Libijski general Kalifa Haftar preminuo u Parizu

Kalifa Haftar
21 komentar

Kalifa Haftar, zapovjednik Libijske narodne vojske, umro je u Parizu, javlja Sputnik, a prema izvoru iz Tripolija. Vijest su potvrdile i arapske informativne agencije.

“Vijest o smrti generala su stigle”, tvrdi sugovornik agencije, iako je prije toga glasnogovornik Libijske narodne vojske Ahmad al-Mismari opovrgavao ovu informaciju tvrdeći da je general u redu i da će javnost uskoro imati priliku u to se i uvjeriti.

Podsjetimo da su u srijedu zapadni mediji izvijestili da je maršal prevezen u Francusku preko Jordana i da se liječi nakon što je imao moždani udar. Mnogi njegovi rođaci su potom negirali tu informaciju tvrdeći da maršal jeste trenutno u Jordanu, ali da tamo vodi političke pregovore.

Tko je bio general Kalifa Haftar

Kalifa Haftar je bio general Muammara Gaddafija do 1987. godine, kada je bio zarobljen od strane Čada. Godinu dana poslije sudjeluje u propaloj pobuni protiv Gaddafija i seli se u Virginiju, uz povremene izlete natrag u Libiju, gdje je sudjelovao u nizu propalih pokušaja rušenja vlasti u Tripoliju.

Kada je NATO 2011. godine pomogao svrgnuti Gaddafija i njegovu vladu, general Haftar je vidio šansu za svoj veliki povratak. Iako je kratko bio na dužnosti zapovjednika pobunjenih libijskih snaga, na inzistiranje Katara ga se zamjenjuje radikalnim zapovjednicima islamističkih frakcija odanih Muslimanskom bratstvu. Smijenjen je sa svih dužnosti i privremeno se vraća u Ameriku, ali se u Libiju vraća 2014. godine, kada objavljuje rat svim islamističkim frakcijama, okreće leđa vladarima Tripolija i Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, koji podupiru “Vladu nacionalnog jedinstva” na čijem je čelu Fayez Al-Sarraj i na čiji je poziv u Libiji američka vojska provela ograničenu intervenciju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komunista
6 godine prije

Bio je svašta, bilo ga je svuda.. Kao da je tražio “sebe” u svim tim previranjima…

Sinisa
6 godine prije

Pa jeli mrtav ili nije,jeli bio ili jeste?

Milkec
6 godine prije

ubili ga rusi

Ботовање
6 godine prije

Da li je preminuo ili je “preminuo”?

MajorJS1
6 godine prije

Dakle jel bio dobar lik na kraju ili nije ?

Majk Majers
6 godine prije

Klasični prevrtljivi đubriša, reklo bi se?!

Nik
6 godine prije

Otvoren put za pukovnikovog sina sada ili nikada…

tedi
6 godine prije

Sastao se sa Sojguom.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Došla maca na vratanca… Lijepo je vidjeti izdajnike koji ne uživaju dugo u plodovima svoje izdaje. Da bar postoji zagrobni život pa da ga sad Gadaffi dočeka sa svim počastima koje jedan general zaslužuje… Citiram Zadranina s malom korekcijom, umjesto pljuc ide hrać 🙂

Kenan
6 godine prije

Smrdi ovo na parfumirane.Bilo je priča,čak i na ovom portalu da se Gadafijev sin pokušava dogovoriti s generalom oko uspostave nove vlasti u Libiji.Više ništa ne vjerujem,postao sam skeptičan po pitanju smrti utjecajnih osoba još od ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj i nenadane smrti drugog u UN-i i to u svega par mjeseci razlike ako.

neutrino
6 godine prije

Jel onda mrtav, ziv, dobar, los, zao!?? Sta je na kraju?

Mucke
6 godine prije

Rahmetli Haftar je na kraju zavrsio kod svojih gazda kako i prilici.

Sirija
6 godine prije

Pocela je rokaca. Na zalost

čitalac
6 godine prije

Baš je pametan, otišao se liječiti na zapad protiv kojih se okrenuo zadnjih godina!?!¨

victory
6 godine prije

vi svi što pitate je li bio dobar potrudite se da ga malo istražite a ne da očekujete da vam netko drugi govori kakav je on bio

raškić
6 godine prije

ubili ga francuzi ko i arafata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.