Lukašenko: Wagner je pristao da okonča ‘ustanak’

Lukašenko
74 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je u subotu da je postigao dogovor prema kojem će vođa Wagner grupe Jevgenij Prigožin odustati od pobune u zamjenu za “sigurnosne garancije” za svoje borce.

“Jevgenij Prigožin prihvatio je prijedlog predsjednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje Wagnera u Rusiji i poduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija”,  navodi se u saopštenju Lukašenkove kancelarije.

Kako se navodi u saopštenju, Lukašenko i Prigožin su razgovarali “cio dan” i “došli do sporazuma o nedopustivosti krvoprolića na teritoriji Rusije”.

Lukašenkova kancelarija saopćila je da su razgovori vođeni u koordinaciji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dodajući da je Prigožinu ponuđena “povoljna i prihvatljiva opcija za rješavanje situacije, uz sigurnosne garancije za borce Wagnerovog PMC”.

Vijest je stigla dok se Wagnerov konvoj približavao Moskvi, nekoliko sati nakon što su pripadnici privatne vojne jedinice prošli kroz južni grad Rostov na Donu. U nizu video izjava objavljenih od petka, Prigožin je izjavio da je napredovao prema Moskvi kako bi se suočio s ruskim vojnim zvaničnicima koje je smatrao korumpiranim.

Prigožin nije dobio nikakvu podršku ruskog establišmenta. Umjesto toga, Putin je optužio šefa Wagnera da je “zabio nož u leđa našoj zemlji i našem narodu”, dok je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) pokrenula krivičnu istragu protiv Prigožina zbog “pozivanja na oružanu pobunu”.

Visoke ruske političke i vojne ličnosti osudile su Prigožinovu pobunu i pozvale Wagnerove borce da polože oružje. Ubrzo nakon Lukašenkove objave, Prigožin je potvrdio da njegove trupe napuštaju potiskivanje ka Moskvi i vraćaju se u svoje terenske kampove.

LukašenkoPrigožinrusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Until
10 mjeseci prije

Natovci su se bili vec poradovali i pomamili

AJeTo
10 mjeseci prije

Što je muškarac bez brkova?

MarioS
10 mjeseci prije

Ala koja ste vi ekipa na portalu i u komentarima. Nezna se ko je zamantaniji, Logic ekipa da je Prigožin mrtav čovjek, a hiber i ekipa da je Putin gotov i Rusija bankrotirala i raspada se.
Odgovorio sam sarkastično jučer na par komentara, ali sveopće zamantanje na portalu i u komentarima ubilo mi je volju za napisat bilo šta.

Šele
10 mjeseci prije

Pa iko normalan,ko razmišlja svojom glavom zna da je ovo što se ko biva u Rusiji laž,false flag,na ruski način, šta su htjeli postići sa ovim ,saznaće se ubrzo,ali ja uopšte ovo nit sam pratio,nit sam čitao,nije me zanimalo ,jer su to ipak Rusi,ko I svi ruski filmovi loše režirani,naivno smontirani,loše odglumljeni

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Samo slusam neka imena Prguzenko, Putin, Zelinski, ovaj -onaj pa ako zelite da se ratovi zaustave sve koji ih zagovaraju lijepo za siju i iza plota jer jedino tako ce biti mir. Isto vrijedi za sve ostale politicare diljem svijeta koji sunna vlasti i dovoljno je da samo spominju ratove!

Zvone
10 mjeseci prije

Prigožin zna da ne može pobjediti u tom sukobu ali je u pravu. Ovaj rat se vodi vrlo neobično sa strane Rusije i izgleda da se namjerno odugovlači.

Dušan
10 mjeseci prije

Da li SADA SVIMA JASNO zašto Putin ZAPOČEO ratu Ukrajini ili ćete i dalje fantazirati i bulazniti o širenju NATOA, pokvarenom zapadu, denacifikaciji, Sorošu i Klausu Švabu, DEMILITARIZACIJI, ljudima gušterima i tajnim bio laboratorijama???
DA VAM CITIRAM PRIGOŽINA što rekao na tu temu???
I OPET ONDA SE NAĐE TUMPLEKA KOJI LUPAJU I DALJE PO SVOME ONE BUDALAŠTINE!!! 👍👍👍🍀🍀🍀

Dušan
10 mjeseci prije

Internetom se šire slike iz Rostova kako narod oduševljeno dočekuje i pozdravlja vagnerovce i pravi selfije s njima!!! Vagner navodno ima 25000 boraca, kuda sada s njima, oni će isto u Bjelorusiju? , Putin ukida onaj oprost služenja kazne koji im dao Prigožin, hoče li uopće zabraniti Vagner u Rusiji?? Zna li netko???
DA li je sada SVIMA SVE JASNO NAKON ŠTO STE PROČITALI PRIGOŽINOVE IZJAVE O STANJU U RUSIJI I RATU U UKRAJINI???
ILI JOŠ IMA MASA TUMPLEKA KOJI FANTAZIRAJU PO SVOME???
DA ČUJEM!!!

Jimbo
10 mjeseci prije

Nije to bio nikakav ustanak nego specialna vojna pobuna

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Onako, palo mi na pamet…
Zašto je jedina osoba koja je bila u stanju pregovarati – predsjednik druge države?

P.S.
Od novosti izdvajamo…

Bjelorusija će dobiti još jednog ruskog milijardera…

Macron ljut, jer ga nitko nije zvao za pregovarača.

EU je spremna doprinijeti rješavanju sukoba u Rusiji – Ursula von der Leyen

Direktor NASA-e, odbio Zelenskog da se video vezom obrati izvanzemaljcima…

Zvrk
10 mjeseci prije

miriše na igrokaz. malo tko je primijetio vagnerovce koji su stali taman negdje slučajno blizu sumija.
onda još imamo one koji kao slučajno idu u bjelorusiju, direktno na granicu nato-a.

Max
10 mjeseci prije

Sve je nalik na predstavu.

404
10 mjeseci prije

U zadnja dva dana se je Rusija očistila od mnogih izdajica i zapadnih plačenika, koji su nasjeli na dobro smišljenu akciju ruskih vlasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI