London pokušava da isključi Moskvu iz evropske bezbjednosti i dodvori se Washingtonu, kaže ruski izaslanik

Andrey Kelin
5 komentara

Velika Britanija je postala sve neprijateljskija prema Moskvi, mada naizgled ničim izazvana, rekao je ruski ambasador u Londonu Andrei Kelin, nazvavši to opasnim trendom koji bi mogao poljuljati evropsku bezbjednost.

„Optuženi smo za agresivno ponašanje, ali vidimo da je britanska vlada ta koja bi željela da postane agresivnija“, rekla je Kelin, pozivajući se na nedavno objavljeni Integrisani pregled bezbjednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike vlade Velike Britanije. Dugoočekivani dokument oslikao je Rusiju kao jednu od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji, ravnopravno sa Iranom i Sjevernom Korejom, nazivajući Moskvu „najoštrijom prijetnjom u regionu“.

London je u dokumentu Rusiju nazvao „prijetnjom otprilike 14 puta bez ikakvog objašnjenja“, rekao je ambasador izrazivši zabrinutost da dokument, koji bi trebalo da vodi politiku Velike Britanije najmanje do 2030. godine, ne pominje potrebu za dijalogom između Moskve i Londona, za razliku, na primjer, od konceptualnih dokumenata NATO-a.

„Bili smo iznenađeni i pomalo zapanjeni zbog toga“, rekao je ambasador.

Izgleda da je agresivno držanje Velike Britanije usmjereno na isključivanje Moskve iz šireg koncepta evropske bezbjednosti, rekao je ambasador. Kelin je primjetio da, iako je prethodno cilj bio stvaranje zajedničkog bezbjednosnog prostora od Lisabona u Portugalu do Vladivostoka u Rusiji, sada se željena bezbjednosna „zona“ smanjila i obuhvatila samo članice NATO-a i EU.

Tvrdio je da bi pokušaj guranja Rusije iz evropskog sistema bezbjednosti samo potkopao okvir.

„Bez Rusije je nemoguće izgraditi normalnu bezbjednost u Evropi“, rekao je Kelin.

Rusija ne traži konfrontaciju sa UK, naglasio je diplomata. „Mi ne predstavljamo nikakvu prijetnju i nismo zainteresovani za to“, rekao je on, dodajući da će Rusija uprkos tome reagovati na akcije Londona, ma kakve one bile.

„Prema Velikoj Britaniji ćemo se ponašati onako kako se oni ponašaju prema nama.“

Novi koncept ide ruku pod ruku sa londonskom strategijom dodvoravanja Washingtonu, smatra ruski izaslanik, dodajući da je ono što je primijetio tokom „posljednjih mjeseci“ to da „Velika Britanija čini ogromne napore kako bi se približila SAD.”

Ambasador takođe vjeruje da takva agresivnost može djelimično proizići iz potrebe Ujedinjenog Kraljevstva da pojača odbranu i posebno oružane snage, opisujući odluku o povećanju ograničenja ukupnog broja nuklearnih bojevih glava na 260 kao „upečatljivu“

Takođe je rekao da bi to moglo biti “apsolutno iznenađenje” za političare širom svijeta, uključujući saveznike Velike Britanije u Washingtonu, i teško da bi moglo doprinijeti međunarodnom režimu kontrole naoružanja.

Ipak, uprkos političkoj napetosti, „situacija nije potpuno beznadežna“ za rusko-britanske odnose, smatra Kelin, dodajući da veze u ekonomskoj, naučnoj i humanitarnoj sferi nisu prekinute i da se nastavljaju razvijati.

„Obim trgovine između Velike Britanije i Rusije povećao se posljednjih godina, dok kompanije iz obje zemlje zajedno pokreću ambiciozne projekte“, rekao je ambasador. Nedavno je ruska raketa Sojuz u orbitu lansirala 36 satelita za britansku firmu OneWeb kao dio projekta koji je već doživio ukupno četiri takva lansiranja, dodao je on.

Agresivnu retoriku koju uglavnom forsiraju predstavnici u britanskim odbrambenim krugovima teško da dijeli cjelokupno britansko stanovništvo, rekao je izaslanik, dodajući da dvije nacije “trebaju saradnju”.

Andrey KelinEvroparusijaSADVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Sad buju Englezi časkom rasturili Rusiju i Kinu, ipak su oni tradicionalno ratnička nacija. Doduše, nešto im slabije ide kada je i druga strana naoružana…

Dragačevac
3 godine prije

Neprijateljstvo na relaciji UK Rusija traje više od 200 godina, prekidalo se samo u 3 navrata, tokom ratova sa Napoleonom i tokom prvog i drugog svetskog rata, dakle jedino u slučaju pojavljivanja sile koje je opasnost po obe države.
S obzirom na podršku koju su pružili Ukrajini i sirijskim teroristima, protivnici rusije od UK mogu da računaju na obaveštajnu podršku (false flag orkestrirani napadi i obaveštajne informacije) i medijsko propagandnu podršku, vojno nisu spremni ništa da urade po tom pitanju čak ni preko proksija, barem je tako bilo do sada.

3 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
Max
3 godine prije

Europska sigurnost je nemoguća bez Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI