Macron odlučio “potjerati” engleski jezik iz EU i na prvo mjesto staviti francuski

Macron - s boka
18 komentara

Prema službenim statistikama engleski jezik je daleko najvažniji strani jezik koji se uči u EU, ali francuski predsjednik želi to promijeniti. Wall Street Journal piše da Emmanuel Macron planira “ponovno učiniti francuski jezik velikim” u EU.

Emmanuel Macron se nada da će francuski jezik biti glavni jezik Europske unije umjesto engleskog, a u kontekstu pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU, objavljuje The Wall Street Journal, podsjećajući da je francuski predsjednik otkrio ideju po prvi put u ožujku ove godine na dan frankofonije. Predsjednik predlaže povratak u stanje stvari koje su postojale prije 1973. godine.

“Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, želi ponovno osnažiti francuski jezik i nametnuti ga kao glavni jezik u europskim institucijama, a što je bilo prije priključenja Velike Britanije EEZ-u 1973. godine.”

“Engleski vjerojatno nikada nije bio toliko prisutan u Bruxellesu i to dok govorimo o Brexitu. Ova dominacija nije neizbježna”, izjavio je Emmanuel Macron u ožujku na dan frankofonije, citiran u novinama.

Međutim, napominje se, da unatoč svemu, engleski jezik ostaje najpopularniji jezik u EU. U 80% europskih škola djeca ga uče kao prvi strani jezik. Osim toga, engleski je službeni jezik u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i Malti. Treba napomenuti da posljednje dvije zemlje čine samo 1,2% stanovništva EU. Trenutno se engleski koristi u 80% dokumenata EU, francuski u 5% i njemački u 2%.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Churko
5 godine prije

Makaron suck my dick, on French and English
Makaron suce ma bite, sur le français et l’anglais

nekoime
5 godine prije

Samo neka netko veli kako žrtve pedofilije ne osjećaju trajne posljedice.

X3M
5 godine prije

Napoleonov kompleks na stereoidima

tuf
5 godine prije

Hahahaha, sretno ti bilo s time. C’est un crétin lunatique.

Spartak
5 godine prije

Dominacija engleskog u svijetu je preopasna i nepoštena. Dakako, to bih rekao i za bilo koji drugi jezik da je na mjestu engleskog, jer ljudima kojima je materinji daje silnu prednost u odnosu na nas ostale. Uz jezik ide naime i kultura, a time i varijanta povijesne “istine”. Dakako, na to se nadovezuje trgovina, cijelo gospodasrstvo, da i ne spominjem masmedije koji su najjače oružje dezinformacije. Zemlja tog jezika postaje gospodar svijeta, duša i umova ljudi
Stoga bi bilo dobro da se EU, barem službeno, oslobađa postupno engleskog i uvode francuski, ali i njemački, talijanski, španjolski, odnosno barem ovi neki veći jezici. Mi mali smo zanemareni ovako ili onako, što je razumljivo. Bilo bi zapravo najbolje uvesti kao jezik komunikacije međunarodni jezik esperanto, Ima izražajne mogućnosti kao svaki nacionalni jezik, blizak je latinskom ali s vrlo jednostavnom gramatikom pa se lako uči.

bbbb
5 godine prije

Što se folira ovaj bablilonac, zna se da treba učiti hebrejski jer će to jedino i ostati poslije nukleusa grose okupiren ……..

Balad
5 godine prije

Budale ne obitavaju samo u Hrvatskoj!

Ante
5 godine prije

Tko će mu učiti Francuski? Cijeli internet je na engleskom jeziku, u Hrvatskoj djeca pričaju pol na Hrvatski pola Engleski. Čak i odrasli ne znaju završiti ono što su govore a da ne ubace bar jednu rijeć engleskog u Hrvatski jezik. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije i prije govorilo se Talijanski I Njemački, od tada nam je ostalo hrpa riječi, danas se događa da Engleski prevladava. Da ne spominjem utjecaje jezika drugi država koje su vladale ovim prostorima na ostatku bivše juge.

Tuberajt
5 godine prije

Delboy ga preduhitrio davnih dana

Zvrk
5 godine prije

Ova mu zapravo nije loša ideja.

nikud nikam
5 godine prije

Služim se francuskim jezikom i krajnje mi je beskoristan. Na žalost.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

učite ruski

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.