godine prije

Dobri stari Henry je tvorac zlocinacke USA vanjske politike vec “stoljecima”. Majstor je igre “zavadi pa vladaj”. Svi ovi sadasnji jastrebovi su mali poletarci, koji jos imaju puno uciti od ovoga starog krokodila, premazanog svim mastima. Malo je cak ponizavajuce i ocajnicki poslati Kissingera, na misiju, kojoj su mogli pogoditi rezultat. Kad bi postojao konkurs za civilno lice, ratnog zlocinca “dobri stary Henry”, bi sigurno bio pri vrhu liste.

imalijosnade
4 godine prije

sta se lavrov ima stajati sa ovim svijetskim cudovistem-smradom koji je vec s jednom nogom u grobu i kojeg samo medikamenti odrzavaju u zivotu???? lavrova drzim za velikog mahera al ovo mu nije trebalo.

imalijosnade
4 godine prije

rusija nek se drzi euroazije, tamo je sreca i buducnost. a svako lobiranje i prijateljovanje sa zapadom zna se kako zavrse:1)uvos revolucije, 2) 25 miliona zrtava, 3) nato na granicama ukraina ocjepljena, 4) svakojake sankcije inaceje Blockade racuna i prjetnje. treba oslusnuti francuskog presdidenta da nato puca po svim savovima i to je istina.. i ‘pazit se “danajaca” kad nose darove’ …..

Savovic Danilo
4 godine prije

Jak savez Rusije I Kine uz nemogucnost odvracanja EU od dila sa Rusima(vecinom oko energenata) je problem za Amere I eto kad moraju “starog,dobrog” Kisindzera od 100 ljeta poslati da pegla situaciju I ponudi neki dil jer ruku na srce od sadasnje USA administracije nikoga sigurno Rusi saslusali ne bi.Ipak Kisindzer je nesto drugo,nagledao se za svog zivota I sklopio dilova I dilova…Ovaj put mislim da Ameri nemaju cim trgovati I sta ponuditi

Ana
4 godine prije

Zna svaki blesan da je Moskva odavno “slijedeca”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.