Lieberman: Izrael nema saznanja o iranskim i snagama Hezbollaha na jugu Sirije

Avigdor Lieberman
12 komentara

U intervjuu za izraelski radio 103FM Maariv, ministar obrane izraelskog režima Avigdor Lieberman je izjavio kako Izrael ne vidi vojnu prisutnost Irana i njegovog glavnog saveznika, libanonskog pokreta Hezbollah, na granici sa Sirijom.

Ovom je izjavom opovrgnuo tvrdnje američkih medija koji su izjavili da su proiranske snage navodno raspoređene na jugu Sirije, ali su obukli uniforme sirijske vojske.

“Nema vojne nazočnosti na jugu zemlje, ni Hezbollaha ni Irana …”, rekao je Lieberman, što je prenijela i služba za tisak iz izraelskog Ministarstva obrane.

Ranije je The Wall Street Journal izvijestio je o navodnom prebacivanju jedinica Hezbollaha i šiitskih milicija na jug Sirije. Američki mediji su naveli kako su iranski i vojnici Hezbollaha kreću obučeni u uniforme sirijske kako bi izbjegli izraelske udare.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je rekao kako nema redovnih trupa iranske vojske u Siriji, ali da ima savjetnika i  iranskih dobrovoljaca koji se u Siriji bore protiv terorizma.

Ranije su Rusija, SAD, Jordan i Izrael raspravljali su o povlačenju svih nesirijskih vojnih postrojbi iz južne zone de-eskalacije u Siriji. Tel Aviv insistira na povlačenju navodnih trupa Hezbollaha i Irana, te obećao da će nastaviti vojnu kampanju protiv tih snaga na području Sirije.

“Izraelska potraživanja u vezi sa sirijskim pitanjem su vrlo jasna i uključuju potpuno uklanjanje Hezbollaha i Irana sa sirijskog teritorija i Izrael aktivno demonstrira i promiče svoj stav”, izjavila je služba za medije izraelske vojske, citirajući Liebermana.

U četvrtak je Washington pozvao Rusiju da spriječi sirijske trupe u pokretanju ofenzive u južnoj de-eskalacijskoj zoni u jugozapadnoj Siriji, upozoravajući da će poduzeti “čvrste i prikladne mjere” ako se damask odluči na taj korak.

Ranije je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad rekao je da Izrael i Sjedinjene Države vrše pritisak na teroriste u toj regiji samo kako bi spriječili oslobođenje južne Sirije pregovorima i mirnim putem.

Izraelski stav je od početka rata u Siriji jasan i ne treba ga posebno pojašnjavati. Međutim, iznenađuje izjava Liebermana koja proturječi američkim tvrdnjama, kojom kao da poručuje kako se neće miješati u sukob sirijske vojske s teroristima na jugu Sirije.

Općenite prijetnje o tome kako Izrael neće dopustiti prisutnost Irana ili Hezbollaha na cijelom teritoriju Sirije su proteklih osam godina uvijek bile dio retorike Avigdora Liebermana, Netanyahua i izraelskih dužnosnika, tako da one nisu ništa novo.

Nakon izjave izraelskog ministra, potvrđeno je i da su jučer telefonom razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a tema je bila situacija u Siriji s naglaskom na sigurnost na području granica Sirijske Arapske Republike i Izraela.

“Čelnici su izrazili svoju spremnost na jačanju suradnje u sirijskom pitanju”, priopćila je služba za tisak Kremlja.

“O situaciji u Siriji se raspravljalo u kontekstu zajedničkih napora kako bi se jamčila sigurnost na području sirijske i izraelske granice. Obje strane izrazile su spremnost za povećanje koordinacije u sirijskom smjeru”, istaknuli su u Kremlju.

Priopćenje ne spominje nikakvo protivljenje ili moguće uplitanje Izraela u slučaju vojne kampanje sirijske vojske protiv terorista na jugu zemlje.

Putin i Netanyahu su se također složili oko kontakata na različitim razinama, priopćio je Kremlj.

Značili to da će ofenziva uskoro početi, saznat će se u narednih nekoliko dana.

Izvor: 103FM Maariv

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spartak
5 godine prije

Ma nema pojma taj izraelski ministar obrane. Točno je ono što kaže slavni Sirijski opservatorij za ljudska prava. On ima superteleskop na Mjesecu i vidi svaku dlaku u svakoj bradi u Siriji. Taj superteleskop se ne vidi, jer se nalazi na suprotnoj, tamnoj strani Mjeseca, ali on vidi sve na Zemlji. Zato se i zove superteleskop

Libanezer
5 godine prije

a jelda da nemaš ipak. Samo nek kradu plin dok mogu,a kad da se riješi stanje u Siriji..

Laki Topalović
5 godine prije

@Riddick, pa zar i ti čitaš samo naslov. Pa piše dolje

Siniša
5 godine prije

Prepravite da hiperlink otvori novi prozor a ne da se link otvara preko portala.

Weteran
5 godine prije

Moskva će pomiriti Izrael i Teheran!?

palermo
5 godine prije

Pa i izraelSSke trupe na Golanu su one ne-sirijske, i naravno, o njihovom se povlačenju nije ni zucnulo. A što reći – Uebermensch. Dugoročno teško da će Rusi moći sjediti na dvije stolice – morat će birati: ili Iran ili Hazaristan.

Dub Miroslav
5 godine prije

“The Wall Street Journal izvijestio je o navodnom prebacivanju jedinica Hezbollaha i šiitskih milicija na jug Sirije. Američki mediji su naveli kako su iranski i vojnici Hezbollaha kreću obučeni u uniforme sirijske kako bi izbjegli izraelske udare.” Lažu ko i uvijek kad spremaju neki napad – traže opravdanje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.