Macron kontaktirao Trumpa odmah nakon napada na francusko vino

Macron i Trump - francuska vina
7 komentara

Odmah nakon prijetnji SAD-a da će nametnuti porez na francusko vino u znak odmazde za uvođenja poreza na GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), Emmanuel Macron nazvao je Donalda Trumpa da mu kaže kako će sljedeći samit G7 u Biarritzu biti “važna prilika za napredak” po pitanju oporezivanje digitalnih divova.

Nakon usmene ofanzive Donalda Trumpa protiv Emmanuela Macrona i francuskog vina, Bijela kuća objavila je da su se dvojica čelnika tijekom dana čula telefonom, dodajući da su razgovarali o francuskom porezu na aktivnosti digitalnih divova, ali bez navođenja jesu li francuska vina bila tema razgovora.

Elysee je u subotu (27. srpnja) objavio kako je Emmanuel Macron tijekom intervjua inzistirao da je porez GAFA “predmet zajedničkog interesa”, a ne samo francuskog, “na kojem je potrebno nastaviti djelovati s ciljem da se ostvari međunarodni sporazu”.

Sastanak na vrhu G7, u Biarritzu (Atlantski Pirineji) od 24. do 26. kolovoza, bit će “važna prilika za napredak” po tom pitanju, dodao je predsjednik, navodeći da je razgovor također bio usmjeren na Iran.

Prije toga, ministar gospodarstva Bruno Le Maire uvjereno je izjavio da će porez GAFA biti usvojen. „Univerzalno oporezivanje digitalnih aktivnosti izazov je koji nas se sve tiče. Želimo postići sporazum o ovoj temi u okviru G7 i OECD-a “, rekao je Bruno Le Maire 26. srpnja.

Trump osuđuje “glupost” Macrona

Predsjednik Trump napao je odluku o oporezivanju velikih američkih digitalnih tvrtki, prijeteći adekvatnim odgovorom na Macronovu “glupost”.

“Francuska je upravo impozirala digitalni porez na velike američke tehnološke tvrtke. Ako ih netko oporezuje, cilja sjedište tih tvrtki tj. Sjedinjene Države. Uskoro ćemo objaviti značajnu recipročnu mjeru protiv Macronove gluposti. Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog vina!”, rekao je Trump, a što je uzrokovalo novi kontakt.

Što je GAFA?

Francuski porez GAFA predviđa porez od 3%  na promet svih digitalnih divova, a ne na dobit koja je često konsolidirana u zemljama s vrlo niskim porezima. Dokument bi se mogao odnositi na američke tvrtke Apple, Facebook i Google. Sjedinjene Države odlučno se tome protive. Porezne oaze ovim postaju bezvrijedne.

Krajem lipnja francuski su zastupnici i senatori uspjeli pronaći zajednički stav o točkama zakona o oporezivanju digitalnih divova (Google, Amazon, Facebook i Apple). Zakon je već usvojen u Narodnoj skupštini. Ministri financija G20, koji su se u lipnju sastali u Japanu, složili su se u načelu o oporezivanju putem poreza GAFA.

Zašto je Macron reagirao?

Francuska je zemlja vina i oko ove gospodarske aktivnosti gravitira previše zaposlenika da bi ih predsjednik Macron ignorirao. Francuski vinari dolaze iz ruralnih krajeva koji slične stvari ne opraštaju na izborima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Svjedočimo početku iskrenog i neraskidivog prijateljstva ?

MUAMMAR al-GADDAFI

9953
4 godine prije

Ma gdje ćeš carinit krv isusovu

johnny-reb
4 godine prije

Po meni je dobro dok se iskaljuje na vinu. A ne po neduznim pjesacima francuskih i europskih gradova.

Macron nadam se da pjesacke zone u Parizu imaju blokadu protiv kamiona, i neko jasno znakovlje, cisto jer ovi izraelski agenti znaju nekad “pogrijesiti”, zamjeniti pjesacku zonu za traku za kamione.

Stjepan
4 godine prije

Neka nama gugela, fb-a i ostalih … digitalnih siromaha …
NIJE BOGAT ONAJ TKO PUNO IMA NEGO ONAJ KOME MALO TREBA !!

Proleter
4 godine prije

Francuska vina ce i dalje biti najbolja vina na svijetu, bez obzira na trumpova blebetanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.