Libanon, Irak i Iran prozivaju Izraelovu “objavu rata”, nakon što su za vikend bombardirali 3 zemlje

Izrael IDF-2
47 komentara

Libanon, Irak i Iran proglasili su nedavne Izraelske napade ratnim činom. Tijekom vikenda napali su tri zemlje: Libanon, Siriju i Irak, koje su obećavale razorne odmazde ako se nasilje nastavi.

Par napada dronova kamikaza na južno predgrađe Bejruta u nedjelju i napad drona na palestinsku miliciju u dolini Bekaa rano u ponedjeljak ujutro, bili su srodni “objavi rata”, rekao je u ponedjeljak libanonski predsjednik Michel Aoun posebnom koordinatoru Ujedinjenih naroda. Dodajući kako im agresija “omogućava pribjegavanje našem pravu na obranu našeg suvereniteta.”

Premijer Saad al-Hariri je molio veleposlanike stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a da međunarodna zajednica osudi izraelsko kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1701, kojom je okončan rat 2006. godine između Libanona i Izraela. Nadodao je “svaka eskalacija mogla bi prerasti u regionalni krug nasilja kojem nitko ne može predvidjeti opseg.”

Glavni tajnik Hezbollaha, Seyyed Hassan Nasrallah, upozorio je kako će pucati na sve izraelske bespilotne letjelice koje prelijeću Libanon. “Hezbollah više neće tolerirati izraelske bespilotne letjelice koje prodiru u libanski zračni prostor”, izjavio je u nedjelju nakon što je eksplozivom opremljena bespilotna letjelica eksplodirala kraj Hezbollahovog medijskog centara u Bejrutu.

Ni Libanon nije bio jedina država koja je povukla crtu nakon erupcije izraelske agresije tijekom vikenda. Snažni blok u iračkom parlamentu zahtijevao je da američke trupe napuste zemlju nakon niza izraelskih zračnih napada kojim su ciljali iransku šiitsku miliciju, poznatu kao Narodne mobilizacijske jedinice.

Fatah drži SAD “potpuno odgovornima” za izraelske napade, “koje smatramo objavom rata Iraku i njegovom narodu”, navodi se u izjavi u ponedjeljak, nakon što je još jedan napad bespilotnih letjelica ubio zapovjednika PMU-a u zapadnom gradu al-Qaim.

Američke trupe, tvrdi koalicija, u Iraku više nisu potrebne.

U Siriji su izraelske snage tijekom vikenda napale nekoliko meta izvan Damaska, usmrtivši najmanje dvoje u onome što je IDF tvrdio da su preventivni napad protiv Iranskih ” višestrukih napada bespilotnih letjelica na Izrael” – ironično, veća verzija onoga što su se oni sami spremali nanijeti Libanonu.

“Izrael će platiti visoku cijenu za svoje akcije”, rekao je Ali Rabiei, glasnogovornik iranskog predsjednika Hassana Rouhania, novinarima u ponedjeljak, nazvavši bombaške napade “crnim mrljama u evidenciji ovog režima.” Pohvalio je riječi svojih regionalnih saveznika, napominjući da “šalju cionističkom režimu jasnu i oštru poruku kako njegova djela agresije neće ostati bez odgovora.”

Izrael je povećao svoje napade na regionalne neprijatelje dok se premijer Benjamin Netanyahu uputio u ono što obećava da će biti tijesni izbori. Ponovni natječaj u travnju doveo je malo jačeg izazivača (i bivšeg šefa IDF-a) Bennyja Gantza, ali on nije uspio sastaviti koalicijsku vladu. Netanyahu je upozorio da će odmazda Hezbollaha biti dočekana s napadima na libanonsku državu u cjelini, a hvalio se prošlog tjedna da je dao IDF-u “odriješene ruke” da “spriječe iranske planove” – što se do sada izjednačilo s bombardiranjem njegovih saveznika u tri države.

Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
4 godine prije

Toliko se miliona tona ratnog željeza kreće po i oko bliskog istoka. Netko se igra vatrom a dužan je “ko grčka”!

Duki
4 godine prije

Bibi ne konta da je naj….o!
A ekipa samo sortira “rižu”sa tri strane oko cionista !Pa kad bude “letu štuke letu avijoni”
Bit će k’o 2006 PRIMIRJE PRIMIRJE!!😨😨😨

Arcibald Rajs
4 godine prije

Bude li se vodio jos jedan rat Izraela, Sirije i Libana, to ce biti strasan poraz Izraela! Nicija nije do zore gorela…

burt
4 godine prije

Homeinijev plan se ubrzano realizira pogotovo zadnjih nekoliko godina, uništenje Izraela, uništenje zapadne demokracije, višestranačja, kapitalizma i slobodnog tržišta, sve je to napisano u Homeinijevom i Hezbollahovom manifestu osamdesetih godina, u ruke IRGC-a, Hezbollaha, Hamasa i iračkih milicija došle su velike količine oružja i zato smatraju da su dovoljno ojačali da postanu glavni vojno-politički faktor na bliskom istoku i obračunaju se sa Izraelom, Saudijskom Arabijom i SAD-om, zato traže da SAD napusti Irak i Perzijski zaljev a Izraelu najavljuju da će prestati postojati na zemlji, za razliku od prije 20 godina izraelski generali danas znaju da su prijetnje stvarne i realne i da su svi njihovi proiranski neprijatelji sve jači i zato izvode povremene napade u Siriji a zadnje vrijeme i u Iraku jer ako budu čekali što će se dogoditi čeka ih sudbina koju im je zapisao Homeini a ako u ruke IRGC-a dođe i nuklearno oružje nikome nam… Čitaj više »

NE "ruski specnaz"
4 godine prije

Sirija proziva “ruski specnaz” da odide i zapuste Siriju …

Miro
4 godine prije

Ako napadnu Izrael opet ce dobit po tintari kao do danas neznam koliko puta. Inace sta se Iran nesto buni hiljadu su im kilometri do Izraela.

air moša
4 godine prije

kakvo bombardiranje to je lagano precizno raketiranje protiv vojnika bez civilnih žrtava…. isto tako mogu i ovi uzvratit kad moša bude kuhao čaj pored iron domea

samo tako
4 godine prije

Žaljenje veleposlanicima…. 😆😆

john smith
4 godine prije

ne smeju cionisti ni milimetar da uđu u Liban

Tbilisi
4 godine prije

Prozivaju…ovo je već smiješno. Ajmo navijači 🙂

Z.A.
4 godine prije

Nema sumnje da ce Iracki Siti protjerati Amerikance iz Iraka.U suverenoj su zemlji(Amerikanci) koja je opstala na zalost dusebriznika. Groznu su bili namijenili sudbinu Iraku.Citav svijet(Zapadnjaci)je bio protiv Iraka.Krojili su ga i ubijali i uzduz i poprijeko, ali opstali su.iako su ih braca po vjeri tamanili ko da su zecevi u pitanju a ne ljudi.Jeli to mogao uraditi sam Irak i uz navodnu podrsku Amerikanaca. Ne opstanak Iraka je djelo pomoci Irana i ljudi odanih njemu. Irak nije imao nikakvu sansu da opstane ko drzava da nije bilo mocnog Irana. Amerikanci dobro znaju ko im je pomrsio planove i zato sada iskaljuju sav svoj bijes i nemoc na Iranu.Usli su Iranci i u Siriju i sprijecili nestanak Sirije ko drazave,a onda su dosli Rusi i sve je krenulo na bolje.Usao je Iran i u Libanon sa naoruzanjem za Hezbolah i 2006 Izrael se sramno povlaci iz Libanona uz velike gubitke.Odradit… Čitaj više »

Max
4 godine prije

ovakvo ponašanje izraelaca bi lako moglo dovesti do regionalnog pa i rata širih razmjera. u koji bi bili umiješani irak iran sirija libanon i tako dalje.

Max
4 godine prije

prijatelju to ti je dron koji se ne vraća eksplodira i uništi metu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.