L’Express: U američkoj borbi protiv nuklearnog oružja nema nikakve logike

Sjeverna Korea
8 komentara

Christian Makarian, zamjenik glavnog urednika francuskog tjednika L’Express, dovodi u pitanje američku logiku prema kojoj predsjednik Trump, navodno u želji za nuklearnim razoružanjem, šalje Mikea Pompea na tajni zadatak u Sjevernu Koreju i želi se susresti s Kim Jong-unom, a na drugoj strani zaoštrava odnose s Iranom do razine na kojoj se govori o potencijalnoj vojnoj intervenciji.

Pokušavajući promijeniti odredbe postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom, američki predsjednik koristi sve poluge pritiska i pokazuje nepopustljivost. Donald Trump bi tako mogao postići suprotan rezultat i na kraju izgubiti povjerenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, siguran je autor.

Istog trenutka kada je Kim Jong-un pristao na sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ton izjava Bijele kuće o sjevernokorejskom lideru se značajno promijenio, za L’Express piše zamjenik glavnog urednika Christian Makarian. Onaj kojeg koji su donedavno zvali “Little Rocketman” je iznenada postao” otvoren i iskren vođa s kojim američki predsjednik želi voditi plodne razgovore”.

Koji je razlog takvom proturječnom ponašanju? 20. travnja je Sjeverna Koreja najavila da će obustaviti nuklearne testove, da neće lansirati interkontinentalne balističke rakete i da obustavlja nuklearni program. Međutim, kao što primjećuje i autor članka, potpuno uništenje nuklearnog arsenala u zemlji, na kojem je u početku inzistirao Washington, ne dolazi u obzir, jer će to biti glavna tema predstojećeg sastanka.

Sjeverna Koreja posjeduje učinkovit nuklearni potencijal koji je više puta testiran, dok samo sposobnost korištenja nuklearnog oružja na srednjim i većim udaljenostima zahtijeva dodatna poboljšanja, podsjeća Makarian.

No, unatoč činjenici da je dan potpunog, provjerljivog i nepovratnog uklanjanja nuklearnog oružja, što zahtijeva Washington, još uvijek daleko, neki “slabi znakovi” ukazuju na to da je sada prioritet za Kim Jong-una ekonomski razvoj.

U isto vrijeme su 24. travnja američki i francuski predsjednik najavili početak rada na novom sporazumu koji se odnosi na iranski nuklearni program, koji bi trebao zamijeniti dogovor potpisan između Irana i pet članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke 14. srpnja 2015.

Ideja o novom sporazumu je za Emmanuela Macrona potrebna kako bi se izbjegla američko povlačenje iz postojećeg ugovora, što je Trump obećao da će učiniti još u predizbornoj kampanji.

Novi sporazum treba sadržavati ključne točke prethodnog sporazuma, ali bi SAD i Francuska uključili tri nove klauzule. Žele produljenje ograničenja na nuklearne aktivnosti Irana i poslije 2025. godine, službeno zabraniti testiranja balističkih projektila i obvezati Teheran da se upliće u poslove Iraka, Sirije, Libanona, Gaze i Jemena, jer je svojim aktivnostima Iran postao “prijetnja stabilnosti u regiji”.

“Ukratko, ugovor iz 2015. godini bi se pretvorio u pravi ultimatum Iranu, a pregovori su postali jednostrana ucjena”, sažima autor, ističući da se takvo zaoštravanje ne sviđa povijesnim američkim saveznicima, od kojih je najpoznatija Njemačka. Međutim, čak je njemačka kancelarka u svojoj posjeti Bijeloj kući odgovorila Trumpu kako postojeći nuklearni sporazum treba očuvati “kao dobar temelj, ali on nije dovoljan za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije”.

“Međutim, u želji da dobije sve, postoji rizik gubitka svega”, rekao je analitičar za L’Express.

“Nije jasno zašto bi Iran trebao sudjelovati u pregovorima u takvim okolnostima. Osim toga, malo je vjerojatno da će Rusija pristati na nove uvjete”, vjeruje autor.

“Teško će igrom riječima ograničiti Iran da se veže za ugovor koji će mu oduzeti jedinu moć za obranu od Trumpove agresivne vanjske politike”, nastavlja novinar.

Osim toga, ako Trump poništi sporazum, iranski ministar vanjskih poslova je već zaprijetio nastavkom programa obogaćivanja urana. Kremlj je također jasno rekao kako nema alternative postojećem nuklearnom sporazumu.

“Je li moguće s jedne strane smatrati da Iran predstavlja veću prijetnju miru svijetu od Sjeverne Koreje? Ne treba puno razmišljati i zaključiti da se radi o očitom paradoksu u kojem za potpisivanje sporazuma o nuklearnom razoružanju s Kim Jong-unom morate raskinuti sporazum o nuklearnom razoružanju s Rohanijem”, piše L’Express.

Prema mišljenju autora, američka administracija je vođena drugom logikom i nastoji dokazati čvrst stav prema Iranu, koji će uoči predstojećih pregovora biti jasna poruka Sjevernoj Koreji.

Međutim, prema Christianu Makarianu, Pjongjang ovu poruku pročitati i sasvim drugačije.

“Možete li Kim Jong-un vjerovati najmoćnijoj državi na svijetu, čiji je predsjednik, zajedno s pet drugih sila, potpisao važeći nuklearni sporazum, a njegov ga nasljednik mijenja običnim potezom pera?”, pita se Christian Makarian.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
5 godine prije

Meni se čini da je Trump za*ebo sve, i neprijatelje i prijatelje. Sve osim Izraela. Stalne promjene u administraciji, njegove nesuvisle izjave i twiter odaju neodgovornu politiku i ponašanje. Dok ima veliku batinu u ruci to prolazi, a šta će biti kad se batina smanji?

shumadinac
5 godine prije

Severna Koreja je vrlo interesantno pitanje. Južna nije imala nikakav izbor u prihvatanju “američkog savezništva” – jednostavno su bili okupirani. Na njihovu sreću vreme je bilo takvo da su tu okupaciju mogli dobro da naplate. Sve vreme u “prisnom prijateljstvu” sa SAD ali stalno pogledajući ka Kini, posebno kako je počela sa eksplozivnim razvojem ekonomije. Mnogi su skeptici oko saradnje pa i ujedinjenja dve Koreje zbog “prevelike različitosti” ali pogledajte Nemačku. Južna podigne nivo socijalne politike, Severna prihvati kineski model – i nađu se na pola puta. Greše oni koji misle da će Kim učiniti sve da ostane na vlasti, zna on odlično koliko bi dugo živeo kada bi mu Kina i Rusija okrenule leđa. A ako su Kina i Rusija garanti ovog saveza svi dobijaju – osim SAD. Osnivni je problem što SAD previše gubi ovim savezom. Još je veći što severnokorejski sistem još uvek previše zavisi od vođe… Čitaj više »

Ive
5 godine prije

SAD ima samo jednu logiku PLJACKA

Slagerpjevac
5 godine prije

Uopće mi nije jasno kako su oni zamislili konfrotaciju sa Iranom. S čime im to misle prijetiti. Nemaju novaca, nemaju ljudi, daleko su. Ne mogu pod kontrolu staviti Jemen. U Siriji su u defanzivi. Mogu im nabiti sankcije, a ovi mogu razviti atomsku. Sve je to čudno i van pameti.

trumba
5 godine prije

Trump je tu da izvrši dodatnu polarizaciju…
njegova politika je kalkulantska…
daj ‘neprijatelju’ priliku da razvije atomsku i onda vječno budi vojno prisutan u regiji i prodaji oružje.
To je napravio sa Sj. Korejom – prvo ih je antagonizira, a zatim dovoljno približio…da se i dalje gledaju preko nišana…
Sutra će to isto napraviti i sa Iranom…prvo će ukiniti dogovor, pa ih potaknuti da naprave bombu, pa onda novo primirje.
Nakon toga će arapskim devarošima samo moći reći,
jbg. ne možemo ih napast – imaju atomsku,
ali evo izvolite najnovije (i veoma skupe) borbene sustave, ako vas napadnu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.